Asi nevieme hospodáriť
Muž zarobí 1600€ v čistom, ja mám RP 380€ plus prídavky. Sme v podnájme, lebo hypo nám nedajú. (neriešte prečo). Všetko ide hore, aj nám nájom.
Príjem dokopy 2000€
Vydavky
600€ nájom
180€ výživné bývalej
40€ poistka
80€ mobily
20€ internet
60€ tankovanie
600€ strava (v tom je aj strava v práci)
100€ plienky a mlieko
Zostáva nám minimum, niekedy som odložil a teraz sa nedá, to čo zvýši, vždy niečo vypadne, teraz som musel meniť výfuk na aute, 160€, treba mi svetlá, no nezvýši sa nič. A kde to ešte zážitky, výlety. Ako to máte vy? Viem, že dokážete odložiť aj 300€ niektorí, no asi nemáte také výdavky. A nájom asi tiež nie. 🙄
Prečo si nehladá inú prácu? Vo Švajčiarsku cestár zarobí od 4500 frankov podľa odrobených hodín, ubytko (3 ludia v 3 izbovom byte) 520 frankov na osobu, poistka 300, strava cca 300-400 , dokopy 1300 , zvyšok domov pre rodinu, v tom ešte niesú zarátane pridavky 200 na dieťa a všetky možne šetrenia ako 13-14 plat atd... 1600 na zahraničie je sakra málo
Prečo Ti muž nedáva výživné na dceru, ale platí dcere krúžok a iné veci?bolo to pre teba výhodné?
Tak či tak ju stravujes ty, vreckové...on jej kupuje aj oblečenie?neviem zvláštna dohoda.Si si 100% istá, že muž nemá dlhy o ktorých nevies, alebo si nenecháva bočný príjem a nepriznáva celý plat?
Takých výplatných pások Ti vytlačim koľko chces.
Nemusíte byť neisty to vypadá na knap, len tak tak, že rozbijete celý bank , tak niet sa čo čudovať , máte to akurát podľa mňa . Šak to máte pekné matematicky vyjadrené ,nevidím žiadne výstrelky , úplne bežné potreby na prežitie. A v čom máte záhadu a napätie?
No podľa boha pravdy v rámci uctovnictva má dať dal ešte by to chcelo presunúť nejaké sentavo na poistku , to je málo. Pripoistenie ,je dôležitejsie je v dnešnej dobe dôležitejšie ako barel ropy.
@petrahl nenakupujem práveže. Mávame často hovädzinu, ale to urobím raz mesačne väčší nákup z domáceho chovu. Aj bravčové tak, rovnako sliepky na polievku 2-3 ks a rozdelím na 1/3 alebo 1/4.
Prílohy tiež zemiaky, ryža, kuskus, cestoviny, bulgur.
Mávame aj cestoviny ale nie s kečupom. Lepšia a sytejsia varianta je opražiť si slaninu(nemusí byť) cibuľku, cesnak, pridať pretlak, soľ, korenie bazalka, oregano, nechať prevrieť a hotovo. Na vrch len syr. Veľa som cez leto zavarala(kupovali sme domáce od ľudí z dediny) mám kompóty, uhorky, kápiu, pretlak.
Vcera sme mali chilli con carne s cestovinami (deti to tak majú radšej. Predvčerom napríklad boršč. Dnes uvarím len polievku, druhé dojedame. Na raňajky mávame nátierky, chlebík vo vajíčku, občas šunku, sladké jedla takmer nerobím, deti nemajú príliš v obľube. Max.raz za mesiac máme palacinky. Ale zato pečiem koláče (moravské, bublaninu...)
Múku tiež kupujem v 25kg vreciach z mlyna.
Vecere buď mávame suché, poprípade dojedame z obeda. Kto ako má chuť.
Plus mám rozpis na týždeň čo idem variť (nedodržujem striktne, ak mi dieťa povie, že by si radšej dalo pirohy, tak mu ich urobím (domáce)
Ahoj písala si ,že sa chces ísť s deťmi kúpať ale je to to blbé treba aj auto opraviť a potrebujes šetriť . Choďte určite do najbližšieho aquaparku . Už tu 100vku obetuj 😊 spravte si radosť a deťom zážitok .vopred si naplanuj ,niečo kúp do tašky tam so dáte len hranolky a deti budú spomínať na krásny zážitok s rodičmi 😍
@kristinapetronela veď my chodíme. Vždy sme si to mohli dovoliť. Lenže teraz poslednú dobu musíme veľmi pozerať čo si môžeme dovoliť. Nedajbože bude treba po lekároch behať, alebo muž vypadne z roboty. No a skončili sme. Budeme musieť ísť z nasetrenych a pri tých cenách sa rozkotúľajú aj tie.
@lulaby1982 tak tomuto komentáru vôbec nerozumiem. Skúste ešte raz, ale po slovensky. Či laicky, aby som bola presná 🙈
@luccija výplatnú pašku mi posiela jeho zamestnávateľ, nakoľko poberám z čiech rodinné prídavky aj rodičovský. Na jednej páske je stravné, výplata aj odmeny (čo mal len 2x)
@luccija a áno, kupuje jej všetko. Platil cez 60€ školu, na začiatku roka, ja mu píšem, čo jej treba kúpiť, všetko kupuje, alebo kúpim ja a on mi pošle peniaze. Je to pre mňa výhodné, 150€ nie je tak veľa, keď viem, čo všetko potrebuje. A stravuje sa aj u neho. Chodí k nemu dosť často. Aj tak väčšinou je v škole. Tu len niečo prekusne.
@luccija to už s diétami.
@lucia_b23 v ktorej spoločnosti robí?
@duves mal exekúciu, splatil ju, no v banke ešte dva roky bude ako neplatič, či také niečo. Riešili sme úver, nedajú nám kvôli tomu.
@kiki234 ja zase chapem ze jej nepomoze sa s muzom hadat ze malo zarobi. Dakedy to tak je, mozes sa aj rozkrajat a danu vec nezmenis.. piect nemoze hocikto a pre hocikoho, srikovat takisto.. mam znamu ktora na materskej doma robi nechty..ale uprimne? Ja by som nemohla nic manualne robit, som proste lava, nastastie si dokazem zarobit inak.. ozaj by som maximalne mohla ist niekomu upratat :D.. to uz musi autorka vediet co vie robit a co je v jej moznostiach, ci jej ma kto deti postrazit ak by isla este na brigadu, pripadne riesit iny podnajom, ak sa este da najst lacnejsi, alebo setrit inde..
@dankanka preco sa musi z muzom hadat? Vsetko je o komunikacii, nikto jej neradi aby sa hadala. A som velmi rada ze ste napisali: ja by som nerobila toto lebo som lava viem si inak zarobit. V tomto je rozdiel lebo aj vy to vnimate inak ako autorka. Viete si zarobit a nepoviete iba som lava, poviete: som lava ale viem si inak zarobit.
@kiki234 ale kde ste čítali, že si neviem zarobiť? Viem, vždy som zarábala, vždy som pomáhala, chodila aj pomimo práce na brigády, chodila som na nadčasy, muž tiež, keď bol doma na PN, chodila som na výpomoc do pekárne. Lenže mne nemá kto byť s 11m deckom. Do jasiel ho nedám. Nie preto som sa nechala natrtkat, aby som ho teraz šupla preč.
Viem hackovat, kúpite niečo? Alebo vaši známi? Kľudne mi dohodte niekoho, kto kúpi za 50€ hračku. Aj vám pôjdem upratať, keď vám nevadí, že prídem s deckom. Aj vám postrážim deti, keď mi ich prinesiete ku mne.
Ja nemám problém robiť. Nebojím sa robiť. A čo mi prinesiete balík jedla, na mesiac, nech nemusím ísť do obchodu?
Vaše názory mi lezú na nervy, lebo vy nie ste v mojej situácii. A keď nemáte problém dať malé decko od seba preč, to je tiež váš problém.
@kiki234 viem si zarobit ale hlavne si myslim aj ze mam stastie, ze som nasla fajn pracu, s dobrym kolektivom, sefom aj platom. Neberiem to ako samozrejmost. V zivote sme raz hore a raz dole. A dakedy ozaj veci nezmenis. Mozes robit co chces.. ja uz som si prezila svoje.. preto mozem ozaj len poradit autorke nech sa uskromni, pocka alebo nech poprosi kamosky, znamych a ide niekomu hoc aj okna umyt..ja som si minuly tyzden umyla pri deckach, po praci, pri vareni a bola som spotena ako mys. Pomoc by som uvitala, ale tu davaju lisky dobru noc :D
Ja som teraz na PN dlhodobo,spolu máme 1600-1700€ na 4 člennú domácnosť. S toho 1000€ výdavky,predtým 800€ ale už som dvihla nájomné,elektrinu a plyn. V tých 1000€ je už všetko komplet, hypotéka, škola,škôlka..ale aj šetrenie a 2 a 3pilier. Takže takto mi šetríme,nastavíš si potrebné veci a nemáš kde cúvnuť🙂
@evina57 a strava koľko? Lebo 1000€ len platby. A strava je v tom?
@kiki234 Ok, tak nám napíš tvoju profesiu. Naozaj. Ale to už nie, čo? Náhodou by sa aj iné pokúsili mať sa tak dobre ako ty, všakže? 🙂
Ja napíšem pokojne. Z domu robím analytické a výskumné činnosti. Dátová politika pre EÚ. Ľudské práva a dodržiavanie horizontálnych princípov.
A čo ty?
Jednoducho musíš rozmýšľať nad každým eurom.Nehospodaris zle, ale matematika nepustí.
Stále si myslím, že by muž našiel aj doma prácu za toľko peňazí, ak by mal občas brigádu či nadčas.Chapem, že asi nechce riskovať pri platení podnájmu a jedinom zivitelovi, ale cena za to, že je 3 t preč a z domu veľa peňazí vynesie je vysoká
Druhá vec ako sa to podpise na jeho zdraví taká strava, stres, a najhoršie, že všetko je na tebe a budeš mať veľký problém pri deťoch, keď si na ne sama sa zamestnať choroby, pracovný čas...a ďalšie dlhodobo fungovať, že ho deti vidia tak málo sa nedá.A neviem prečo anonymne🙂si šikovná mám rada tvoje príspevky teraz od detí neodchádzaj.Treba vydržať.Ak by muž robil doma vieš ísť aj ty cez víkend, večer na brigádu, alebo on.Ja by som chcela, aby prišiel domov.Vies ísť niekomu umyť okná čokoľvek...len tebe nemá kto byt s deťmi.Este z núdze dcéra by mohla vydržať s deťmi, ak by si si pred sviatkami našla brigádu, alebo si dopredu, keď má muž volno našla upratať, umyť okná idú sviatky ľudia radi vyhľadávajú kto im pomôže.
Tu je zbytočné písať, každý ťa začne len poúčať, pritom tu najčastejšie píšu zabezpečené ženy často s domami, záhradami, čo tak sledujem.
@mladena Alebo sa mnohé tak len tvária, lebo inernet znesie toho veľa.... 😉
@drahomirrra tvoja praca znie velmi zaujimavo, aj ked si uplne neviem predstavit, co vssetko obnasa. tiez som robila niekedy vyskumnu cinnost, ale taku laboratornu :D velmi som chcela po rodicovskej home office, pri takej praci sa to ale neda, tak som teraz IT zaciatocnik. @autorka toto nie je pre teba schodna cesta - skusit IT? popri detoch by to bolo narocnejsie, ale mozno to stoji za pokus. neviem, ako si na tom s jazykmi, ci uz si to spomenula v diskusii. konkretne ja som sla na poziciu, kde sa vyzaduju 2 cudzie jazyky.
@bashawelle Ďakujem, je zaujímavá, aj podnetná, niekedy aj frustrujúca, keď zistíš, na akej zabrzdenej úrovni sme oproti iným členským štátom v dodržiavaní základných ľudských práv pri uplatňovaní operačných programov. Človek má niekedy až depku. 😖
IT nie je ľahká vec. Tam sa nedá len tak začať, keď nemáš vlohy. Ja by som mohla kódiť deň noc a aj tak by mi nič z toho nevzniklo. 😀
Neviem, aké vzdelanie a skúsenosti má autorka, ale teda pre mňa je vzor superženy @sonnenshein snáď sa neurazí, že som ju označila 🙂 Tiež má malé dieťatko, kúsok mladšie od môjho synčeka. Mňa namotivovala pustiť sa aj do inej oblasti, prepojenej s mojou, ale zatiaľ v nej nemám skúsenosti.
@luccija moje príspevky? Myslíš tu, či kde som písala ? 🤔
Mňa napadá presťahovať sa do lacnejšieho mesta, muž pracuje v zahraničí? Vy keď ste doma, tak by to mohlo byť aj jedno. Alebo sa presťahovať k rodičom. Možnosti je mnoho.
@slavussik1 Ano, to je tiez moznost, nejako preckat tie dva roky, kym im schvalia hypo, a zrovna vtedy aj autorka nastupi do prace, to je moznost.
Skúste si zmeniť paušál, niektoré paušály ponúkajú výhodu, že 1 alebo 2 členom viete volať medzi sebou zadarmo. Otázne je ako stará je dcéra a či potrebuje dáta. Prípadne vedia dať zľavy zľavy ak máte u operátora viac produktov. Len sa treba opýtať, automaticky to nieje. Ja z manželom zo zahraničia volávam prevažne cez WhatsApp prípadne messenger. Málokedy sme mimo wifi...
Necitala som vsetky komentare, ale 1600 v zahranici, nepises kde mimo eu asi este chudobnejsia krajina ako nasa alebo porovnatelne chudobna 😀 lebo pri tomto plate s tolkymi detmi je otazka ci tam ozaj ma robit a ci to skor nie je otazka nie ako optimalizovat vydavky ale prijem.
300 eur z toho preje sam - to by som sa ho rovno pytala, ci s tym nevieme pohnut. Opat neviem aka praca, kolko volna na jedlo, ale su veci ak je to kamionista aby nemusel jest len na benzinkach ale ci aspon cast cosi, co sa da nevie mat od teba z domu, v lepsej kvalite take ze sa naje a nepreje tolko co vy dokopy. Tieto dvoje udaje nesedia mne najviac a s nimi by som pracovala.
S 820 nehnete ked vravis ze sa neda ani inde byvat ani nic, sice tomu tiez nerozumiem, ale aspon ti napisem moju uvahu - on ak je napr. z inej krajiny, tak my sme tak zaostali, ze ozaj na hypoteku nedosiahnete, u nas ludia zo zahranicia mozu byt radi ze vobec maju ucet, neskutocne procedury robime jak s vlastnymi tak cudzimi obcanmi. No skus zistit v mieste bydliska stav takych ze byty s regulovanym najmom, socialne byty atd, pretoze si mama na materskej, mozno by ste spadali do kategorie uz len poctom ludi v domacnosti a nemoznostou vziat si hypoteku, mat vlastne garantovane byvanie, s tymito 2vetami by som sa obratila na urad, kym on pracuje, ty si doma, googli, pytaj sa. Na tychto polozkach viete usetrit najviac.
Poistka, neviem na co a ci dostacujuca ale asi ok suma, internet bez neho sa dnes nepohnes, len si tu sumu vyuzi na to co mas moznost z nej ziskat. O to skor ked zistujes ze nemas a nevychadza ti, tak to vyuzi tych 20eur poriadne.
60 tankovanie, neviem, ak je to tvoje, zvaz ci chvilku nepotiahnes aj pre planetu bez tej sumy alebo ci ide aspon o 10zmensit, je mi jasne ze v tom nie je x plnych nadrzi a ze tie sumy su teraz hrozne.
80 mobily neviem co vsetko, pre kolkych to je, to musis vediet ty, ale opat mas za 20cku internet tak im vsetkym napis, zisti, zachatuj a vyhodnot, uplne aj natvrdo, tam kde mas telefon tak ake maju teraz ponuky, lebo vahas ci neprejdete inam. Je to slusna suma co im platis, teda chci za nu minimalne ten slusny servis a starostlivost o zakaznika.
100 plienky mlieko - tu vaham lebo ceny aktualne neviem a tak ozaj neviem kde sa hybes, lacne plienky tiez nie su najlepsie ale za mna skus sledovat take tie skupiny darujeme alebo aj napisat, ci nekonci nejaka mamina ktora ma plienky latkovky, vies aka to je bozia vec na dupku detsku, pre planetu a aj pre teba a setrenie, ideal su bambusky, idealn take tie zapinacie s vkladkami, ktore vyzeraju akoby ich vyrobili ako latkove pampersky, nic nebudes musiet studovat a stale kup jednu, teda maj to len ako doplnenie, kludne na situacie kedy nechces nosit toto v taske maj pampersky ale kombinuj a aby ti nebolo luto, tak kludne aj tu skus kocky, co maju temu latkovych plen ci ti nejaka nepodaruje 1ks, uvidis aj aka to je zmena cenova, prace aj ked sa zda je s tym minimum, preplachces, v lavoriku, zlejes, peries v pracke, ziadna veda ani ti nebudem hovorit, ze toto som nemusela riesit ale ja som svoje este v style, ze bola pani hotova predavala teda nielen ze usetris ale ak kupis v dobrom stave a dobre sa o ne budes starat tak este pojdu do sveta.
Mlieko opat nevnucujem neber ako nieco co musis prijat, kazdy sme nejaky, cosi ine nam vyhovuje, no su rozne mlieka a ak to stoji tolko a nevies inak zvazila by som aj mamilu a ich moznosti odstrekovaneho materskeho mlieka, ber to ze ina zena si s tym dala pracu, pomoze to jej aj tvojmu dietatku, malo by ist o veci kontrolovane, kedze to ide cez mliecne banky. Rovnako su stranky, ja nemam cas ti listovat vsetky, no su ludia, ktori koncia s mliekom, prechadzaju na ine vyssie a pod. daruju ti ho, detto organizacie, kde mas darcov co prispeju a ziskas ho. Ber to tak, ze neskor ak budes mat koruny ty, tak prispejete inym, nenasetrili ste, mate vydavky, tak si to zober ako svoj zavazok do buducna, to plati aj ak by bol hrdy manzel a nevedel to prezit.
Rovnake banky potravin a stranky darujeme vies vyuzit aj pre jedlo, saty, drogerku a dalsie pomocky aj pre seba a ostatnych.
Vydavky sa tiez vzdy daju scesat. Len o nich musite vy dvaja komunikovat a vediet tiez zmapovat to, co sa ti nuka okolo. Nie stale to musi byt len ''na vyhodenie'' teda nieco na co nemyslis, zavolaj, napis do katolickej charity, pozistuj, mozno viete vy poskytnu cosi ine. Alebo budes po aktivnom prijimatelovi neskor popri praci darca.
600 strava z toho 300 tvoja nie je vela, nedavaj sa do pozicie neschopnej, ze nevies, no nenasetrili ste predtym, nemate z coho teraz, tak skus co sa da zlepsit spolu s manzelom, pracujte na tom, furt sa da ak je vola.
Tu niekedy platia aj take starobabkovske cachre machre, ala obalkovy system, ides do obchodu, tie drobne si daj niekde bokom, nemyslim uplne centovky ale tie jedno dvoj eurove vydaje, maj na to zvlast penazenku. Skus s tymi korunami nepocitat ako s takym prasiatkom kde to v 1-2 eurach narastie, rocne z toho vie byt celkom pozeratelna suma. To by mohla byt aj pri tom male dobra vec na take veci ako nahle ako si pisala ze potrebujes cosi doplatit s cim sa nepocita alebo na vyletik. Ja tak ucim dcerky z vreckoveho a jo, je to pohladatelna suma. Na kazdy novy mesiac si ju premen na tie vzdy vacsie, naj to vies mat kdesi v obalke, v comsi schovane a daj to do zabudnutia. Siahaj len ked bude ozaj treba.
Drz sa! A kludne vyuzi aj tu temy ako recepty co varit, aj ked uplne setrenie na strave je podla mojho oka zaciatok toho ze bude treba lieky, nie vzdy ale casto ked sa prezenie stlacanie tej sumy, tak to tak je, preto radsej pozri, ci niekto nema jablka, kapustu navyse a byva vedla. Mozno vies mat kopu veci zadarmo alebo skoro zadarmo a vyrovnas to neskor - ono to ludi aj scitlivi a to tiez nie je na skodu.
dolezite linky okrem takych co musis sama v mieste bydliska - citaj, listuj, pytaj sa, zistuj, ak na nieco mate narok, tak to minimalne skus vybehat
https://statnynajomnybyt.sk/#faq
https://www.mpsvr.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/b...
https://www.socialnebyvanie.org/socialne-najomn...
https://foodbank.sk/
https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/bankyMM/
https://www.charita.sk/potravinova-zbierka/

Asi nič iné ako siahnuť na úspory, keď je treba peniaze sa nedá.Ked nastúpis do práce dosetrite.My sme 3 z toho 2 sa komplet stravujeme doma, takže varím denne maso na 2 dní.Nikdy som nebola lakoma, ale tiež sú uz veci, ktoré nekúpim.Pises, že nevaríš často mäso práveže som si všimla, že ak spravím niečo bezmäsité sme hladní a vyjedame iné veci.Mne sa zdá varenie z mäsa lacnejšie ako zapiecť karfiol z ktorého som za chvíľu hladná.Ja som roky robila v kamiónovej doprave chápem, že ste vďační za mužov príjem, ale je nízky na to, čo robí.On nemá diéty?