Ako zvládnuť šetrenie na dovolenku?
Dnes mozno trosku odvazna otazka... kazdopadne som v roznych cestovatelskych skupinach a vidim, ze rodinky z detmi kazdorocne (aj viackrat za rok) cestuju k moru a tie ceny su naozaj podla mna uz dost vysoke. Prave som si nachadzala doskusie, HODINU som rozklikavala profily a vacsina zien bola prave zo zapadu. Je to tym, ze sa tam viac zaraba? Ale aj ubytovanie je tam drahsie 🤔 Ved ked si vezmeme, ze okolo mna vacsina zaraba okolo 1000-1300€ a maju napriklad 2 deti, je to LTT na zivot. Citim sa dost blbo z toho, pretoze aj my by sme niekam chceli ist ale AKO TO UROBIT? 🤔🤔🤔 kolko si na dovolenku odkladate a ako to zvladate? Sklanam sa pred kazdym, kto to dokaze a este niekolkokrat do roka, vau
Možno aj tak ze kopec ludi neriešia hovadiny, neorebuju pravidelne prerábať byt, chodía na vlastnú päsť tj letenka hotel a ide sa často ta istá dovolenka vyjde za zlomok ceny keď nemusíš živiť CK (viem o com píšem vlastná skúsenosť chodím takto sama s deťmi), mnohé majú ďalšiu prácu nar cez víkend, možno vyšší príjem, možno nechodia každý rok v komplet nových handrach... Je toho veľa 🤷
Dnesna doba je vo vela ohladoch skvela, no velmi narocna v tom, ze socialne siete funguju ako vykladne skrine nasich dokonalych zivotov, ktore v skutocnosti ale take dokonale a nablyskane nie su. Ale mame tendenciu verit, ze ti druhi sa maju lepsie ako my lebo fotky to tak ukazuju.
Poznam sialene vela ludi, ktori precestovali svet ci uz sami, s jednym dietatom alebo viacerymi, vyzera, ze sa maju skvelo, o financnu stranku sa snad ani nemusia starat, ale realita byva casto rozna. Fakt je ten, ze dnes sme ako ludia najbohatsi, ako sme kedy boli - dedime po rodicoch a starych rodicoch, mame investicne prilezitosti, lepsie platene miesta. Avsak nikdy sa nemusime dozvediet, ako ti druhi k peniazom prisli - mozno podedili, mozno si sami zarobili a mozno si zobrali spotrebak. My Slovaci sme na chvoste celej EU vo financnej gramotnosti, kopec ludi ide radsej na dovolenku ako keby si malo odlozit na zeleznu rezervu a ked sa nieco vazne stane, nema ani fuka.
Chcem tym len povedat, ze ano, za kopou uzasnych veci, ktore na fotkach vidime moze byt tvrda drina v robote ci podnikani, ale kopec veci sa nam trebars len postasti alebo urobime fakt blbe financne rozhodnutia, no zvonku to moze vyzerat idylicky.
Verim, ze sa na tu vysnivanu dovolenku coskoro dostanete. 🍀
@carbafa lenze akoby to vacsine tych, co idu na dovolenku namiesto zeleznej rezervy, vzdy aj vychadzalo. Vsak ked aj prisla corona, som si myslel ako hrozne vela ludi bude mat problemy kvoli uverom, myslel som ze nastane prepad cien nehnutelnosti ...kedze zrazu ludia prestanu kupovat, mnohi budu musiet predavat ...v realite dobre spravili ti, co mali uvery, ako ti co radsej drzali uspory.
Alebo aj po tej vsetkej inflacii, som myslel ze teraz pride riadny utlm, kopec ludi bude v problemoch. A ako som uz pisal, cestovky zaknihovali 2 roky za sebou rekordy ...a to ako vyleteli tie ceny aj dovoleniek.
Takze proste ocividne sa ma stale viac ludi lepsie, resp. ked to maju aj na uvery, tak stale viac ludi vie platit viac uverov
makam, kolko sa da (MD, RD) a nakupujem z druhej ruky, hoci patrim do lepsie situovanej casti rodin (som advokatka a aj uradna prekladatelka). a nekupim si kazdu blbost, ktora mi cvrnkne do nosa.
@katica06 mozno su velke regionalne rozdiely ? kazdopadne , fakt ze cisla su take, ze cestovky mali 2 rekordne roky za sebou. Neviem ci nie aj letiska.
Sam som to zazil z toho pohladu, ze naivne som si myslel ze na poslednu chvilu v lete zajednam daky last minute. To iste aj pred 2 letami.
A to uz realne last minutes cestovky ani velmi nedavaju.
Potom som sondoval ...a stale viac ludi mi vravi, ze kdeze, to treba uz zajednavat v novembri, decembri na leto.
Aktualne to iste, uz viem viacerych naratat co maju rezervovane.
Bezne dovolenky strednej vrstvy, ziadne maledivy.
Dokonca aj chorvatsko takto dopredu, lebo dobre apartmany sa rozchytaju.
Neviem...skratka moje skusenosti z okolia koresponduju s tym co hovoria aj oficialne cisla. Som zo stredneho SK.
Ahoj, zarabame kusok nad priemer ale mame vysoke vydavky plus investujeme, snazime sa ročne 1 vacsiu dovolenku a možno 2 v okoli. Setrime kde sa da, nenakuoujeme kazdy tyzden handry, nechodime po kaviarnach, varime doma. Chodili sme aj na AI pobyty cez ck kes boli deti male, to vyslo cca 2000-2400e za tyzden plus vreckove. Zial v tejto dobe to isté stoji minimalne 5tis e plus vreckove tak riešime bud letenky, ubytko a auto, alebo ideme rovno autom (Taliansko, Chorvátsko). Kombinujeme varenie a reštaurácie podla toho ako sa nam chce a posledne 3 dovolenky (posledne 3 roky) nas 2 tyzdne stali 4tis e (ubytko bolo s bazenom,nejak sme sa neobmedzovali), posledna sice bola o 500e viac ale to Chorvátsko riadne zdrazelo...
Tento rok to vidíme tiez na viac ako 4tis e ale jedine na vlastnú päsť a na 2 tyzdne...tym ze hladame vzdy ubytovanie s bazenom , je to drahsie ale pohodlne
Necitala som vsetky prispevky, ale ja ti napisem nieco z inej strany. 1000-1300e nie je mala vyplata (nehovorim, ze je super). Z toho zije vacsina slovakov. Ba este aj z mensej sumy. Ak ma tolko aj manzel a nemate hypo, tak by vam nemalo robit priblem nasporit si na 1-2 dovolenky rocne. Samozrejme, ze nemozes mat naroky ako generalna riaditelka velkej firmy. Nam nerobi problem ist na niekolko predlzenych pobytov a 2 dovolenky pri mori. Niekedy vyhodny last minute cez cestovku, alebo booking a Chorvatsko, Cierna hora atd. Zazitky neznamenaju, ze sa musia zbierat na Scheyseloch. Ked si vezmeye, ze za sociku ak sa niekto dostal za hranice, tak setril niekolko rokov na dovolenku.
Dnes sa to da za ovela lacnejsie. Samozrejme, ze pred vojnou boli ceny nizsie.
Ja ti napisem ako sa to dari nam.. ked som bola na materskej odkladame som danovy bonus to bolo 300e to sa mi podarilo odlozit do maja cca 1500e to sme mali akurat na zalohu dovolenka nas stala 3000e styria do turecka a zvysok som idkladala dalej leteli sme v septembri do augusta som nasetrila zvysok lebo musis ved polovica zaplatena ci chces ci ne musis😅ale sezonne uz manzel chodi bokom na zakazky takze z toho som este odlozila aby mi to vyslo aj na vreckove cca300e sme vzali..tento rok som uz nastupila na polovicny takze odkladam moju vyplatu a urobim takisto prv na zalohu a tak zvysok..je ale oravda ze toto moze byt pre niekoho risk ja ale viem ze muz ma zakazky uz vopred dohodnute na tento rok a moj plat do septembra ked budem poctivo odkladat vystaci na vyplatenie celej dovolenky.. viac dovoleniek by sme rocne nedali .. chodime mimo na vylety jednodnove alebo ked niekde prespime ale to uz ide z vyplaty.. tyzden pred vyplatou ked je 100e na ucte napriklad aj z toho vieme v pohode to dat a uz bolo aj menej🤣🤣ale viem ze bokom peniaze odlozene su .. ja idem stale na tesnotku z vyplatou lebo keby som to nechala na ucte tak to miniem..musi to ist na ucet kde mozem vyberat len raz mesacne ..skryvam sama pred sebou 🤣🤣🤣🤣
Nemám síce deti, ale žijem sama s úverom na krku. Je to o prioritách, ktoré si musíš určiť. Ja kúpim letenku tak 3 mesiace dopredu (nemám cieľ, vytipujem si dátum a snažím sa zohnať letenky za cca 50eur) a potom si na tie 3 mesiace prestanem kupovať hovadiny, žiadne handry, jedlo len čo fakt potrebujem, žiadne "oplatí sa" a podobne.. za tento čas dokážem na výdavkoch ušetriť toľko, že mi to pokryje ubytovanie, vstupy... takže chodím v podstate zadarmo lebo tie peniaze by sa rozflákali, keby nemám kúpené letenky.
Veľa závisí aj od toho ako si časovo flexibilná. Ak musíš hľadať konkrétny termín tak je samozrejme dovolenka mnohonásobne predražená prípadne nevieš kúpiť dopredu kedy sú ceny oveľa násobne nižšie ako keď kupuješ dovolenku 2 týždne pred odchodom.
Šetríme tak, že máme väčšie príjmy ako výdavky 🫢
Ale tak aby som normálne odpovedala. Boli sme 2x cez CK all inclusive ale nás to nebavi, boli sme kvôli synovi keď bol mensi ale teraz chodíme len sami. Dovolenky cez CK sú extrémne predražene posledné 3 roky. Týždeň v New Yorku nás troch vyšiel menej ako týždeň v Turecku. V lete sme boli 11 dni na Maldivách a komplet cena odkedy sme vyšli z domu a do kedy sme prišli naspat bola cca 3000€. Teraz cez jarne prázdniny ideme do Dubaja lebo boli extra výhodne letenky, našli sme super ubytovanie a komplet sa zmestime pod 1500€. Takže skôr by som sa zamerala na takéto dovolenkovanie. Ale my nemíňame nejako extra, máme nízke mesačne náklady na ktoré nejde ani polovica jedného platu tak sa to dá. Moc jedlo neobjednavala, nekupujeme handry a zbytočnosti.. a pod
Čo poznám rodiny tak dovolenku financujú z daňového bonusu ktorý si nechávajú vyplácať raz ročne. Veľa ľudí má 13 a 14 plat plus mesačne šetrí.
A vela vela je cierna ekonomika. Kto nieco staval, prerabal, volal si servisakov, vyuzival rozne sluzby.. ..tak vie. Tam sa naozaj nehraju o to, ze "idem odkladat danovy bonus, hadam bude na dovolenku" 🙂
@sima2111 Dubaj je pomerne lacny, letenky sa bežne dajú zohnať pod 100 na osobu spiatocne. Hotely sa tiež dajú pekne nájsť. A čo sa týka maldiv, v lete sa zmestiť do tej sumy nie je problém, keďže nie je sezóna. Kamoška dala 3000 za 3 týždne v sezóne pre dvoch ;) A to boli na viacerých atoloch a mali v tom aj presuny a stravu.
@zobaka len že keď budeš chodiť na dovolenku a nebudeš mať rezervu ,tak ak sa niečo stane ,tak budeš úplne v riti... zmeniť prácu môžeš kedykoľvek ...ja som ako 25 ročný tiež si užíval ,ale teraz keď mám skoro 36,už si aj šetrím aj užívam,hlavne treba myslieť na dôchodok ,lebo žiadny nebude ...a čo si človek nešetrí ale len užije ,tak bude na dôchodku jesť chlieb s vodou
@tiezjedna Čo podľa teba na Maldivách v lete nefunguje? A ako si predstavuješ sezónu v plnom prúde?
@nelka93 a čo ste tým chceli povedať? Ja som autorke napísala ako je možné že chodíme na dovolenky niekoľkokrát ročne a ako sa to dá urobiť lacnejšie bez cestovky. Kľudne by sme sa vedeli zmestiť do tejto sumy aj v hlavnej sezóne možno keby sme neleteli Emirates a boli by sme dvaja. My chodíme traja a moja cena bola komplet za všetko aj s výletmi takže nemyslím si, že tvoja kamarátka urobila dieru do sveta 😀
Ja nepotrebujem vypisovať kde všade sme boli ale ľudia, ktorí chodia cez cestovku si nevedia predstaviť aké majú možnosti, tak som sa podelila s mojimi.
@sima2111 všeobecne platí, že sezóna v týchto destináciách končí s príchodom júna. My lietame 10. rok pravidelne na Maurícius, na Maledivách sme boli 2x, ale vždy v sezóne. Švagrina s manželom boli jak na Maur tak na Maledivách, v oboch prípadoch v auguste a prišli hrozne prekvapení, že v rezorte fungovali z 5 reštaurácii len 4, všeobecne tam bolo menej personálu, takže masáž nešla objednať z hodiny na hodinu, v meste nebola otvorená výrobňa lodí, do ktorej sa chceli pozrieť atď... My máme na Maur za tie roky už zopár "kamarátov" z radov personálu, väčšinou sú z Indie a tí nám tiež povedali, že v júni lietajú domov a vracajú sa na turnusy, zatiaľ čo cez sezónu sú tam tri mesiace vkuse...
Ak som spravne pochopila,mas 2 deti,pracujes.Ja napriklad co dostanem danovy bonus,vsetko odkladam na setrenie. Minuly rok pri 2 detoch by si to mala cez 3000 eur.to sa uz pre 4-clennu rodinu da. Je to skutocne aj o tom pravidelnom odkladani si
My mame veľký dom a stále správame-prerábame, to bude ešte na dlho myslím, ale chodime rok čo rok k moru..aj keď je to ‘len Chorvatsko’, môj muž nechce letecky zmestime sa do 2 tisíc..tým ti chcem len povedat, že deti sú už teraz teeneger a syn už nechce s nami chodit na take tie denne výlety..cize kým sú deti male treba si to užiť, nás dom počká🙈 a nemame hypo, robí to všetko muž a k tomu je momentálne dlhšie bez prace..ale to už je ‘iný pribeh’..
Ako nič!

Ja som na dovolenke nebola viac ako 10 rokov. Išla by som, ale nie je veru za čo. Takže nám s priateľom ostávajú len jednodňové výlety. Aj to je lepšie ako nič.