Aký príjem je postačujúci pre štvorčlennú rodinu?
Prosim vas o nazor/skusenost. AKY PRIJEM BY BOL PODLA VAS POSTACUJUCI PRE 4CLENNU RODINU? Aby nezila od vyplaty k vyplate ale zas aby ani nezila nadštandardne. Aby si mohla dovoliť mama ist raz mesacne napr na kozmetiku, deti mali 1 plateny kruzok, otec raz za mesiac vecer na pivo, sem tam spolocny obed a raz rocne dovolenka? Ratajme to tak, ze bez úveru (lebo toto je ozaj rozne u kazdeho, pricom ceny služieb su velmi podobne na celom slovensku)
@katuskamala1
My miname mesacne cca 1700. Robim si evidenciu. Z toho je 600 az 700 strava, 150 ee voda plyn ( prepocet na mesiac). Benzin nekupujem mame fir auto aj firemne telefony ( sme zamestnani). Ostatne veci su sporenie detom spolu 100 drogeria, oblecko, MS a ZS poplatky a vylety. Zarobime viac a zvysok setrime ale tycb 1700 je standard na vydavky. Nepestujem nechovam nic. Chodim ma manikuru kozmetiku. Deckam kupujem oblecko iba striedmo. Zubara mame sukromneho.
@diamond007 my napr byvame 30km od ba denne nosim dieta do skoly autom 40km tam a 40km spat ak teda nechcem cestovat takmer 2h kazdym smerom a potom cakat 30min ored skolou kym otvoria.... Muz chodi do prace na 7rano takze 2auta su absolutna nevyhnutnost kazdy tyzden nalejem do nadrze cca 70eur aj ja aj muz tj cca 560eur mesacne iba benzin/nafta.... Nemame hypo byvame v rd mesacne naklady na ucty elekzrina voda tel internet dane poistka 300eur, jdlo kazdy tyzden cca 120-150eur mame 2deti nie nevarim kazdy den kaviar ale beznu varenu stravu ovocie a zeleninu mame denne sladkosti malinovky alkohol a cigarety nekupujeme vobec napriek tomu mesacna cca 600eur strava, v dmkr nechame kazdy mesiac cca 150eur (plienky nie su zisl zadarmo kupujem babylove ziadne exkluzivne bio eko neviem co), dovolenka kazdy rok nas vyjde cca 2500eur pri mori tj kazdy mesiac 200 eur, som na sume takmer 1800eur mesacne a tovsom este nezaplatila dcere poplatky v skole ani obedy a zatial ziadne oblecenie ci peniaze bokom ked sa ti nieco vyprdne v domacnosti bez varovania bez coho nevies fungovat (mne dnes pracka)... Takze 2000eur je ozaj zalostne malo na pohodlny zivot mozno tak prezit z vypkaty do vyplaty lebo ako vidim podla seba ozaj nekupujeme zbytocnosti nechodime po restikach a vylety s detmi davame v prirode gratis... Ale viem kazdy to ma mozno inak...
@heleninamama 1000 eur osoba výdavky na mesiac ? Jedine za predpokladu že nimi kúrim do pece. Reálne toľko neviem minút. Veď oblečenie si nekupujeme na jednu sezónu, kaderníčka a kozmetička ...tiež mi nepríde ako pravidelná potreba. Nevyvazam sa síce do mesta limuzinou, nechodím na plastiku, nekupujem si každý mesiac kabelku za 500 Eur ale pri prijime 2000 krásne vyžijeme - 4 clenna , takmer už 5 clenna rodina so 4 kozami. A to ešte aj odložíme a investujeme. Okrem toho kým som nebola tehotná som chodila cvičiť s inštruktorom a jazdiť na koni s inštruktorkou a nemám pocit že mi niečo chýba ale ani nemám potrebu vyhadzovať peniaze do vzduchu.
@foxyfox nie mam iba ranne a sobotu som nerobil ani nepamätam, nosim monterky, ziadny supervizor. Doma som o 15:35. Dochadzka trva1 hodinu 5 minut v jeden smer. Ano ak odidete po 2 rokoch, to nezarobite vela. Treba vydrzať, ale linka je drina😪. 11 rokov som na linke robil, pred 5 som presiel iba na rannu v inom odvetvi v ramci montaze, paradoxne mam menej, lebo nemam priplatky za nocne a poobedne ako linkači, ale zdravie je prednejšie.Ale stale dvihaju platy, nam kazdy rok, mame bonusy kvartalne aj pol rocne, odbory vyjednali bonus 500 eur na marec a este v aprili firma dala dalsich 500 eur lebo v Korei tiez odmenovali, socialny program atd..
@katuskamala1 priemerny plat nemas v blave dvojnasobne vyssi, zato nehnutelnost pokojne aj 2-4 krat taku drahu. Zalezi od lokality, v tych naj este aj viac. Zivot v ba je neskutocne drahy, aj sluzby, doktori, trhy, dane, cestovne, vsetko
Ako ja zijem v tom zaslubenom zahranici, ale vzdy, ked citam podobne diskusie, mam chut zbalit kufre a vratit sa na Slovensko. Lebo tam sa kazdy len stazuje, pritom si kazdy zije..
@amelie2017 Slovaci su takí...bojime sa asi, keby sme sa nesťažovali, ze by nám uz nezvýšili platy, veď by sme uz spokojní boli, no nie? 🤣
@foxyfox no, skôr to je tym, ze sme zalozili odbory, ľudia na ne nadavaju, ano sú platený zamestnavateľom, ale pred tym nám zvysovali max o 20 eur za rok...no to bola hrôza. Ak si nepostupil v triede nula bodov. Ked nastupili uz sa dalo dať aj 80 do zakladu, plus dovolenka 1 deň navyše, zvysovanie priplatkov za nočné a poobedne, jednorazove odmeny, kvartalne bonusy(30% z platu)🤷♂️
Veľa sa tu spomína dedina a chov minimálne sliepok a pripadne ošípané a podobne… ale aj to niečo stoji… napríklad malo ludi doma na poli ešte pestuje nejake obilniny aby mal pre tie slipeky na zimu… takze aj zvierata treba niečim vykrmit a ešte časový aspekt,kedy sa nemôžete zbalit a odist na týždeň bez toho aby vám doma zvierata niekto objospodaril. Na dedinách pri domoch väčšinou pes. Mame velke plemeno,na dva mesiace pre neho “strava” stala pred mesiacom 150 eur a isla som spravit objednavku a to iste trraz za 220… a to len strava,že ešte som ho neokupala,neodcervila,neplatila veterinára keďže nemam doma “guláša”. A benzín čo nenalejeme do auta nalejeme do kosačiek 😃🤷♀️
@hellwant my si priplácame a kupujeme od známych ktorý chovajú ,jeden má zajace,dalsi zase prasce,dokonca aj býkov sme už nasli a kurence samozrejme tiež… a je to úplne iné mäso chované doma ako keď kúpim v obchode ale priplácame teda dost… my sa odhodlavam si sliepky zaobstarať už tri roky,nad ovečkami manžel rozmýšľa už tiež dva roky keďže pozemok veľký a tam robíme sad… ale všetko to sú starosti a aj náklady a ešte potom “sa toho zbavit” čo by u nás nikto nespravil takze by nám asi padali na starobu po záhrade😃 a v konečnom dôsledku by sme prerobili a neušetrili
@kulumulu123 nepochopím 150 eur v dm, ja vždy mám pocit že v tej dm skupine ženy sa súťažia kto nakúpi za viac €😅 mala som problém minút 25 eur aby som mohla zapojiť o box (plienky tiež kupujem ale inde)
@zemiakovysalat ja tie tu dm nechapem,
Ale zase za mesiac miniem 2 krabice babylove plienok a jedno 4balenie vlhcenuch to je 35eur.
Gel na pranie ,avivaz, hajzlak,kuchynske utierky, dezinfekciu do wc,jar,sacky do koša, nejaky cistiaci, a zakladnu hygienu ( 1x sprchac,1x sampon, 1x krem na tvar)
Mozno ak by som urobil nakup naraz 1x za mesiac tak sa na tu sumu aj dostaneme
@magg424 no neviem, WC papier ani kuchynské utierky tam nekupujem nikdy, to zoberiem z Tesca keď majú akciu. Sáčky do koša z Lidla mam radšej. Ale sprchace kupujem dm značku. Kazda ma inak, ja kúpim pampers keď je v akcii. A vlhčené utierky len z drmax ich značku.
@katuskamala1 pridavam sa do diskusije takže keby bolo o 14 rokov menej tak tych 2000je wauu ale ruku na srdce pri dnešných cenách ci potravín alebo benzínu a ako všetko ide hore tak tych 5000 je tak ze nemusíš rozmýšľať nad ničím a niečo aj ostane.
@mamula20 pisete 13 a 14 plat maju priemerny plat =900 v hrubom a ja mam 1375 € v cistom priemerny obycajny operator iba ranne, ziadne poobedne, či nočne- nuz neviem nespocitali ste to zle, ze mam maly plat, keď som iba roboš?🙂 Ak je odstavka a sme doma platili 65% , teraz schvalili kurzarbeit na - myslim- 85% z platu za odstavku. Mame 30 % z platu kazde 3 mesiace, 13 plat 85 % z platu, 14 plat 175 % z platu v marci 500 eur jednorazovy, v aprili 500 eur jednorazovy, 1 den dovolenky navyse, chcu teraz riediť 2 dni pri vyjednavani tento rok. Kazdy rok hodia nejake hmotne darceky ako napr. bunda. Kazdych 5 rokov vyplatia jubileum( po 5 -100, po 10 -200, po 15 -300)
Su tam este prachy za svadbu, narodenie dietata, ci ked ide do skoly atd

@hellwant pekný plat, ale predpokladám, že nočné, víkendy, sviatky, žiadne také že o 2-3 padla a ideš domkov a ak náhodou, tak si na nejakej manažérskej pozícii. 3k je hodne prehnané pre priemerného občana.