icon

Ako získať hypotéku bez 20% vlastných zdrojov?

Včera o 16:22

Je tu niekto, kto si nedávno bral hypotéku a nemal 20% vlastných zdrojov, ani možnosť založenia inej nehnuteľnosti a ani možnosť toho, že by tých 20% dostal darom?

Riešili ste dofinancovanie spotrebným úverom? Dalo sa to zvládnuť?

Vďaka.

Strana
z2
anonym_c8270c
Včera o 17:40
@anonym_358206

@anonym_c8270c "Nie 50% ako by to bolo v autorkinom prípade. Ekonomická samovražda. Zdvihnú sa ceny energii alebo hocičoho a má problém."

Ved dobre, ale vezmime si. Co sa jej uplne realne moze stat, ak to nebude zvladat splacat? Uplne realne a prakticky, ten byt preda, vyplati hypo a spotrebak a je zas tam, kde bola... My sme nemali lahku cestu k nehnutelnostiam kedze tiez sme od nikoho nic nedostali a museli sme ist velakrat na hranu, ale myslim si, ze niekedy su mladi zbytocne odstrasovani od niecoho, co vobec tak zle byt nemusi a najma ak by sa aj hocico stalo, tak to ma riesenie 🤷

To je samozrejme cisto len moj nazor a plne akceptujem, ak ma niekto ini (nemyslim to ako protiargument proti Tvojmu prispevku, plne s uctou 😊)

My sme tiez pachali ekonomicke samovrazdy aj pri kupe prveho bytu, aj domu, s pozickami ci uvermi... Lebo jednoducho keby sme ich nepachali, nikdy sa nepozviechame na dobre vlastne byvanie s dobrymi mesacnymi nakladmi na ne...

@anonym_358206 uplne realne sa vlastne stane, že jej kombo hypotéka a spotrebák ani neschvália. Banka neschvaľuje aby to vyšlo “o chlp” ale komfortne. Keby jej zostane mesačne ešte 200€, tak je to podľa mňa stále na tesno ale okay, fajn. Vtedy by som s tebou súhlasila, že najhoršie čo sa môže stať je byt predať (aj keď nepredstavujme si to úplne jednoducho). Lenže jej pravdepodobne financie vyjdu tak, že bude musieť rátať každé euro. To teda riešim za teoretického predpokladu, že by jej to všetko schválili. A rozdiel je, že vy ste dvaja. To je veľká úľava, ona sa nemá na koho spoľahnúť, zjavne ani na rodinu.

anonym_b51138
Včera o 17:42

A hlavne že tu na modrom koni obhajujú ženy čo rodia ďalšie deti a ledva vyžijú a potom chuderi deti musia pomáhať rodičom a same skončia v chudobe.

anonym_fd2388
Včera o 17:42
@anonym_c8270c

@anonym_autor takze rátajme. Podľa tohto máš ostatné výdavky okolo 640€. A keď zoberieme 300+500€ tak toto vieš dávať na bývanie. Spotrebak plus hypoteka by boli približne táto suma. Žiadne energie, žiadna rezerva, nič by ti nezostalo. Hlúposť do toho ísť.
@anonym_fd2388 nezabúdaj, že ona ešte potrebuje dofinancovať vlastné zdroje spotrebákom. Nie úver 120 tisíc ale cena nehnutelnosti. Tzn 96tis hypo a 24tis spotrebak.

@anonym_c8270c samozrejme... toto bol ten "optimisticky idealny" scenar a uz ten nevychadza podla mna... preto som aj dal trosku vyssi urok (4%, dnes mozno na hypo 3.6%)... ale "mesidz" bol snad jasny... 🙂

anonym_fd2388
Včera o 17:46
@anonym_autor

@anonym_fd2388 Nemusí sa počítať s úverom hneď 120 000€. Len sa tu niekto pýtal do akej výšky nehnuteľnosť hľadám. Kľudne to môže byť aj niečo v hodnote 100 000 - 110 000€.

@anonym_autor ok, sprav si excel a sprav si 2-3 scenare... kolko by si si pozicala (kolko by stala tvoja nehnutelnost) ... kalkulacka ti vypocita splatku podla tvojho odhadu... aby si mala v stovkach eur prehlad... ber to tak, ze realita bude horsia (mas nizku bonitu, takze asi budes mat skor vyssiu urokovu sadzbu ako nizsiu, a plus spotrebak)...
Tak isto si zrataj, ci budes mat realne na zivobytie (poplatky spravcovi v dnesnej dobe aj za maly byt budu k 200 euram aj s energiami, internetom a tak)...
A banka / zakon samotny ti bude asi zvazovat ruky... jedina vyhoda je, ze si mlada, takze budes asi mat narok na hypo pre mladych plus mozes natiahnut splatku na co najviac ti banka da (niektore davaju tusim az do 70tky)...
Najdi si financneho sprostredkovatela, ktory ti to vyrata presne (nejaku hypo dostanes, ale aku vysoku... podla toho mozes pozerat byty...)

anonym_358206
Včera o 17:49
@anonym_c8270c

@anonym_358206 uplne realne sa vlastne stane, že jej kombo hypotéka a spotrebák ani neschvália. Banka neschvaľuje aby to vyšlo “o chlp” ale komfortne. Keby jej zostane mesačne ešte 200€, tak je to podľa mňa stále na tesno ale okay, fajn. Vtedy by som s tebou súhlasila, že najhoršie čo sa môže stať je byt predať (aj keď nepredstavujme si to úplne jednoducho). Lenže jej pravdepodobne financie vyjdu tak, že bude musieť rátať každé euro. To teda riešim za teoretického predpokladu, že by jej to všetko schválili. A rozdiel je, že vy ste dvaja. To je veľká úľava, ona sa nemá na koho spoľahnúť, zjavne ani na rodinu.

@anonym_c8270c no tak ale ked neschvalia sa tu nemame o com bavit to je predsa jasne 😁 Ak neschvalia, tak nie je o com - ja som reagovala iba na tematiku splacania, ak splacat dokaze, hoc aj natesno. Vtedy by som do toho napr ja osobne sla. 🙂

A my sme dvaja neboli, pozor. Manzel bol slobodny a kupoval byt holy bosy skaredy stary, to som pisala. A bol z rodiny, ktora by mu nepomohla, keby hocico (porozvadzane, nezaujem o deti, a aj nemoznost realne pomoct). Preto som ho ako priklad autorke spomenula. Ak by sme si tym prechadzali a kupovali to ako dvaja, bola by to uplne ina situacia. Spoznali sme sa az po kupe.

blacki12
Včera o 17:50

@anonym_autor Kde by si ten byt chcela kúpiť a koľko izbový?

anonym_23ac1b
Včera o 17:56

My sme s možnosťou som kupovali byť tak, že sme mali nízke príjmy a brali sme vzhľadom na príjmy vysokú hypotéku. Avšak bola veľká perspektiva rastu platov, boli sme chvíľu po VS. A to hlavne, vedeli sme, že keby hocičo, tak máme rodičov, ktorí nám pomôžu. Ty , ak pomáhas rodičom, tak nemáš absolútne žiadnu istotu. Neisla by som do toho. Našla by som si ešte jednu prácu, našetrila čo najviac a potom kúpila byt.

autor
Včera o 17:56
@blacki12

@anonym_autor Kde by si ten byt chcela kúpiť a koľko izbový?

@blacki12 Skalica, 1i alebo 2i.

anonym_c8270c
Včera o 18:03
@anonym_358206

@anonym_c8270c no tak ale ked neschvalia sa tu nemame o com bavit to je predsa jasne 😁 Ak neschvalia, tak nie je o com - ja som reagovala iba na tematiku splacania, ak splacat dokaze, hoc aj natesno. Vtedy by som do toho napr ja osobne sla. 🙂

A my sme dvaja neboli, pozor. Manzel bol slobodny a kupoval byt holy bosy skaredy stary, to som pisala. A bol z rodiny, ktora by mu nepomohla, keby hocico (porozvadzane, nezaujem o deti, a aj nemoznost realne pomoct). Preto som ho ako priklad autorke spomenula. Ak by sme si tym prechadzali a kupovali to ako dvaja, bola by to uplne ina situacia. Spoznali sme sa az po kupe.

@anonym_358206 jaj to si pisala v predošlom komente, nie v tom, ktorý si adresovala mne. Nespojila som si 2 a 2 dokopy. Stále tvoj manžel mal splátku nižšie percento z príjmu ako autorka. Jej by to vyšlo platiť fakt že o eurá. To mi príde ako veľký risk. Keby má jasný potenciál, že jej bude pekne rásť príjem tak fajn, inak si neviem predstaviť znášať sama takúto neistotu. Keď viem aké nečakané výdavky mi počas roka vyskočia.
Ja sa pohybujem v prostredí bankovníctva a teraz to nie je moc ružové. Schvaľujú ľuďom nižšie sumy než požadovali, taktiež sa viac zamieta.

Autorka, nič nedáš za to, že si dohodneš stretnutie v banke (viacerých) Budeš vedieť, na čom si.

anonym_98056f
Včera o 18:03

My sme dom pred 13timi rokmi,kupili za 50tisic.Splatka vtedy bola 240eur,ale dom si vyzadoval aj rekonstrukciu,takze nieco sa porobilo z vyplat,nieco z navysenych hypotek.Dnes je splatka 1136eur hypo.Ale zaroven vtedy boli ine platy,resp.ja na rodicaku,muz robil.Dnes obaja pracujeme ale prijmy su uz vyssie od 4000 do 5500eur,a kazdym rokom sa navysuju,cize nezostavame na rovnakej mzde.

viera27
Včera o 18:05

Urcite chod do toho. Nesplnas podmienky na 90% hypoteku? Potom by si potrebovala uz len 10%. Ber aj cokolvek mensie, alebo nie splnajuce podmienky. Hlavne nech mas strechu nad hlavou. Je to starovaci byt, casom predas a bude lepsie. Niekoho stretnes napriklad a situacia sa uplne zmeni. Ale zostat odkazana na najom….

anonym_98056f
Včera o 18:07

Inac teraz dava prima banka reklamu,ze hypo pre mladych 3percenta urok a az 90 percent
Vyskusaj ak mas menej ako 35r.

autor
Včera o 18:10
@anonym_98056f

Inac teraz dava prima banka reklamu,ze hypo pre mladych 3percenta urok a az 90 percent

@anonym_98056f Áno, viem. Mám 29.

anonym_98056f
Včera o 18:16
@anonym_autor

@anonym_autor tak tam skoc a spytaj sa,oni ti hned povedia,kolko by ti vyslo z platu.

blacki12
Včera o 18:19
@anonym_autor

@anonym_autor Ja osobne by som určite hľadala cestu ako do toho ísť, aby som mala svoje. Byt by som kúpila, ak by vydalo tak dvojizbový. Ak by mi finančne lepšie vychádzalo prenajať ho, tak by som ho dočasne prenajala a zatiaľ by som sa uskromnila. Plus pribrala by som si nejakù robotu naviac, ak by som nedokátala navýšiť plat, tam kde som momentálne zamestnaná.

anonym_4d1c7b
Včera o 18:20

Chcem ťa podporiť. Môj prvý byt som mala s úrokovou sadzbou 6%. Na život mi ostávalo 150 eur. Ale žila som. Bola som nesmierne na seba hrdá, že som to dokázala.

autor
Včera o 18:38
@anonym_4d1c7b

Chcem ťa podporiť. Môj prvý byt som mala s úrokovou sadzbou 6%. Na život mi ostávalo 150 eur. Ale žila som. Bola som nesmierne na seba hrdá, že som to dokázala.

@anonym_4d1c7b Veľká vďaka. Teraz je to už, hádam, lepšie?

anonym_4d1c7b
Včera o 18:42
@anonym_autor

@anonym_4d1c7b Veľká vďaka. Teraz je to už, hádam, lepšie?

@anonym_autor áno, teraz mám 3 násobný plat a nemám už hypo.

anonym_358206
Včera o 18:42
@anonym_c8270c

@anonym_358206 jaj to si pisala v predošlom komente, nie v tom, ktorý si adresovala mne. Nespojila som si 2 a 2 dokopy. Stále tvoj manžel mal splátku nižšie percento z príjmu ako autorka. Jej by to vyšlo platiť fakt že o eurá. To mi príde ako veľký risk. Keby má jasný potenciál, že jej bude pekne rásť príjem tak fajn, inak si neviem predstaviť znášať sama takúto neistotu. Keď viem aké nečakané výdavky mi počas roka vyskočia.
Ja sa pohybujem v prostredí bankovníctva a teraz to nie je moc ružové. Schvaľujú ľuďom nižšie sumy než požadovali, taktiež sa viac zamieta.

Autorka, nič nedáš za to, že si dohodneš stretnutie v banke (viacerých) Budeš vedieť, na čom si.

@anonym_c8270c ano boli nizsie percenta, to boli tie najnizsie percenta vtedy - aj ked on z dovodu ze chcel az 90% a nie 80 ako bolo vtedy standard, nemal tych 0,nieco, ale nieco ku 2%. Preto som specifikovala presne jeho vydavky na tieto veci aj prijmy aj cenu bytu atd., autorka si to moze paralelne vyratat a zhodnotit. Inak suhlasim s Tebou.

anonym_358206
Včera o 18:44
@anonym_98056f

@anonym_98056f ale to je ta akcia, ktora garantuje tie 3% iba na 30 mesiacov, tak? Tj 2,5 roka. Na zvazenie.

anonym_bb52d8
Včera o 18:44

Chod do hypo+spotrebak aj ked budes grgat..tiez som tak zacinala, zila som nadoraz ale vytrvala som, neskor prefinancovala, o nieco sa mi aj dvihol plat a teraz je to uz easy. Hlavne treba kupovat cim skor, lebo stale to ide hore a cim budes starsia tak dostanes aj horsie podmienky v banke. Spoj sa s nejakym sikovnym financnym poradcom, drzim palce 🤞

anonym_64c9ba
Včera o 18:48

Isla by som do toho a za cenu zivota na suchych rozkov, nemladnes, ceny idu hore, dobre vybrata nehnutelnost rastie na cene a aj byt s hypo sa da predat … prides o pracu … uvidis, poisti si hypo, nieco sa pokazi … nevadi nejak poriesis … sekacom, darujem za odvoz … vsetko sa da … to, ze pojdes na knapp nemusis nikomu vesat na nos … ked ti bude najhorsie mozes pocmaraz steny alebo vyhodit dvere … bide to tvoje 😉 neboj vela ludi islo tak, ze im uz voda tiekla pomaly do usi a nejak to dali, das to aj ty

katkazatka
Včera o 19:01

Ak by ti zazrakom dali hypo na 2 izbak, tak 1 izbu mozes dat do prenajmu. Aspon na cas ti to financne pomoze.

anonym_2c8d4b
Včera o 19:03

V Skalici sa daju kupit 1i aj za menej ako si uviedla. Ked som sa pozrela, tak som tam nasla par bytov za cca 90 000€. Radsej by som si v tvojom pripade kupila 1i, lebo tam budes mat (asi) aj nizsie mesacne platby.
Pripadne sa pozri na nehnutelnosti v Holici. Ten bol lacnejší (neviem ako je to teraz).

anonym_00b1dd
Včera o 20:31
@anonym_64c9ba

Isla by som do toho a za cenu zivota na suchych rozkov, nemladnes, ceny idu hore, dobre vybrata nehnutelnost rastie na cene a aj byt s hypo sa da predat … prides o pracu … uvidis, poisti si hypo, nieco sa pokazi … nevadi nejak poriesis … sekacom, darujem za odvoz … vsetko sa da … to, ze pojdes na knapp nemusis nikomu vesat na nos … ked ti bude najhorsie mozes pocmaraz steny alebo vyhodit dvere … bide to tvoje 😉 neboj vela ludi islo tak, ze im uz voda tiekla pomaly do usi a nejak to dali, das to aj ty

@anonym_64c9ba Ona by do toho mozno aj sla, ale banka mozno nie...

anjelok
Včera o 20:40

Ja si myslim, ze by to mohlo byt realne. Byt za 100 tis., hypo 70 tis, urok 4%, splatka na 30 rokov 335 eur, PSS ma moznost uveru na byvanie bez zalozenia nehnutelnosti na 30 rokov so sadzbou 4.79% vo vyske 30 000 , splatka 171 eur. Spolu 500 eur, suma, co si vies uz teraz usetrit. 300 platis najom, s energiami na byt sa do toho zmestis, mozno 100ka este ostane, co mozes dalej odkladat. A uz splacas svoje, hodnota rastie, plat casom tiez porastie...

anonym_4260e9
Včera o 21:29

@anonym_autor nekupovat umelo predrazene nehnutelnosti, neskocit na lep spekulantom

anonym_4260e9
Včera o 21:31
@anonym_4d1c7b

@anonym_4d1c7b a zila si z chlebu, soli a vifoniek. v akvariu...

anonym_4d1c7b
Dnes o 04:22
@anonym_4260e9

@anonym_4d1c7b a zila si z chlebu, soli a vifoniek. v akvariu...

@anonym_4260e9 no, keďže ja veľa toho nenajem, tak mne stačil obed a na večeru nejaké ovocie. A ešte som aj cvičila soma a mala som aj vlastné auto.

Strana
z2