icon

Aký príjem má najviac zarábajúci človek alebo rodina, ktorú poznáte?

13. dec 2021

Na jednu stranu si myslím, že máme nadpriemerný príjem.
Na druhú mam pocit, že si stále veľa vecí nemôžeme dovoliť (rozumej luxus).
Pomaly všade kam sa pozriem vidím veľké luxusné autá, drahé domy, často mladí ľudia.
Ja mám síce ešte len pod 30, no pracujem už nejakých 8 rokov, zarábam 5k brutto mesačne.
Muž má cez 35, zarába 7-8k brutto mesačne.
Občas tu čítam, ako ľudia žijú z 1000eur (netto) mesačne a verím, že ich nie je málo. Mňa by ale zaujimalo, koľko majú príjem tie rodiny, ktore majú veľký luxusný dom a v garáži aspoň dve autá drahšie ako 50tisic?
Statistika na platy.sk ukazuje uplne nizke cisla.
My máme jedno auto, 20tisicove. Starší dom, ktorý sme rekonštruovali - peniaze išli čiastočne tam.
Prípadne ak ste ok so zdieľaním vašich príjmov, aj taká info poteší.

kiwi3
14. dec 2021

tak ja zijem v bratislave, zarabam omrvinky z toho, co autorka a napriek tomu som spokojna. minule som rozmyslala, co by som som vobec robila s peniazmi, keby sa zrazu nejake naskytli a fakt neviem. vsetko, co potrebujem a po com mi srdce pisti, stoji par eur. pre mna neexistuje lepsi dopravny prostriedok ako bicykel a lepsi pocit ako ten, ze som pri svojom chabom plate usetrila na byt bez hypoteky. jedine nakladnejsie v mojom zivote je cestovanie a aj to sa da vyriesit za zlomkove ceny, ked si ho naplanujem sama. ludi, co sa zenu za peniazmi mi je vlastne luto. neustaly stres a nespokojnost, no naco?

mijo53
14. dec 2021

@kiwi3 na aký byt ste v Bratislave našetrili pri Vašom chabom plate a za aké obdobie. Koľko stal byt, nie aký máte plat, ale koľko stal byt a aký veľký je

luccija
14. dec 2021

@liljana ale aj ten dlho treba platiť a zarobiť naň.Nemam rada, keď sa tu píše, že niekto má dom na hypo,auto na leasing a čo?veď bol by hlupák platiť to v hotovosti a veľa ľudí na to nemá, ale vie, že má dobrý príjem a spláca.
Autorka najviac zarába z mojho okolia kamarát, ktorý je druhý najvyšší v audítorskej zahraničnej firme 10 t plus diéty a ročné odmeny, keď cestuje a prednáša vo svete, žena je riaditeľka uct.firmy 4 t, ale nikdy by si to na nich nepovedala okrem toho, že majú dom vo vychytenej časti.Maju bežne oblečené deti, ale zase dosť cestujú...nečítala som všetky len prvú stranu chyba Ti pokora a nezavid tým, čo majú viac🙂áno veľa ľudí veľa zdedí, reštitúcie, pozemky, roky podnikajú....

elementissa
14. dec 2021

@dskjhfdlkdjhl jasné, veď aj v BA je "k" tisíc, ale pamätám si dobu, keď sa hovorilo kilo a liter, to som bola malá a v tej dobe sme sa presťahovali na sever , neskôr na strednej som už nikdy nepočula na strednom Slovensku povedať kilo a liter na peniaze. Ja mám kúsok do 30, tak možno pred 30 rokmi sa to používalo inak, hovorila som o súčasnom vyjadrovaní sa, od detstva som nikoho nepočula povedať 2 litre alebo 5 kíl. Ale za to, moja generácia, aj starší kolegovia a celkovo ľudia, s ktorými sa stykam hovoria 200k (buď /kej/ alebo /ka/ v závislosti od človeka). Takže normálne sa to používa aj v BA, skôr som to myslela tak, že kilo a liter je zastaraly Blavacky slogan, čo možno používajú 50nici dakde v krčme :D

dskjhfdlkdjhl
14. dec 2021

@elementissa v pohode, ja vsak hovorim o tom pouzivani vseobecneho kvatifikatora-mne je uplne jedno, co sa kde ako hovori, len k tomu kvantifikatoru bola moja poznamka😉

h2
14. dec 2021

@kiwi3 Pri chabom plate sa ako dá ušetriť na byt v Bratislave bez hypotéky?

kiwi3
14. dec 2021

@h2 ano, ked si viac ako 10 rokov odkladas

bona_dea
14. dec 2021

@elementissa ženy z kobyly zarábajú 10k mesačne, stíhajú sa o seba starať (rozumej 4x tyzdenne fitko, kozmeticka kazde 2 tyzdne, nechty raz do tyzdna a pod.), dieťa top vychované, strava len bio a od lokalneho farmara, brutalne pevny a krasny vzfah s manzelom, a este stihaju aj pisat na kobylu...

lolitka25
14. dec 2021

Poznam vela ludi v Nemecku co maju ovela ooooovela viac. Ci su stastnejsi no neviem… maju viac stresu,menej casu na rodinu atd atd…

hefo
14. dec 2021

Ak máte toľko ako zamestnanci, tak sa teš, budete zjavne v najvyššom percentile podľa príjmov.

Každopádne tí naozaj bohatí nezarábajú zamestnaním, ale nejakou podnikateľskou činnosťou, teda na nich, ľudovo povedané, "robia iní" (na čom ale nie je nič zlé, je to zároveň odmena za riziko, ktoré nesú, zamestnancove finančné riziká sú tak do výšky troch platov...).

Príjmy zo zločinu, tým sa teraz nevenujem, každopádne tie sú vrtkavé, ako nás učí príklad Pavla Ruska či Mariana Kočnera.

negymama
14. dec 2021

@hefo presne tak. ked niekto uvazuje o dosahovani levelu "milionar" cez zarabanie v zamestnani cez hrubu mzdu a jeho cielom nie su investicie a aktiva zarabajuce dalsie peniaze, ale "statusove" pasivne zráče penazi, ako luxusne auto ci velky dom, bazen, jachta atd. --- tak ma este od mysle milionara hodne hodne daleko a tak skoro sa nim nestane, ak vobec.

negymama
14. dec 2021

lebo myslenie bohatych ludi nie je o zavistlivych blystavych ockach hladiacich na niecie velke nablyskane auto ci velkometrazny dom, ci luxusnu dovonku. Bohaty ludia sa vedia zapriet, obetovat cas, prezit aj pady a financne podnikatelske neuspechy, mat odvahu riskovat a prijat velku zodpovednost. Oni vedia ze peniaze im prinasaju firmy, akcie, aktivny majetok. Luxus je az na X tom mieste, ked medzitym vsetko investovane cinne zaraba a generuje majetok.

miadi
14. dec 2021

@elementissa to nie je blavacky krcmovy slang zato ze to na vychode nepoznaju to sa normalne pouziva vo svete v Anglictine vsade na zapade.

kinderzwillinge
14. dec 2021

Temu zalozila isto Zuza Plackova 😝

karelova
14. dec 2021

@miadi kedysi pradavno pred milion rokmi chodila na nejakom radiu, myslim, ze to bolo Funradio, sutaz 'kilecko' a vitazi vyhrávali stovku (korun) za správnu odpoveď. Pamätám si, ze moja vtedajšia učiteľka matematiky sa pri tom vzdy strašne rozčuľovala, že do radia zavolá, ze kilo je predsa 1000 a nie 100 🤣

loginexistuje
14. dec 2021

@kinderzwillinge mimo temy ako si dopadla na pohovore ? ❤️

karelova
14. dec 2021

@kinderzwillinge myslim, ze jej príjmy su niekde úplne inde...

via88
14. dec 2021

To “k” je tisic? 😀 vazne sa pytam.

lianka123
14. dec 2021

More, vsak auto si kupis u autopredajcu a dom na realitach. Zle je ze si mlada, sprosta a teda mas hlupe otazky. Packo

kinderzwillinge
14. dec 2021

@karelova To bol vtip 😂😂😂

gabrielkaa
14. dec 2021

Ľudia si berú leasing. S platom aký uvádzaš by si kľudne dostala leasing či pôžičku/ hypotéku a úplne s prehľadom ju aj platila. Teda ak nežiješ vo Švajčiarsku .

luci310
14. dec 2021

@via88 áno, predpona pre tisíc je kilo (kilometer) a niektorí používajú skratku k

milka1988
14. dec 2021

@shinon258 tak to ano ;)

hlubik
14. dec 2021

to vieš buď sa v dobrej posteli narodiš alebo do dobrej ľahneš 😬😉

zmrzlinka2021
14. dec 2021

@autorka

Vies co je smutne? Aj napriek tomu ze mate krasny prijem, nie si spokojná a stale bažíš mať viac a viac peňazí.
Usilovať sa vždy o niečo je velmi prospešné, ale prečo nie o to, ako rozšíriť svoj biznis, naučiť sa nový jazyk, venovať sa viac charite... ale len hrabať peniaze a kupovať si veci len preto, lebo su v inej cenovej relacii.

Sústrediť život na zarabanie penazi mne pripada ako velka prazdnota. Clovek sa zenie, obetuje cas, rodinu, vztahy a nakoniec v 50tke ho zdrapi rakovina a zisti, ze zdravie si za peniaze nekupi, a uz ani čas, ktorý stratil.

zmrzlinka2021
14. dec 2021

@negymama bohati ludia (nie rychlozbohatlici) maju ine myslenie a su ochotni na sebe makat a niest vo svojom zivote rizika - urcite to nie je myslenie vacsiny zamestnancov, prist na 8 hodin, odrobit si svoje a idealne s nulovou zodpovednostou a nechcite odo mna nic viac...

oli18
15. dec 2021

@anonym0001 V téme vyššie píšeš, že predávaš veci a oblečenie, ktoré si nakúpila "ako zmyslov zbavená" . Neprotirečíš si? 😉

anonym0001
16. dec 2021

@oli18 nie, preco? Kedysi som kupovala hlava nehlava, teraz uz kupujem len to, co potrebujem, vdaka comu vela usetrim. Kde je protirecenie?

derdia
16. dec 2021

Co jw to 5k? A 7-8k????🥴🙄

oli18
16. dec 2021

@anonym0001 ok, takže už ťa nakupovanie prešlo, teraz nenakupuješ. To aká bohatá si už mohla byť, nebyť minulosti?😀