icon

Ako zvládate zdražovanie?

vierakuli
19. máj 2022

Ahojte, chcela by som sa opytat ako zvladate sucasne zdrazovanie? Dostavam 300€ rodicak, muzovi po zaplateni hypoteky a vsetkych uctov ostane asi tak 100€ a v poslednej dobe co sa zdvojnasobili ceny potravin z toho mame problem vyzit 4 osoby. Doteraz sme vychadzali a teraz si musime poziciavat aby sme mali na jedlo a na lekarov. Neminam zbytocne peniaze, nekupujem nove oblecenie ani hracky, vsetko aj nabytok mame z druhej ruky. Bolo mi od okolia vycitane ze preco nejdem do roboty, lenze mam dve narocnejsie deti s PAS so specialnymi potrebami a nema ich kto postrazit. Sukromna skolka alebo opatrovatelka by bola moc draha ze by sa to neoplatilo. Navyse 2x tyzdenne musim chodit s detmi po doktoroch, na terapie a na rehabilitacie, kde niekedy nechame aj niekolko sto eur a neviem ci by mi tolko absencie v robote tolerovali. Teoreticky by sme mohli predat byt a kupit si mensi dom niekde daleko na dedine lenze to si zas neviem predstavit to dochadzanie autom k lekarom, do roboty, do specialnej skolky a kolko by to zozralo benzinu. Skusam si po veceroch zarobit vyrobou handmade vyrobkov no nieje to ziadna slava. Zda sa mi to ako bezvychodiskova situacia, neviem co budem robit ked ceny pojdu este viac hore. Podla vas existuje nejake riesenie? Mate to podobne alebo len ja? Potrebujem psychicku oporu. 😅

chichinka
22. máj 2022

@vierakuli babulka ja Ti napisem k tomu byvaniu. Urcute neodporucam predavat byt a ist na dedinu do domceka. Chod domu vyzaduje ovela vyssie vydavky a naklady ako byt. Ak by ste kupovali starsi dom (co predpokladam, ze ano) tak to bude zrut penazi na opravy. A o dochadzani, potrebe auta, tankovanie pri terajsich cenach…etc., to ani nehovorim. Nie je to riesenim, pohorsili by ste si. Velmi drzim palce, tie ceny su masaker.. ja nakupujem v Kauflande a pri nakupe pouzivam tu citacku a y som stale vedela, na akej sume som 😂🙈

98
22. máj 2022

@ellca123 z kila muky to ak vies pouzivat kvasnice minimalne 4 knedle mas isto... ja robim pre dvoch na 4 porcie z 200g muky, voda a sol... parim to nad variacim.sa gulasom alebo omackou. Domaca je podstatne lacnejsia..

mejzik
23. máj 2022

@svetlanka111 pribinacik robim domaci a je na nerozoznanie od kupovaneho tvaroh, biely jogurt,kysla smotana a vanilkovy cukor

zuzanka.zuzu
23. máj 2022

@vanilka83 "ja vážne neviem co kupujú tie co tu vypisujú že týždenný nákup 100 eur" fakt nevieš? tak si po sebe prečítaj príspevok lebo to čo opisuješ nie je zrovna príjemné prežitie života, skôr naháňanie sa za úsporami 🙄 a keby si náhodou nevedela čo myslím, tak tu máš svoj zoznam:
jablká sem tam banán raz do týždňa, mlieko nepijeme, roky nekupujem sprchace, špirála vydrží 4 mesiace, krem pol roka, mydlo tekuté kupujem 3 litre a riedim ho, jar tak isto a toaletak roky už iba tie obrovské kotúče recyklovane najlacnejšie.... akožeee áno, dokonca keby vynecháš špirálu a skúsiš pohľadať mydlo v 5l balení tak zase o 2e ušetríš navyše 👍

cucoriedkacucoriedka
23. máj 2022

@dzulli1980 des fakt...my to ešte dávame tiež...nezarabame zle...privyrobiť si ešte pomimo učením a komparzmi ale na cenovky kukám aj ja veru

yukki
23. máj 2022

Ťažko. Ako všetky samozivitelky. Ale dáme to.

elementissa
23. máj 2022

@luuubik áno, presne tak som to myslela 🙂

elementissa
23. máj 2022

@vanilka83 tak závisí, ako sa na peniaze pozeráte z dlhodobého hľadiska. My sa riadime finančnou normou 40:30:20:10 - 40% spotreba, 30% úver, 20% dlhodobé investície + poistenia a 10% rezerva.

A vzhľadom na veľký nárast cien je tých 40%, ktoré sú na spotrebu nedostatočne na to, aby sme si dopriali aj všelijaké naše roztopaše. Pred nárastom cien bolo tých našich 40% úplná paráda

mijo53
23. máj 2022

@ellca123 ale urobí viac kusov knedle

elementissa
23. máj 2022

@vanilka83 joooj, ale toto, čo si ty popísala, to je živorenie a obracanie každého centa. V žiadnom prípade to nie je príjemný život, v žiadnom prípade to nie je dobré prežitý život, v ktorom si za svoju prácu odmenená a môžeš si dopriať kvalitu. Hovoríme o žití, nie prežívaní. Prežívame všetci úspešne. Ale to nie je život, aký by som chcela pre svoje dieťa a ani pre seba. My máme veľký výdavok škôlku, ale tak bohužiaľ, spravili sme si dieťa, treba ho niekde mať a okrem toho, že štátne škôlky v BA nemajú voľné miesta, tak by som tam dieťa nedala, ani keby mi písomnú žiadosť poslali. Avšak do decembra nám ostávalo pri rovnakom plate aj dosť peňazí mesačne na zábavu a koníčky. Teraz zaplatím škôlku (ktorá nezdrazela) a potraviny a ostáva tak 50-100€ (z tých 40% na spotrebu).. a to je veľká slabota. Minule som chcela ísť ku kaderníčke, môj muž furt do mňa, že nech idem, nech mi pekne zafarbí vlásky a spraví pekný strih. No haha. Farbenie 129€+ strih 69€. Haha, určite. Určite nechám u kaderníčky 200€. Ani omylom a ani vo sne. Takže pokračujem v tom čo predtým- končeky si podstrihavam sama a farbím sa naďalej sama

1fifinka1
23. máj 2022

@elementissa preboha živého, to čo máš za kaderníčku?? To som ešte nepočula, toľké peniaze.

matkav21
23. máj 2022

ahoj...samozrejme stojí za to zvážiť vyššie uvedené rady. Ak ste na tom ozaj tak zle finančne s deti majú rôzne ochorenia, môžte skúsiť osloviť portál ľudia ludom, kde ak posúdia, že to potrebujete, vyhlási sa zbierka. Ak chces, pošli mi do správy link na tvoje výrobky, rada si ich pozriem a ak tam bude niečo čo by sa zislo aj kúpim 🙂

elementissa
23. máj 2022

@1fifinka1 :D no to sú ceny salónov, čo používajú farby a kozmetiku Paul Mitchell (vegan & cruelty free)

vanilka83
23. máj 2022

@elementissa nemám pocit ze zivorime podľa čoho tak sudis?no ja dávam za farbu umytie aj s podstrihnutím 50 eur no je pravda ze mam vlasy po plecia nie dlhe ,škôlku mame štátnu a nemám pocit ze by bol kvôli tomu nejako ochudobneny na duchu ,mame auto ,muž každý deň dochádza do prace vyše pol hodiny,plus stále kolóny,mame psa a vážne nemám pocit žiadnej ujmy a už vôbec nie zivorenia. A to som ja doma na rodičaku.

vanilka83
23. máj 2022

@zuzanka.zuzu žijeme vážne úplne v pohode a prijemne vážne necítim žiadnu ujmu 🙃

mimikarol
23. máj 2022

Určite nekupuj dom na dedine. To je taký žrút peňazí že až....Viem o čom hovorím. Podľa mňa by si mal chlap nájsť inú robotu. Musí zarábať veľmi málo keď mu ostane len 100€.

marsmykkok
23. máj 2022

@qetka disky mám len 1 disky a mám malé auto 15tky. Prezuvam v autorizovanom servise alebo bestdrive alebo mikona a všade to tak stojí. A nejaký garáž majster čo to bude prezuvat "kladivom" zase nemôžem keďže mám v pneumatikách senzory tlaku a keď mi to rozbije môžem meniť a 50tka ďalšia v keli...

vanilka83
23. máj 2022

@zuzanka.zuzu nepísala som jablká sem tam a banan raz do týždňa 🙃 ale normálne jablká banány pre zmenu sem tam nie každý deň a jahodky melón raz do týždňa ale samozrejme niekedy aj 2x už nie ako po minulé roky že som kupovala č sezóne každý deň aby sne mali všetko a žijeme eko ja vážne sprchac k životu nepotrebujem a ani moje deti a toaletak mi vyhovuje recyklovany aj z eko hľadiska aj zo zdravotného keďže neobsahuje chlorin bielidla a parfumy a farbiva a mydlo tekuté kupujem možno drahšie ako ty bandaska 3 litrova ma vyjde 40 eur ale vydrží mi v pohode 3-4 mesiace keďže mame spenovač a aj jar tak isto nevidím v tom žiadne obmedzenie na kvalite života ja nepotrebujem drahé parfumovane mydla a jar a každý týždeň kupovať novú umelú fľaštičku

nienna
23. máj 2022

@qetka v Poprade manžel platil za prezutie 75€ 😲 nemal na diskoch....skoro ma vystrelo

kormino
Autor odpoveď zmazal
jaaanka21
23. máj 2022

@mejzik ahoj, ja ta poprosim receptik na pribinacik, ďakujem 🥰

kormino
23. máj 2022

Ja prezuvam v dedine pri Senci,malé auto pneu na diskoch platím 17 eur.A nie sú to garazmajstri s kladivom.Funguju 25 rokov,chodí k nim veľa ľudí z Ba.Pracuju kvalitne.

qetka
23. máj 2022

@marsmykkok tak zrovna ja nechodim ku garazmajstrovi, ale normalne do pneuservisu.
Viac stojanov, cca 20 zamestnancov, ale hej, tam kde chodis to stoji tolko. Inak tu miestny garazmajster pyta viac ako pneuservis a bez blocka 🤦‍♀️

elementissa
23. máj 2022

@vanilka83 tak len k tej škôlke napríklad- aký jedálniček majú tvoje deti? Prednedávnom tu bola téma o tom, co jedávajú naši škôlkari a mamičky tam postovali jedálne lístky ich škôlok- sladené mlieka, sladené čaje, vody so sirupom, biele pečivo, pomazánky také, ako si ja ešte pamätám zo škôlky, umeliny na Ntu, neustále zemiaky, ryža, cestoviny (s kečupom!!!!! 🤢) Absolútne nevhodná strava pre deti. Kde je zelenina, ovocie, kvalitné obilniny, ak pečivo, tak kvalitné? (nie biele gumové rožky preboha) vy asi tiež musíte mať tú stravu vynikajúcu, keď ovocie už moc nekupujete, sem-tam jablká a banány..... No to je nič moc. Pre mňa je výživa môjho dieťaťa prvoradá. A aj my jedávame zdravo. Síce nakupujeme v Kauflande, nie v Yeme, ale vždy kupujeme všetku zeleninu a ovocie, ktoré sú dostupné, lebo je to základ našej stravy. A samozrejme, že rovnakú kultúru stravovania vyžadujem aj od škôlky. Ďalšia vec sú aktivity - ak je deti v triede 8, logicky je viac priestoru individuálne rozvíjať každé z nich a robiť s nimi aktivity pre malé skupiny, ktoré sú náročnejšie na dozor ako keď ich je v triede 22 alebo 25

karelova
23. máj 2022

@elementissa ja neviem, prečo máš ty aj ostatní potrebu vytrhavat z kontextu co písala @vanilka83 a potom zvelicovat a sudit.. Ze dáva neviem akú nevhodnú stravu ci sebe alebo svojmu dieťaťu.... Zle ste sa všetci vyspali, ze mate potrebu do nej kopať? Uz dvakrát napísala, ze ovocie majú stále, avsak niektoré menej často. Ja na tom nevidím nic zle. Co ta opravnuje sudit, a tvrdiť, ze v škôlke jedia pomaly pomyje? Nepoznáš ju, tu škôlku a idete tu z nej robiť neviem aku matku len kvôli tomu, ze priznala, ze sa snažia aj ušetriť, aj kupovať vyvazene.

luccija
23. máj 2022

@vanilka83 tak to bude asi tým, že varíš 1az 2x do týždňa🙂pri tom čo píšeš sa mi aj 60 eur zdá vela

luccija
23. máj 2022

@elementissa nepísala si voľakedy, že máte 4 izbový byt bez hypo?veď ty máš malé dieťa ešte musís mať aj rodičak popri práci nie?veď si celý deň v práci a dieťa v škôlke máte tam stravu a tu určite po práci nevaris ako čítam tvoje príspevky🙂ale v podstate súhlasím je to ako v kolotoči navalaju ľudia na seba veľke domy, 2 auta, deti a potom celozivotne naháňanie, aby sa všetko poplatilo.A to Ti píšem, že buďme radi, že bývame kde bývame a máme lepšie platy🙂

euka210
23. máj 2022

@vierakuli no 400e je malo na zivot, ked len my 5 plus svokra na stravu dame 300e...a to je minimum, lebo mame domace vajicka, maso, kozie mlieko. Bud mate vysoke poplatky, hypo, alebo manzel malo zaraba, ked mu zvysi len 100e. Ved 100e nam ide mesacne len na benzin a naftu do aut. Ale tiez pozeram ze ci aj nieco usetrime pri tych zvysujucich cenach, lebo doteraz nam mesacne skoro stale nieco ostalo, teraz aj ja mam obavu ako to bude dalej.

euka210
23. máj 2022

@vanilka83
@elementissa tak my "zivorime" tiez, lebo ja take ovocie ako jahody ci maliny ani nekupujem, ani paradajky, lebo to slnko videlo len spoza okna a nam to nechuti...my si pockame na nase ovocie a zeleninu zo zahrady...to sa neda chutovo porovnat. Ale jablka a banany su u nas top. My musime vyzit z 1300e, ale hypo nemame, maso vajicka domace, tak doteraz to slo, aj sme usetrili a v lete s detmi poznavat Slovensko.
A sme na tradicnej strave, deti miluju palacinky, buchty, ale aj maso, mlieko, ovocie zelenina podla sezony. Tiez radsej pojdeme s detmi na vylet ako minut vsetky peniaze na bio eko stravu z obchodu. Kazdy ma ine hodnoty a naroky, hlavne ze je on vnutorne spokojny, reci druhych mu mozu byt ukradnute.

elementissa
23. máj 2022

@karelova ale my tiež nekupujeme hlúposti. A ani ju nesúdim, iba som povedala, na základe toho, čo napísala, že ja nepovažujem za kvalitnú stravu mať sem-tam ovocie. Každý máme iné priority. A k tým škôlkam- darmo sa zastávaš, videla som jedálničky štátnych škôlok. Ak ty si myslíš, že je to v pohode strava (možno máte doma rovnakú), tak je to v poriadku - pre teba. Ale ja si to nemyslím