icon

Ako získať hypotéku bez 20% vlastných zdrojov?

Včera o 16:22

Je tu niekto, kto si nedávno bral hypotéku a nemal 20% vlastných zdrojov, ani možnosť založenia inej nehnuteľnosti a ani možnosť toho, že by tých 20% dostal darom?

Riešili ste dofinancovanie spotrebným úverom? Dalo sa to zvládnuť?

Vďaka.

Strana
z2
anonym_c8270c
Včera o 16:29

@anonym_autor všetko závisí od príjmu. Ak chceš, tak napíš cenu nehnuteľnosti, koľko máš našetrené, čo by si vedel/a použiť ako vlastné zdroje a aký je tvoj príjem. Vie to dávať logiku ak je niekto ozaj šikovný, má veľmi dobrý príjem, nestihol ešte došetriť ale vie, že mesačne bez problémov zvládne všetko splácať. Keď to poviem tak jednoducho, tak ak šetríš dlhé roky na vlastné bývanie a nie si schopný/á našetriť vlastné zdroje, tak malá šanca, že by sa dalo komfortne všetko splácať.

anonym_caca58
Včera o 16:33

@anonym_autor a z čoho to chceš všetko splácať, med to nemáš našetrené ?

autor
Včera o 16:36
@anonym_c8270c

@anonym_autor všetko závisí od príjmu. Ak chceš, tak napíš cenu nehnuteľnosti, koľko máš našetrené, čo by si vedel/a použiť ako vlastné zdroje a aký je tvoj príjem. Vie to dávať logiku ak je niekto ozaj šikovný, má veľmi dobrý príjem, nestihol ešte došetriť ale vie, že mesačne bez problémov zvládne všetko splácať. Keď to poviem tak jednoducho, tak ak šetríš dlhé roky na vlastné bývanie a nie si schopný/á našetriť vlastné zdroje, tak malá šanca, že by sa dalo komfortne všetko splácať.

@anonym_c8270c Mám 29 rokov, teraz mám našetrených len 5000€. Čistý mesačný príjem je 1440€. Zmluva je na neurčito, je to stabilná práca s pravidelným mesačným príjmom s odmenami 2x ročne. Cena nehnuteľnosti by bola do 120k€.

anonym_98056f
Včera o 16:37

A sama,bez muza??

autor
Včera o 16:38
@anonym_98056f

A sama,bez muza??

@anonym_98056f Áno.

autor
Včera o 16:43
@anonym_caca58

@anonym_autor a z čoho to chceš všetko splácať, med to nemáš našetrené ?

@anonym_caca58 To, že človek nemá momentálne našetrených 20 % vlastných zdrojov, ešte neznamená, že nemá z čoho splácať.

anonym_c8270c
Včera o 16:48
@anonym_autor

@anonym_c8270c Mám 29 rokov, teraz mám našetrených len 5000€. Čistý mesačný príjem je 1440€. Zmluva je na neurčito, je to stabilná práca s pravidelným mesačným príjmom s odmenami 2x ročne. Cena nehnuteľnosti by bola do 120k€.

@anonym_autor tých 5 tisíc si našetrila za akú dobu? Keď som to narýchlo prerátala tak to nevidím moc reálne. Splátka hypotéky ešte okay ale ten spotrebák k tomu by ti veľmi navýšil mesačnú splátku. Fakt veľmi orientačne teraz píšem ale polovica príjmu by šla na bývanie. A príjem máš podľa mňa na to nízky. Na tú kombináciu so spotrebákom.
Touto otázkou nerýpem, to sa normálne pýtam, aby som lepšie porozumela, koľko rokov pracuješ a kam si za tie roky dávala peniaze? Viem, každý sme iní a máme inú štartovaciu čiaru ale objektívne mať v 29 rokoch našetrených iba 5000€ je málo. Ale možno máš svoje dôvody, preto sa pýtam. Ak toľké roky šetríš a našetríš len 5000€ tak do toho nechoď. S partnerom áno. Sama nie.

anonym_c4b9ff
Včera o 16:52

Urcite chod do toho. Prvy rok bude tazky, hypo+ spotrebak+ poplatky za byt. Ale o rok to mozes prefinancovat a spojist spotrebak do hypo.

autor
Včera o 16:52
@anonym_c8270c

@anonym_autor tých 5 tisíc si našetrila za akú dobu? Keď som to narýchlo prerátala tak to nevidím moc reálne. Splátka hypotéky ešte okay ale ten spotrebák k tomu by ti veľmi navýšil mesačnú splátku. Fakt veľmi orientačne teraz píšem ale polovica príjmu by šla na bývanie. A príjem máš podľa mňa na to nízky. Na tú kombináciu so spotrebákom.
Touto otázkou nerýpem, to sa normálne pýtam, aby som lepšie porozumela, koľko rokov pracuješ a kam si za tie roky dávala peniaze? Viem, každý sme iní a máme inú štartovaciu čiaru ale objektívne mať v 29 rokoch našetrených iba 5000€ je málo. Ale možno máš svoje dôvody, preto sa pýtam. Ak toľké roky šetríš a našetríš len 5000€ tak do toho nechoď. S partnerom áno. Sama nie.

@anonym_c8270c Bohužiaľ, finančne som veľmi musela pomáhať našim. K tomu som si platila prenájom, vysokú školu (školné bolo 1000€ na akademický rok), rôzne vzdelávania v práci, tento rok to bola zasa autoškola. Na všetko som úplne sama.

anonym_85cf98
Včera o 16:54
@anonym_autor

@anonym_c8270c Bohužiaľ, finančne som veľmi musela pomáhať našim. K tomu som si platila prenájom, vysokú školu (školné bolo 1000€ na akademický rok), rôzne vzdelávania v práci, tento rok to bola zasa autoškola. Na všetko som úplne sama.

@anonym_autor a este stale pomahas vasim? Ak nie a VS uz neplatis tak tempo setrenia sa asi zvysi, ze, a s tym aj ako rychlo bude rast usetrena suma?

autor
Včera o 16:56
@anonym_85cf98

@anonym_autor a este stale pomahas vasim? Ak nie a VS uz neplatis tak tempo setrenia sa asi zvysi, ze, a s tym aj ako rychlo bude rast usetrena suma?

@anonym_85cf98 Sem-tam ešte áno. Áno, zvýši ale tie ceny nehnuteľností sa stále len zvyšujú. Mám pocit, že keď budem čakať rok, tak si môžem potom kúpiť možno tak pivnicu...😔

anonym_c8270c
Včera o 16:58
@anonym_autor

@anonym_autor bývaš u rodičov? Koľko momentálne dokážeš mesačne ušetriť? Ja nebudem súhlasiť s komentárom vyššie. Myslím si, že ti takúto kombináciu vzhľadom na príjem ani neschvália. Aj keby ti to schválili tak dávať také % z platu na bývanie je hrôza. Ja som za to ísť do vlastného bývania čím skôr a uskromniť sa ako to ide ale matematika nepustí. Keď si musela finančne pomáhať rodičom tak nemáš ani nikoho, na koho by si sa vedela spoľahnúť, keby najhoršie. Pre mňa je to veľké riziko.

anonym_85cf98
Včera o 16:58

Mozes povedat aky je dovod ze do takej miery podporujes rodicov? Je to existencny dovod? Inak si neviem predstavit pokracovat v tom lebo Ta to naozaj obera o vlastne zivotne moznosti

autor
Včera o 17:00
@anonym_c8270c

@anonym_autor bývaš u rodičov? Koľko momentálne dokážeš mesačne ušetriť? Ja nebudem súhlasiť s komentárom vyššie. Myslím si, že ti takúto kombináciu vzhľadom na príjem ani neschvália. Aj keby ti to schválili tak dávať také % z platu na bývanie je hrôza. Ja som za to ísť do vlastného bývania čím skôr a uskromniť sa ako to ide ale matematika nepustí. Keď si musela finančne pomáhať rodičom tak nemáš ani nikoho, na koho by si sa vedela spoľahnúť, keby najhoršie. Pre mňa je to veľké riziko.

@anonym_c8270c Nie, platím prenájom - 300€. Dokážem ušetriť cca 500€.

petamich
Včera o 17:01
@anonym_c8270c

@anonym_c8270c ja suhlasim s tebou, nevidim to uplne realne, navyse ten byt treba este zariadit, zaroven treba mat nejaku rezervu v pripade vypadku prijmu, staci jedna PN a uz to neutiahne. A kedze uspory zial autorka nema. Uprimne ja by som do toho nesla v tejto chvili. Autorka skus pol roka odkladat 60% prijmu, ci to zvladnes bez tazkosti.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_fd2388
Včera o 17:05
@anonym_autor

@anonym_c8270c Nie, platím prenájom - 300€. Dokážem ušetriť cca 500€.

@anonym_autor takto, podla (napriklad)
https://kalkulacky.sme.sk/ekonomicke/hypotekarn...
Uver - 120.000
urok - 4% (uprav podla moznosti, toto je odhad)
doba spalcania - 30 rokov (mozno v niektorej banke daju viac -> nizsia mesacna splatka)
=> 572.90 mesacne... K tomu ti banka spocita DTI, DTSI a co ja viem co este... takze je to asi na hrane ak vobec...
Ak "usetrit 500" znamena, ze mozes splacat 500, tak to urcite nedas... kedze len hypo splatka bez spotrebaku (co bude mat vyssi urok asi) je viac...

autor
Včera o 17:06
@petamich

@anonym_c8270c ja suhlasim s tebou, nevidim to uplne realne, navyse ten byt treba este zariadit, zaroven treba mat nejaku rezervu v pripade vypadku prijmu, staci jedna PN a uz to neutiahne. A kedze uspory zial autorka nema. Uprimne ja by som do toho nesla v tejto chvili. Autorka skus pol roka odkladat 60% prijmu, ci to zvladnes bez tazkosti.

@petamich Zariadenie už mám tu vlastné v tomto prenájme. Byt bol na prenájom bez zariadenia. Ale áno, rozumiem.

anonym_c8270c
Včera o 17:08
@anonym_fd2388

Uver - 120.000
doba spalcania - 30 rokov (mozno v niektorej banke daju viac -> nizsia mesacna splatka)
=> 572.90 mesacne... K tomu ti banka spocita DTI, DTSI a co ja viem co este... takze je to asi na hrane ak vobec...
Ak "usetrit 500" znamena, ze mozes splacat 500, tak to urcite nedas... kedze len hypo splatka bez spotrebaku (co bude mat vyssi urok asi) je viac...

@anonym_autor takze rátajme. Podľa tohto máš ostatné výdavky okolo 640€. A keď zoberieme 300+500€ tak toto vieš dávať na bývanie. Spotrebak plus hypoteka by boli približne táto suma. Žiadne energie, žiadna rezerva, nič by ti nezostalo. Hlúposť do toho ísť.
@anonym_fd2388 nezabúdaj, že ona ešte potrebuje dofinancovať vlastné zdroje spotrebákom. Nie úver 120 tisíc ale cena nehnutelnosti. Tzn 96tis hypo a 24tis spotrebak.

autor
Včera o 17:08
@anonym_fd2388

Uver - 120.000

@anonym_fd2388 Nemusí sa počítať s úverom hneď 120 000€. Len sa tu niekto pýtal do akej výšky nehnuteľnosť hľadám. Kľudne to môže byť aj niečo v hodnote 100 000 - 110 000€.

anonym_caca58
Včera o 17:10
@anonym_autor

@anonym_autor pri čistom mesačnom príjme 1500€ v tvojom veku a sama, dostaneš max. 114 800€ na hypotéke na 30 rokov pri úroku 3.35%. Čiže musíš ešte šetriť a kde je ešte spotrebak s vyšším úrokom

anonym_00b1dd
Včera o 17:15
@anonym_85cf98

Mozes povedat aky je dovod ze do takej miery podporujes rodicov? Je to existencny dovod? Inak si neviem predstavit pokracovat v tom lebo Ta to naozaj obera o vlastne zivotne moznosti

@anonym_85cf98 By som sa podakovala rodicom, ze kvoli nim mi hrozi podnajom do konca zivota...im to akoze nedoslo, ze buraju buducnost dcere?

petamich
Včera o 17:17

Ja ta naozaj nechcem nijako odradzat ale ak si vezmes, ze

Hypotéka: 96 000 € na 30 rokov, sadzba okolo 3,5 % je splatka orientacne 431 € k tomu spotrebny uver 24 000 €, maximalna splatnost 8 rokov, sadzba povedzme 7–8 %, orientacna splatka 325–340 €
Spolu to je 756–771€ to je v pomere k platu strasne vysoka suma, ak by si mala uspory, tak by som povedala, ze v poriadku ale pripocitaj este mesacne platby suvisiace s byvanim, internet, telefon, cestovanie, ine povinne platby.

Ja som to inak skusila hodit do ChatGPT (ten prisiel s cislami) a tiez si nemysli, ze je to v tejto chvili dobry napad.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Včera o 17:20
@petamich

Ja ta naozaj nechcem nijako odradzat ale ak si vezmes, ze

Hypotéka: 96 000 € na 30 rokov, sadzba okolo 3,5 % je splatka orientacne 431 € k tomu spotrebny uver 24 000 €, maximalna splatnost 8 rokov, sadzba povedzme 7–8 %, orientacna splatka 325–340 €
Spolu to je 756–771€ to je v pomere k platu strasne vysoka suma, ak by si mala uspory, tak by som povedala, ze v poriadku ale pripocitaj este mesacne platby suvisiace s byvanim, internet, telefon, cestovanie, ine povinne platby.

Ja som to inak skusila hodit do ChatGPT (ten prisiel s cislami) a tiez si nemysli, ze je to v tejto chvili dobry napad.

@petamich prenájom mám 300€.

anonym_c8270c
Včera o 17:21
@petamich

@petamich presne. Vlastné bývanie je super a čím skôr tým lepšie ale niet nad tú istotu, kedy netreba rátať každé euro a triasť sa každého nedoplatku. Ja som na rodičovskej, máme rezervu a na bývanie dávame 20% z príjmu a poviem ti, mali sme na energiach za rok 800€ nedoplatky a teda komfortne sa necítim. Komfortne sa budem cítiť až keď budeme (naštastie čoskoro) zarábať obaja. A to dávame 20% z príjmu na bývanie. Nie 50% ako by to bolo v autorkinom prípade. Ekonomická samovražda. Zdvihnú sa ceny energii alebo hocičoho a má problém.

autor
Včera o 17:24
@anonym_c8270c

@petamich presne. Vlastné bývanie je super a čím skôr tým lepšie ale niet nad tú istotu, kedy netreba rátať každé euro a triasť sa každého nedoplatku. Ja som na rodičovskej, máme rezervu a na bývanie dávame 20% z príjmu a poviem ti, mali sme na energiach za rok 800€ nedoplatky a teda komfortne sa necítim. Komfortne sa budem cítiť až keď budeme (naštastie čoskoro) zarábať obaja. A to dávame 20% z príjmu na bývanie. Nie 50% ako by to bolo v autorkinom prípade. Ekonomická samovražda. Zdvihnú sa ceny energii alebo hocičoho a má problém.

@anonym_c8270c Ja rozumiem, lenže ceny nehnuteľností idú tak raketovo hore, že už sa bojím čakať. To šetrenie k pomeru rastu cien sa mi niekedy zdá úplne k ničomu.

autor
Včera o 17:26
@anonym_00b1dd

@anonym_85cf98 By som sa podakovala rodicom, ze kvoli nim mi hrozi podnajom do konca zivota...im to akoze nedoslo, ze buraju buducnost dcere?

@anonym_00b1dd Plačem kvôli tomu často...už sa to nedá vrátiť naspäť.

anonym_358206
Včera o 17:29

Ahoj, moj manzel, pred 5 rokmi.
Sam ako slobodny, kupoval byt za 90tis, velky trojizbak (v centre velkeho krajskeho mesta) v uplne povodnom stave a bez zariadenia. Hypoteka (90%) ho vysla 350e mesacne, spotrebak 150e mesacne (zvysnych 10%). Plus naklady na byt zivot atd. Zarabal vtedy okolo 1200 cisteho.

Za tych 5 rokov niektore veci prerobil sam, na kuchynu, kupelnu, a ostatne dolezite veci sme este brali mensiu pozicku, to uz sme boli spolu. Presne 5 rokov od kupy sme sa isli stahovat do domu a ten byt sme predali za 180tis. Cize aj po vyplateni hypo a spotrebaku a pozicky na rekonstrukciu zostala zarobena pekna ciastka vzhladom na stupanie ceny nehnutelnosti.

Samozrejme, potom stupli uroky % a hypoteka cinila takmer 600euro, velmi stupli naklady na byvanie (boli cca 350e mesacne). Tj boli sme v tom case uz na to dvaja, ale samotne byvanie nas vychadzalo okolo tisicky, to bolo uz vela, vyska mojho celeho platu... aj preto sme sa rozhodli stahovat a nezostavat a byt predat...

anonym_358206
Včera o 17:33
@anonym_c8270c

@anonym_c8270c "Nie 50% ako by to bolo v autorkinom prípade. Ekonomická samovražda. Zdvihnú sa ceny energii alebo hocičoho a má problém."

Ved dobre, ale vezmime si. Co sa jej uplne realne moze stat, ak to nebude zvladat splacat? Uplne realne a prakticky, ten byt preda, vyplati hypo a spotrebak a je zas tam, kde bola... My sme nemali lahku cestu k nehnutelnostiam kedze tiez sme od nikoho nic nedostali a museli sme ist velakrat na hranu, ale myslim si, ze niekedy su mladi zbytocne odstrasovani od niecoho, co vobec tak zle byt nemusi a najma ak by sa aj hocico stalo, tak to ma riesenie 🤷

To je samozrejme cisto len moj nazor a plne akceptujem, ak ma niekto ini (nemyslim to ako protiargument proti Tvojmu prispevku, plne s uctou 😊)

My sme tiez pachali ekonomicke samovrazdy aj pri kupe prveho bytu, aj domu, s pozickami ci uvermi... Lebo jednoducho keby sme ich nepachali, nikdy sa nepozviechame na dobre vlastne byvanie s dobrymi mesacnymi nakladmi na ne...

Strana
z2