icon

Ako zvládnuť finančnú krízu a šetriť peniaze

26. apr 2024

Ahojte, prosím bez odsudzovania prečo nemáme rezervu a pod, nikto nevie koľko starosti a problémov sme mali za poslednú dobu takže to mi nijak nepomôže...sme vo veľmi ťažkej financnej situacii,manžel prišiel o prácu, mame obrovske výdavky, oprava auta bez ktoreho sa nepohneme, vela vecí ktore musime splatiť, má len posledný mesiac v nej a sme bez príjmu,teda len už môj rodicak a pridavky..odstupné nedostane to nerieste..mame 2 deti..samozrejme hneď si hľadá prácu ale nie je to také jednoduché a aj keď ju nájde budeme počítať možno nie každý cent ale každé euro...
Prosím len o povzbudenie ak ste boli v takej situácii a ze ste to zvládli, a plus tipy na setrenie, príp tipy na nejaké dobré setriace profily na ig alebo blogy alebo tak...viem ze je veľa takých rodín ale potrebujem o tom citat a inspirovat sa aby som to prekonala a psychicky zvládla...
Pre seba samozrejme nebudem kupovať nič okrem stravy,problém mám ze deťom kupujem často hlúposti proste len preto ze viem ze sa velmi z toho tešia...to musím zrušiť...no je toho veľa na čo som bola zvyknutá a už nikdy nebude...ale taký je život,hlavne aby sme boli zdravi a mali strechu nad hlavou a na jedlo....

mamina7070
26. apr 2024

Vratit sa do prace a manzel na matersku s mensim
skusit tu brigadu
vyclenit si sumu na minanie na tyzden alebo aj na den ak ostane odlozit na dalsi den
dcere nekupovat chod na zonu bez penazi oblecie neoblecie vysvelti jej ze ste v narocnej situacii kazdy sa musi prisposobit
zrusit poistky na deti a ine blbosti
von si nosit pit a chrumky nekupovat blbosti

petronela1985
26. apr 2024

Nemôžeš sa vrátiť ty do práce a manžel by šiel na MD? Vcelku racionálne riešenie.

domka222
26. apr 2024

Inak v školách väčšinou potrebujú upratovačky v čase cca 16-20:00. Myslím, že to by vôbec nebol zabijak aj keď sú noci ťažké. Alebo aj kancelárske priestory. Rozpočítať si presnú sumu na týždeň. Variť strukoviny,prívarky, múčne jedlá. Nekupovať zbytočne sladké vody,rýchle občerstvenie.

sasa1310
26. apr 2024

a ešte....šetrenie nie je riešenie, nakoľko nemáte ani rezervu ani nič. Treba mať príjem a netreba plakať, že sa to nedá. Nemôže on do práce, môžeš ty do práce, ale treba makať a zarábať a nie rozmýšľať, kde ubrať a šetriť. Lebo môže prísť taká situácia, že už nebude kde šetriť a nebude čo okresať, aké výdavky.

kristinapetronela
26. apr 2024

Moja rada : nájsť hneď jasle a nastúpiť do práce ..úplná normálka

oslo1
26. apr 2024

Zijem v krajine, kde platena materska, je v lepsom pripade 9 mesiacov. Ja som Bola doma rok.
Potom boli sukromne jasle 2 X do tyzdna a zbytok sme sa s manzelom okolo syna prestriedali.
Takze da sa. Vrat sa do roboty, muz moze dostat s detmi.

kristinapetronela
26. apr 2024

A inak nie som za jasle ale zas dieťaťu neublížia ..týždeň dva si poplace a zvykne si. .. keď sa inak nedá ...

michaela329
26. apr 2024

Ja poznám dve ženy l, ktoré chodia večer upratovať. Jedna upratuje chaty a apartmány, druhá v nákupnom centre. Dá sa to. Deťom vysvetliť, že nie vždy dostanú, čo chcú - to im dokonca prospeje. A inak - také rady na varenie, je tu už pár diskusii - pozri lupu.

zobaka
26. apr 2024

ja som si privyrabala asi uz tri mesiace po porode, ked si prave neporodila a nebude sa mu nahodou darit, budes musiet zabrat aj ty

katka700
26. apr 2024

Autorka, nie je to iba o tom čo budeš robiť ty, celá rodina sa musí prispôsobiť.
Muž - prečo nemá nárok na podporu? Píšeš že ešte chodí do práce. Ak mu dali výpoveď nemôžu čakať že zvyšný mesiac bude za firmu aj dýchať. Nech po večeroch rozosiela životopisy a prezerá pracovné ponuky. Nevieme či pije, fajčí, má náročnejsie koníčky - ak áno bude to musieť obmedziť.
Dcéra nebude vyobliekana ako zo žurnálu, na čas jej budú stačiť veci zo sekaca ci swapu. Ak dostáva vreckové dočasne ho zníž. Keď bude z čoho spätne jej ho do platíš.
Pre teba - skoro všetky veci majú lacnejšie alternatívy, napríklad namiesto kávy z pražiarne kúpiš z lidla, namiesto kozmetiky z lekárne ziaja med, namiesto arielu neznackovy praci gél z reťazca.
Varenie - pridaj sa do skupiny zdravé a lacné varenie.
Keď nie si zvyknutá šetriť zistíš že sa to dá, horšie by bolo keby si už šetrila a nemala možnosť viac okresat výdavky.

lakebabe
26. apr 2024

Daj si inzerát na fb že upratujes byty , domy umyvas okná to sa dá večer alebo víkendy. Daj si bonus, že máš vlastne čistiace prostriedky a dobru cenu a uvidíš

michelle567
26. apr 2024

Muž nemá nárok na podporu? Tam treba mať za posledné 4roky odpracovaných 730dni. To nerobil? Prípadne keď teda nie... Nemáš nárok na podporu ty? Ak áno na muža by ste vedeli prepísať rodicak, mal by nižší a ty by si poberala podporu

nivea777
26. apr 2024

1.Manžel pôjde na materskú s mladším
2. Ty sa vrátiš do práce/ pôjdeš na podporu alebo si nájdeš prácu od rána. Prečo by si mala mať prácu až od 17-18? Však muž bude doma.
3. Nemáte poistenie v prípade straty zamestnania?

emili27
26. apr 2024

@viky173
tak vyčitkami jej nepomôžeš.

kovo21
26. apr 2024

Ak je to prechodny stav, aj splacanie hypoteky sa da v niektorych bankach prerusit na nejaku dobu.

minutka
26. apr 2024

Tvoja situacia je iba docasna. Ak sa posnazite, nebudete triet biedu navzdy. Moje rady:
- muz je doma, ty chod do prace
- dieta do jasiel, obaja do prace (skratka bez prace nebudu €)
- praca cez vikendy alebo skrateny uvazok. Napr lidl tak beru
- prestahovat sa za lepsimi podmienkami (vacsie mesto, viac prilezitosti)
- dopestovat si potraviny
- varit doma, nekupovat polotovary ani restika.
- sledovat letaky
- nakupovat v bazariku oblecenie hracky pomocky… dnes ludia predavaju krasne kusky za par €
- nekupovat knihy, chodit do kniznice
- nekupovat zbytocnosti. Napr ja z eko dovodu nekupujem zbytocnu chemiu (avivaze, vonne sviecky, telove pripravky…)
- neplatit zbytocne zivotne a ine poistky (vacsinou ich maju zriadene soc slabsie rodiny), drahe pausaly, tv programy, znizit balicek internetu
- poziadat banku o iny splatkovy kalendar, ponizenie splatky. Treba komunikovat
- nesledovat cool influencerky. To depta 🙈

matullienka
26. apr 2024

A prečo si aj ty nehladas brigádu keď bude manžel doma? Veď nemusíte sedieť doma obaja kým si nájde prácu. Buď nech ide na materskú s mladším a ty do práce, alebo si na ten čas nájsť aspoň riadnu brigádu. Aj počas ms môže manžel hľadať prácu.

matej2227
27. apr 2024

Kedy prišiel o prácu. Veď je 7 dní v ochrannej dobe môže ísť na čas na PN preliečiť napríklad chrbát. Potom dávka v nezamestnanosti ma nárok ak odpracoval 2 roky.. medzi tým si bude hľadať prácu.

natalka13
27. apr 2024

@matej2227 na davku v nezamestnanosti nema narok a pozor PN v case vypovede sa dost kontroluju. Moze mat aj lekar z toho pruser.

nops
27. apr 2024

Dá sa,bola som sama bez chlapa s deťmi,12tky,nočné,starší strážil najmenšiu.Inak sa nedalo.A verím,že brigádu určite nájdeš v rozumnom čase.Treba obiehať osobne a vždy sa dá dohodnúť.Nemusis ísť na 6tu alebo na noc.Ja som chodila napr.do obchodu od 15tej do 21.To muž musí vedieť zvládnuť postarať sa pár hodín.Ak.pracu nenájde,nájdi si na trvalý niečo ty a on bude na materskej s tým ročným

zuzudrnda
27. apr 2024

Okrem rád so šetrením od iných mamin, bolo by pre teba prijateľné opatrovať iné dieťa, vyzdvihnúť zo škôlky, atď? Dať si taký inzerát na FB a lokálne skupiny. Veľa mamin hľadá zodpovednu ženu/ mamu,kt.opatri dieťa / deti kým sú v práci...isto to zvládnete..všetko pominie, aj táto zlá situácia

betulinka1
27. apr 2024

Autorka praca sa da najst. Muz si pracu urcite najde, ked uz len ako pomocník niekde na stavbe. Takze ak nema zdravotne problemy a je sikovny, nevidim dovod, preco by nevedel ist hned robit. Naopak zamestnávatelia sa stazuju, ze nie su ludia, ktori by robili. Druha vec na rychlo dokladanie tovaru su brigády aj vo večerných hodinach aj vikendy. To nie je hanba. Poznam nie jedneho VS vzdelaného cloveka co dokladal docasne tovar aby mal aspon nejake peniaze v case krízy. Len mne z tvojich reakcii pripada, ze mas milion výhovoriek preco nie. Takym ludom sa tazko radi.

matej2227
Autor odpoveď zmazal
matej2227
27. apr 2024

@natalka13 🙂 ale no taaak. Veď nemusí sedieť doma na zadku.. stačí chodiť po odborných vysetreniach. Napríklad aj rehabky.. alebo neurológ tam sa zvyčajne čaká dlho len na vysetrenie a lekár je krytý má odborné posudky...a samozrejme že musí sedieť doma okrem návštevy lekára..

sasa1310
27. apr 2024

@matej2227 zdravý človek bude chodiť po rehabilitáciach? Snáď snívaš

matej2227
27. apr 2024

@sasa1310 a ako vieš že pána neboli chrbát???

sasa1310
27. apr 2024

@matej2227 jaj aha, ideme tu robiť zo zdravého človeka (ktorý keby nedostal výpoveď, tak normálne pracuje) pomaly invalida súceho na rehabilitácie, na ktoré mnohí, ktorí ich reálne potrebujú, čakajú mesiace. toto sú teda riešenia namiesto toho, aby išiel do práce, hoci aj do kauflandu, nech majú nejaký príjem a nech maká. A nie sedieť doma s vymyslenou dg.

michelle567
27. apr 2024

Autorka na nič nereaguje. Ktovie či nečakala že ju niekto popýta rovno č.účtu 😄

matullienka
27. apr 2024

@betulinka1 my máme známu, tiež úspešná záhradná architektka a keď vyhorela v práci, išla umývať okná. Povedala, že všetci sa čudovali a ona sama povedala, že skrátka potrebovala radikálnu zmenu a prišlo to vhod. Takže kto chce pracovať pracovať bude, práce je dosť len chuť ľuďom chýba

30katrusa40
27. apr 2024

Manžel nemá.narok na podporu aj pracoval 2 roky z posledných 4 nárok by mal mať. Skús brigádu ako roznos letákov prípadne upratovanie. Prípadne manžel na materskú ak má nárok a vyšla by mu vyššia ako rp. A ty do práce.