icon

Beznádej 26-ročnej ohľadom bývania

19. mar 2025

Vlastne ani neviem, čo som týmto príspevkom chcela povedať, asi sa len potrebujem vyrozprávať.

Mám 26 rokov a som dievča, ktoré je aktuálne samé a veľmi ma trápi, že pravdepodobne nikdy v živote nebudem mať "normálne" vlastné bývanie. Som dva roky po vysokej škole. Už počas VŠ som brigádovala a odkladala si peniaze. Hneď ako som dokončila školu som sa zamestnala. Chvíľu (pár mesiacov) som bývala u rodičov a šetrila. Potom sa našim narodilo druhé dieťa a tak (dosť netaktne) mi povedali, že mám odísť. Teraz bývam v zdieľanom podnájme v Bratislave. Snažím sa šetriť kde sa dá. Som introvertný typ, nechodím piť, moc toho nenakupujem, som skôr na športové aktivity. Proste nemám pocit, že rozhadzujem peniaze. Darí sa mi mesačne odložiť asi 60% mojej výplaty. Bohužial.. To nestačí. Dokopy mám aktuálne odložených nejakých 7 tisíc eur. Na vlastné bývanie potrebujem 20% z vlastných zdrojov. Kým našetrím dosť peňazí ceny už zas budú niekde inde. Ak budem tak ako doteraz šetriť každý cent tak možno za nejaké roky našetrím na garsonku niekde na kraji mesta. Mrzí ma len, že pravdepodobne nikdy nebudem mať na to kúpiť si niečo, čo má viac ako jednu izbu.

Viem, že sú ľudia, ktorí sa majú horšie ako ja, ženy, ktoré ostali samé, ľudia s horšou prácou ako mám ja. Som z toho len smutná. Nechcem tu začať diskusiu "kto to mal horšie", každý sme mali nejaký prekážky, len by som si veľmi želala aby dnes aj mladí ľudia dostali možnosť zadovážiť si dôstojné bývanie.

saxana000
19. mar 2025

Zatial by som vydrzala v tom podnajme a ked pride partner riesila by som spolocne byvanie.dvom sa lahsie taha aj hypoteka aj vsetko ostatne.mas pred sebou rie najkrajsie roky bez zavazkov a povinnosti.nežgrgli do pančuchy a uživaj si zivot..

baboobchod
19. mar 2025

Nuž áno, bývanie v BA a vo vlastnom je už luxus. Treba buď zvýšiť príjem, ísť do kúpy vo dvojici alebo sa uskromniť
so satelitom a nie priamo s bytom v BA.
Na druhú stranu si ešte mladá, málokto býva 2 roky po škole vo svojom a dupľom v BA, nemáš mať z čoho depku 🙂

lavender94
19. mar 2025

Aký máš príjem? Za dva roky našetriť 7000 keď si najprv bývala u rodičov s teraz v zdieľanom byte je dosť slabé podľa mňa. Nemyslím to nijak výsmešne, ale proste buď zmeniť prácu ak je to možné, alebo región. Musíš bývať v Bratislave? V Bratislave je to s bývaním tak ako to je, to nezmeníš, tak sa skús sústrediť na to, čo by sa zmeniť dalo. Ja by som úprimne v živote nekúpila byt v Bratislave, lebo za tu kuticu čo by som mala tam som mohla mať niekde na strednom Slovenku dosť slušný dvojizbak. Si introvert, tak ta asi nič nedrží v tej Bratislave.
Teoreticky dá sa hypotéka dofinancovať spotrabakom, ale je to dosť nevýhodne.
Alebo to ber tak, že teraz bude garzonka, časom si nájdeš nejakeho muža, ktorý bude mať v ideálnom prípade tiež vlastne bývanie a nasťahujete sa do spoločného, z predaja bytov kúpite jeden väčší a ešte ostane aj na svadbu :D
Ale teda ešte k tým úsporám. 7000 za dva roky to je plus mínus 300€ mesačne bokom. Ak chceš splácať hypotéku musíš počítať s tým, že to bude určite vyššia suma a tiez nemôžeš ísť s peniazmi na doraz.

ahhola
19. mar 2025

Skus si podat ziadost o jeden z tych 20 000 bytov, co postavil kollar☢️💥koniec ironie. Pochod mestske casti a pozistuj moznost najomneho byvania. Zapichni kruzidlo do BA a urci si radius, co by si este akceptovala.... Skalica, Modra, Dolany?... Mojej rodine sa postastilo kuoit v 2018 stary dom, 6 arov za 40 000,okres PK. Alebo sa dobre vydaj. 🍀🍀

autor
19. mar 2025

Joj teraz po sebe čítam, malo tam byť 17 000 nie 7 tisíc 🙈 Môj príjem ja okolo 1200 eur v čistom.

sasa1310
19. mar 2025

môjmu to stačilo (to čo máš ty odložené) na 1izbový byt novostavbu v BA, aby mohol zobrať hypotéku. Aj si zobral tak.

strawberry0797
19. mar 2025

Nikomu byvanie nespadlo z neba (iba ak zlodejom v sucasnej vlade). Ja som si prve vlastne byvanie (garzonka) mohla dovolit v 35 rokoch. Dovtedy som bola v podnajmoch a setrila na zaklad. Zvysok som financovala hypotekou.

ahhola
19. mar 2025

Ja by som si nieco kupila pre pocit, ze mam nieco len moje... Na zivot a pracu ten zdielany byt. Si sikovna, tolko nasetrit.

katulienkax
19. mar 2025

@minenkaa to sme sa dopracovali teda, nemáš sa čím chváliť tým slávnym zahraničím . A jeho nájomným bývaním. Za sociku mali ľudia družstevné byty, stavali domy a teraz robíme na hypotéky pre zapadnú bankarsku mafiu.

sasa1310
19. mar 2025

@ahhola na chatu hypotéku nedostane. A toto nie je riešenie na celoročné bývanie predsa

autor
19. mar 2025

Pozerala som sa po bytoch v satelitoch ale pravdu povediac nie sú o toľko lacnejšie že keď zarátam to, že by som si musela kúpiť auto a všetky výdavky spojené s autom a dochádza im, tak mi to vyjde o veľa menej.

alica110
Autor odpoveď zmazal
alica110
Autor odpoveď zmazal
procrastique
19. mar 2025

Nie je na mieste byť v beznádeji a netreba si myslieť, že v 26 rokoch máš už nejaké "morálne právo" na vlastný dvojizbák. Ten nikdy nikomu z neba nespadol.

vilma7
19. mar 2025

Hlavu hore. Si mlada a samozrejme nie kazdy moze mat v 26 vlastne byvanie.
ja som sa k vlastnemu dopracovala az tesne pred 50.tkou a? ked sa skor neda, tak sa neda....na to, aby clovek dostal hypoteku musi splnit predsa nejake predpoklady.
takze hlavu hore, kludne dalej sestrit...a to ze sa ceny vystverali tam kde su neznamena, ze pojdu dalej hore.
Tu vo Svajciarsku uz idu praveze dolu, lebo vidia, ze o tie ceny nema nikto zaujem.

baboobchod
19. mar 2025

Tak 7 000 a 17 000 je rozdiel, mať 2 roky po škole toľko našetrené je podľa mňa ok a vôbec nemusíš byť v strese 😁 máš vš, si zatiaľ v práci “junior”, tvoj príjem bude časom stúpať, neboj nič. A nemusíš hneď kupovať trojizbák, každý nejak začínal 😉

autor
19. mar 2025

@baboobchod Trojizbak to môžem snívať. 🙈 Stačila by mi oddelená spálňa a kuchyňa.

ukgirls
19. mar 2025

ten plat co mas v ba kludne mozes mat aj v mensom meste ... a tam si kupis byt a dokazes ho aj splacat .. popripade si este pockaj a najdi si lepsiu pracu .. neviem kolko hodin robis,ale popripade brigada cez vikendy ti zlepsi uspory ... hlavne necakaj na partnera s kt to potiahnes- blbost jak mraky kedze s nim mozes(aj nemusis) o byt aj lahko prist ... v dnesnej dobe vztahy nemaju taku bidicnost ako kedysi ...

minenkaa
19. mar 2025

@katulienkax a kde sa chvalim akoze

221girl
19. mar 2025

Pozri, ceny bytov stúpajú globálne na celom Slovensku. Potrebuješ vykryť v prvom rade ten nárast cien ktorý spomínaš. Aktuálne máš 7 000€. Byť tebou našetrila by som si 10 000€ a kúpila jednoizbový byt v malom meste (napríklad pochádzam z Partizánskeho, tam sa ceny pohybujú v tejto rovine cca 50 000 1i a je tam po bytoch veľký dopyt) a následne ho dala do podnájmu. Byt sa bude splácať sám a zároveň bude jeho hodnota na trhu narastať. Takže napríklad o 5 rokov ho predáš možno o 10 000€ drahšie+bude už časť úveru splatená a navýšiš si tým našetrenú hotovosť a už ti možno výjde aj na bytík, kde budeš môcť potenciálne bývať. Taktiež si nájdi dobrého finančného poradcu, možno sa ti podarí vytiahnúť na byt z banky aj 100%. V rodine tak kupovali teraz byť, mali vyšší znalecký posudok ako bola cena bytu a dohodli sa s predávajúcim, že dajú do zmluvy vyššiu sumu a banka mu poskytla 80% zo sumy na zmluve... Čiže 100% reálnej sumy, ktorá bola uhradená...

221girl
19. mar 2025

A urobila by som to čo najskôr aby si na ten nárast cien nehnuteľností už zarábala takto a nemusela naň šetriť.

la_dolce_vita
19. mar 2025

@221girl ma 17 tisic

vanilkovazmrzka
19. mar 2025

Dievca zlate. Kazdy mesiac 60% z vyplaty usetrit je luxusne. Pockaj este chvilku, plat sa ti bude zvysovat, za 2-3 roky ked to das na 25k mozes veselo brat hypoteku a ist byvat. Ved v tom podnajme ti je velmi zle? Inak ked sa realne zacnes zaoberat moznostou vziat si uver, uvidis ze si na tom ovela lepsie nez ked sa na to pozeras len v teoretickej rovine.

zuzanka.zuzu
19. mar 2025

že na kraji bratislavy 😁 toto ma vie vždy pobaviť...

pamätám si keď môj ex kupoval byt v koloseu. totálna riť sveta v tom čase, za polusom končila bratislava, ceny tam boli tak nízke a nič sa nepredávalo že museli urobiť showroom (bola som v ňom) aby sa im byty vôbec predávali... dnes? širšie centrum a okolo výstavba jak hovado 😂😂😂

druhý príklad - pred pár rokmi devínska koniec sveta a nie že len koniec bratislavy 🙈 dnes? bory 7 minút autom/busom a v okolí doslova VŠETKO 😎

vydrž!!! máš LEN 26, si LEN dva roky po škole, všetko príde 😉

yoge
19. mar 2025

@autor

Ak máš 1200 € v čistom tak dostaneš sama max cca 83 000 (s ručitelom by si ale dostala viac). 17 000 € nie je zlé, normálne by som ti poradil aby si investovala do ETFka, ale žial teraz to klasické ETF (do ktorého investujú skoro všetci), tj S&P 500 je tak strašne drahé (P/E pomer), že by si kludne o rok, dva mohla mať z tých 17 000 polovicu. Pre takéto prípady boli ideálne tie štátne dlhopisy, ale tie sa už žial vypredali, tam by si mala cca 3% úrok za rok.

A ako som spomínal vyššie, tých 80% je z ceny nehnutelnosti, ktorú založíš, teda to neznamená že od banky nemôžeš dostať aj viac (ak založíš inú nehnutelnosť alebo ak vezmeš spotrebný úver)

madeincssr
19. mar 2025

AUTORKA, si sikulka, zodpovedna rozumna dievka. Si mladucka a mas uz paradnu sumu. Nic sa neboj, ty sa nestratis, casom sa ti zadari, drzim ti vsetky palce 🍀.

yoge
19. mar 2025

@autor aj trojizbák si môžeš časom kúpiť, začni najskôr s garzonkou alebo 1 izbovým (prípadne aj 2 izbákom ak nájdeš spoluručitela) a po napr. 5 alebo 10 rokoch si kúpiš väčší byt. Nie je to tak tragické ako to vidíš, ver mi

yoge
19. mar 2025

@autor ale veď teraz pozerám, že aj v BA kúpiš byt do cca 100 - 120 tisíc https://www.nehnutelnosti.sk/vysledky/bratislav... Síce to bude asi len garzonka alebo 1 izbák, ale kto hovorí že tam musíš ostať na vždy. Časový test pre nehnutelnosti je 5 rokov, tj. po 5 rokoch to predáš (nebudeš platiť dan) a kúpiš cez hypo väčší byt.

Ako som spomínal vyššie, banka ti dá pri 1200 € max 83 000. Tj máš 17 000 € , niečo doložíš zo spotrebného úveru a máš byt. Ak kúpiš byt za 100 tisíc, tak banka ti dá 80 tisíc a 3000 si vytiahneš cez spotrebný úver.

Prečo to vidíš tak tragicky, keď už v podstate aj teraz máš na menší byt aj v BA? Choď sa spýtať do banky a uvidíš sama, že by ti to malo výjsť. Splátka za hypo by ti robila cca 400 € mesačne. Ešte raz posielam ten odkaz na hypokalkulačku https://www.slsp.sk/sk/ludia/uvery/uver-na-byvanie

Ak máš niekoho z rodiny, kto je ideáne do 40 - 45 rokov a bol by ti ochotný ručiť, tak dostaneš aj viac ako 83 000 €. Len stále platí, že banka ti dá max 80% z ceny nehnutelnosti, ostatok si musíš riešiť buď z našetrených peňazí (máš 17 tisíc) alebo spotrebným úverom, prípadne ak máš možnosť ručiť ešte jednou nehnutelnosťou tak banka ti dá 80% z celkovej ceny oboch nehnutelností, ktorými by si ručila.

Nemajú tvoji rodičia prípadne nejaký pozemok, chatu alebo niečo čím by si prípadne mohla ešte ručiť hypotéku (okrem bytu, ktorý by si kúpila)?

autor
19. mar 2025

Bohužiaľ moji rodičia sú.. Veľmi konzervatívni. Keby som za nimi prišla, že potrebujem ručiteľa alebo založiť byt v momente by to brali, že ich chcem vysťahovať. (Sú stará škola a nemyslím si, že toto je cesta.)

romino
19. mar 2025

@katulienkax pises ako keby banky urcovali ceny bytov 🙂 Vsak banka v tom vystupuje len ako jedna z moznosti financovania.
A nie, nerobime len na hypoteky. Z coho by bol potom ten obrovsky konzum oproti casom minulym, prepchate mesta peknymi autami atd, pomaly kazdy 4. clovek tu spomina ako bol v dubaji atd atd atd ?