icon

Ako zarobiť na nehnuteľnosť?

16. jan 2023

Situácia:
Som čerstvo po škole, som zamestnaná, zarobím 1 100 € v čistom. Úspory nemám skoro žiadne. Bývam v prenájme s dvomi spolubývajúcimi, zaplatím 300 €. Plus strava, doprava. Nechodím do reštaurácií, nie som ani taký ten diskotékový typ, varím doma, občas idem s kamoškou na kávu. Snažím sa fakt šetriť, ale skutočne neviem, ako si z tohto platu zadovážiť vlastné bývanie. Mám pocit, že sen o tom, že budem mať vlastné sa mi vzďaľuje čoraz viac.

miroslava2710
16. jan 2023

Ja som si kupovala sama, dva roky dozadu je pravda ze nehnutelnosti boli o nieco lacnejsie a plat mam o kusok vyssi. Ale nasetrene na dofinancovanie som nemala to co som mala islo na zariadenie a nieco bola moja rezerva. Dofinancovala som teda tak ze zalohu za byt som zaplatika z vlastneho aby mi byt rezervovali to je 2-3tisic. Zvysok bola hypoteka + spotrebak. Do roka som refinancovala spotrebny uver do hypoteky takze uz mam iba hypo. 20% by som preto neriesila ci nasetrene mas alebo nie. Skor by som sa snazila navysit plat (samozrejme tak aby to bolo na zmluve nie len brigady na ruku cez vikend) aby si hypoteku aj spotrebak dostal. Verim ze v Hlohovci su ceny za byty lepsie ako u nas v Nr a tak by ti to mohlo vyjst 🙂 Okolo 100 tisic by si uver mohla dostat si myslim ale samozrejme presne ti povie len banka 🙂

zmrzlinka2021
16. jan 2023

Aký veľký byt hľadáš? Koľko stoja u vás jednoizbaky?

rubik1234
16. jan 2023

Ja som býval u rodičov skoro 3 roky, keď som začal pracovať nemal som skoro ani na dochádzanie do práce. Platovo som mal cca o stovku viac jak ty. Pôvodne som chcel byt v Bratislave ale to by som stále šetril alebo kupoval dačo niekde na okraji. Cca aj ľutujem, že som hneď po prvom roku nekúpil hoci aj garzonku tam niekde.

Kvôli korone som ale mohol prejsť na 100% HO. Tak som po veľa premýšľaní kúpil byt v Nových Zámkoch.

Čo s tým chcem povedať je, že porozmýšľaj za koľko by si chcela kúpiť a kde. Zisti si aj maximum čo by ti dali (možno 80tis momentálne?) a podľa toho plánuj. Ja som neplánoval a ani nič neriešil tak som cca bol zaskočený, že musím platiť poistenie, fond opráv a tieto veci okrem energií v byte(nikdy som nebýval v byte), atď..

Tiež aby si mohla rozmýšľať o hypo tak rok by si mala mať odpracované.

rubik1234
16. jan 2023

Opravujem sa. Záleží od banky koľko mesiacov musíš mať odpracovaných

luccija
16. jan 2023

Si rok po škole...momentálne by som nekupovala, ale spravila si prehľad.O rok, dva môžeš mať iný plat, mozes si nájsť priatela...

iwesska
16. jan 2023

@slavomira236 Presne nad tymto sa zamyslam,co jej tu vacsina radi,ako ho ziskat. Ja teda nepoznam nikoho,kto si hned po skole kupil byt a este z nasetrenych penazi. Vsak sa treba drzat aj trochu pri zemi. Najom zatial nestaci,ked nemam prostriedky? To je take slovenske zmyslanie,na vsetko si pozicat,mat niekolko uverov,ale mat vsetko hned. A potom pride nebodaj dlhodoba PN a pruser na svete.
Autorka,ja neviem,kam sa ponahlas,co ta tlaci...Nie si slobodna matka asi nemas ani partnera,naco ti je hned vlastny byt??? My sme s muzom tiez nemali dost prostriedkov a nehnevali sme sa preto na rodicov,ze nam nechcu pozicat. Preco by mali? Si dospela. Byvali sme 2r.v prenajme a popritom setrili,kolko sa dalo,az potom sme brali hypo. Urcite by som si sama s jednym prijmom byt nekupovala. Za co ho chces zariadit,zase si pozicias?!?

domini404
16. jan 2023

Ahoj, keď chceš, napíš mi správu, bola som v podobnej situácii ako ty pred rokom.

zmrzlinka2021
16. jan 2023

@iwesska Ja by som si na jej mieste kupila 1 izbacik - cena v hlohovci 69 tis. EUR. Potrebuje vlastne zdroje 13,8 tis eur. Pri takom plate si clovek v jej pozicii musi dovlit odkladat v pohode aj 500 eur

iwesska
16. jan 2023

@zmrzlinka2021 Ale ked nema 13,8 tis vlastne zdroje,tak sa zas bude musiet zadlzit a ozaj to nie je sranda,ked clovek dostane len blbu chripku,je 2tyzdne PN a zrazu je z 1100e polovica a z toho treba aj stravu,aj uver,aj najom zaplatit...a tak ved nech si robi,ako uzna za vhodne. Ja by som taku psychicku zataz na sebe mat nechcela.

smajliica
16. jan 2023

V súčasnej situácii je spotrebný úver na financovanie tých 20% veľmi zlý nápad. Zvýšenie cien bytov v najbližších rokoch je veľmi nepravidelné, takže máš čas to našetriť. Skôr ceny budú tento rok výrazne klesať. A hlavne kupuj iba nehnuteľnosť ktorá sa ti bude veľmi páčiť a kde môžeš zostať zopár rokov.

zmrzlinka2021
16. jan 2023

@iwesska Rozumiem ti, preto pisem o malom bytiku, garzonke, 1izbovom. Len skutocne, radsej splacat vlastne, ako cakat, pripadne dufat, ze sa dobre vyda.
Mam kamosky, co tak tiez zacinali, a dnes mnohe z nich su uz prijmovo uplne niekde inde, uvery vyplatene, a ceny byt sa radikalne pohli nahor.

sissy27
16. jan 2023

@iwesska
@slavomira236
@jabadabadu a čo má čakať do 40 kým sa niekomu zavesí na krk aby si zobrala hypo s ním?? Za mňa palec hore, že baba rozmýšľa už teraz hlavou a nie niečím iným. O 10 rokov už môže mať polovicu a možno aj viac hypo splatenej, bude to len jej nehnuteľnosť, nebude musieť vyplakávať po diskusných fórach, že nemá kam ísť...
@amiaja to už len je rada čakať na princa na bielom koni s ktorým si môže zobrať hypo...

iwesska
16. jan 2023

@sissy27 Nie,ma sa co najskor zadlzit na xy rokov a potom vyplakavat po diskusnych forach,ze co ma robit,ked tu hypo nevladze splacat. Zas 1100e nie je plat s ktorym sa da vysakovat. Ked da okolo 450-500e za najom + hypo + strava + doprava a dalsie poplatky,tak moze zabudnut na dovolenky a "uzivanie si" tak ako planuje. Treba jej povedat celu realitu,nie len medove motuzy tahat,ake je to easy.

sissy27
16. jan 2023

@iwesska a kedy je podľa teba vhodné zadlžiť sa na 30 rokov? Za mňa rozhodne lepšie teraz ako mladá a slobodná, než po 30 s dvoma deckami na krku a mužom, ktorého ani nevidí, lebo zarába na hypo a 4 ľudí. Ak bude mať teraz problém so splácaním, tak môže ísť kľudne do zahraničia, byt dať do prenájmu nech si na seba zarobí. Má rozhodne viac možností ako bude mať o 10 rokov, keď si bude chcieť založiť / založí rodinu.

amiaja
16. jan 2023

@sissy27 aka rada? Je to jedna z moznosti.. sa tu netvarme teraz ze si vsetci beru hypoteku sami ked vacsina si ju berie s maznelom/partnerom 🤦‍♀️

iwesska
16. jan 2023

@sissy27 Neviem,tym,ze mam partnera,sme sa zadlzili na 15r,nie 30r, splatime to daleko pred dochodkom,deti uz budu pomaly dospele. Sme 2 priemerne zarabajuci ludia s detmi,kt.nemali velke oci. Svagrina bola hrdinka,vzala si sama uver na 30r. a kedze ho nezvlada splatit,ide byt predavat a stahovat sa mimo mesta do lacnejsieho. A nezaraba zle. Tych 30r.je podla mna sialena doba.

lucilaines
16. jan 2023

Necitala som celu diskusiu, ale dam ti moju radu na zaklade zivotnych skusenosti a skusenosti s nehnutelnostami a hypotekami, ktore mam si dovolim tvrdit dost velke. Zabudni na rady setri 20%. Nie ze by to bolo uplne nerealne, ale o hubu. Budes setrit roky, uroky budu rast, ceny budu rast ( alebo minimalne nebudu nijak vyrazne klesat) a ty sa len budes obmedzovat a svoje krasne roky ako mlada bezdetna baba premrhas setrenim. To iste rada najdi si brigadu. No na tej vikendovej brigade zarobis take minimum, ze to ti za ten zabity cas absolutne nestoji a neposunie ta to nikam. Odist do zahranicia moze byt fajn ak to ches kvoli skusenosti, ale kvoli zarobeniu na nehnutelnost v dnesnej dobre opat nerealne. Tvoja najlepsia moznost je kupit si vlastnu nehnutelnost co najskor. Nehnutelnost vyberat vyslovene podla ceny. Nech je to aj mala stara garsonka na kraji mesta, nevadi. Bude to nieco, co zvladnes platit a na co ti daju hypo. Urcite vyuzi financneho poradcu, vybavi ti vsetko. Financovat to budes hypo a spotrebak, robi sa to bezne. Par rokov budes byvat tak, obetujes svoj standard byvania, ale budes si platit svoje. Po par rokoch uz budes mat splatenu cast hypo, nehnutelnost naberie na hodnote a predas. Budes mat v ruke zrazu uz nejaku tu hotovost, s ktorou mozes pracovat dalej a hladat byvanie vo vyssom standarde. Alebo to das do prenajmu ak si napriklad najdes niekoho a budete kupovat nove byvanie spolu.

sissy27
16. jan 2023

@amiaja jasné, je to jedna z možností a hojne využívaná. A potom sa tu vyplakáva na fórach, ako "sa nedá" odísť z nefunkčného manželstva "lebo máme spolu hypo a deti". Nie som nejaká feministka, ale bohužiaľ, ženy by sa mali naučiť buď si naozaj zodpovedne vybrať skvelého partnera, alebo sa o seba v prvom rade postarať samé - a to druhé je podľa mňa jednoduchšie. A ešte takto prvoplánovo, že "nájdi si niekoho, s kým si vezmeš hypo". Čistá kalkulačka...
Mám dospievajúcu dcéru a spravím prvé posledné pre to, aby si nemusela brať hypo " s niekým" a aby jej nehnuteľnosť bola vždy len jej nehnuteľnosťou.

lucilaines
16. jan 2023

@sissy27 s tymto presne suhlasim. Rady, pockaj, setri, zober hypo s chlapom. Ano jasne bude cakat, setrit jak diva, byt stale v nedohladne, medzitym si najde chlapa ktory napriklad uz ten byt ma, nastahuje sa k nemu, lebo ved na co by sme kupovali dalsi, pridu deti a zrazu bum bac, baba nema nic, nasetrenych par tisic sa rozkotulalo a je v patovej situacii uviazana chlapovi na krku. Ked ist na doraz s financiami, brat si uvery, tak teraz kym je slobodna a sama a nema zodpovednost za inych len za seba.

amiaja
16. jan 2023

@sissy27 ale prosim ta.. porovnavas uplne odveci.. to ze si zeny narobia 5 deti s debilom a nemaju kam ist je fakt ale nie kazde manzelstvo takto konci. A co si moze akoze mlada baba po skole bez centu s priemernym platom dovolit? 3izbovy byt? Akurat tak garzonku a ked si najde manzela tak pojdu do hypo tak ci tak spolu.. ci pojde princezna k nemu a to uz nevadi?
Povedala som ze je to jedna z moznosti a uplne bezna kedze malokto si dnes moze dovolit sam nehnutelnost.
Navrhla som aj financneho poradcu, zahranicie.. tak to nevytrhavaj z kontextu a netvar sa ze ist do hypo s manzelom je nieco unikatne a zle

nnnuuunnn
16. jan 2023

Rada zobrať hypotéku sama, to by mala každá žena, aby mala svoje niečo... Ale na to zrejme minie celú sumu, ktorú jej banka pozícia a na nehnuteľnosť, ktorú by vzali spolu s partnerom už jej nezostane. Sám muž si nebude zrejme tiež môcť dovoliť veľkú nehnuteľnosť. Budú žiť obaja tak, že majú svoj 1-2 izbak?

mell27
16. jan 2023

Na tvojom mieste by som si skúsila nájsť lacnejšie bývanie. 300€ do vzduchu je podľa mňa dosť veľa. Ja bývam v Bratislave a platím 150€, mala som síce šťastie na byt a aj majiteľa, ale dá sa nájsť aj lacnejšie ( moja izba je rozmerov väčšej špajze 😃 ale viem, že je to len dočasné riešenie). Taktiež by som sa snažila nájsť si ešte nejakú brigádu, hoc aj umývanie okien, upratovanie bytov na sobotu. Pár rokov zamakaš a budeš mať svoje. 😊 Ďalšia vec je investovanie. Krátkodobé (na 5 rokov) s nízkym rizikom. ...

lucilaines
16. jan 2023

@nnnuuunnn Nie obaja tie svoje jednoizbaky predaju, uz budu mat spaltenu cast hypo, pripadne im narastie hodnota medzicasom a obaja maju v ruke hotovost, ktoru mozu dat ako 20% pri kupe novej spolocnej nehnutelnosti. A lahsie sa im zije v casoch materskej napriklad. Lebo zase ano lahsie je brat hypo dvom ludom, lenze tym padom kupuju vacsiu nehnutelnost, vacsia hypo, vyssia suma ktoru musia mat nasetrenu, takze stale su na tom istom. Kdezto ak uz do vztahu pride kazdy s nejakou nehnutelnostou, da sa potom riesit dalsia nehnutelnost ovela jednoduchsie.

nnnuuunnn
16. jan 2023

@lucilaines ale kde má žena poistku, že môže odísť od chlapa potom kedy sa jej zachce? Ak bude spoločná hypotéka?

lucilaines
16. jan 2023

@nnnuuunnn no ak novu nehnutelnost kupuju spolu a dava do toho svoju hotovost, tak je urcite aj majitelka nejakeho, idealne polovicneho podielu. Takze ak sa aj rozidu, musi ju chlap bud vyplatit alebo sa byt preda a ma narok na peniaze.

kvetinka75
16. jan 2023

@nnnuuunnn a to načo pôjdem do vzťahu - manželstva keď hneď na začiatku musím rátať s tým, že kde pôjdem? Ano je dobré mať aj niečo svoje. Ibaže to si v dnešnej dobe môže málokto dovoliť. Treba zodpovednejšie vyberať partnera, manžela, aby nemusela žena trpnuť že kde pôjde. Aj keď stať sa môže všeličo ......

alex666
16. jan 2023

TAKTO:
Ani ty nemas zly plat. Treba si mesacne stanovit nejaku sumu, co chces usporit a tu si odkladat. Iste budu aj nejake rocne odmeny, to cele odlozit. Snaz sa v praci a casom bude aj plat vyssi.
Ked uz budes mat co-to nasetrene, porad sa s financnym poradcom, co sa s tym da robit. Na aky uver mas narok.
Prvy byt nemusi byt hned palac a nemusi byt ani v novostavbe. V pripade, ze si medzitym najdes partnera, budete to mat jednoduchsie, lebo dvaja lahsie nieco kupite.

sissy27
16. jan 2023

@amiaja nie je to nič unikátne, zlé to tiež byť nemusí ak všetko vyjde, ale za mňa je to zbytočné. Nehnuteľnosť má mať vždy len jedného majiteľa, ušetrí to kopu problémov, a akokoľvek som kedy bola zamilovaná, tak v niektorých veciach som sakra opatrná, už len preto, že mám zodpovednosť aj za dieťa.

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
iv007
16. jan 2023

Brala som hypoteku ako 21 rocna,vtedy boli brutalne uroky okolo 4%, ale bolo to moje najlepsie rozhodnutie.Dnes byt prenajimam a mam nejaku poistku dobuducna alebo dochodkove prilepsenie.Btw.cena bytu odvtedy stupla o 52tisic- za obdobie 10 rokov.Takze necakaj ale konaj, hladaj moznosti a zver sa financnemu poradcovi.Drzim palce!