Beznádej 26-ročnej ohľadom bývania
Vlastne ani neviem, čo som týmto príspevkom chcela povedať, asi sa len potrebujem vyrozprávať.
Mám 26 rokov a som dievča, ktoré je aktuálne samé a veľmi ma trápi, že pravdepodobne nikdy v živote nebudem mať "normálne" vlastné bývanie. Som dva roky po vysokej škole. Už počas VŠ som brigádovala a odkladala si peniaze. Hneď ako som dokončila školu som sa zamestnala. Chvíľu (pár mesiacov) som bývala u rodičov a šetrila. Potom sa našim narodilo druhé dieťa a tak (dosť netaktne) mi povedali, že mám odísť. Teraz bývam v zdieľanom podnájme v Bratislave. Snažím sa šetriť kde sa dá. Som introvertný typ, nechodím piť, moc toho nenakupujem, som skôr na športové aktivity. Proste nemám pocit, že rozhadzujem peniaze. Darí sa mi mesačne odložiť asi 60% mojej výplaty. Bohužial.. To nestačí. Dokopy mám aktuálne odložených nejakých 7 tisíc eur. Na vlastné bývanie potrebujem 20% z vlastných zdrojov. Kým našetrím dosť peňazí ceny už zas budú niekde inde. Ak budem tak ako doteraz šetriť každý cent tak možno za nejaké roky našetrím na garsonku niekde na kraji mesta. Mrzí ma len, že pravdepodobne nikdy nebudem mať na to kúpiť si niečo, čo má viac ako jednu izbu.
Viem, že sú ľudia, ktorí sa majú horšie ako ja, ženy, ktoré ostali samé, ľudia s horšou prácou ako mám ja. Som z toho len smutná. Nechcem tu začať diskusiu "kto to mal horšie", každý sme mali nejaký prekážky, len by som si veľmi želala aby dnes aj mladí ľudia dostali možnosť zadovážiť si dôstojné bývanie.
@evkatk ano aj nie. ale je aj iny aspekt. Poznam jedno miesto ( mimo Lunika, Pentagonu), slusne byvanie, ktore ma ucel ako socialne bty ( neviem presne, ci ich status je aj najomne byty, ale zda sa mi, ze aj formalne je to tak). Byty su pekne, a .... na parkovisku pere bytovkou aj luxusne auta. NEda sa tam len tak zohnat byt a ti, co tam byvaju, tam byvaju dlllhe roky. Poznam cloveka, co si zistoval, aku sancu by mal zohnat tam byt ( prijem velmi nizky, nemal by kam ist,.. a sance na hypoteku na zalozenie rodiny takmer nula). Ale: nebol na tom "aza tak biedne" aby ten byt tam mohol dostat. potom idete okolo, vidite uplne standardne oblecenych ludi,s autom ( ak nie dvoma), casto luxusnym, zaparkovanym pred tou bytovkou... aj toto je realita. Myslim, ze toto je zrejme viac relevantne ako "najsocialnejsie skupiny medzi ktorymi clovek neprezije". Socialne byty nie su len Lunik a Pentagon. Len otazka je, ci naozaj clovek v nudzi ma velke sance tam zohnat byvanie..
@evkatk vied co mas pravdu, ked to tak robí rodina s ktorou susedis (a o ktorej vies určite reálne a presne náklady na fungovanie všetkých 5 bytov) tak to tak robia všetci. Kúp si aj ty byt na hypo, prenájmi ho a buď bytová úžernicka 🤦♀️ a stále si mi neodpovedala prečo je teda toľko “hlupákov” podnajomnikov veď podľa toho co píšeš je riešenie jednoduché - kúpiť si byt.
Ja na jednej strane súhlasím, že sa vymýšľa s podnájmami. Ludia pokupujú byty a potom prenajímajú aby im niekto iný platil hypotéku. Tlačí to hore nájmy aj ceny malých bytov lebo je po nich stále dopyt. Na druhú stranu keby títo ludia tie byty neprenajimali tak tí čo (zatiaľ) nedosiahnu na hypotéku by mohli zostať tak u rodičov. 🤷🏼♀️
anonym No práve veľa tých "investičných" bytov neslúži ako nájomný byt pre pracujúceho človeka. Veľa ľudí kúpi a nechá prázdne s tým že o pár rokov so ziskom predajú a nemajú problém zaplatiť za byt 150 eur mesačne napríklad fond opráv a nechcú sa naťahovať s podnájomníkmi, hlavne v novostavbách je takto aj polka bytov prázdna. A potom zase ľudia čo chcú zarobiť prenajímajú turistom cez airbnb a podobné stránky, teda bežný Slovák čo potrebuje podnájom z toho úžitok nemá...
@marsmykkok to mi pripomenulo, keď som hľadala podnájom. Našla som inzerát, kde majiteľ požadoval voľný byt na víkendy. Od piatka 15:00 do nedele 20:00, na svoje súkromné využívanie. ALE, podnájomník musel byť pracujúci, nie študent, zamestnaný už minimálne polroka na TPP. A požadoval 2-mesačný depozit. Mi rozum zastal vtedy 😄
@123profil321 Áno ja keď som hľadala podnájom tiež som narazila na svosty typu, že práčka a umývačka sa nemôžu používať. 😅
😂
@123profil321 😂 bola aspon cena superlákavá?
@liv1 to už si nepamätám 😅
@123profil321 áno je to tak. Proste kto chce zarobiť volí radšej turistický prenájom lebo mesačne to vyjde viac ako prenájom dlhodobý, kto nepotrebuje peniaze zaplatí fond opráv mesačne 150 eur a nebude sa naťahovať s nájomníkmi a teda fakt malá časť voľných bytov je potom dostupná na dlhodobý klasický prenájom.
Rozumiem ti, bola som v podobnej situacii a ta frustracia je neskutocna. V skutocnosti si na velmi dobrej ceste, neschadzaj z nej a utried si co presne chces. Na dobre veci sa oplati pockat (a setrit). Mas velmi peknu mieru uspor, pokracuj v tom. Nehnutelnosti rastu priemerne (nie kazdy rok, ale niekedy viac, niekedy menej) 6% rocne. Takze si vies vyratat kolko priblizne moze stat bytik o rok/dva/tri ked dosetris viac na prvu platbu 20% co vyzaduju banky. Sla by som na tvojom mieste do novsej garsonky, 1 izbaku, nebala by som sa ani kupovat z papiera od overeneho developera. Pri kupe sleduj aj naklady na prevadzku (starsie byty ich mozu mat vacsie) Tym si osetris rast hodnoty nehnutelnosti do buducna, ak budes nieco male vlastnit. Budes si pomaly splacat a o 5 rokov (po splneni casoveho testu) ho vies predat a kupit 2 izbak. Velmi ocenujem aka si cielavedoma a sebavedoma, ze sa v tomto nespoliehas na muza. Kiezdy kazda zena bola taka! Nastuduj si co je property ladder, proste zacnes v malom a postupne v priebehu zivota obmienas za vacsie (ako ti kvalifikaciou a praxou rastie prijem, ako splacas hypoteku, splacas istinu a rastie ti hodnota tvojej nehnutelnosti) podla toho co ti v zivote vyhovuje. Mas cely zivot pred sebou, ak zacnes teraz este dokazes cokolvek co si zaumienis. Vela ludi zacina neskor, kludne po 30tke... Mas super nabehnute. Rada by som s tebou pokecala osobnejsie o tomto vsetkom, ak ta to zaujima, kludne mi napis, rada posuniem moje skusenosti a vedomosti.
Pridi do Ziliny, mozno padne iskra a spolu si zadovazime 😉 mam 30.
Si mladucka, najdes si este niekoho, verim ze svojho manzela a date dokopy 2 vyplaty+ úspory+daco pozicate z rodiny. Ale predbiehas velmi skoro, my sme mali vlastne byvanie az 2 roky po svadbe, brali sme sa ked som mala 23 roky. A to tiez na vychode stary dom v dedine na konci sveta....teraz v 32 rokov sme kupili na hypotéku a pozicky z rodiny pri meste novy dom...chce to cas a postupnost.
Ne stracaj nadej,mam 45 a zadala som si ciel za 10 rokov nasetrit minimalne 30 000 euro co mi v nasem meste staci na dvojizbovy byt alebo dom 20 km od centru mesta.Samozrejme ak budem zdrava a vsetko pojde ako teraz budem mat aj viac nasetrene.Toto je moje setrenie zvlast,z manzelom setrime spolocne este.Ti mas len 26,nemas deti.Dobre si v podnajme a mas vydavky ale ua verim ze cez par rokov usetris aspon na jedenizbovy.Mi sme piaty,byvame u manzelovych rodicoch ale zvlast mame domacnost,na poschodi zvlast vchod.Manzel ma este aj sestru a ked rodicia pominu oni budu dedit napoli.Ja chcem mat istotu pre nedaj Boh lebo dve deti som doviedla a tretie porodila manzelu.Chcem mat zadne dvierka otvorene.Mozno pre niekoho sebecke ale mam uz dost rokov na to ze viem ze je zivot nevyspitatelny a dnes sme spolu,zajtra nemusime bit aj ked je vsetko v poriadku.V prvom manzelstve sme maly restauraciju a styri zmrzliny a ja som vysla z toho manzelstva z holou ritou takze nechcem abi sa zopakovalo.Takze ked mas ciel vsetko ide a vsetko je mozne.
@canerko kde stojí dvojizbak 30 000?
@marsmykkok no podla gramatiky dotycnej tipujem rozprava o bytoch v tzv. vylucenych komunitach
@marsmykkok v Chorvatsku
@dadka_bb cize bol úver braný pred dvoma rokmi?
@romino Tak ja sa snazim zakazdym naglasit ze som z Chorvatska ze zijem v Chorvatsku.Uz vela zien tu vie ze som na Slovensku byvala 14 rokov a Slovensky som sa ucila sama.Kupovala som noviny a tak sa ucila.Samozrejme moja pisana Slovenščina je hrozna ale ked rozpravam ludia si myslia ze som Polka.
@canerko a vo vasej krajine sa oplati dopredu roky setrit, a kupovat az neskor ? Nejdu nahodou aj tam priebezne ceny hore ? Resp. co su to za regiony kde stoji byvanie len 30 000 ? To bude asi dost odlahly a zaostaly region chorvatska, bez pracovnych a inych moznosti , nie ? (ako aj na slovensku su rozne zaostale regiony samozrejme...)
Lebo inak by to uz asi davno odhalili ludia z inych EU krajin, ako super lacne miesto na dochodok
Bytov nájomných je veľmi málo, peňazí niet na kúpu vlastného, tak zostáva len drahý podnájom. To však nie je med lízať, len platiť. Poznám takého, čo má viac bytov 3 - izbových, dáva ich do prenájmu, ale s podmienkou, že bez detí. Ak sa im narodí dieťa, už dopredu im dá výpoveď. Pýtala som sa prečo? Mal viac dôvodov a to: deti zničia byt, sú hlučné a on nechce mať problémy so susedmi, ktorí by ho nahlasovali pre rušenie ostatných, no hlavnou príčinou je to, že rodinu s dieťaťom ľahko nevyhodí, ak by ten byt potreboval.
Čo sa týka nájomných bytov, tie sa zo zákona stavali od konca 90. rokov iba sociálne, od 40 do 60 metrov štvorcových, bez vybavenia kuchyne a kúpelne, iba holobyty, hlavne pre marginalizované skupiny. Tí na dokončenie nemali, ale detí bolo veľa, bývali aj vo WC. A tie byty aj tak vyzerajú. Až teraz pred 3 dňami som v správach započula, že sa budú stavať nájomné byty a nebudú to sociálne a budú riadne vybavené. Konečne po 35. rokoch, kedy sa prestali stavať a predali nájomcom tie, čo existovali. Spomínané nové existujúce bytovky, to nie sú nájomné byty, ale predané za niekoľko 100 tisíc. Stavané boli súkromnými developermi, ktorí ich potom so ziskom predávajú.
@romino Vzdy sa najde nieco.Byvam 20 minut po dialnici od hlavneho mesta.Na dedine a mam 15 minut autom do centra mesta.Ceny bytov isli hore po zemetraseni v roku 2020.ale ten kto chce mier,pokoj,les,vzdy najde nieco pre seba.Samozrejme bez auta sme strateny lebo je mhd hroza.A po celom Chorvatsku sa mozu najst lacne domy.K moru najblizsie mam hodinu a pol.Minuly rok sme boli vo Vrsima na dovolenke a mam aplikaciu Geo tak som si pozerala kto su majitelia domov.Prevazne Cesi a Slovaci.V nasom meste mame slovensku komunitu aj česku.Bi ste sa cudovali kolko Slovakov kupuje tu majetky.
Ak si sama, skús zarobít do zahraničia. Odtiaľ sa ľahšie naspori na byť na SR

V zahraničí je väčšina bytov nájomných. U nás ich niet, pretože štát v 90. rokoch predal všetky byty do osobného vlastníctva a vtedy rodina smela mať iba jeden byt. No rokmi sa uvoľnili byty po zosnulých a tie buď zostali mladším dedičom v rodine alebo sa predali, ak sa v rodine nenašiel taký, čo by byt vyplatil ostatným dedičom. Len nesmierne málo bytov si ponechali na prenajímanie a to z celkového počtu bytov asi 0,8 %. Je to hriešne málo a preto aj nájomné je hriešne. Teraz sa rozbehol biznis s kúpou bytov na prenájom.