icon

Ceny nehnuteľností

9. mar 2023

Ahojte.Nechce sa mi veriť že banky poskytnú hypo 300-400tis €. Pozerám každý deň inzeráty.Chcela by som dom no pomaly už strácam nádej.Buď sú to stariny za astronomické ceny,alebo fakt prerobené domy a ceny sa šplhajú tiež do výšin.Myslíte že budú ceny klesať?

tiezjedna
9. mar 2023

@hellwant a koník je len pre nízkopríjmových, alebo čo sa rozčuľuješ?! Nie, nechvástam sa a vôbec si nepochopila pointu môjho príspevku, lebo ti asi od závisti prdla cievka... Tí záhradníci boli myslení tak, že vo finále aj oni predstavujú zbytný výdaj, ktorí je ako jeden z mála našich výdajov na baráky.
@simca06022011 a v čom sa mýlim?? Opisujem reálnu skúsenosť, tak ak máš inú, napíš akú. Ešte k tým záhradníkom - lebo vidím, že to zaťalo nechtiac do živého niektorým - nie je to tak, že by nám chodili sekať trávnik. To si samozrejme robíme my. Záhradníci sa starajú v zmysle jarnej a zimnej údržby - prídu, zrekultivujú, dosadia trávu, revitalizujú záhony (záhrady nijak veľké), zazimovávajú. Iný zásah prakticky nie je potrebný z našej strany, záhrada nie je úžitková. Náklady na nich nie sú nijak závratné, trúfam si povedať, že v súčte menšie než výdaje za pani na upratovanie, ktorú tu má kde-kto.
@owecka dovysvetlenie aj tebe viď vyššie, vidím, že si reagovala.

Mala som potrebu to uviesť na pravú mieru. Baráky tu absolútne obhajovať nebudem, náš životný štandard je výsledkom len a len nášho úsilia a schopností. Neviem, prečo má niekto potrebu sa v tom hnípať, ja sa voči nikomu nevymedzujem, ani sa nad nikoho nepovyšujem a rozhodne nepovažujem ľudí s nižšími príjmami alebo s iným pohľadom na svet za menejcenných. Tak by som naozaj ocenila, keby sa diskusia nestáčala týmto smerom.

cafelatte
9. mar 2023

My sme kedysi brali americkú pôžičku a úrok bol 6,9.

tiezjedna
9. mar 2023

@slniecko5 stavali ste svojpomocne? Lebo ja som to myslela tak, že tú novostavbu kúpiš už hotovú, zariadiš a bývaš. Tak sme to mali my. Odvtedy sme fakt žiadne veľké peniaze do toho nevrážali. Iba to, čo aj v byte je potreba - vymaľuješ, vymeníš batériu, keď sa pokazí, pritiahneš šróby. Nič v zmysle fasády, kotlov, kúrenia, vody, odpadov atd...

slniecko5
9. mar 2023

@tiezjedna no stavali sme sami, ale nie svojpomocne, v zmysle, že sme murovali sami atď. Firmy sme mali, klasika. Máme 5 detí, takže vramci časových možností🙂.

slniecko5
9. mar 2023

@tiezjedna jasné, my tento rok ešte dokončujeme exteriér a podobne. Ale už potom snáď bude pokoj ✌️.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
9. mar 2023

@slniecko5 tak to máš určite iný uhol pohľadu než ja, to je pochopiteľné👍 A klobouček k tomu úctyhodnému potomstvu😍 My máme tri a občas mám chuť streliť to toho nášho bazéna šípku a už sa nevynoriť😂 Čo sa týka baráku, tak určite je iné stavať a iné kúpiť hotový a len zariaďovať. Uvidíš určite i sama, že keď budeme mať všetko komplet hotové, tak to bude v pohode a budete utrácať už len za zveľadenie👍

oliva276
9. mar 2023

@mamula20 - tuším spomínaš Chudobu v Hollywoode, Rene Pudleiner má fakt dobré videá. Na tej situácii je desivé to, že na ulici končia i pracujúci ľudia, niekdajšia stredná trieda, keďže nárast cien je enormný, a vláde sa situácia už vymkla z rúk.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
oliva276
9. mar 2023

@mamula20 - máš pravdu. Zopár novších videí o bezdomovectve v USA má i Michal Šopor, Max Habanec, aj ešte zo dvaja českí youtuberi. Zvlášť ponuré zábery sú na zjavne opustené celé obytné štvrte, vybité okná, odpadky, malý armagedon.

Džin bol vypustený z fľaše, naprosto voľný trh, žiadna koordinácia zo strany vlády, pre mnohých na ulici je už nemožná cesta späť.

ahhola
9. mar 2023

@oliva276 zrovna som minule hľadala cez Gmap v downtown😅LA tie modré fľaky na chodníkoch, tie stany ci sú s nimi zaprasené celé ulice a nič som nenašla, ze by to "zmizikovali"??? 🤣

bobo777
11. mar 2023

Ceny už idú dole a ak budú rásť úrokové sadzby, čo budú, tak ešte pôjdu dole....ten nárast cien nehnuteľností bol odrazom nízkych úrokových sadzieb a to sa zmenilo...aj tí zmagorení kupujúci už precitli.....akurát chvíľu trvá kým si predavajuci uvedomia že za pôvodné ceny už nepredajú....vo výhľade zložité makroek.casy/možná i recesia.....začína sa obmedzovať vystavba, onedlho kvôli nižšiemu dopytu spadnú ceny stavebných materiálov a pôjdu dole aj ceny novostavieb....a že je málo bytov...pamätám rok 2008 kedy bolo ešte menej bytov (kedze odvtedy sa niečo postavilo) a na trhu medzi kupujúcimi bola početná generácia husakovych deti (čo už dnes nie je) a ceny klesali 4-5 rokov.....

owecka
11. mar 2023

@bobo777 no ja pozeram denne a nevyzera to na to, ze by to islo dole...

bobo777
11. mar 2023

@owecka ja pozeram tyzdenne a pokles je evidentny....ak u vás nie tak si stačí počkať a príde aj tam....

gemerka17
11. mar 2023

@owecka denne pozerám aj ja. Pokles cenový nastal. Už si predavajuci uvedomujú, že toľko za byt nedostanú ako sused pred rokom. Ja pozerám teda BA a aj veľmi stúpol počet ponúkaných bytov. Je to z toho dôvodu, že byty sa nepredávajú už ako teplé rožky a proste tam trčia. Občas ešte niekto prestreli cenu ale tak otázka či nie, že mu to niekto kúpi ale či sa niekto vôbec príde na obhliadku pozrieť.

owecka
11. mar 2023

@gemerka17
@bobo777 tak toto mi je zahada. My pozerame RD a tam.teda pokles nulovy...ked som volala s realitackou, tak mi povedala len mozno kozmeticku zlavu daju...podotykam hladame BA, TT kraj...my sme uz zufali celkom..

owecka
11. mar 2023

@gemerka17 RD stupol pocet,to som zaznamenala, ale ak aj daju, ze dohoda, zvacsa idu po tej prvej cene

gemerka17
11. mar 2023

@owecka tu už je teda otázka, či chce predavajuci aj reálne predať alebo len predávať. Nechcem ti radiť, trh RD nepoznám. Ale určite by som si začala všímať, že či sa dany dom aj predá po 3 či 6 mesiacoch, alebo či tam trčí a trčí.

owecka
11. mar 2023

@gemerka17 trčí tam, ale teda podla mna to dole nepojde, je to krajske mesto a dobra lokalita. Taktiez pozeram byty a nezdaju sa mi, zeby sli dole...tento konkretny dom je v ponuke od cca januara

gemerka17
11. mar 2023

@owecka ako nikto ti nevie s určitosťou povedať čo sa stane. Takto minulý rok vykrikovali, že nič dole nepôjde a všetko sa bude predávať ako teplé rožky (vtedy sa už vedelo, že úrokové sadzby pôjdu hore) a pozri zlom nastal. Ponuka stúpa a teda všeobecne to dole ide. Pokles tam je, články sa o tom píše detto. Skôr by som povedala, že všetko vyrieši čas a nikto teraz nemá vešteckú gulu. Ale teda trend je taký, že ceny postupne klesajú. Ak je majiteľ tvrdohlavý tak nič s tým nespravíš, buď bude mať šťastie a predá aj za tú cenu, čo pýta alebo mu tam ten dom ostane. Môžeš sledovať.

oblecenie99
11. mar 2023

@vevesh Mali sme jeden spor vlastník c/a nájomcovia a musím skonštatovať, že to vyriešila doslova príroda: problémový nájomca zomrel. Ináč by sme sa súdili doteraz. Stačila jedna obrovská chyba hneď na úvod: zmluva na dobu neurčitú. A na druhej strane natrafili na tvrdohlavych ľudí: čo výpoveď, to žaloba o neplatnosť. Nič, čo dovoľujú zákony, nepomáhalo, nadramec sa sa samozrejme nešlo. Mali sme nekonečné pojednávania, výsluchy, dokazovanie, rozhodnutia, odvolania, znova späť, do nekonečna. Byt ku koncu bol v takom stave, že keď sme ho už konečne preberali, ja som musela utekať von na chodbu a vracala som do lidlackej igelitky. Súkromne zas poznám prípad, kedy milá, zlatá slušná rodinka zdrhla, bez zaplatenia, za to so zariadením. Dnes už máme aj zákon o kratkodom nájme, plus ľudia si dávajú pozor, dávajú zmluvu len na určitú dobu, takže takých extrémov je menej. Ale u nás sú najomcovia naozaj dobre chránení zákonom.

betka444
11. mar 2023

Ceny už klesajú, sledujem cca rok dva typy nehnuteľností - 1izbove byty v BA a domy v okolí BA a oba druhy za posledné mesiace klesli o cca 5-7 percent. Už nie je taký dopyt, cena sa dá aj zjednávať, ľudia už nečakajú v radoch, nakoľko je ťažšie dostať sa k hypotékam. Takisto niektorí musia nútene predávať, keď nestihli refinancovať a zrazu vyššiu splátku už nezvládajú. Myslím si, že ešte to klesne. Samozrejme nie o 50 percent.

sima1970
11. mar 2023

Podla mojho nazoru pojdu ceny dole. Kolki mladi si budu moct vziat 200tisic uver pri 4%? Ved to je rocne 8tisic iba urok banke, tak mininalna splatka by mala byt aspon 1000ka, aby sa aj z istiny splacalo. Jasne, ze aj v minulosti boli vyssie urokove sadzby. My sme tiez brali 5%, ale cena nehnutelnosti bola 80tisic- trojizbovy byt v Bratislave v Ruzinove, co teraz tieto byty stoja vyse 200tisic. Ja si myslim, ze v nasledujucich rokoch pride recesia a kto bude musiet byt predavat, preda aj lacnejsie. Nemyslim si, ze ceny padnu prudko, ale takych 20% urcite.

lacibo
11. mar 2023

@diamand2326 tak zase zivot v dome moze byt aj ovela lacnejsi ako v byte..myslim teda, uz ked je tvoj samozrejme

lacibo
11. mar 2023

@gemerka17 moze byt , ale tak zase predavajuci nemusi za kazdu cenu predavat..moze si byt podrzat a cakat na prilezitost dlhe roky..pokial samozrejme nie je donuteny..cize urcite vyhodnejsiu poziciu ma vlastnik bytu, domu ako ten, co ziadny nema

gemerka17
11. mar 2023

@lacibo tvoje tvrdenie platí ak má niekto byt, ci dom navyše resp. sa jedná o investora. Tých nie je toľko. Väčšinou sú to bežný ľudia. A tí potrebujú meniť bývanie lebo sa im zmenila situácia napr. dieťa či zmena práce. Nebudú predsa s 2-3 deťmi v dvoizbovom byte ďalších 5 rokov. Vymenia za väčší byt, pripadne budú chcieť dom. Čiže majitelia dvojizboveho bytu potrebujú dať rozumnú cenu a tiež očakávajú, že rozumnú cenu dostanú za väčší byt.

dajda_01
Autor odpoveď zmazal
bobo777
11. mar 2023

stale sme iba na začiatku poklesu cien a úrokové sadzby ešte pojdu nahor...ceny môžu klesať postupne niekoľko rokov...tych 20% dole daju určite a niektore lokality/typy nehnuteľností aj viac....ako hovori warren buffett - urokové sadzby znamenajú pre ocenene aktív to čo gravitácia pre vesmír....a kedže nam nízke úrokové sadzby vyhnali ceny nehnuteľností nahor...tak nárast sadzieb na hypotekách bude pôsobiť presne naopak....hlavne ked uspory slovakov su žalostné a malokto má na to aby financoval kúpu z vlastných zdrojov...

ouwecka
11. mar 2023

Nie nebudu a ano davaju take uvery ked spĺňas podmienky ale my teda sme.riesili kupu nehnuteľnosti a poviem tak ze uprednostňujú cash a take domy nam vyfukli ze nebudu cakat kedy nam schvalia hypoteku ... A pozeram si tie domy kt sa.predavali a fakt sa predávajú sledujem kataster a.podla toho kolko maju vkladov tak stale.sa. predáva a vela a neklesa nic ak nieco +- 5 perc mozno ak vôbec..

ouwecka
11. mar 2023

@bobo777 pozri sa na uroky ake boli pred 20 rokmi a kde boli ceny nehnuteľností pomerovo k platom a kde su teraz,je to len iluzia,ak mas kupit nieco tak kup teraz lebo o 5 rokov to ak bude lacnejsie preplatis na úrokoch.. ono je to suma sumarim jedno.. nie sme v amerike kde sa v 2005 davali hypoteky hocikomu ak na 4 domy,tu je to ine..