icon

Ako zabezpečiť deti?

15. apr 2022

Tie, čo máte väčšie deti rozmýšľate ako ich zabezpečiť, pomôcť s kúpou auta, dať na štúdium, byvanim....
Myslím, že sme stredná vrstva máme 2 deti puberta, hypo už len 3 roky nízka splátka, obaja fajn praca.
Včera sme boli na stretnutí so známymi väčšia skupinka ľudí čo už majú staršie deti 18-25 r.

Prekvapili ma sumy o akých hovorili za jazykové kurzy, štúdium v zahraničí rok v USA, Anglicku.Dalsi prispeli dieťaťu na auto a ja som si uvedomila, že aj, keď máme našetrené chytá ma hrôza čo nás ešte čaká🙂

Pomáhate svojim dospelým deťom prispejete na dovolenku, všetky deti o ktorých píšem bývajú ešte doma, študujú, niektoré brigádujú iné nie.

Kamarátka 24 r dcére tankuje do auta, ďalší sa chystali dnes na nákupy, lebo 20 r syn potrebuje tenisky

Na jednej strane už pomáham rodičom, na druhej deti bude čas, že si len tak odletíme sami s mužom na dovolenku?
Sme opicia generácia?
Neviem si predstaviť, že dvom deťom prispejem na bývanie, nábytok a podľa reči, ktoré som včera počula sa to považuje za štandard a všetci rodičia sú ochotní dotovať aj veľké deti.

Deťom doprajeme kupujem kvalitné oblečenie, chodíme na dovolenky, myslím, že nešetriime, ale rezonuje mi to v hlave, že vlastne s porovnaním ostatných dávame malo a toto všetko nas ešte čaká.

Mne rodičia tiež dopriali kúpili prvý byt vyplatili krstnu boli to vtedy smiešne sumy, zaplatili VP, dovolenku, nikdy som nebrigadovala nechceli iba som chodila do školy.

Nemala som núdzu o peniaze a potom som už mala dobrú prácu.Aky máte vy postoj?Sú rodičia vlastne stroj na peniaze celý život?

nelusiatko
19. apr 2022

@zmrzlinka2021 tak v tom prípade bohužiaľ dieťa nepôjde na VŠ a musí sa m zmieriť, ide makať. Už keď mu rodičia schvália tu prihlášku, musia rátať s tým, že dieťa ešte nie je zaopatrené a živia ho ďalej

zmrzlinka2021
19. apr 2022

@veronicka88 No ja si zasadne kvoli mojmu dietatu nic nebudem odopierat. Pre mna najlepsia investica pre dieta je harmonicka rodina, kvalitne vzdelanie, podpora rozmyslania, cas s rodinou, budovanie vztahov. Taketo deti obvykle su v dospelosti zreli a vyrovnani jedinci a dost caste - zarabaju krasne peniaze, vedia sa o seba postarat.

Ziadne take, ze my s muzom, ci ako cela rodina si nedoprajeme dovolenky, oddych, to co sa nam paci a je aj potrebne, len aby sme skrblili.

zmrzlinka2021
19. apr 2022

@nelusiatko ja som si vybrala studium v najblizsom meste, denne som dochadzala a som vdacna ze som mala tu moznost. Dostavala som peniaze na cestovne a par "chechtakov" navysse. A ked som si chcela "vyhodit z kopytka", kupila som si na vlakovej stanici hotdog 😀
Som fakt velmi rada, ze som mala moznost studovat a brala som to dost vazne. Preto som cely zivot snaziva, a proste nechcem zit len tak v nejakej apatii aby sa o mna niekto staral.
Lenze zial, my sme boli chudobni a bolo to tazke

veronicka88
19. apr 2022

@zmrzlinka2021 my sme chodili aj na dovolenky aj na výlety,aj na pizzu či do nrestiky. Len proste na 3500eurovu investíciu otcovi nedalo aby ju minul len na seba. A necítim sa nevyrovnane

mooonika1975
19. apr 2022

@kik3677 píšeš ... som si kúpila... zrejme ty nechápeš slovu hypoteka a kupit. Na hypotéku si si nekúpila. Ešte ho zo 15 rokov môže kupit niekto iný 😂😂😂

mooonika1975
19. apr 2022

@ckatka neučíš deti plávať, lyžovať? Moje deti sme sami učili a vedia lepšie ako hocikto okolo nich .

mooonika1975
19. apr 2022

@lenka1208 no 50€ mesačne je malo, ak rátaš cca 30000€ zo 150000€ , 20 % , tak 100€ mesačne . Zhodnotenie bude plus, ale to bude- nebude

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
zemiakovysalat
19. apr 2022

Ja v dnešnej situácie som rozhodnuté každý cent odložiť na skoršie vyplatenie hypotéky. Ak bude mať 35 a život bez hypotéky môžem dieťaťu ešte pomáhať koľko len chcem aj finančne. No žiaľ fix mame na 3 roky a keď o 3 roky bude úrok aj 7-8 % na hypotéka tak nám bude ťažšie žiť než teraz. Takže momentálne je zabezpečiť aby sme žili bez hypo a potom zabezpečiť aby dieťa malo nejake ľahky štart do živote, čo si nemyslím že zabezpečí 20 eur do fondov....

simca06022011
19. apr 2022

Ja osobne pochopim napr. studentovi VS, na vylet/na pobyt jazykovy/kurz, oblecenie a zakladne vei... nepochopim ak toto treba "investovat" do nestudentov.
Rovnako si nemyslim, ze nutne maju rodicia kupovat auta/prispievat na ne. Nech si zarobia, nasetria a naucia si vazit co maju. Detto byty. AK rodicia maju byt volny, prenajimaju, ok nech dietatu daju /detom/. Ale nemalo by to byt brane ako samozrejmost a automaticka vec. Skor by som postupovala, tak ako sme to mali my:, dostal partner byt k dispozicii na pouzivanie, rodicia si ho ale nechali. A teraz ho maju, my mame vlastne byvanie. Preco? Lebo potom nevznikaju v partnerstvach konflikty moje/tvoje/zdedene/nase... kym bolo nutne vyuzili sme ich byt, platili si veci okolo toho samozrejme, a potom sme sa pobrali do spolocneho.
Ak ma rodic nieco robit, tak je to to, ze zabezpeci SEBA. Seba poisti, sebe setri na dochodoch, sebe zabezpeci byvanie a vsetky zakladne veci. Aby nakoniec neostal detom na krku, ale hlavne ze im az do dochodku nakupoval somariny (lebo aj to vidim vo svojom velmi blizkom okoli, s vyhovourkou matky "ved ja im dam kym mam" a pani pomaly ide do dochodku, ktory bude minimalny a som zvedava z coho ide zit. Lebo hracky, nakupy, pomoc s najmom detom atd su dolezitejsie a deti si behaju po dovolenkach a vyletoch, minaju na somariny :D)
Nemyslim ze rodic ma byt dojna krava a ma zabezpecit generacie dopredu. Ved rodic ma dom/byt, ten raz deti zdedia... na start im treba kvality ako vzdelanie, sikovnost, snazivost.. nejaka ta cielavedomost a mozu mat aj palac ked budu chciet :D Menej treba "setrit" a zhrnat majetky, viac sa treba venovat vychove a rozvijaniu inych kvalit, aby sme tu nemalli 18r deti, ktore nevedia "co chcu robit", "nic ich nebavi", ale hlavne ze maju od mamy byt, otca auto... a ruka hore.

simca06022011
19. apr 2022

@zemiakovysalat mozes ist do banky aj HNED. A poziadat si o zmenu uroku, refixu, bude tam poplatok, ale moze ta to vyjst vyhodnejsie ak mas este dlhu splatnost zafixovat to na 10r... ale to sa porad s nejakym bankarom samozrejme/fin poradcom. Ja som sa s vyplacanim hypo nahanala, ale poviem ti, je to najlacnejsi uver :DD zbytocne. Teraz som ju navysila este za nizky urok.

veronicka88
19. apr 2022

@simca06022011 my sme aktuálne po roku v refinance,primabanka za nás zaplatila aj poplatky za predčasné splatenie a fixli sme oba byty na 7 rokov. Bude sa mi konečne lepšie dychat

lucinka1988
19. apr 2022

@zemiakovysalat presne toto, my tiež chceme vyplatiť hypo do max 2 rokov a potom keď tak zobrať pre deti další byt, ale teda zbaviť sa hypoteky je priorita, i keď my ju mame už aj tak dosť nízku, len ktovie, aký buď úrok o 2-3 roky. No ale deťom šetríme mesačne minimálne 60€ každému, ale nie na účet...

mooonika1975
19. apr 2022

@simca06022011 rodič má byt dom a ten raz zdedila, kedy??? Ak rodič žije do 85 , tak dieťa je na dôchodku 🤣

dominikamacakova
19. apr 2022

Mne mama neprispieva na nič a ani ja necítim zodpovednosť za moje deti, že musia niečo zdediť, že im musím šetriť, že im budem prispievať "dokonca" života. Beriem to tak, že som im dala život, vychovám ich a adios z domu 😂

jujala
19. apr 2022

asi som ina....rodicia mi zaplatili len vodicak. po ukonceni SŠ mi povedali, mozes na vysku ale pories si existenciu....tak som sla do prace a od 18tky som mimo domova a ked som zacala zarabat, tak som prispievala rodicom i ked som s nimi nebyvala, mali toho malo. nic som necakala lebo nemali z coho. moje deti dostanu vychovu, rady a zdravy rozum...a dufam, ze ostre lakte ziskuju po mne. vl. imanie som ziskala vdaka zahraniciu. ak to pojde, budem ich motivovat do "sveta"

simca06022011
19. apr 2022

@mooonika1975 no a co? rodic nie je povinny zabezpecit ak ma dve deti 3 nehnutelnosti, ma zabezpecit seba. A rovnkao deti seba. A ked raz zdedia, predaju/daju vnukom to je jedno....

fantinka
19. apr 2022

Nechce sa mi citat vsetko od zaciatku. Ale ja som mala prvu vyplatu z brigady v 15r a od 18r som brigadovala vsade mozne, lebo mama mi nekupila nic navyse ako pubertacke. Deti budem tiez viest k tomuto stylu vychovy, ano doprajem im, prilezitostne, ale ak budu chciet nieco extra, budu si musiet nasetrit a o to viac si to budu vazit.

malinovka333
19. apr 2022

@eskop napr celkom nechapem ze 26r ma svoj byt na ktory si zarobila,ako nie zeby som zavidela ale ciste mi to nepride, s tymto suhlasim,

iv007
19. apr 2022

@malinovka333 ja som ako 21 rocna kupovala svoj prvy byt.Cast som mala nasetrene zo stavebneho sporenia,plus 2 prace a samozrejme hypoteka.Vtedy boli este uroky okolo 3-4% co je na dnesne pomery majland..ale riskla som to a dnes ten byt mozem predat so ziskom 40tisic..Ale ja som skromna osoba,nepotrebujem luxusne dovolenky ani auta,zijem obyc.zivot takze tym smerom neminam peniaze.

malinovka333
19. apr 2022

@iv007 tak ale zalezi aj v ktorom roku, ja pisem o tom ze v dnesnej dobe sa mi to nezda moc realne, pri tom kolko stoja byty,

mooonika1975
19. apr 2022

@simca06022011 ty piseš, že zdedia, to je taká hovadina, čakať, že niečo zdediš, to je hnus

simca06022011
19. apr 2022

@mooonika1975 ty si hnus a trapna riadne :D nejde o cakanie, "mama kupi" nie je hnus?

mooonika1975
19. apr 2022

@simca06022011 nevyjadrila som sa k tomu, že rodičia zariadia, ale k tvojmu “čakaniu”. A vyjadrujem sa k tomu, čo píšeš, nie k tebe. Verím, že zostanes pri tom tiež👎

ckatka
19. apr 2022

@mooonika1975 nie. Neučím..lebo ja to.poriadne neviem. Majú na to.trenera...

zemiakovysalat
19. apr 2022

@simca06022011 u nás je to trosku komplikovane a nejde 😅

simca06022011
19. apr 2022

@mooonika1975 mas teda problem pochopit pisany text. Skus este raz si precitat, kde pisem teda ja o cakani... :D

gabriela_obzerova
19. apr 2022

mame v rodine 6 deti vo veku 19-25 rokov. Rodicia vzdy daju, ked maju. Zial zvykli si na to a su to take teliatka, ktore to zneuzivaju. Vyhodia ma z prace, lebo pridem neskoro? Nevadi, ved rodicia zatiahnu najom 3-4 mesiace. Idem s frajerom na dovolenku aj ked na to nemam? Nevadi, mama da tisic euro. Pokazilo sa mi auto? Volam ocovi, kupi nove ojazdene….
Su to nesamostatne bytosti podla mna. Ja to urcite takto praktizovat nebudem, raz sa pominiem a nebude ich mat kto neustale zachranovat..

zemiakovysalat
19. apr 2022

@simca06022011 nemôžem, mame špeciálny prípad 😊

mooonika1975
19. apr 2022

@ckatka tak bolo to tak povedané, akože len trener nauči dobre... my sme učili, lebo vieme