icon

Ako zvládnuť finančnú krízu v rodine?

15. mar 2024

Manžel prišiel v priebehu 2 mesiacov o 2 práce kde pracoval vyše 10 rokov...mame 2 malinke deti, obrovskú hypotéku, keďže dorabame dom, žiadne úspory keďže každá koruna ide do domu, ja na rodicaku..manžel mal pohyblivu prac.dobu cize mohol vozit dcéru do a zo skoly , ja neschopná budem musiet začať šoférovať co je môj najväčší strach ktorý som doteraz nedokázala prekonať..dom nemôžme predať keďže nemáme peniaze ani na dokončenie a kolaudáciu,bývame krátko..neviem ani dýchať..pomoc nemáme od rodiny žiadnu..urobili sme veľa chyb za ktoré teraz budeme platiť,zvykli sme si ze sa mame dobre a s týmto nikdy nepočítali..manžel je zničený,ja úplne na dne..mam chut odísť navždy,ale to nemôžem deťom urobiť...kľudne si do mňa kopnite,ze tak vám treba keď ste si mysleli ze život vás nezrazi na kolená a nepripravili sa na to..len som sa potrebovala vykecat..

candii
15. mar 2024

Pozri .. ste zdraví ? Ste. To je najdôležitejšie.. robota bola a bude. Keď si chce nájsť prácu, tak si ju nejde. Hlavu hore. Všetko sa utrasie.

juliacenc
15. mar 2024

Manzel ak moze tak sup do zahranicia aby sa ukludnila financna situacia. A ty, ty zvladnes vsetko co musis, pretoze si matka, pretoze si zena, pretoze vies ze to musis zvladnut pre seba a pre svoju rodinu. Pre vas zivot, ver mi, ze vsetko zvladnes a soferovanie je uplne najmenej co musis zvladnut

lakebabe
15. mar 2024

Hlavne kľud ma nárok na podporu a najde si novú prácu teraz je práce dostatok. Nemal muž poistku pri obaja na stratu zamestnania?

saw_
15. mar 2024

Pokial nemas cerstveho novorodenca, tak ty sa vrat do prace, k tomu mas rodicak a manzel na podpore bude s dietatom doma a hladat novu pracu. Nadych, vydych, ukludnit sa, zvazit triezvo moznosti a nezrutit sa, ako keby vam obom ruky odtrhlo. Vsetko sa da riesit.

ahhola
15. mar 2024

No odmlcala sa... 😄
... Nakoniec klesli s prijmom o 3 stovky a decko ma skolu za rohom🤣
Ale co by povedali ini, ze decko smatle 800m peso?

belaaaaaaaaa
15. mar 2024

Nikdy nekopem do človeka na zemi! Viem, že človek nemá chuť ani byť. Je to pochopiteľné. No ver mi, že hlbšie už nepôjdeš. Nejako sa to musí odraziť. Zažila som pády ako hrom. Takže rozumiem. Snažte sa spolu nejako dvihnúť, lebo po samom Vás to zničí. Držím palce. Kľudne píš. Od toho sme ľudia.

lienka.7
15. mar 2024

@autorka prečo by sme siali do teba kopnúť? Vsak aj sama vieš co treba... muž nech hľadá novú prácu (zatiaľ snáď aspoň podpora co to vyriesi), a ty tiež do prace, nie sedieť do 6 rokov doma jednoducho... plus poučenie do budúcna... finančná rezerva.
Tu obrovskú hypo asi nedostali iba tak, museli ste mať na to prijem (ak ste ovsem nepodvadzali). Nechápem ze niekto takto dokáže žiť.

iwesska
15. mar 2024

Boze,kazdy by sa dnes za prvy vacsi problem hned vesal🙈 Ze ti tak zle nebolo,ked ste brali tu obrovsku hypoteku. Naco? Nacoooo? Ste sa nevedeli uskromnit a kupit nieco mensie? Stale to mozete predat a ist do mensieho. Chudak muz, 2roboty si musel vziat,aby ste sa mali kralovsky. To vam ani jednemu nenapadlo,co s vami bude,ked sa muzovi nieco stane? A mate velke stastie,ze sa nestalo a stale je zdravy a moze robit aj od zajtra,ked sa posnazi.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
kathhii
15. mar 2024

Neboj sa toho šoferovania, ja som začala po 10 rokoch od autoškoly. Muž mi kúpil auto- chcela som malé modré. Bolo 200km od nášho domu... Dala som si 3kondicne jazdy predtým a šup po auto ... Naspäť som šoférovala sama, v živote som nebola taká spotená, na šturci som sa skoro... No a už jazdím ďalších 10 rokov a medzitým som s nimi auta prešla nechcene na veľké SUV. Takže zase som sa musela naučiť , že z auta s ktorým zaparkujem všade idem do auta, kde nezaparkujem na normálnom mieste.
Ale zvykla som si na tie rozmery, teraz je to fajn, lebo tam odveziem aj kočík a bicykle a aj 500 kg zemiakov...

leni1405
15. mar 2024

Nuž áno ..je to ťažké ako si písala...zvykli ste si na vyšší štandard a z vysokého rebríka je tvrdší náraz. Je to šok a zmena. Ale nie je "všem dnum konec". Len treba zmeniť myslenie. Hoci je to ťažké ak toto budeš brat ako nejakú životnú katastrofu, doženie ťa to maximálne do depresie , to ako veci vnímame, prežívame má dopad na celú rodinu. Verím že manžel si nájde inú prácu. Časom aj ty, utrasie sa to, možno trošku utiahnete opasky...a možno viac. Vezmi si ako žili naši rodičia, starí rodičia. Máme veľa, vrmk veľa, zvykli sme si na iný štandard a jesť krúpy s kyslou kapustou nám už nevonia. Chceme mať zážitky, niečo vidieť, cestovať, deťom dopriať XY veci a ..netvrdím že je to zlé, ale na Tom život nestojí. Vďaka Bohu za to,že ste zdraví, chodíte, vidíte..atď. spýtaj sa pacienta s ťažkou chorobou...čo je pre neho dôležité. Ten bude mať asi iné hodnoty. Vôbec nie je mojím úmyslom tá nejako kárať...ale len nadstavit trošku ine zrkadlo. Neboj, bude lepšie. S Božou pomocou sa dá všetko zvládnuť ..a v pokoji. Vždy je riešenie. Myšlienky na "koniec" a útek...ak sa dá..stopni hneď. Želám ti naozaj ,pokoj , Boží pokoj v srdci , iný pohľad na vec. Určite za pár mesiacov,keď sa spätne pozrieš.. uvidíš, že ..sa to predsa len dá.

zmrzlinka2021
15. mar 2024

@belllinka
Ešte raz, nakoľko si nepochopila, to čo som písala a čo som tých chcela povedať.

To, prečo sa značná časť žien na SK nehrabe do práce je to, že tu v tomto štáte ešte značná časť rodín funguje tak, ako fungovali rodiny na západe pred 60-70 rokmi. Stále nie je samozrejmá ferová delba práce, čo sa týka detí, domácnosti. Zato, ženy, keď sú v práci, musia podávať rovnaký výkon ako muži, a rovnaký čas trávia v práci. Mnohé, a žial chudery (nemyslím to v zlom) dosť makajú, neraz na smeny, neraz vo výrobe, neraz práce s vysokou zodpovednosťou. Ale keď prídu z práce, čaká ich tzv. "druhá šichta". Ano, chlap "sem tam pomoze", ale stále sa tu očakáva, že akokeby domácnost, deti bola rola zeny a len jej niekto z velkej dobrosrdečnosti pomoze a da jej to patrične poznať.

Ešte stále je bezne, že krúzky, veci okolo osláv, doktorov atd...proste všetko okolo detí vykonava predovsetkym zena a mnohe to beru, aj tu na MK ako standard, samozrejmost. Preto nikomu nevadí, ze chlap príde z práce večer o siestej/siedmej - však domacnost a deti sú na zene. A súcasne sa zena tlací do toho, ze ma chodit na plny uvazok do práce a vlastne robit to co muz.

Ono to tak v zivote nefunguje. A je prirodzene, ze ak vsetko doma je na zeninych pleciach, netuzi velmi po pracovnom zivote, alebo len "symbolicky".

nech sa tvarime ako chceme, zial, zodrata a strhana tvar zeny je neraz symbolom slovenskej zeny.

Ja tak nezijem ale vnimam okolie, ktoré od zeny očakáva veci ako "samozrejmost".

kikushaa
15. mar 2024

Manzel moze byt na podpore a hladat si aktivne pracu, ty mozes ist do prace a mat prijem aj rodicak, dom sa da predat v akomkolvek stave aj rozostavany. Treba sa zakryvat takou perinou na aku mas a hlavne treba fakt pocitat so vsetkym. Drzim palce nech to co najrychlejsie a najmenej boleste pre vas prehrmi.

alessavandervelden
Odpoveď bola odstránená
knieza_pribina
15. mar 2024

@alessavandervelden 😄😄 my by sme si tak rozumeli. Sto bodov!

lenka.25
15. mar 2024

Nebudem ti nakladať , ale sama vidíš, že vás spôsob života asi nie je celkom OK . Ale netreba vesat hlavu , muž si urcite novu robotu nájde , ty začni byt viac nezávislá a samostatná . Treba ubrať z nárokov . Asi sa Vám stavba a rekonštrukcia domu predĺži , ale to nie je to najdôležitejšie v živote . Treba si s mužom sadnut a dohodnúť čo ďalej . A za take sprostosti , že tu už nebudeš si daj radšej dve facky . Máš 2 deti , muža , zvládnete to !

mircalla
15. mar 2024

@alessavandervelden Nenasla som moje oblubene

1. poradte diagnozu na predlzeny rodicak
2. poradte ako ziskat maximalnu matersku (kamos, svagor, brat atd ma naoko zamestna)

beronsche
15. mar 2024

@zmrzlinka2021 v podstate suhlasim..

Este sa mi pacia vyhlasenia, ze
- vo vyspelych krajinach nevlastni kazdy dom, to je len ta blba slovenska natura vlastnit - ze na slovensku v podstate neexistuje system dlhodobych podnajmov a casto rodinu s detmi nikto nechce, to neevadiiii..
- vo vyspelych krajinach idu matky do prace, ked ma dieta 6/12 mesiacov - ze niekde vlastne inu moznost nemaju a hlavne tam casto velmi dobre funguju skratene uvazky, o ktorych na slovensku ani nechyrovat , to tiez neevadiii..

**
V podstate maju vsetky taketo pripady, ako je ten autorkin, spolocneho menovatela - zufalo nizku uroven financnej gramotnosti!

hellwant
15. mar 2024

@alessavandervelden Super napisané, akurat mi tam chybal 48 hodinovy den, ale uz si sa blizila😅

aurora33
15. mar 2024

@mircalla a ešte minule som videla niečo v zmysle, že rodina nemala na údržbu domu a žena dobre že neplakala, že budú musieť ísť do bytu, lebo Ved ,,deti potrebujú záhradu, šmýkalku a trampolínu” 😀😀😂😂🤦‍♀️

eliska13
15. mar 2024

@mircalla na tvojom mieste som ticho.Ty máš s tvojim mužom a vašim manželstvom, podporou od neho, keď si bola na RD dosť svojich starosti a žiješ s ním len pre jeho byt v centre mesta a, aby si to neťahala sama.Ked si taká korporátna super woman prečo nebyvas sama v tom, čo si si zabezpečila za 30 r práce.Vo svojom živote si sklopila uši a tu dávaš rady typické pre teba

@zmrzlinka2021 a ďalšia čo dodnes nenapísala či má dieťa veľa krát sa ťa ženy pýtali a len zahmlievas, ale že zarobís viac ako muž napíšes.Len závidite obidve.Obcas dostaneš psychicky atak, ale inak si štastna a spokojná.Dvojaky meter tu bol vždy

Autorka nenapísala ako je menšie dieťa veľké predstavte si, že moja sestra má ročné dieťa a v okruhu 60 km nemajú jasle.Opatrovatelku po mesiaci poslala preč a radšej sa uskromnia.

kikushaa
15. mar 2024

@alessavandervelden 🤣🤣🤣🤣🫠 milujem!!!

dkethe
15. mar 2024

@alessavandervelden dost dlhy prispevok, šípim istu davku frustracie 😂😂

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
15. mar 2024

@alessavandervelden 👏👏👏👏👏👏 no počkaj, teraz si tu na tebe niektoré zgustnu 🤣🤣🤣

lienka.7
15. mar 2024

@mircalla 👌👌👌 ja som toto nechcela písať 🙈🤣🤣🤣
Ale doplním ešte tradicne už sa žiaľ nemôžem po 15 rokoch doma vrátiť do prace a musím dať teda vypoved. Počula som, že je možné získať max.podporu. ako to mam presne urobiť??? 🤣🤣🤣
Alebo ešte konci mi MD, a mam naozaj vážne zdravotné problémy a musím ísť na PN, môžem poberat RD a PN??? Dokedy sa musím dať vypísať???

lienka.7
15. mar 2024

@eliska13 ono vieš, kým si niekde kúpim dom, tak použijem mozog a myslim aj trosku do budúcna. Trampolína a bazén nie sú pre mňa priority. Pre mna je dôležitá práca, skolka, škola, obchod, lekár, lekáreň a pod.v co najlepšej dostupnosti.
Ale jasne na "haciendu" v meste 99% ľudí nemá, tak sa "zakope" niekde na dedine a potom tu vypisuje, co všetko sa nedá, nejde, nemôže... ono netreba byť chamtavy, vies?
Sorry, to v akej diere žije????

aurora33
15. mar 2024

@lienka.7 😀😀😀😂😂😂😀😀😀 a muž to s deťmi nevie, muž ani nevie akých majú deti doktorov, muž len hľadí do telefonu, rodina mi nepomôže, a dnešný strop, bojím sa šoférovať.
To by bolo na knihu vypísať všetky výhovorky prečo sa čo nedá.

lienka.7
15. mar 2024

@aurora33 ja milujem to tu typické konikovske ako rodina ti nie je povinná pomáhať, naco si si robila deti, keď sa o ne nevieš postarat.🙈 Toto je úplná topka 👌👌👌 samozrejme od tých, ktorým teda nemá kto pomôcť, resp.nechce pomôcť 🤦‍♀️

mircalla
15. mar 2024

@eliska13 Tebe absolutne hrabe. Aku podporu?! Ja som ta, co plati vacsinu nakladov. Klames az sa prasi. Sme spolu kvoli detom, urcite nie kvoli bytu. Mimochodom mam svoj. Neklam a neprekrucaj. Svoje deti zivim na 80 percent ja. Chudera