icon

Beznádej 26-ročnej ohľadom bývania

19. mar 2025

Vlastne ani neviem, čo som týmto príspevkom chcela povedať, asi sa len potrebujem vyrozprávať.

Mám 26 rokov a som dievča, ktoré je aktuálne samé a veľmi ma trápi, že pravdepodobne nikdy v živote nebudem mať "normálne" vlastné bývanie. Som dva roky po vysokej škole. Už počas VŠ som brigádovala a odkladala si peniaze. Hneď ako som dokončila školu som sa zamestnala. Chvíľu (pár mesiacov) som bývala u rodičov a šetrila. Potom sa našim narodilo druhé dieťa a tak (dosť netaktne) mi povedali, že mám odísť. Teraz bývam v zdieľanom podnájme v Bratislave. Snažím sa šetriť kde sa dá. Som introvertný typ, nechodím piť, moc toho nenakupujem, som skôr na športové aktivity. Proste nemám pocit, že rozhadzujem peniaze. Darí sa mi mesačne odložiť asi 60% mojej výplaty. Bohužial.. To nestačí. Dokopy mám aktuálne odložených nejakých 7 tisíc eur. Na vlastné bývanie potrebujem 20% z vlastných zdrojov. Kým našetrím dosť peňazí ceny už zas budú niekde inde. Ak budem tak ako doteraz šetriť každý cent tak možno za nejaké roky našetrím na garsonku niekde na kraji mesta. Mrzí ma len, že pravdepodobne nikdy nebudem mať na to kúpiť si niečo, čo má viac ako jednu izbu.

Viem, že sú ľudia, ktorí sa majú horšie ako ja, ženy, ktoré ostali samé, ľudia s horšou prácou ako mám ja. Som z toho len smutná. Nechcem tu začať diskusiu "kto to mal horšie", každý sme mali nejaký prekážky, len by som si veľmi želala aby dnes aj mladí ľudia dostali možnosť zadovážiť si dôstojné bývanie.

Strana
z9
zic
19. mar 2025

Pozri... daj si "mensi ciel"... napriklad tu garsonku... Zacni s tym, aby si nechytala macku za chvost (a ceny ti neutekali)... Ak kupis aspon garsonku, budes mat nieco a to casom (az to splatis aspon zcasti), mozes vymenit / predat za nieco vacsie... ja plat ti asi porastie...

marsmykkok
19. mar 2025

áno je to tak dnes, ak nemáš majetných príbuzných čo nedajú alebo nezdedíš alebo nemáš extra šťastie na veľmi dobre platenú prácu tak máš smolu. A to ty máš ešte žena pomerne mladá, ale proste také problémy má aj kopa mužov po 30 čo dokonca žije s rodičmi, odkladajú si, šetria, ale inflácia im to všetko zožerie a nikdy nemajú dosť aby mali nejaký základ na časť hypotéky plus kúpu zariadenia, kedže ked zoberú hypotéku, toľko sa už neušetrí.

bonboniera
19. mar 2025

@zic a ona ma väčší cieľ ako garsónku aktuálne? Veď nemá ani na tu a presne o tom píše.

pribinak
19. mar 2025

Čo tak ísť do zahraničia a zarobiť nejakých pár tisíc a potom možno stretneš princa na bielim koni a dáte prachy dokopy a bude aj viac ako na garsónku

nattyond
19. mar 2025

Skús pozrieť byty mimo BA, taký 1,5 izbový by bol podľa mňa pre teba reálny 😊

minenkaa
19. mar 2025

Ved v zahranici sa uz roky zije v podnajme,tu kde zijemnja ma asi tak desat percent ludi vlastne byvanie a aj to su vsetko stary ludia

zic
19. mar 2025

@bonboniera Garzonky idu dajme tomu od 100k... 7 ma, to je slubny zaciatok... nie nerealne... podla vyjadreni sa "stazuje", ze max garzonku (takze by asi chcela nieco vacsie...)

mandzula
19. mar 2025

Si na tom ako vacsina dnesnych mladych ludi, ktorym nemozu s byvanim pomoct rodicia. Smutne, ale je to tak.

bonboniera
19. mar 2025

@zic dala som si tu "namahu" a spravila mensi prieskum. vyfiltrovala som si na nehnutelnostiach garsonky v BA. ak vylucime tie v pentagone a na rybnicnej vo vajnoroch, kde naozaj byvat nechces, pohybuje sa cena za 30m2 cca 120 tisic. dajme tomu, ze 20% bude musiet mat svojich, takze 24 tisic. zvysne peniaze, ak jej vobec banka da hypoteku, bude mat pri 4% uroku so splatkou 470€ - a to este neplatila ziadne energie. samozrejme vsetko je to cca a nevieme, kolko autorka zaraba.
nemam rada vyhovorky a dovody preco sa nieco neda, ale situacia s byvanim je proste otrasna :(

danieli
19. mar 2025

Toto presne je dovod, preco zvazujeme detom pomoct pri nadobudani vlastneho byvania, u nas ani vdaka sestreniu a poctivej praci na standardne platenych poziciach nemas sancu byvat vo svojom, vyssie dobre radia, bud to zahranicie na cas alebo zacat s kupou niecoho mikro mini, co casom vymenis

la_dolce_vita
19. mar 2025

Autorka, chod do banky nech ti urobia prepocet, kolko si mozes pozicat a chod do toho, zatial ti staci mensi startovaci bytik. Ak mas dobry prijem, dofinancujes spotrebakom, cize ti netreba mega uspory.

zobaka
19. mar 2025

si este mlada, ved si niekoho najdes a spolu si nieco kupite

sylvester1
19. mar 2025

Tak na vypisovanie si tu pravne, vela rozumu tu najdes ako do butlavej vrby ked zabuchas 3x,a opytas sa co 🤷‍♂️

pikachu999
19. mar 2025

Ahoj skús ísť do zahraničia na nejakú čas a šetriť z lepšieho platu..

yoge
19. mar 2025

Čisto teoreticky nepotrebuješ 20%. Dá sa to riešiť tak, že na hypo dostaneš 80% a zvyšných 20% budeš financovať zo spotrebáku (tam je 8 rokov splatnosť, takže samozrejme budeš mať vyššiu splátku, ale napr. po 2 - 3 rokoch to môžeš zrefinancovať do hypotéky, pretože cena bytu postupne narastie). Ideálne ale začni s nejakým menším bytom a po 5 rokoch si kúp niečo väčšie

yoge
19. mar 2025

@yoge ja som to takto tiež riešil a to som tých 20% mal. Skôr si prepočítaj že či ti výjde na splátku, ak budeš mať hypo + spotrebák na tie zvyšné percentá ceny nehnulnosti https://www.slsp.sk/sk/ludia/uvery/uver-na-byvanie Sporitelna má super kalkukačku kde si vypočítaš kolko dostaneš max hypotéku. Mimo toho sa to dá riešiť aj tak, že si na tých 20% založíš inú nehnutelnosť (napr. rodičovský byt) a po pár rokoch keď ti cena tvojho bytu pokryje 100% hypotéky, tak požiadaš o vyňatie ich bytu zo záložného práva (napr. refinancovaním hypotéky)

mamutka
19. mar 2025

Ešte si mladá. Mala som to podobne, ale stretla som super chlapa, začali sme šetriť spolu a hned to bolo jednoduchšie. Kedysi boli veľmi vysoké úroky a tiež musel mať človek veľkú hotovosť, ale dvom sa to ľahšie ťahá. Kupovali sme jednoizbac, keď som mala 30. Proste sme si všetko museli zadovážiť sami, žiadne finančne injekcie od rodín.
Keď aj nikoho vhodného nestretnes, môžeš ist robiť aj do zahraničia. Nič ta tu nedrží a môžeš si nájsť vysnený domov hocikde

zic
19. mar 2025

@bonboniera tak ja to nejak nezlahcujem. Zase 26 rocna nemusi hned hadzat flintu do zita. Proste nech ma ciel a snazi sa ho dosiahnut...

lindous
19. mar 2025

Aký máš príjem? Nemáš šancu ho navýšiť? Lebo ak naozaj šetríš 60% príjmu mesačne (čo je úplne super) a po 2 rokoch máš 7000, tak to nebude asi moc veľa… poobzerať sa po niečom inom alebo niečom navyše si nerozmýšľala?? Fakt možno aj to zahraničie skúsiť, ale to teda tiež nie je med lízať… my ideme brať hypo teraz po 2,5 roku od školy, síce dvaja, ale niečo menšie by som utiahla aj sama s tým čo mám našetrené si myslím… či tam boli nejaké iné vyššie výdaje, ktoré ti z toho našporeného ukrojili?

bonboniera
19. mar 2025

@zic jasne, opúšťať sa jej nepomôže ale každý mame chvíľku keď sa potrebujeme posťažovať a vykričať 😄

zic
19. mar 2025

@bonboniera tak ja sa ju snazim povzbudit... lebo v takom veku sa mi zdalo tiez vela veci "nemoznych" 🙂

alenka58
19. mar 2025

veď skúšaj lepšie platené zamestnanie, zatiaľ si sama, alebo aj druhú prácu

bielasovicka
19. mar 2025

A rodičia majú koľko izbový ten byt? Trocha čudné ze ta poslali preč, "lebo sa im narodilo dieťa". Aj ja mam 2 deti, a nevyhodila som prvého, keď sa mi narodilo druhé.

sasa1310
19. mar 2025

pozri, si cieľavedomá, šikovná baba. Tak nebudeš ho mať teraz, budeš ho mať napr. o 5 rokov. Poprípade si nájdeš priateľa a kúpite ho spolu so svojimi spoločnými úsporami.

bosorkabb
19. mar 2025

Daj si do hypo kalkulačky koľko máš šancu od banky dostať. Pozri koľko stojí byt. Možnosť je aj ísť mimo BA.

kiwi3
19. mar 2025

rozumiem tomu, ja som to vnimala velmi podobne. nezostava ti nic ine, ako dalej setrit, ale casom si mozno najdes partnera, pride dedicstvo atd a uz to nebude vyzerat tak blede. veci sa v zivote menia.

ivangeline
19. mar 2025

Na konci je smrť a je nádej, že tu nebudeme vecne. ;)

oblecenie99
19. mar 2025

@minenkaa Asi nechce bývať celý život u cudzích, u nás nejaké samosprávne či štátne nájomné prakticky nefunguje, a štandardný nájom stojí toľko, ako hypo, aj viac, čiže by neodložila. A je vystavená na milosť a nemilosti prenajímateľa. V takých Košiciach napr. som predvcera na Bazoši našla až! jednu ponuku na garzonku, jednu jedinú v celom meste, aj to na nejakých 650 eur, ponuky proste nie sú. A mladých, s rodinami ľudia do nájmu nechcú dupľom, ak by s nájmom počítala dlhodobo. U nás prakticky splacas niekomu cudziemu hypo, ak si v najme. Chápem ju, že je zúfalá, po výške, popri práci bývať s cudzími ľuďmi ako na intraku je frustrujúce.

Autorka, ja si myslím, že kľudne môžeš mať ešte partnera, si veľmi mladá, a vtedy to bude jednoduchšie. Keď sa tak zamyslím, byt bez chlapa by som tiež sama nepotiahla, ani pred rokmi nie.

betulinka1
19. mar 2025

Pozri si dva roky po vysokej skole, postupne ti bude stupat aj mzda s rokmi praxe, pripadne s praxou zmeníš aj lepsiu pracu. Nebud taka pesimistická, ze nebude lepsie. Bude urcite. Skus si pozriet ako by si si vedela este prilepšiť, nemas dieta tak este mas casovy priestor zvysovat kvalifikáciu a aj prijem.

gab1sol
19. mar 2025

Ak si za 2 roky ušetrila pri odkladaní 60% z príjmu len 7000e, to máš veľmi nízky príjem. Ak dobre počítam, tak to vychádza na príjem cca 500e mesačne. Alebo potom síce vieš ušetriť 60%, ale reálne si to neodložíš.
V každom prípade, na podnájme nie je nič zlé, postupne sa vypracuješ, zvýšiš si kvalifikáciu aj plat, nájdeš si partnera/manžela a dvom sa vám bude lepšie zháňať vlastné bývanie. Aspoň sa vyhneš podobným situáciám, ktoré sa tu často riešia (to je moje, to je tvoje, toľko mi prispej, na tvoje neprispejem,…).

Strana
z9