icon

Ako získať hypotéku bez 20% vlastných zdrojov?

29. aug 2026

Je tu niekto, kto si nedávno bral hypotéku a nemal 20% vlastných zdrojov, ani možnosť založenia inej nehnuteľnosti a ani možnosť toho, že by tých 20% dostal darom?

Riešili ste dofinancovanie spotrebným úverom? Dalo sa to zvládnuť?

Vďaka.

Strana
z3
anonym_caca58
30. aug 2026
@anonym_358206

Ahoj, moj manzel, pred 5 rokmi.
Sam ako slobodny, kupoval byt za 90tis, velky trojizbak (v centre velkeho krajskeho mesta) v uplne povodnom stave a bez zariadenia. Hypoteka (90%) ho vysla 350e mesacne, spotrebak 150e mesacne (zvysnych 10%). Plus naklady na byt zivot atd. Zarabal vtedy okolo 1200 cisteho.

Za tych 5 rokov niektore veci prerobil sam, na kuchynu, kupelnu, a ostatne dolezite veci sme este brali mensiu pozicku, to uz sme boli spolu. Presne 5 rokov od kupy sme sa isli stahovat do domu a ten byt sme predali za 180tis. Cize aj po vyplateni hypo a spotrebaku a pozicky na rekonstrukciu zostala zarobena pekna ciastka vzhladom na stupanie ceny nehnutelnosti.

Samozrejme, potom stupli uroky % a hypoteka cinila takmer 600euro, velmi stupli naklady na byvanie (boli cca 350e mesacne). Tj boli sme v tom case uz na to dvaja, ale samotne byvanie nas vychadzalo okolo tisicky, to bolo uz vela, vyska mojho celeho platu... aj preto sme sa rozhodli stahovat a nezostavat a byt predat...

@anonym_358206 ako mozes porovnávať hypotéku spred 5 rokov????

anonym_caca58
30. aug 2026
@anonym_autor

@blacki12 Skalica, 1i alebo 2i.

@anonym_autor dostaneš max 114 000€ hypotéku na tvoj plat. Buďme realisti. Kúpiš do tej sumy byt v Skalici? A ešte treba rátať, že 10% musíš mať vlastných zdrojov, ak ti vôbec schvália 90% hypotéku.

anonym_358206
30. aug 2026
@anonym_caca58

@anonym_358206 ako mozes porovnávať hypotéku spred 5 rokov????

@anonym_caca58 uplne normalne. Asi si necitala dobre, preto som uviedla vsetky info - kolko ho vtedy vysla, kolko bolo %, kolko vtedy zarobil, kolko vysiel byt, za kolko ho potom predal. Takze islo o realne data v spojitosti k situacii u jednotlivca ktory do toho siel a tiez to bolo natesno a bolo to najlepsie rozhodnutie,... Takisto ako ona si musi svoje realne data prepocitat teraz. Nebol na tom o nic lepsie s tym, co mu ostalo na zivot - a este mal aj holy bosy byt, ktory po praci daval dokopy. Takze ak vies citat v suvislostiach, nemusis davat tolko otaznikov, lebo by si to pochopila 😉

123profil321
30. aug 2026
@anonym_fd2388

@anonym_autor takto, podla (napriklad)
https://kalkulacky.sme.sk/ekonomicke/hypotekarn...
Uver - 120.000
urok - 4% (uprav podla moznosti, toto je odhad)
doba spalcania - 30 rokov (mozno v niektorej banke daju viac -> nizsia mesacna splatka)
=> 572.90 mesacne... K tomu ti banka spocita DTI, DTSI a co ja viem co este... takze je to asi na hrane ak vobec...
Ak "usetrit 500" znamena, ze mozes splacat 500, tak to urcite nedas... kedze len hypo splatka bez spotrebaku (co bude mat vyssi urok asi) je viac...

@anonym_c8270c mám vek ako autorka, našetrené rovnako, ale dve práce a príjem 1800 v priemere. Podľa finančnej poradkyne mám maximálnu sumu podľa platu 156 000, za ktorú môžem kúpiť. Ak založím rodičovský dom, môžem kupovať za plnú sumu. Ak nie, tak medziúver, a mohla by som kupovať max za 135 000. Za co v Nitre kúpim max 1-izbový byt.
@anonym_fd2388

123profil321
Autor odpoveď zmazal
anonym_fd2388
30. aug 2026
@anonym_4260e9

@anonym_autor nekupovat umelo predrazene nehnutelnosti, neskocit na lep spekulantom

@anonym_4260e9 otazka, ake nehnutelnosti kupovat, ked nie umelo predrazene... Ale ako prenajimatel vlastne suhlasim... vsetci do najmov 🙂 🙂

123profil321
30. aug 2026
@anonym_c8270c

@anonym_358206 uplne realne sa vlastne stane, že jej kombo hypotéka a spotrebák ani neschvália. Banka neschvaľuje aby to vyšlo “o chlp” ale komfortne. Keby jej zostane mesačne ešte 200€, tak je to podľa mňa stále na tesno ale okay, fajn. Vtedy by som s tebou súhlasila, že najhoršie čo sa môže stať je byt predať (aj keď nepredstavujme si to úplne jednoducho). Lenže jej pravdepodobne financie vyjdu tak, že bude musieť rátať každé euro. To teda riešim za teoretického predpokladu, že by jej to všetko schválili. A rozdiel je, že vy ste dvaja. To je veľká úľava, ona sa nemá na koho spoľahnúť, zjavne ani na rodinu.

@anonym_c8270c banka odráta z číreho príjmu životné minimum a zo zvyšku 60% ktoré môžu byť maximalna platka všetkých úverov...

123profil321
30. aug 2026
@anonym_fd2388

@anonym_c8270c samozrejme... toto bol ten "optimisticky idealny" scenar a uz ten nevychadza podla mna... preto som aj dal trosku vyssi urok (4%, dnes mozno na hypo 3.6%)... ale "mesidz" bol snad jasny... 🙂

@anonym_fd2388 banky rátajú s navýšeným úrokom o 2% - stres test, keď padne fixácia...

anonym_be7254
30. aug 2026
@anonym_4260e9

@anonym_autor nekupovat umelo predrazene nehnutelnosti, neskocit na lep spekulantom

@anonym_4260e9 to je rada nad zlato.😂😂 A kde bude byvat? V lacnom kanali? Nehnutelnosti nikdy nepojdu dole s cenou. O rok budu zase drahsie. Taketo hlupe rady si nechaj pre seba. Kazdy rok cakania ju bude stat niekolko tisic navyse.

anonym_c8270c
30. aug 2026
@123profil321

@anonym_c8270c banka odráta z číreho príjmu životné minimum a zo zvyšku 60% ktoré môžu byť maximalna platka všetkých úverov...

@123profil321 zjednodušene áno. Ale podľa mojich výpočtov jej to aj tak nevychádza. Vyrátala si to inak? Spotrebák jej to celé dosť kazí. Keby má aspoň väčšinu vlastných zdrojov našetrenú.

123profil321
30. aug 2026

A už sa len spýtať v banke, alebo najlepšie finančného poradcu, či ti to takto vyjde

Strana
z3