icon

Ako zvládnuť strach z hypotéky?

kavicka12
13. aug 2024

Ahojte,neviem či idem po radu alebo sa len vyrozprávať.Riesime hypo.Mame pozemok kde sa bude stavať dom,lenže sa obávam budúcnosti,či to budeme vedieť 30 rokov splácať.Stahovat sa do svojho musíme či chceme či nie ,máme 2 deti,ja beriem opatrovateľský príspevok na dcérku plus nejaké kompenzácie a prídavky na 2 deti dokopy je to 900 eur teraz.Manzel pracuje a zarába 1280 mesačne.Ja sa kvôli dcerinmu stavu určite nezamestnam aspoň teraz neviem čo bude potom,hypotéka bude 40000 splátka do 300 eur ,neviem .Strašne sa bojím budúcnosti ,čo ak manžel stratí prácu a v dnešnej dobe je ťažko nájsť aj nejakú.Ja sa neviemm zamestnať už 4 roky.Vozim dieťa do a zo školy kde je 4 hod.viacej nemôže,potom som s ňou v kuse.Manzel drie ako kôň,ja som už s toho totálne na prášky vyhorená.Teraz máme ešte obaja stresy kvôli tým všetkým vybavovačkám .

Strana
z2
iv007
14. aug 2024

@hiro ludia co beru 400 tisicove hypoteky asi nemaju prijem 1200€ a 2 deti s ktorymi je zena na rodicaku. Trosku nerealne porovnavanie.

hiro
14. aug 2024

@iv007 Nuz 900€ je celkom pekny rodicak... Spolu maju prijem 2180€ a splatku do 300€. To je uplne v pohode pomer.

iv007
14. aug 2024

@hiro tych 900€ je statna davka, maloktora banka to berie ako prijem. Ale teda drzim im palce, je to odvaha riesit dom s takym prijmom a v tejto drahote.

ahhola
14. aug 2024

Teraz mas pozemok a ziadne dlhy? Tak to mas viac, ako polka tvojich rovesnikov. V tvojej situacii sa Vobec nezadlzujem a skusim nieco taketo....

ahhola
14. aug 2024

Aha, tak uz mate dosku, nuz vsetko je drahe, ale aspon je. Nemusis vstavat o 5.",lebo doviezli cement, ako este v 60.rokoch.

oliviakatka
14. aug 2024

Vieš si poistiť hypotéku - pre prípad 1. smrti, 2. diagnostikovania závažneho ochorenia 3. Invalidity nad 40%
Môže tam byť hlavný živiteľ rodiny ale aj dvojica osôb 😊 pre 30 ročnú osobu to vychádza cca 20€ mesačne bez zliav. Prípadne iba poistenie v prípade smrti cca 7€/mesiac

kukulienka999
14. aug 2024

A preco sa báť hypotéky? Platiť podnájom človek dokáže a hypotéku nie? V dnešnej dobe nemá kto robiť. Robota sa vždy nájde, smelo do toho všetko bude dobre 😊

betulinka1
14. aug 2024

@kavicka12 pozri praca sa najde pre pracovitého muza s praxou. Pre teba mala do skoly a ty si vies zobrat nejake domy na upratovanie 3x do tyzdna, pomoc v domacnosti. Ak sa osvedčis, budes musiet odmietať. Kamoska plati na vychode 50€ na dom, okna zvlast.

cafelatte
14. aug 2024

Developeri pri svojich množstvevných zľavách dnes nedokážu postaviť meter2 lacnejšie ako 1200 e. To staviate aký dom 55m2?

zuzka1117
14. aug 2024

Jedine že máte ešte ďalších nejakých 100 000 nasetrenych k tomu. 40 000 ti nestačí ani na vnútorné vybavenie domu a nie to ešte na jeho hrubú stavbu plus vybavenie. Nečudujem sa , že sa bojíš.

olivierko229
14. aug 2024

@kavicka12 ahoj, my dostavavame svojpomocne, dve male deti, zacali sme stavat, ked bol mensi este v brusku, teraZ uz mal pat rokov, dom nie je este dokonceny, hadam o tri mesiace bude. Jedine plechy strechy nam boli polozit majtri a vonkajsie parapety, to akoze pri osadzani okien. Je to masaker, uz nas oboch boli cely clovek, vela toho clovek nenaspi, pretoze deti zaspia a sup na stavbu robit. Co sa tyka penazi, do domu ide mesacne niekolko stoviek, cela sravba nas stala cca 85000€ ale vacsina bola postavena pred koronou. Myslim, ze to bude nadlho u vas, penazi bude tiez dlho nedostatok, na to sa pripravte. Cim menej penazi, tym dlhsie budete dorabat no.

esmey
14. aug 2024

Zoberte radšej hypoteku aspoň 80.000 a postavte si normálny dom. Nechcete predsa byť celý život v takej búdke.

kavicka12
autor
14. aug 2024

@tersanas tak nám núka banka potom po hrubej stavbe navýšenie hypo lebo dom už bude mať hodnotu 90000,no toľko už nechceme a neplánujeme zase nový znalecký posudok.Ved to rozmýšľam či to nejako pomaly dáme ,každý mesiac odkladať na dokončenie nábytok atd..zatiaľ nám to vychádza len na hrubú stavbu ,okná dvere strecha

kavicka12
autor
14. aug 2024

@michal711 dokázali sme našetriť 16 000 aj to sme museli dcerre zrušiť nejaké terapie

zuzka1117
14. aug 2024

Dokončíte hrubú stavbu , ktorú budete splácať ďalších 30 rokov a čo vnútro domu ? Ako tam budete žiť ? Čo nabytok, spotrebiče, co ak sa niečo pokazí ?
Čo ak manžel ochorie a bude práceneschopný dlhšiu dobu ? Nikam v živote už nepôjdete a nič nezažijete, lebo budete celú život len šetriť na dom. Toto si všetko ešte premyslite.

martinka17
14. aug 2024

Podľa mňa sú tvoje obavy veľmi opodstatne. Už teraz nemáte poriadny prijem, RD skončí a ostaneš len na opatrovateľskom, ak ho teda aj naďalej ponechajú. Čiže idete z jedného platu splácať hypo, prerábať dom a zit? Podľa mňa veľmi odvážny krok.

michal711
14. aug 2024

@kavicka12 a teraz kde bývate.

zltalienka
14. aug 2024

@kavicka12 takže tych 40000 na hypotéku je vypočítaných z hodnoty nehnuteľnosti, ktorú plánujete založiť a nie je to váš strop z dôvodu výšky príjmu? V tom prípade by som do toho šla. Prinajhoršom si navýšite hypotéku.
Ak som dobre pochopila, tie príspevky čo poberáš sú natrvalo. Lebo klasický rodičovský príspevok do 3 rokov dieťaťa už nepoberáš, ten si nepísala.
Snáď máte jednoduchý projekt nenáročný na výstavbu. Hrubá stavba sú obvodové múry a strecha. Keď budú okná, tak je to uzavretá hrubá stavba. Urobia sa priečky, potiahne elektrina, voda, odpady a kúrenie, prípadne sadrokartón ak je v pláne. Omietky, poter a už dávaš obklady, podlahy, dvere... My sme po nasťahovaní nemali hotovú jednu kúpeľňu a jednu izbu. Dorobilo sa potom, hlavne že sme už bývali vo svojom dome.
Ešte zateplenie, ale teoreticky sa dá chvíľu prežiť aj bez neho. Aj techniku ako solar, či rekuperáciu sme kupovali až po nasťahovaní, len predpriprava bola.

xena0
14. aug 2024

40 000€ není tak veľa ale na druhej strane prečo riešite hneď dom keď sa bojíte hypo? Inak bývať niekde musíte a aj taký podnájom je drahši ako platiť 300€ mesačne hypo

Strana
z2