icon

Aký príjem je postačujúci pre štvorčlennú rodinu?

katuskamala1
29. apr 2022

Prosim vas o nazor/skusenost. AKY PRIJEM BY BOL PODLA VAS POSTACUJUCI PRE 4CLENNU RODINU? Aby nezila od vyplaty k vyplate ale zas aby ani nezila nadštandardne. Aby si mohla dovoliť mama ist raz mesacne napr na kozmetiku, deti mali 1 plateny kruzok, otec raz za mesiac vecer na pivo, sem tam spolocny obed a raz rocne dovolenka? Ratajme to tak, ze bez úveru (lebo toto je ozaj rozne u kazdeho, pricom ceny služieb su velmi podobne na celom slovensku)

drahomirrra
30. apr 2022

A aby som ti odpovedala, autorka, tak bez hypotéky a úverov na krku na normálny život podľa mňa stačí 2300-2500 Eur pre štvorčlennú rodinu.

danik1505
30. apr 2022

@evamarek77 tak to je.. My máme 1600 2 deti, hypotéku.. Každý mesiac rátame a keď niečo vyskočí, ideme do mínusu..

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
30. apr 2022

@drahomirrra Kazdy zije tam, kde sa pohybuje, ake ma vzdelanie, pracu, s akymi ludmi sa stretava.

terezia323
30. apr 2022

@drahomirrra aj mne to príde strelené čo tu ľudia píšu. Sme 4, ja som na RD a pracuje iba manžel, na toto čo autorka vymenovala nám v pohode stačí 1500 eur a zvyšok odkladáme. Keby som mala mesačne minút 4000 na normálny život tak by som musela tankovať tank a prejesť pól svine

loginexistuje
30. apr 2022

@drahomirrra skor kde pracujem pracujem uz roky 15+ v IT a aj manzel a ano je mi jasne ze su rodiny ktore maju menej nezijem v bubline

drahomirrra
30. apr 2022

@loginexistuje No, IT a programatorsky svet je bublina sama o sebe, takze chapem. Aj vyplatu, aj okruh ludi.

luccija
30. apr 2022

@diamond007 keď si žila sama....snáď to nemôžeš porovnávať s rodinou s deťmi kde sa vari.Ale ok je to tvoj názor.

drahomirrra
30. apr 2022

Inak, ono je to dnes tazko. Mlade rodiny chcu mat aj velky dom, aj dobre auto, aj si dobre zit a neodtrhat od ust. Ale zeny by ak rady domka sedkali pri detoch do 3 rokov, maloktorej sa chce do prace, z MD na RD a skupina snazilky a snazime sa a len rodicak za rodicakom a nariekanie o ucte v minuse.
Ale ubrat komfort sedeni doma, to nie. Ved prepana, deticky by utrpeli dusevne soky, keby sli dvojrocne do jasli a podobne. Ale hypoteka sa sama nezaplati, a ten domcek musi byt, aj zahrada, aj autko… Proste mat vysoku hypoteku a zivotny standard a nechodit do prace a valat zadky na rodicakoch - to sa proste nekryje.

cecilia29
30. apr 2022

2000 a aj odložíte

hellwant
30. apr 2022

@drahomirrra akurat ten veľkh dom je nerozum myslim nerozum ak si ho niekdo praje. Veľky dom veľa starosti s nim.
Uplne by stacil bungalov 100 m², ulozny priestor pod strechov a jedna väčšia garaž na auto, kosacku, bicykle, naradie.
Mame klasicky poschodovy z 19801 roku 3× 120 m² a este cca 90 m² pod strechov....užasne na robotu každý týždeň len pri upratovaní( ok pod strechov neupratujeme, ale tych 3 x 120m² je dosť)🤦 ked pridas na letnu sezonu( na Kysuciach kratšia) zahradu, ploty, travnik, hora, pole na zemiaky plus brojlery, kacky neoddychned.

loginexistuje
30. apr 2022

@drahomirrra tak ale to je presne tak my sme zacinali od nuly a vypracovali sa a tam proste ides piatok sviatok ziadne tri roky doma ujde ti vlak

dencagee
30. apr 2022

Každý napíše niečo iné, lebo každý má iné podmienky na život, iné výdavky a predstavy o tom, čo je dobrý alebo v pohode život. My sme síce len dvaja a keby sme museli, určite vyžijeme aj z omnoho menej ako reálne minieme, ale v tom prípade by som to nenazvala nejakým spokojným životom. Mame nejaký svoj štandard a požiadavky a to by sme všetko nemohli realizovať z nižších príjmov. Z môjho pohladu by sme, ak by sme boli 4, museli mať tak minimálne 6000, ale to by bolo extrémne natesno a mala by som pocit, že sa mi všetko čochvíľa zosype. Úprimne obdivujem rodiny s deťmi ako to v dnešnej dobe zvládajú a s akými sumami musia pracovať.

hellwant
30. apr 2022

@hellwant z 1981 roku 😆 chybicka

zmrzlinka2021
30. apr 2022

@drahomirrra
Pre vela zien jednym z dovodov, preco chcu byt dlho doma na RD, aj ked maju moznost nastupit do prace, je to, ze nemaju pri sebe partnera, na ktoreho sa mozu spolahnut.
Zial, aj v roku 2022 je dost domacnosti, kde napriek tomu, ze zeny chodia do prace ako muzi, neraz mnohe vyslovne mukluju pri pase a su fyzicky zrobene uz po par rokoch, tak maju na starosti domacnost a deti. Chlap nevie, co je to navarit, upratovat, sem tam akoze "pomoze" vo vlastnej domacnosti, nie je ochotny vyberat dieta zo skolky alebo ho tam zanasat - proste 98 % veci ohladom rodiny DRBNE (ano drbne) na zenu, co pracuje a potom ta zena pada na hubu, je chorlava, znicena, az zial mnohe skoncia s rozlicnymi civilizacnymi ochoreniami, nehovoriac o znicenej psychike, manzelstve nehovoriac.
Cize vela z takych zien si povie, ze nebudu sproste a vyuziju moznost do poslednej minutky byt doma ako sa to da.
Dovod je casty: partner, ktory si zije svoj zivot a odmieta sa prisposobovat rodine, neberie ohlad na deti, na manzelku.

Ja sa vdaka Bohu skor stretavam s normalnym typom muzov, ale vyssie popisane este stale nie je tu raritou.

TAk to tak na obranu tych zien 🙂

zmrzlinka2021
30. apr 2022

@dencagee
Prosím ta, na čo by ste ako 4 minuly 6 litrov mesacne? Ako myslís ze 4 litre odložiť na investovanie a setrenie?

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
dencagee
30. apr 2022

@zmrzlinka2021 na výdavky na život. Toľko je môj odhad, že by som minimálne potrebovala pre 4 osoby na to, na čo ich potrebujem aj teraz. Rozpisovať sa nebudem, to nebolo predmetom otázky 🙂

zmrzlinka2021
30. apr 2022

@dencagee Tomu ja rozumiem ze na vydavky, len nechapem ake... preto som sa pytala. Ci si mesacne kupis kabelku za 1000 eur... a tak... jasne.. potom clovek rychlo minie 😉

zmrzlinka2021
30. apr 2022

@nekonecna_katastrofa pekne si to napisala 🙂

diamond007
Autor odpoveď zmazal
dencagee
30. apr 2022

@zmrzlinka2021 verím, že sa dá vyžiť/prežiť aj z omnoho menej, ale ŽIŤ si takto neviem predstaviť. Ak takýto život niekoho napĺňa alebo si nemôže viac dovoliť, je to úplne v poriadku a skladám klobúk. Pre mňa to ale nie je, keďže základne výdavky na mesiac robia u mna vyše 1000€, žiadne kabelky v tom nerátam. No áno, pracujem na tom, aby mohli byť aj také kabelky za 1000€ aj iné veci 🙂 každý to má inak a to je princíp tohto sveta. Je to úplne okej akokoľvek to ľudia majú, pokial sú so svojím životom spokojní 🙂

zmrzlinka2021
30. apr 2022

@dencagee Ale ved ja nezhadzujem tvoj nazor, ze potrebuejs 6 litrov, to vobec nie. Len ma zaujimalo, v com su naklady na zivot 6 litrov na 4 osoby, ak v tom nie je aj nejake mega setrenie. Pises, ze zakladne vydavky mate 1000 eur, cize asi byvanie, energie, doprava... proste to povinne, este ostava 5 tis.

dencagee
30. apr 2022

@zmrzlinka2021 ja som to tak ani nepochopila. Áno 1k ale to je na osobu. Skrátka minieme veľa peňazí a keby sme mali mať deti, tak je to ešte omnoho viac. Na normálny život by bolo 6000 tak približne akurát podľa môjho pohladu 🙂

ejka07
30. apr 2022

@katuskamala1 Takže mne to vychádza od 1500-2000€,nie každý mesiac je to rovnako, samozrejme v septembri,cez prázdniny,na Vianoce , sviatky a mesiace narodenín detí človek vždy minie o niečo viac.Aby si rodina mohla dopriať aj letnú, či zimnú dovolenku je to určite 2000+ € mesačne

foxyfox
30. apr 2022

Ja teraz vlastne uvažujem prečo sa väčšina národa sťažuje na platy, keď teraz tu čítam, že 2-3 tisíc je štandard BEZ HYPOTÉKY 🤷‍♀️

sandra49
30. apr 2022

@katuskamala1 smiem sa spýtať aké účty vám robia 1300€ mesačne keď tam nieje hypotéka? Len tak čisto zo zvedavosti..🙂 my mame prijem do 2000€, väčšinou 1600€. 1200€ ide na hypo, vyzivne+nafta pre dieťa, telefón, elektrina, internet+TV. Príde mi to brutal veľa.. a z môjho 400€ rodicaku platím stravu+domácnosť a potrebné veci pre našu malú a môj paušál. Nemôžeme si s mužom nič kúpiť na oblečenie ani riešiť výlety ani nejaké stravovanie mimo domu, zubára kaderníčku kozmeticku a tieto veci už absolútne ze nie..poistky tiež nemôžeme mať
dokonca moja mala skoro 3 rocna nemá ešte poistku lebo sme nato doteraz nemali. každý mesiac sme obaja ešte aj v mínuse lebo presne na nulu nám to nevychádza. Tiež som z toho maximálne frustrovana a chcela by som aby muz predal dom aby sme sa zbavili hypo a žili aspoň ako tak normálne a dopriali si radosti ktoré si teraz nemôžeme dovoliť.

foxyfox
Autor odpoveď zmazal
euka210
30. apr 2022

@katuskamala1 tak 1500e v pohode

katuskamala1
autor
30. apr 2022

@sandra49 s hypotekou. Pisala som to v komente ze 1300 je hypotéka, ucty, a benzin ten je ozaj najviac ak 500eur kedze manzel dochádza a nema ziadne autobusove ani vlakove spojenie, ani na prestup takze bohuzial.