icon

Aký príjem je postačujúci pre štvorčlennú rodinu?

katuskamala1
29. apr 2022

Prosim vas o nazor/skusenost. AKY PRIJEM BY BOL PODLA VAS POSTACUJUCI PRE 4CLENNU RODINU? Aby nezila od vyplaty k vyplate ale zas aby ani nezila nadštandardne. Aby si mohla dovoliť mama ist raz mesacne napr na kozmetiku, deti mali 1 plateny kruzok, otec raz za mesiac vecer na pivo, sem tam spolocny obed a raz rocne dovolenka? Ratajme to tak, ze bez úveru (lebo toto je ozaj rozne u kazdeho, pricom ceny služieb su velmi podobne na celom slovensku)

luccija
30. apr 2022

@cecilia29 koľko si platila za fitko s trénerom?u nás stojí 15 eur plus 6 vstup pri permanentke o trošku menej

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
lenkaaa25
1. máj 2022

@luccija Ani nie. Som na materskej a bývame na dedine. Ale v podstate, ak ideme na nejaký výlet, tak kávu a zákusok si dáme. To ma nenapadlo, pretože skôr chodíme v lete a túto zimu sa skoro nikam nedalo. Oblečenie si vôbec nekupujem, pretože mám plné skrine.

cecilia29
1. máj 2022

@luccija za hodinu 4 eura. Kone 17 eur hodina

ropucha6
1. máj 2022

Bez hypo a bez deti tak 2000-2500 minimum

domcek1989
1. máj 2022

@katuskamala1 s muzom mame dokopy 1800€ a mame 5 rocne dieta. Byvame v dome v dedine lde sa. Bez auta fungovat neda, takze tankujeme dve auta. Na stravu dame mesacne do 400€ su mesiace kedy 250€ niekedy 350€ ako kedy, ked dam viac na stravu tak su to vacsinou kupene zasoby ako konzervy, muka, cestoviny atd. Maso kupujem minimalne iba kuracinu…zvysne maso dochovame ako kralika, holuba, sliepky (vajicka tiez nekupujem), kacky. Raz rocne kupime prasa a mame vyrobky domace. A prerabame popri tom dom (uz len kupelna cchyba). S platom 2000€ by ste museli vyzit nadstandardne. A to mame aj 2-3x mesacne stretnutia so znamimy, takze aj tam nejake obcerstvenie, pitie nieco stoji co su vydavky navyse. Je pravda ze na dovolenky nechodime, doteraz nam to z casoveho hladiska absolutne nevychadzalo no sme s muzom obaja rybari takze oddych mame pri vode. A podotykam mame hypoteku 300€, spotrebak 73€, plyn platime 130€, elektrinu 90€, vodu 30€. Mozno nie sme az taki narocni, no potraviny absolutne nekupujem najlacnejsie. Nekupim napr kukuricu v konzerve tesco znacku ktora je o 0,50€ lavnejsia ako bonduel ktoru zoberiem radsej (to bol priklad). A to si dovolim kupit este aj malej iblecenie napr z coccodrilla co neni lacne-z bazaru kupujem malo 🤷‍♀️ Takze tazko povedat kolko by ste mali mat prijem aby ste slusnejsie zili 🤷‍♀️

lianka123
1. máj 2022

@katuskamala1 sme 4 clenna rodina, svoj prijem nezdelim. Ale zijeme slusne a to stoji vela penazi.
Sem tam obed je 40-50 eur nasa rodina, kozmetika 55eur, dovolenka- rada by som tu vyzdvihla ze napr nas Dubaj vysiel 7800eur tyzden @loginexistuje a chorvatsko kempinski je 500eur/ noc s ranajkami, 1000 eur prejes, cize podstatne lacnejsie.
My chodime iba 5* a vzdy do suitky, netlacime sa v 1 izbe 4.
Podla mna by clovek mal odlozit mesacne aspon 1000-1500eur v pripade vojny/ choroby atd.
Takze ak slusne tak potom to vyjde urcite viac ako 2500 za mesiac.
Ku kruzkom- plavanie 120eur/ mesacne, futbal 100eur/ mesacne. Skolky 600eur/ mesacne.
Dieta ucit lyzovat- instruktor je 25eur/ hod. Vikend v horach je pre nasu rodinu 1500eur.

heleninamama
1. máj 2022

@cecilia29 Stačí Ti dať dieťa na súkromnú školu a tenis a máš 500 eur. A to ešte nejedlo, nekúpila si mu nič na oblečenie, obuv, darček... Dcéra má 1x týždenne súkromné hodiny cudzieho jazyka, ďalšia 100vka. Ideme do kina, ja a deti, kúpim kofolu a pukance a stoji ma to 50 eur. Rovnátka na zuby ma doteraz stáli vyše 3000, teraz tam začne chodiť druhé dieťa. Na jedlo dáme mesačne 800 a viac eur, pričom mäso kupujeme z domáceho chovu, teda drahšie. Inak bežné obchody a naozaj to zjeme. Deti rastú a chutí im. Sekáče nemám rada, oblečenie kupujem nové v bežných obchodoch v nákupných centrách. Rovnako obuv. V týždni som kúpila deťom 3 páry tenisiek - stovka a nejaké drobné a to som ušetrila. Tento týždeň mi prišli výmery za smeti, dane za byt a chalupu - cca 200 eur. Nemám čas kváskovať, pestovať niečo... občas dám deťom aj drobné do bufetu, pre radosť. Nevozím sa limuzínou, zdedila som auto po mužovi, deti chodia bežne aj MHD. Občas kaderník, nechty mám pekné, uznávam aj plastickú chirurgiu, ale menšie zásahy - viečka, obočie....Drogéria - rada skúšam šampóny, mydlá, sprcháče + kupujem veci dennej spotreby, 100 mesačne to bude vždy. Milujem voňavky - moje obľúbené šli hore minimálne o 50%. Koníček mám mačky - krmivo, postieľky, občas veterinár... všetko išlo hore. Život je drahý aj Žiline, nielen v BA. Nemám pocit, že rozhadzujeme, na mnohých veciach dokážem ušetriť, ale 1000 eur mesačne na osobu pri školopovinných deťoch mi príde úplne reálna suma, keď ľudia nemajú len prežívať, ale žiť.

ckatka
1. máj 2022

Veľmi to závisí od regiónu a veľmi od toho, či máš nejaký iný zdroj (napríklad záhradu, sliepky a pod....),
Napríklad kaderníčka v mojom meste ide okolo 70-100€ (farbenie strih úprava), kde to keď idem k svokre, u nich v dedine za to isté dávam kaderníčke 40-50€. Ešte aj ten istý materiál má.
Takisto krúžok pre dieťa. Mňa stoji plávanie 120€/ semester, kamoška na dedine to ma za dvacku v rámci škôlky a ďalšia úplne zadarmo lebo ich škola má bazén.
My platíme 60€ za polrok v škôlke angličtinu, kamoška 150, ďalšia dvacku lebo ich to učí učiteľka zo škôlky.
Niekto platí 20€ mesačne štátnu škôlku, niekto 500 súkromnú, lebo v štátnej sa mu neušlo miesto. Niekto má škôlku aj prácu v pešej dostupnosti, niekto živí dve autá, lebo prácu aj škôlky majú ďaleko a na opačný smer....
Nemôžeš sa takto.pozerat na peniaze.
Niektorá rodina výchova 100 kurčiat do roka a majú vlastnú záhradu a ovocné stromy. Do práce chodia pešo /busom a majú poruke babky, a škôlky majú v dedine. Stačí im mesačne možno tisícka. Iná býva v byte, nemajú nič domáce a babky nemajú, musia platiť aj za blbé stráženie detí...do práce musia autom a dieťa majú v súkromnej škôlke....tam aj 2000 môže byť malo.
Proste zakrývaj sa perinou na akú máš....tam to.asi niekde začína....

ckatka
1. máj 2022

@lianka123 presne...závisí od toho, kto čo považuje za "slušne" a aký je jeho štandard.
U teba ma ale zaujalo....ta cena tých krúžkov. Prosím ťa, to kam ti chodia deti plávať ci na futbal, ze 100€ mesačne? (Resp koľko ich potom máš?)
Zaujíma ma to, lebo mam dvoch chalanov a plávanie nás stojí okolo 120-130€/kurz ktorý má 10-11 lekcii (raz za týždeň).(BA)
Rovnako tak gymnastika cca10€/hod raz do týždňa. Angličtina 50€/polrok (v rámci škôlky) a za týždňový kurz korčuľovania sme dali tuším 65€ (v rámci škôlky).
Či to.chodite nejako intenzívnejšie?
A btw - co sa lyžovania týka, neviem ci ste skúšali francúzske Alpy. Prídu mi tam asi najlepšie lyžiarske škôlky pomer cena/kvalita. V Tatrach za ten týždeň dáme isto viac.
A teda my.sme.si zvykli chodiť na dovolenky s deťmi už vždy cez airbnb...prenajať byt a strava v reštaurácii.

jasminkaj
1. máj 2022

Sme 4-členná rodina bez hypotéky, západné Slovensko. Moje výpočty za minulý rok spriemerované:
- strava 400-450 eur
- energie el.+plyn+voda 90 eur
- poistky 60 eur
- paušály 50 eur
- krúžky + družina + šk.jedáleň 65 eur
- benzín 220 eur
- drogéria, plienky, oblečenie cca 150-200 eur
- výlety podľa ročného obdobia cca 100-150 mesačne
- dovolenka raz ročne na Slovensku do 1.200 eur, ale to je jednorázový výdavok

Takže podľa mňa 1.500 eur v pohode. Žijeme dobre, odkladáme deťom a sme spokojní 🙂 Samozrejme ak by sme mali hypotéku, už by to bolo o inom..

ivec16
1. máj 2022

ja poznam rodinu (3 clennu) co maju len okolo 1100€ a vyziju (aj hypo) aj odlozia… nechodia na drahe dovolenky, ale na denne vylety pocas celeho roka… jedlo zbalia z domu do rupsaku, a ide sa na bicykel, kolobezka… kusok do okolia autom, detske ihriska, parky, trampoliny, kupaliska… nesedia doma

iveta7677
1. máj 2022

@luccija tiez si myslim, ze urcite nepodnikaju za 70 eur mesacne

iveta7677
1. máj 2022

@abbey1 mozno som sa zle vyjadrila. Ale pisala som ti preto, lebo s tebou suhlasim. Ved presne aj ja zdielam tvoj nazor. Kazdy podnika aby mal zisk.

elementissa
1. máj 2022

@katuskamala1 auto treba vyradiť ak vám negeneruje zisk. V dobe dobrej a rýchlej MHD je to prežitok a navyše je to neekologicke. A všetci sa tu sťažujú na benzín, ale chodiť MHD ani náhodou.

A inak, my žijeme v BA, dieťa máme v súkromnej škôlke, ale nemá ešte žiadny krúžok a z 2000 vyjdeme tak, že máme všetko čo je potrebné, no dovolenku si napríklad dovoliť nemôžme. Maximálne tak stanovačka na Slovensku. V iných častiach Slovenska môže byť 2500 na štvorčlennú rodinu OK, ale v BA aby bola trojčlenná rodina OK a dieťa malo aj možnosti sa rozvíjať a zároveň ak si rodina chce dopriať aj niečo navyše (dovolenka, lyžovačka), tak tých 3000€ je podľa mňa optimum. Deti sú dnes už len pre bohatých (ak teda aj chceš, aby z nich dačo bolo, nielen kopači zemiakov). Možno je to len môj okruh známych, ale ja prichádzam do styku len s trojčlennými alebo bezdetnými rodinami, lebo proste krúžky stoja veľa. Známeho dcéra chodí na plávanie (1x týždenne) a platia jej 100€/mes, plus tenis 1x týždenne a platia 250€/mes. To sú dva sporty a iba na veľmi hobby úrovni, keďže je to iba jeden tréning týždenne, takže žiadna výkonnostná úroveň. Keď si to porovnám s tým, že ja som pred rokmi robila súťažne tanec a ako členské v klube som platila 35€/mes (v čom boli 4 skupinové tréningy týždenne, 2x štandard, 2x latina) a 20€ za jednu individuálku- mala som každý pracovný deň, takže 100€ za indi, plus členské, dokopy 135€, samozrejme potom štartovné na súťažiach a sústredenia, ale zhruba za 160-170€ som sa mohla vykonnostne venovať športu.. teraz je to už úplne iné, pozerala som ceny individuálok v kluboch a 45-50€ na jednu hodinu, to je viac ako 100% zdraženie a členské išlo tiež hore. Umelecké krúžky sú tiež drahé, nemám ešte checknute koľko, ale predpokladám, že na prepočet tých 300 korún, čo platila mne mama pred 20 rokmi za všetkých 5 odborov to asi nebude. V našej škôlke, 8 týždňový plavecký kurz pre najstaršiu triedu (1x týždenne)- 250€+ 70€ doprava na dieťa. Korčuliarsky kurz v suchej hale 1x týždenne, 6 hodín= 200€ + doprava. Matematický krúžok priamo v škôlke, 10 lekcií, 2x týždenne- 250€. Od budúceho roka sa to bude týkať aj nás a veru, krúžky sú drahé. Rozvoj detí je veľmi finančne náročný. A keď človek chce umožniť dieťaťu všeobecný kalokagatický rozvoj vo všetkých troch oblastiach- šport, umenie aj intelekt, tak to kľudne môže vyjsť na 1000+€/mes. A ešte och som zabudla, jazyky... Minimálne 3 cudzie jazyky by dieťa malo ovládať na komunikačnej úrovni, aby si vo svete škrtlo a malo naozaj vyhliadky a to teda buď treba bilingválnu alebo trilingvalnu škôlku (ktoré v BA stoja od 600 viac za mesiac) alebo hodiny jazyka a to tiež závisí, ale učila som v jazykovej škole a 8lekcii (skupina) stálo okolo 300€ a konverzacky 25/hodina, doučovanie detí 30€/hodina. Takže toto je vysoko individuálna otázka, ja by som si nedovolila a nemohla dovoliť mať 2 deti, lebo ja si cením kvalitu vzdelania a možností pre jedno dieťa nad kvantitu detí pri ktorých by som bola odkázaná len na krúžky v rámci školy zadarmo napríklad.

slavomira236
1. máj 2022

@katuskamala1 my sme 4sia a me 1000 eura na východe tu sa vyskakovať neda

ayfer
1. máj 2022

Minimálne 2000 , určite sa dá aj za menej , no potom víde najavo ze vajíčka dostávajú zadarmo , zeleninu a ovocie si dopestujú na záhrade, vodu majú vlastnú, elektrinu platí svokor a nakupujú len podľa akciových letákov.....som sa zasmiala hneď takto zrána 😀

siska53
1. máj 2022

@katuskamala1 Za mna spolu okolo 3500 €. Ale vzhladom na rastuce ceny ani to asi zachvilku nebude postacovat..

zmrzlinka2021
1. máj 2022

@elementissa
Prepac, ale toto je totalny nezmysel s tymi kruzkami co pises a hlavne presne ako uvadzas, je to biznis a vytvorit v cloveku potrebu, ze ak jeho dieta nebude chodit na x kruzkov, bude kopac zemiakov.
Ja ako dieta som chodila na "varenie" v skole ako kruzok (cize o nicom - robili sme obvykle zemiakovu polievku a hranolky) a sportove hry (cize telesna). A vobec som neskoncila ako kopac zemiakov.
Detom sa treba hlavne venovat v rodine, rozpravat s nimi, bravat ich na vylety, turistiky, bajkovacky, podnecovat ich ku kritickemu zmyslaniu, k tvorivosti... kruzky su vzdy len doplnok a realne su urcene na ODKLADANIE deti, aby ked skoncia v skole a druzine o tretej / stvtej, aby to este "potiahli" a nenudili sa. Tam ta pridana hodnota nie je az taka vysoka, a velmi sa to teraz precenuje.
Takze nie je to pravda, ze kruzky ti zabezpecia buducnost dietata a hlavne (!!!), je vela pracujucich rodicov, co si ani nemozu dovolit vyvazat deti po kruzkoch (mnohi ani auto nemaju), tak ak deti chodia na kruzky, tak v ramci skoly, alebo inde ked uz vedia aj same prejst.

zmrzlinka2021
1. máj 2022

@hellwant
Ja si myslim, ze zarobis celkom slusne, a ak manzelka ma v cistom aspon tych 700-800 eur, mate 2 litre, co je pekny peniaz. Ak ste bez hypo, tak tch 500 urcite odlozite

lianka123
1. máj 2022

@jasminkaj francuzske Alpy nas cakaju 🙂 dieta sa tento rok este len ucilo, tak sme travili vsetky vikendy na donovaloch, tam mal slovenskeho instruktora a s nim lyzoval a uz buduci rok skusime alpy. Ja mam rada ski amade, topka je pre mna zauchensee.
V lete sme boli s muzom iba dvaja ttzden pariz a to bol super zazitok.
Jeden syn ma plavko dvakrat tyzdenne a druhy syn ma futbal 3krat do tyzdna. V cene aj zapasy, prenajom haly a medaily 🙂
Predvcerom sme doleteli z dubaja a to bol prvy ich 5hodinovy let a dali to na vybornu, cize uz mozme viac lietat 🙂 nereval nikto tak sa tesime

danielkka
1. máj 2022

@elementissa smutne je na tom to, ze dobra a rychla mhd nie je vsade. Ba, Ke parada, este aj Nr ako tak. V TT akoby ani nebola. A o primestskych busoch do okresnych miest ani nehovorim. Su miesta, kde sa bez auta nepohnes. Zial...

elementissa
1. máj 2022

@zmrzlinka2021 tak ja to súdim podľa seba, ja som mala kopec krúžkov- všetky v škole + 5 hudobných predmetov + šport + gymnastiku, 2 jazyky a myslím, že mi to celkom otvorilo brány a podporilo rôzne typy vrodenej inteligencie. Každý ale asi vidíme hodnoty v niečom inom. O tom je aj táto diskusia. Aký rozpočet mať, aby ste boli OK

elementissa
1. máj 2022

@danielkka :( :( :( tak to je fakt bieda a hanba tohto štátu, že nie je dobrá infraštruktúra

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
stannkal
1. máj 2022

@elementissa krúžky nie sú nevyhnutnosť, je to dnes len taky trend. Dôležité je viesť dieťa k tomu ze pohyb je dôležitý ale nemusí hneď chodiť na tenis. S umením a pod. by som skôr počkala kým bude dieťa väčšie nech samo zistí ci ma o niečo také záujem. A s tými jazykmi s tebou vôbec nesúhlasím, jedine angličtina je v dnešnej dobe must. A na to urcite netreba sukromne kurzy, skôr nech idú rodicia príkladom, napr ze čítajú knihy v cudzích jazykoch a pod. Ostatne jazyky len podľa potreby, keď dieťa vyrastie a rozhodne sa ist na čas do zahraničia tak sa ten jazyk naučí za zlomok času než drilovanim v detstve. Ja to práveže vidím tak ze tie krúžky oberajú dieťa o možnosť rozvíjať sa kedze tie deti maju tak zapratany program ze ani nemaju cas zistit co ich vlastne zaujima a bavi. Ale teraz sa mi ľahko hovorí, naša ma zatiaľ len 2 roky takže uvidíme co príde.

dskjhfdlkdjhl
1. máj 2022

@stannkal Nemyslim si, ze kruzky su nejaky novy trend. Mam 50 rokov a na ZS som kazdy den mala nejaky kruzok, vybrala som si to sama a nemam dojem, ze ma pripravili o rozvoj, naopak. Moje deti si tiez vybrali kruzky same, aj ich rozne prestriedali, lebo teraz je predsa len vacsi vyber. Kruzky su dobre, ale nemalo by to byt tak, ze ich rodicia detom natlacia.

zmrzlinka2021
1. máj 2022

@elementissa Ale ved ja netvrdim, ze je to zle, a verim, ze ti ti mohlo vo velmi vela veciach pomoct. Ja len tvrdim, ze to nie je nevyhnutnost. Je to fajn, ja som tiez chodila na kruzky, aj to podporujem, ale akoze fakt clovek "nezrusi" moznost mat dieta, lebo "nema na kruzky" - to mi uz pripada ako uplny nezmysel.
Mnoho deti aj teraz chodi len na "skolske kruzky" za par smiesnych eur mesacne - proste nemaju rodicia k dispozicii au pairky, a mnohi ani vela penazi nazvys. Ale ak sa detom venuju rodicia, deti maju velku sancu na lepsi zivot a nemusia byt ani pravnici, lekari

zmrzlinka2021
1. máj 2022

@nekonecna_katastrofa
Suhlasim a doplnim - nerobit ani z rodica toho "robota", otroka, co rozvaza ako blazon. Aj rodic chodi do prace, tiez je vycerpany a obvykle musi aj pomoct detom s pripravou do skoly na nasledujuci den + pripravit aspon nieco na veceru + nieco upratat, pripravit oblecko na rano + aj rodic ma pravo na cas pre seba.
Dnes sa strasne razi fungovanie, kde z dietata sa robi maly boh, ktoremu vsetci posluhuju a vsetci dufaju, ze skonci ako reperentant slovenska v nejakom sporte, ci buduci milionar. A rodic zodraty, a len "preziva".

anuss
1. máj 2022

@katren klobúk dole, si šikulka, obdivujem ❤️ my sme 6ti, žijeme z cca 1700€, a vieme niekedy peknú sumu odložiť, ale nie každý mesiac