icon

Ako zvládnuť šetrenie na dovolenku?

14. jan 2025

Dnes mozno trosku odvazna otazka... kazdopadne som v roznych cestovatelskych skupinach a vidim, ze rodinky z detmi kazdorocne (aj viackrat za rok) cestuju k moru a tie ceny su naozaj podla mna uz dost vysoke. Prave som si nachadzala doskusie, HODINU som rozklikavala profily a vacsina zien bola prave zo zapadu. Je to tym, ze sa tam viac zaraba? Ale aj ubytovanie je tam drahsie 🤔 Ved ked si vezmeme, ze okolo mna vacsina zaraba okolo 1000-1300€ a maju napriklad 2 deti, je to LTT na zivot. Citim sa dost blbo z toho, pretoze aj my by sme niekam chceli ist ale AKO TO UROBIT? 🤔🤔🤔 kolko si na dovolenku odkladate a ako to zvladate? Sklanam sa pred kazdym, kto to dokaze a este niekolkokrat do roka, vau

nelka93
15. jan 2025

@abbey1 inak na toto tvrdenie ze ubytko nájdeš vždy by som sa nespoliehala 🤣 raz som nasla letenky na menorku za asi 50 eur, čiže skvela cena akurát ubytko na týždeň pod 2000 nebolo 😅 a stanovať na menorke, možno som rozmaznana, ma nelakalo

canerko
15. jan 2025

Tak ja šetrim takto povediac cely rok na dovolenku.A aj 2-3 krat rocne ideme na vylet alebo predlzeny vikend.Mame vcely a za predany med obicajne platime ubytovanie.V podstate nas vijde zadarmo prespavat v apartmany.Zijem v Chorvatsku takze naklady na cestu su ovela mensi ako vam.Zakazdym ine mesto.Nemame radi ist vzdy na rovnake mesto,takto zakazdym spozname nove mesto aj ked sa vsetko zda rovnake.V podstate kym prideme z dovolenky uz zacinam setrit za novu.

onedaynick
15. jan 2025

Ved z Matovicovych penazi. 3 deti, boli to mesacne krasne peniaze 😀 Videli sme Kodan a Island.

onedaynick
15. jan 2025

@nelka93 presne.. Menorka cenami ubytovania nemilo prekvapila.

zeldia
15. jan 2025

@onedaynick to nie sú matovicove peniaze.

onedaynick
15. jan 2025

@zeldia nie, nie su. My ich tak volame.

lusyyy36
15. jan 2025

Naozaj netusim. Mozno to je tým,že neplatia hypoteku, že nekupuju drahe veci...ale na dovcu musia ist 😄

zeldia
15. jan 2025

@onedaynick ok 😊

abbey1
15. jan 2025

@nelka93 Tak rozum mi ešte ako tak slúži, a keď chcem letieť na nejaký ostrov, malý prieskum možností ubytovania si vopred urobím. 🙂

romino
15. jan 2025

Tak ano, na zapade SK su lepsie platy. A kto nema hypoteku, tak tie tisice rocne moze davat na cestovanie. Uz nevravim ti co aj maju daky extra byt a prenajimaju ...ti v podstate naozaj "nevedia co s peniazmi".
Noznice sa veru za posledne roky viac roztvorili. Uz sa viac v tom podobame na zapad. Kto slabsie zaraba, k tomu splaca, ani nededil a pod ...moze sa len cudovat.

romino
15. jan 2025

@smajliica ale ono ten pocit "vsetci dakde idu" je z velkej miery pravda. Cestovky 2 roky po sebe prekonali rekordy.
V okoli pocujem ludi ako zajednavaju v novembri, decembri na leto ...hoci uz aj chorvatsko. Prec su casy ze sa dalo v klude vyberat a zajednavat nieco v lete par dni pred odchodom. Moje skusenosti.

romino
15. jan 2025

@sense my sme na all incl zobrali inu rodinku do centra prilahleho mestecka, prejst sa. Takych co rovno hovorili ze su 1. krat tak na dovolenke.
Uz to pozerali, bolo to pre nich ocividne velke dobrodruzstvo.
A potom sme este navrhli ist bocnymi ulickami na take detske ihrisko co sme poznali ...to ako keby sme im navrhli ist do dakeho ghetta v dakej Brazilii alebo co 😁. Pritom to bolo chorvatsko.

rutyruth
15. jan 2025

Tak my posledné 3 roky vrážame výrazne dosť peňazí do cestovania. Minulý rok 3x more no niekto dá za jednu dovolenku toľko co my za 3. Jednoducho treba vychytat akcie. Chodíme aj počas školy max týždeň. Naozaj pozerať ako sa pohybujú ceny zájazdov a leteniek ak je zľava, brat hneď. Takto sme minulý rok vychytali Oman pre rodinu za "smiešnu" cenu, tento rok Cyprus.

nelka93
15. jan 2025

@onedaynick ale zasa je krásna, čiže keď raz nebudem vedieť co s peniazmi tak ich miniem tam

nelka93
15. jan 2025

@abbey1 tebe možno áno, ale veľa ľudí sa ulakomi na lacne letenky a nerozmýšľa, že aj byvat niekde treba

fbeba
16. jan 2025

Svet čo vidíš vonku,není svet čo žijú doma!zdanie klame!

lady511
16. jan 2025

Ahoj ja napisem za seba,,tiež nevieme usetrit na dovolenku lebo si doprajeme také normálne veci počas roka jasne dalo by sa nepôjdem na nechty celi rok si nekúpim nové oblečenie a takto budem akože šetriť áe to zase nechcem obaja robíme na tpp dosť ťažkú manuálnu prácu kde robiť brigádu navyše určite nie veď z tej normálnej prace padale na hubu unavený,,takže tiež sa nad tým zamýšľam a už ani také Chorvátsko nieje lacný špás,,,milujem more ale nebudem o rožkoch celi rok to nie

david1202
16. jan 2025

Veľa ľudí si užíva život , ale málo kto vie ,ako to majú keď sa niečo stane ...mňa by zaujímalo koľko z nich má dobrú finančnú rezervu ..cestovať môže každý ...málo kto myslí na budúcnosť,ty nepozeraj že chodia x krát za rok na dovolenku.. pozeraj na to že väčšina z nich na dôchodku budú naopak ,šetriť ...lebo pochybujem že budú mať stále toľko peňazí na rozhadzovanie .

raffaella
16. jan 2025

Tak tá matematika za tým je pomerne jednoduchá - vyhliadnete si destináciu, zistíte koľko stoja letenky, koľko stojí ubytovanie aké preferujete, aké sú zhruba ceny v reštauráciách alebo obchodoch, prenájom auta a podobne, výlety... Dostaneš budget, ktorý treba za určitý čas našetriť, vydelíš obdobím ktoré budete odkladať a vieš koľko zhruba máte mesačne odložiť, či môžete očakávať nejaké mimoriadne príjmy (niekto ide z ročných odmien do ďalekej exotiky).
Zanalyzuješ vaše mesačné výdavky a hľadáš, kde sa hýbať aby ste vedeli odkladať potrebnú sumu. My napríklad plánujeme dlhšie letné zahraničné dovolenky rok dopredu, keďže cestujeme bez cestovky vybavím priebežne letenky, auto, dom, výlety. Keď cestujeme poznávačky tak to vybavuje muž celé.
Zásada je plánovanie, finančný plán, realistické očakávania. A veľmi dobrá rada tu zaznela - jeden rok miesto neustálych výdavkov do zveľaďovania bývania odkladať na dovolenku. Pokiaľ nedokážete utiahnuť oboje, treba si určiť priority na daný rok.

libusak
16. jan 2025

Odlozim 400€ mesacne a mam aj na vianoce a aj na dovolenku. Zahada rozlustena 🤷

janka95
16. jan 2025

Ja takým detským spôsobom. Do pokladničky. Mam tu co si odškrtaš okienka koľko vložíš a na konci máš výslednú sumu. Vždy keď príde výplata prvé co spravím že vyberiem a odložím. Potom fungujem so zvyškom. A čuduj sa svetu vôbec mi tie peniaze nechýbajú.
Ono to je vždy tak že čím viac máš tým viac minieš. :- )

kaca222
16. jan 2025

@petracandle v mnohých zamestnaniach si vie človek nadrobiť… potiahne pár dní navyše a potom má viac voľna 🙂

katarinkaa33
16. jan 2025

My sme na tom podobne, manžel aj ja zarábame pekne vzhľadom na okolie, máme dve deti. Tiež nevyskakujem. Dovolenku sme mali raz k moru za 7 rokov. Výlety po okolí. Mám kolegyňu ktorá si dopraje dovolenku, len na dovolenke jedia vifonky a mrazené polotovary. Ale to už nevidí nik, len tie pekne fotky z dovolenky. A taktiež doma šetrí na strave aby si to mohla dovoliť. Ja som opačný prípad, ja deťom doprajem stravu pestrú, výlety. Nič si z toho nerobte, ľudia sa chvália iba tým dobrým, ale že majú pôžičky na všetko to nepovedia.

poisonblu
16. jan 2025

@mravenek ahoj, vies mi odporucit nieco v Taliansku? diky

chiara25
16. jan 2025

@abbey1 prosím ťa, kde kupuješ letenky? Mohla by si mi prosím poslať link? Ja som ešte nikdy neletela 🙏 a chceli by sme tak o rok/o dva ísť prvýkrát k moru. Ubytko plánujem pozrieť cez booking, ale letenky netuším 🫣.

abbey1
16. jan 2025

@chiara25 Kupujem na stránke leteckých spoločností Wizzair alebo Ryanair. Lietame väčšinou z Viedne na dovolenky, z Bratislavy lhlavbe do UK. Ak hľadám novú destináciu, pozriem na stránke skyscanneer lety. Tam si vieš pekne pozrieť kedy by si chcela kam letieť, s nájdeš si ktorá spoločnosť, v ktoré dni, kam letí a potom zasa už kúpim ma stránke danej leteckej spoločnosti.
Ubytovanie booking, airbnb, pripadne pozri rôzne skupiny na Fb. Veľa Slovákov a Čechov má pokúpené apartmány v Chorvátsku, Španielsku, na Sardínii, V Egypte a podobne a prenajímajú ich. Často vedia poradiť a lebo o sprostredkovať prenájom auta a podobne.
Držím päste. Keby niečo, kludne napíš.

luccija
16. jan 2025

Setrime tak ako ostatní.Pises, že bývanie, podnikáte dve deti samo o sebe to je náročné zase sa netreba porovnávať s ostatnými možno teraz na ti nemáte, aleb pride čas kedy bude viac peňazí.
A nikdy nevieš odkiaľ majú my máme známych, ktorým veľa peňazí dajú rodičia, svokrovci deťom šetria...deťom kupujú drahšie položky starí rodičia.
A veľa ľudí vie lacno cestovať všetko si vyskladaju sami...alebo dostanú v práci zaujímavé odmeny, daňový bonus vyplatit raz ročne bolo zaujímavé máš na dovolenku pri 2 deťoch.Vela ľudí má ešte jeden príjem pasívny pečú z domu, chodia upratovať, prenajímajú, možno nemajú hypo, leasing jednoducho tie peniaze neminú na to, čo ty.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
16. jan 2025

@11brano11 u nás je to jednoznačne najväčšia položka. Nás je 5, ale väčšinou lietame 4 (najstaršia už si žije vlastným životom a pripája sa iba na zaujímavejšie destinácie😂).

mravenek
16. jan 2025

@poisonblu Lignano Sabiadoro a chodíme cez Agenzia Lignano 🙂 tak skús kuknúť