Aký príjem je postačujúci pre štvorčlennú rodinu?
Prosim vas o nazor/skusenost. AKY PRIJEM BY BOL PODLA VAS POSTACUJUCI PRE 4CLENNU RODINU? Aby nezila od vyplaty k vyplate ale zas aby ani nezila nadštandardne. Aby si mohla dovoliť mama ist raz mesacne napr na kozmetiku, deti mali 1 plateny kruzok, otec raz za mesiac vecer na pivo, sem tam spolocny obed a raz rocne dovolenka? Ratajme to tak, ze bez úveru (lebo toto je ozaj rozne u kazdeho, pricom ceny služieb su velmi podobne na celom slovensku)
@evamarek77 tak to je.. My máme 1600 2 deti, hypotéku.. Každý mesiac rátame a keď niečo vyskočí, ideme do mínusu..
@drahomirrra Kazdy zije tam, kde sa pohybuje, ake ma vzdelanie, pracu, s akymi ludmi sa stretava.
@drahomirrra aj mne to príde strelené čo tu ľudia píšu. Sme 4, ja som na RD a pracuje iba manžel, na toto čo autorka vymenovala nám v pohode stačí 1500 eur a zvyšok odkladáme. Keby som mala mesačne minút 4000 na normálny život tak by som musela tankovať tank a prejesť pól svine
@drahomirrra skor kde pracujem pracujem uz roky 15+ v IT a aj manzel a ano je mi jasne ze su rodiny ktore maju menej nezijem v bubline
@loginexistuje No, IT a programatorsky svet je bublina sama o sebe, takze chapem. Aj vyplatu, aj okruh ludi.
@diamond007 keď si žila sama....snáď to nemôžeš porovnávať s rodinou s deťmi kde sa vari.Ale ok je to tvoj názor.
Inak, ono je to dnes tazko. Mlade rodiny chcu mat aj velky dom, aj dobre auto, aj si dobre zit a neodtrhat od ust. Ale zeny by ak rady domka sedkali pri detoch do 3 rokov, maloktorej sa chce do prace, z MD na RD a skupina snazilky a snazime sa a len rodicak za rodicakom a nariekanie o ucte v minuse.
Ale ubrat komfort sedeni doma, to nie. Ved prepana, deticky by utrpeli dusevne soky, keby sli dvojrocne do jasli a podobne. Ale hypoteka sa sama nezaplati, a ten domcek musi byt, aj zahrada, aj autko… Proste mat vysoku hypoteku a zivotny standard a nechodit do prace a valat zadky na rodicakoch - to sa proste nekryje.
2000 a aj odložíte
@drahomirrra akurat ten veľkh dom je nerozum myslim nerozum ak si ho niekdo praje. Veľky dom veľa starosti s nim.
Uplne by stacil bungalov 100 m², ulozny priestor pod strechov a jedna väčšia garaž na auto, kosacku, bicykle, naradie.
Mame klasicky poschodovy z 19801 roku 3× 120 m² a este cca 90 m² pod strechov....užasne na robotu každý týždeň len pri upratovaní( ok pod strechov neupratujeme, ale tych 3 x 120m² je dosť)🤦 ked pridas na letnu sezonu( na Kysuciach kratšia) zahradu, ploty, travnik, hora, pole na zemiaky plus brojlery, kacky neoddychned.
@drahomirrra tak ale to je presne tak my sme zacinali od nuly a vypracovali sa a tam proste ides piatok sviatok ziadne tri roky doma ujde ti vlak
Každý napíše niečo iné, lebo každý má iné podmienky na život, iné výdavky a predstavy o tom, čo je dobrý alebo v pohode život. My sme síce len dvaja a keby sme museli, určite vyžijeme aj z omnoho menej ako reálne minieme, ale v tom prípade by som to nenazvala nejakým spokojným životom. Mame nejaký svoj štandard a požiadavky a to by sme všetko nemohli realizovať z nižších príjmov. Z môjho pohladu by sme, ak by sme boli 4, museli mať tak minimálne 6000, ale to by bolo extrémne natesno a mala by som pocit, že sa mi všetko čochvíľa zosype. Úprimne obdivujem rodiny s deťmi ako to v dnešnej dobe zvládajú a s akými sumami musia pracovať.
@drahomirrra
Pre vela zien jednym z dovodov, preco chcu byt dlho doma na RD, aj ked maju moznost nastupit do prace, je to, ze nemaju pri sebe partnera, na ktoreho sa mozu spolahnut.
Zial, aj v roku 2022 je dost domacnosti, kde napriek tomu, ze zeny chodia do prace ako muzi, neraz mnohe vyslovne mukluju pri pase a su fyzicky zrobene uz po par rokoch, tak maju na starosti domacnost a deti. Chlap nevie, co je to navarit, upratovat, sem tam akoze "pomoze" vo vlastnej domacnosti, nie je ochotny vyberat dieta zo skolky alebo ho tam zanasat - proste 98 % veci ohladom rodiny DRBNE (ano drbne) na zenu, co pracuje a potom ta zena pada na hubu, je chorlava, znicena, az zial mnohe skoncia s rozlicnymi civilizacnymi ochoreniami, nehovoriac o znicenej psychike, manzelstve nehovoriac.
Cize vela z takych zien si povie, ze nebudu sproste a vyuziju moznost do poslednej minutky byt doma ako sa to da.
Dovod je casty: partner, ktory si zije svoj zivot a odmieta sa prisposobovat rodine, neberie ohlad na deti, na manzelku.
Ja sa vdaka Bohu skor stretavam s normalnym typom muzov, ale vyssie popisane este stale nie je tu raritou.
TAk to tak na obranu tych zien 🙂
@dencagee
Prosím ta, na čo by ste ako 4 minuly 6 litrov mesacne? Ako myslís ze 4 litre odložiť na investovanie a setrenie?
@zmrzlinka2021 na výdavky na život. Toľko je môj odhad, že by som minimálne potrebovala pre 4 osoby na to, na čo ich potrebujem aj teraz. Rozpisovať sa nebudem, to nebolo predmetom otázky 🙂
@dencagee Tomu ja rozumiem ze na vydavky, len nechapem ake... preto som sa pytala. Ci si mesacne kupis kabelku za 1000 eur... a tak... jasne.. potom clovek rychlo minie 😉
@nekonecna_katastrofa pekne si to napisala 🙂
@zmrzlinka2021 verím, že sa dá vyžiť/prežiť aj z omnoho menej, ale ŽIŤ si takto neviem predstaviť. Ak takýto život niekoho napĺňa alebo si nemôže viac dovoliť, je to úplne v poriadku a skladám klobúk. Pre mňa to ale nie je, keďže základne výdavky na mesiac robia u mna vyše 1000€, žiadne kabelky v tom nerátam. No áno, pracujem na tom, aby mohli byť aj také kabelky za 1000€ aj iné veci 🙂 každý to má inak a to je princíp tohto sveta. Je to úplne okej akokoľvek to ľudia majú, pokial sú so svojím životom spokojní 🙂
@dencagee Ale ved ja nezhadzujem tvoj nazor, ze potrebuejs 6 litrov, to vobec nie. Len ma zaujimalo, v com su naklady na zivot 6 litrov na 4 osoby, ak v tom nie je aj nejake mega setrenie. Pises, ze zakladne vydavky mate 1000 eur, cize asi byvanie, energie, doprava... proste to povinne, este ostava 5 tis.
@zmrzlinka2021 ja som to tak ani nepochopila. Áno 1k ale to je na osobu. Skrátka minieme veľa peňazí a keby sme mali mať deti, tak je to ešte omnoho viac. Na normálny život by bolo 6000 tak približne akurát podľa môjho pohladu 🙂
@katuskamala1 Takže mne to vychádza od 1500-2000€,nie každý mesiac je to rovnako, samozrejme v septembri,cez prázdniny,na Vianoce , sviatky a mesiace narodenín detí človek vždy minie o niečo viac.Aby si rodina mohla dopriať aj letnú, či zimnú dovolenku je to určite 2000+ € mesačne
Ja teraz vlastne uvažujem prečo sa väčšina národa sťažuje na platy, keď teraz tu čítam, že 2-3 tisíc je štandard BEZ HYPOTÉKY 🤷♀️
@katuskamala1 smiem sa spýtať aké účty vám robia 1300€ mesačne keď tam nieje hypotéka? Len tak čisto zo zvedavosti..🙂 my mame prijem do 2000€, väčšinou 1600€. 1200€ ide na hypo, vyzivne+nafta pre dieťa, telefón, elektrina, internet+TV. Príde mi to brutal veľa.. a z môjho 400€ rodicaku platím stravu+domácnosť a potrebné veci pre našu malú a môj paušál. Nemôžeme si s mužom nič kúpiť na oblečenie ani riešiť výlety ani nejaké stravovanie mimo domu, zubára kaderníčku kozmeticku a tieto veci už absolútne ze nie..poistky tiež nemôžeme mať
dokonca moja mala skoro 3 rocna nemá ešte poistku lebo sme nato doteraz nemali. každý mesiac sme obaja ešte aj v mínuse lebo presne na nulu nám to nevychádza. Tiež som z toho maximálne frustrovana a chcela by som aby muz predal dom aby sme sa zbavili hypo a žili aspoň ako tak normálne a dopriali si radosti ktoré si teraz nemôžeme dovoliť.
@katuskamala1 tak 1500e v pohode
@sandra49 s hypotekou. Pisala som to v komente ze 1300 je hypotéka, ucty, a benzin ten je ozaj najviac ak 500eur kedze manzel dochádza a nema ziadne autobusove ani vlakove spojenie, ani na prestup takze bohuzial.

A aby som ti odpovedala, autorka, tak bez hypotéky a úverov na krku na normálny život podľa mňa stačí 2300-2500 Eur pre štvorčlennú rodinu.