Ako zvládajú ľudia vyžiť z mála?
Veľakrát som sa nad tým zamýšľala. Hneď na úvod chcem povedať, že ma nezaujíma, kto z Vás koľko zarába. Len ma udivuje ( v dobrom) ako niektorí ľudia dokážu vyžiť hoc zarábajú napríklad minimálne mzdy. Najmä ak majú deti. Na čom si vedia utiahnuť opasok? Ja osobne mám dve deti, s manželom zarábame celkom slušne, taký priemer a mám čo robiť každý mesiac to ustáť. Áno, chodíme na výlety (nie často, ale ideme), doprajem deťom tie bežné veci ako pizza, zmrzlina, kúpalisko, kolotoč...atď., obaja chodia na krúžky (tiež to niečo stojí)...proste bežná rodina. No ako to robia ľudia, ktorí nemajú úplne bežný príjem, ktorí majú možno o niečo menej??
@danulicek toto je vec, čo sa fakt úprimne chcem naučiť, len neviem ako na to. Keď človek pracuje na plný úväzok, 2 malé deti, chcem čo najzdravšie, jedlo, ktoré je čo najrýchlejšie hotové a keďže nemôžeš mať všetko, tak to zrovna nie je to najlacnejšie jedlo 🙁 napríklad to sushi spĺňa tie moje hlavne požiadavky - zdravé s nutričnou hodnotou, žiadne konzervanty, rýchle. Ďalšia taká vec je ryba, losos, čo len hodis to trúby, pokvapkas citrónom, mňam, omega3, ale zas ten faktor cena. Potom v podstate prílohy sú taká posledná možnosť, lebo sú to väčšinou prázdne kalórie, takže sa snažím zeleninu všelijako pripravovať, hríby, z tých príloh max. ryžu, rizoto, quinoa. A keďže zeleninu neviem nakúpiť na týždeň dopredu, v podstate každý deň okrem nedele, niekedy každý druhý idem do obchodu a vyberiem, čo majú práve čerstvé. Trstinový cukor tiež nejeme, takže viac ovocia, ten istý problém. Takže toto týždenne riešenie vôbec neviem dať do praxe. Keď idem každý deň, mám veľkú tašku len tej zeleniny a ovocia. Ak má niekto nejaký nápad, hľadám na toto riešenie. Cieľ - stráviť s tým menej času a minút menej peňazí.
PS: moje deti jedia viac než ja. To ma udivuje každý deň tie kvantity jedla. Až som si dnes musela pozrieť tabuľky
aby som pochopila, prečo syn toľko je - je nad 95 percentuálnom v rastovej krivke a dcéra ťa má náročné plávanie...
Percentilom*
Treba vediet hospodarit. "Milujem" ked sa niekto stazuje ako nema peniaze, ale obaja vyfajcia krabicku denne, namiesto varenia idu na pizzu a kazdy druhy den je nova farba na hlave.
Nas mama vychovala 4. Na jesen zemiakova brigada, za kazdy odpracovany den x kg zemiakov. Takto sme za pracu dostali zemiaky na celu zimu. Nalozili sme kyslu kapustu. Tiez sme kupili a zabili prasa, ktore sa rozporcovalo a zamrazilo, na zahrade sa dopestovala nejaka zelenina. Ked sa zadarilo kelu, bol kel na xy sposobov, druhy rok to bola tekvica. Chodili sme na maliny, cucoriedky.... do noci varila lekvare (na cesticky 🤦♀️) a rano do prace. kazdy vikend piekla kysnute zaviny, aj torty sme mali na narodeniny, domace orechove (moje deti maju ake si zmyslia, obcas si myslim, ci ich nerozmaznavam). Ak sa kupila cokolada, kazdemu vyslo po 2 - 3 kockach. Nikdy sme neboli hladny, oblecenia sme mali tiez dost. Na vylety sme isli, napr. do Tatier, so Smokovca peso na Hrebienok a dalej na chaty. Vsetko jedlo, pitie sme mali v batohu. A mama vzdy vycarovala peniaze aj na skolske vylety. A k tomu vsetkemu robila na 4 zmeny.
@danulicek napísala si to veľmi pekne, výchova u vás vám dala oveľa viac, ako výchova v niektorých rodinách dnes, keď deti dostanú vždy všetko, na čo prstom ukážu a nič si nedokážu vážiť. Potom majú v živote problémy, ak sa im niečo nepodarí, nie sú pripravené zvládať prekážky.
A zase nie je sociálne slabšia rodina ako sociálne slabšia rodina. Len ja nechápem , ako si niekto dokáže urobiť viac deti , keď nemá peniaze. Potom to je vždy o držku.
20r dozadu ked som mala male dieta a nizky prijem: nemala som auto, byvala som v podnajme, mobil som mala na kredit, net som vyuzivala v kniznici zadarmo, knihy detto kniznica, poistky sme nemali, oblecenie sa kupovalo len ked to bolo nutne, namiesto cifu som kupovala tekuty cistic lokalnej znacky za 0,50cent v prepocte na eura, pizza nehrozila, varila som denne mali sme aj ovocie aj zeleninu aj ryby. Vylety boli nie caste a bolo to v style tura, kupalisko, opekacka.Ale ten stres ze co ak stratim robotu, vyhodia ma z podnajmu a dalsi nenajdem( zila som v malom meste) neprajem nikomu.
o 20r neskor s 2 vysokymi skolami a dobrou pracou tiez s druhym malym dietatom: 2 auta, hypo, kazdy mobil na pausal, net neobmedzeny doma aj v mobiloch, netflix, kablovka, poistky, spotrebny uver, pizza 1x tyzdenne ak sa mi nechce varit, sezonka do Tatralandie, sezonka na lyzovanie, dovolenka na slovensku, raz za 3 roky aj pri mori, sukromna skolka, druhy syn vysokoskolak, oblecenie kupujem casto aj ked si len chcem urobit radost, obuv samozrejme pre maleho styl protetika, vylety v lete 3x tyzdenne, cez skolsky rok aspon 4x mesacne, detske herne, kaviaren, kino. Ked kupujem potraviny tak sa kupuje nie to najlacnejsie, tiez by som mohla kupit aj ten lacnejsi cistic alebo prasok, ale clovek uz automaticky berie persil a cif. Usetrit mam problem, pdkladam pomenej. Pritom nemame extra vysoke prijmy skor priemerne,ale ked to tak rozpisem tak hned vidno kde tie peniaze utekaju.
Nečítala som všetko, ale podaktoré si tu zamienate sociálne slabé rodiny odkázané na dávky s tými nízkopríjmovými, resp. ich vnímate ako jednu skupinu. Čo ma vcelku uráža 😆
@linda144 odpoveď pre teba: dokážeme vyžiť úplne normálne, dokonca aj ušetriť viem. Chodím so synom na výlety, na kúpalisko, zmrzku, pizzu, kolotoče...teda všetky pre teba bežné veci sú bežné aj pre nás. Práve včera sme sa vrátili z Nízkych Tatier, bývali sme sice u súkromníka a nie v Grand hoteli, ale rozhodne sme nechodili len do prírody s nachystaným chlebom ako niekto spomínal (na čom inak nevidím nič zlé len môjho syna turistika nebaví), normálne sme sa najedli každý deň v reštike a obehali rôzne platené atrakcie. Syn bol na každom jednom školskom výlete, keď chcel chodil aj na krúžky, má svoj mobil (ale nie Apple ani Samsung, čo zas ja nerozumiem, naco toto niekto malym deťom kupuje, ja by som nekúpila ani keby zarábam tisíce), PS, notebook, proste všetko čo jeho kamaráti. Ono ak je človek trošku finančne gramotný a vie s peniazmi hospodáriť, nemá problém žiť normálne slušne aj z mála. Ale rozumiem, že ak ty nie si od povahy alebo ako to povedať sporiaci typ, že je to pre teba nepochopiteľné. Mala som napríklad kamarátku, ktorá zarábala krásne peniaze v zahraničí, ale nikdy nič nemala, lebo všetko priebežne minula.
@kristiii niekedy sa kupuje Apple preto, lebo dlho vydrží. Nie ako Android telefóny žiaľ. A to som mala x android telefónov od 120-500€ a žiaden nevydržal toľko koľko moje malé Apple SE rok výroby 2016( ide mu 5 rok) a nehodlám ho meniť až kým sa nepokazí sám. Dala som zan 369€. A deťom by som radšej použitý Apple tablet kupila ako nový android tablet. Notebook radšej za 500€ repasovaný ako nový. Repasované sú väčšinou vyššie rady notebookov. Ale to som ja samozrejme. No rozhodne by som si v dnešnej dobe nerobila 6 detí ako tvoja suseda, nedá im toho veľa do života. Ale to je jej problém. Mala premýšľať skôr , ako si urobila toľko detí.
@annamalaga ja som o susede nepísala..ale súhlasím s tebou. Môj syn má xiaomi za 130 už tretí rok a šlape, ja som mala Motorolu 4 roky a keby som ju nerozbila, tiež by predpokladám ešte fičala. Takže ja mám s lacnejším androidom len dobre skúsenosti a preto nám úplne stačí
@danulicek u nás to bolo veľmi podobne,mama nás sama vychovávala, ani neviem,ako čarovala s peniazmi..zas na druhej strane my dnes síce sme bez úverov a máme nemalé platy s manželom,deti vedieme k hospodáreniu. Už len tým,že vidia,že sa varí doma pravidelne, pečieme, ak ideme na túru,sem-tam si zoberieme aj jedlo - takže reštika nie je samozrejmosť, o cenách sa rozprávame otvorene a vedia,že ak je na niečo akcia,kúpime možno aj 2 kusy z daného tovaru. Už tento rok išli párkrát na brigádu s manželom, vstávali o piatej a majú len 7 a 10 rokov. Samozrejme žiadna veľká práca,len polievali- držali hadicu a boli tam hodinu a z 5€ sa tak tešili,akoby dostali 20. Nemuseli ísť, aj mi bolo ľúto ich budiť, ale si vypočítali,že za 4 brigády už budú mať " veľa" peňazí.Vždy hovorím, ako ich naučíš,tak ich máš...my sme nemali na rozhadzovanie a aj si vážime to,čo máme .
@linda144 ja sice nemusim zit s minimalnej mzdy ale myslim, ze taki ludia usetria na benzine - nemaju auto, kupuju vylucne v zlavach alebo tesne pred spotrebou kedy su aj -50/70% zlavy, pecivo si robia doma - nie je to az tak tazke a neporovnatelne lacnejsie, varene jedla maju take jednoduche na viac dni, na vylety, kupaliska nechodia kvoli cenam za listky a dopravu a kruzky maximalne nejake skolske, ktore su vacsinou zadarmo alebo za nejaku smiesnu cenu. Kto si vazi co ma vyzije aj z mala kto nie tomu by bolo malo aj keby milion dostaval na ucet kazdy mesiac.
@danulicek no keď ja som bola dieťa tak ani neboli lacnejšie potraviny ako tesco značka, lidl a tak... Teda sme jedli to čo iní, akurát mäso také obyčajné, kurča, rybie filé, bravčové, hovädzie tie lacnejšie časti, nekúpili rodicia pravú sviečkovu alebo najdrahšiu rybu. Malinovky bolo tiež len značkové, rovnako nanuky a tak. Ale ako píše
@pribinak ľudia si tu zamienaju prípady ako z osady, keď deti chodia otrhane, bez pomôcok, jedia len chlieb s maslom ak je, s prípadmi rodin kde sú príjmy nižšie, ale deti chodia pekne oblečené, majú pomôcky do školy, jedia normálne, len napríklad nové auto, dovolenka pri mori, najnovší televízor je luxus čo si dovoliť nemôžu.
S väčšinou súhlasím, len by som poopravila tie sekáče- nakupovať v sekáči nie je ekonomické ale ekologické rozhodnutie. V tých handrárňach v nákupných centrách nakúpiš lacnejšie. Ale úplné handry, vyprodukované v sweatshope za pár centov, čo nechali enormnú uhlíkovú stopu a ľudia to po jednej sezóne vyhodia. Ja nakupujem v sekacoch, mám v skrini 10-15 ročné kusy. Mám tam len to, čo znosím, nič navyše. Nevidím zmysel v podporovaní vykorisťovania a marnenia zdrojmi. Radšej kúpim niečo, čo je vyrobené už dlhšie, už to prešlo nejakou časťou životného cyklu a namiesto toho, aby to skončilo na skládke, to bude u mňa, kde to budem nosiť ešte aspoň 5 rokov a možno aj dlhšie. Ale nenakupis tam extrémne lacno. Možno v porovnaní s pôvodnou cenou, ale nie v porovnaní s handrarnami. A na jedle sa podľa mňa neoplatí šetriť. Čo ušetris na jedle, dobehnes na liekoch a vyšetreniach. Prevencia je lacnejšia ako šetrenie na nesprávnom mieste
@pribinak hlavne ten desivý titulok, ako si nemôžu ľudia dovoliť jesť mäso a ryby každý druhý deň :D no to je veru problém... Všetci vegáni trú biedu 🤣 a nemať auto je tiež eko rozhodnutie. Ja by som iné ako Teslu nikdy neprijala (ešte ok, nejaký solarmobil, ale v žiadnom prípade naftak či benzinak. A poznám kopec ľudí, aj u nás vo firme, na manažérskych pozíciách, čo autá nemajú a ani nechcú a mnohí majú Tesly, lebo im planéta nie je ukradnutá)
Takže v tom článku majú trochu skreslený pohľad na "nedostatok", resp. to len zle odprezentovali. Každopádne je tu kopa chudoby a to je pravda.
@kristiii áno, zrejme to naozaj bude tým, že nie som setriaci typ, preto ako som už v úvode písala, obdivujem ľudí ako to zvládajú. Zarobiť málo a predsa dať deťom, čo potrebujú, zabezpečiť ich tak, aby nemali pocit, že im niečo chýba. Veľmi takým ľuďom ako ty fandím a ver mi, beriem si ich za príklad.
@linda144 to je úplne v poriadku, každý sme nejaký 🙂 a veľmi ti ďakujem za tvoje slová. Ty si možno aj preto stretla svojho muža, ktorý ťa trošku usmerňuje. A za mňa je fajn viesť k tomu aj deti. Mám podobnú skúsenosť ako niektoré kočky, ktoré tu písali, že v detstve nemali rodičia az tak veľa peňazí, ale aj tak im dokázali zadovážiť pekné a plnohodnotné detstvo s výletmi a všetkým, čo k tomu patrí. U nás to tak tiež bolo, mama zostala na mňa a brata sama, ale mali sme "všetko" a máme úžasný vzťah a mamu si aj preto veľmi vážim. Naopak napríklad môj bratranec mal naozaj že všetko, keďže jeho otec bol úspešný podnikateľ, no keď sa mu prestalo dariť a nemohol syna dotovať ako si predstavoval a ako bol zvyknutý, nechci vedieť ako vzťahy medzi nimi dopadli...
Podľa mňa záleží ani nie tak na príjmoch, ale na výdavkoch. Čím viac človek zarobí, tak si tým viac môže dopriať - zvýšiť životný štandard. Keď zarobí málo, tak si musí sakra rozmyslieť na čo minie peniaze, nebude asi kupovať deťom hračky/kolotoče/zmrzliny len tak. Dostanú to len výnimočne. Alebo taká žena nepôjde na kozmetické procedúry a nekúpi si na seba niečo každý mesiac. Urobí to len raz za uhorský rok, keď to už nevyhnutne potrebuje. Nekúpi lososa na obed, ale rybie prsty. Nebudú mať nové auto, ale staručké. Nebude bývať v krásnej novostavbe ale niekde v podnájme, lebo hypo ani nedostane. Nepôjdu na dovolenku do hotela s plnou penziou, ale do apartmánu a navaria si sami. Atď atď. Čím vyššie príjmy, tým vyššia životná úroveň. Ak príjmy nestačia na očakávaný životný štandard, tak ich treba buď zvýšiť, alebo znížiť životný štandard...
@loginexistuje tak tak,kde sú peniaze nieje čas,kde je čas tam peniaze chýbajú
ja ani neviem na čom by som ušetrila, najviac sa dá na strave a to je práve to, čo by som nikdy neurobila, pre mňa kvalitná, vyvážená a pestrá strava je základ - veď sme, čo jeme.
Ja by som to povedala takto, každý by sa mal prikrývať takou perinou na akou má, teda tým pádom by neboli ani žiadne výdavky a ani úvery. Myslím si, že šetriť by mali aj ľudia, ktorí zarábajú aj podstatne viac. Šetrenie je dobré. Ale prípady, keď sa sprchuje raz za týždeň alebo riedia vajce s vodou...to je už na hlavičku.
Sú ľudia a ľudia. Niekedy človek čo zarába hlboko pod priemerom rozhadzuje peniaze viac ako človek čo zarába 5x toľko. Ja keď som zarábala 1/3 z toho čo zarábam dnes, žila som v podstate rovnako len som mohla menej odložiť. S priateľom zarábame (myslím si) veľmi veľmi nadštandardne a napriek tomu riešime ceny, pozeráme letáky a akcie, nekupime si všetko len preto že na to mame....Nie preto že by som bola drzgros ale jednoducho som tak nastavená už z domu. Naši nikdy nezarábali veľa, nechodila som na krúžky, nemohli sme si dovoliť vyskakovať, ale jedine čo to na mne zanechalo je dobre hospodárenie. Mám zase kamosov čo sú z podobnych pomerov a teraz v dospelosti to ma na nich efekt že si potrebuju dopriať to čo v detstve nemali.
Ale slovenský štandard je - je jedno koľko zarábam, miniem aj to posledné a ešte si požičiam len aby sused videl že čo všetko mám 🤦🏻♀️ Česť výnimkám.

@bluka2 nikdy sme nejedli cestoviny s kakaom, ani mucne jedla. Hlavný rozdiel napríklad u nás bol v tom, že moja mamina mala rozplanovane na nejake obdobie dopredu, čo navarí a podľa toho nakupovala. Nehrozilo, aby sme mali nákup, aký často vidiet hlavne pred vianocami, akokeby isiel koniec sveta. Nejedli sme týždeň jeden segedin, normalne varila obden, niekedy každý den. Akurát že sme nemali napríklad suši z donasky, lebo sme naň dostali chuť (to je prvé, čo mi napadlo), ale uvarila normalne domáce jedlo. Mali sme denne aj ovocie, aj jogurty - akurát že to nebol napr jogurt od lokálneho predajcu za 2 Eura, ale jogurt z obchodu v akcii. Ale rozhodne to neznamená, že rodiny s nižším príjmom musia kupovať poľské, čínske a nekvalitne vyrobky. Len premýšľajú inak ako rodiny, ktoré každý piatok minu na “bežný” nakup stovku a polovicu veci aj tak vyhodia, lebo to nemajú sancu skonzumovať. To nepausalizujem, pisem len vo všeobecnosti ako príklad. A aj z vlastnej skusenosti, že veľakrát prave na tej “márnivosti” na jedle miname najviac peňazí.