Chcem ísť do práce po skončení materskej dovolenky
Ahojte,chcela by som vediet kedy ste sli do prace.Som zatial na MD ale co chvila mi konci a prechadzam na RD,takze budem musiet ist do prace.Len sa bojim toho aby to nebolo skor na skodu ako na osoh
@katka8382 najdolezitejsie podla mna je nerozmyslat :D My zeny planujeme a dopredu rozmyslame co bude treba neskor a vecer spravit. To nas unavuje a stresuje. Ja sa snazim to nerobit, aj ked to znamena ze doma zrazu nic nie je. Tak ideme s muzom spolu na nakup, alebo sa von najest. Proste neriesim veci za nas oboch, inak on chudak nikdy nedostane sancu sa realizovat ked spravim vsetko prva. Je to ale narocne, myslim ze ina cesta popri malom dietati a praci ale nie je ak si chceme zachovat dusevne zdravie.
@andulka1988 ahoj ja som.sla do prace tiez hned po MD, cize od 6 mesiacoch drobca. a robim 12( ranna nocna volno volno), nemala som ziadny problem, ani s drobcom ani s kojenim. pekne sme presli na takyto rezim, a nemyslim si ze by som o nieco prisla, niekoho ukratila alebo podobne, ako vravis ucty platit treba. mam normalne spokojne dieta ktore ani nepocituje ze chodim do prace..
Ja som zacala pracovat ked mal syn rok a pol, no keby sa vtedy dalo idem uz skor. Potom ked mal maly take zamamkane zaplakane obdobie som si to zas vycitala, no kto vie ci to bolo tym...Vsetko ma svoje pre a proti. Minule nejaka mamicka v jednej diskusii pisala ze v zahranici idu zeny bezne do prace plus-minus po pol roku a tie decka su napriek tomu vsade rovnake, cize az taku vedu by som z toho nerobila.
@andulka1988
Môžem ti napísať len vlastnú skúsenosť. Mam 2.5r syna. Som s nim na rodičovskom (muž nás živí) a nepovedala by som nikdy že dieťa mamu nepotrebuje. Aj ten môj 2.5r pribehne ku mne aj 5x za deň aby sa pritulil k mame. Toto nikdy opatrovateľka ani jasle nenahradia.
A ešte jedna vec.. nikdy nevieš kedy zomrieš ty alebo tvoje dieťa,, venuj svoj čas radšej jemu ako peniazom. Na živenie rodiny je muž. Žena má byť domovom - pre muža a dieťa. 8mes dieťa je ešte malinke na to aby zazivalo pocit odlúčenia od mamy, ktorá je pre neho všetkým.
@patys123 Ci sú deti rovnaké je dosť polemizovatelne. Moja svokra bola jedným z takýchto odložených deti. Dodnes ma z toho traumu a spomína na to veľmi negatívne (že sa jej zbavili aby šli do prace, pamätá si ako sa cítila sama, opustená, ako plakala.. - myslela som si ze tak malé deti si to nepamätajú, ale zjavne ak ide o traumu tak sa to človeku vryje do pamäti).
@lenkakravcova ano urcite to na niektore deticy nevplyva dobre :( Ale je tam aj vela faktorov, ktore to ovplyvnuju. Ako dlho je to dieta v skolke, ci je zvyknute na ludi na spolocnost, ake su vztah doma, medzi rodicmi, ci ma surodnecov, ako ho rodicia na to pripravia, ci nezije v strese uz doma. Ake su ucitelky v skolke, v jasliach... A ak sa toho vsetko riesi a odkomunikuje tak potom normalny rodic to nebude silit a zariadi sa podla situacie, aspon by mal..
@patys123 Hej no, tiež je ale pravda ze tie jasle pred rokmi boli iné.. Komunistické. Ktovie ako to tam s detičkami bolo.
Len mi to príde smutné keď na to svokra skoro s plačom spomína. 😐
@jana005 to čo je za reakcia? však asi opatrovanie má vyriešené...nikto za nás účty platiť nebude
@zuzanockamt
Napísala som svoj názor, že za mňa jednoznačne nie. Ako si to spraví ona, je na nej. Ona vie, či sa môžu uskromniť, alebo nie.
Len aby to raz nelutovala, deti rýchlo rastú a na prácu bude mať dosť času.
@lenkakravcova tiez myslim ze netreba brat svokru ako to co sa stane kazdemu. Zalezi ako je to zariadene, s kym dieta je. V minulosti boli deti aj s inymi clenmi rodiny co su tiez ako cudzi ludia. U nas v jasliach je v grupe 7 deti vo veku od 4 mesiacov do 2 rokov a su s nimi 4 opatrovatelia. Takze si nemyslim ze to chuda bude niekde same revat v kute ako to mozno niekedy bolo. Maju tam super program, ja by som sama s dietatom nikdy take veci nevystrajala. Nie som na to ani kreativna ani ma to nebavi. Takze pre moje dieta to bude len benefit. Ten cas co budeme mat spolu, stravime spolu kvalitne inym sposobom. Kolko matiek pusti len telku alebo da do ruky telefon, ale hlavne ze su 24/7 s detmi do 3 rokov.
@botka19 vyhlásiť že byť doma 3 roky je s dieťaťom luxus je dosť ofldvazne si myslím 🙂 mam 2 ročnú dcéru a 2 roky som neprespala ani jednu noc, a celý deň si nesadnem na viac než 5 minút a pritom ešte v priemere 4x do týždňa mam tréningy 🙂 takže asi taky to je luxus. Oproti tomuto bola práca pre mňa welnes, či už ťažko alebo menej fyzická a to pracujem od svojich 16ich 🙂. Jednoducho mi je byt dôležitejšie s dcérou do 3 rokov, lebo je raz mala a čas nevrátim s5. A vonkoncom som dieťa nechcela preto, aby ho už v útlom veku vychovávali jasle alebo starí rodičia. Napriek tomuto môjmu názoru, neodsudzujem žen,y, ktoré sa rozhodnú inak. Ale fakt si v prosím ja osobne to nazývať luxusom alebo nudou. Ďakujem 🙂
Nechcem byť drzá, ale mam pocit, že si musím zastať @botka19. Nejde o to, že by to bol Luxus v tom zmysle slova, že žena sedí doma 3 roky a,, len" sa stará o dieťa. Určite je to náročné, ten kto nezažil, nepochopí. Nejde o znevazovanie práce matiek, ktoré sú doma 3 roky. Skôr je to luxus v tom, že máme tu možnosť sa rozhodnúť, či budeme doma 3 roky a dostávať rodičovský (čiže je ten čas ešte aj platený, to ako, to je už o inom) alebo pôjdeme pracovať po MD. Lebo nie všetky ženy vo svete majú takú možnosť. Proste skončí materská - niekde mesiac, niekde 3 mesiace a nik sa ženy nepýta, ide makať a pre svoje dieťa musí zabezpečiť au-pair. Takže v podstate mame luxus. Ale ved @botka19 to tu už vysvetľovala.
@lentilkaxxx Nemusí mat neplatene volno počas MD otca. Voči zamestnávateľovi moze byt kľudne na RD bez nároku na RP. Len si plati ZP.
S novou zmluvou u otca to uz nie je davno také jednoduché. Nemôže pracovať na plny úväzok ak je na MD. Max.nejaka dohoda na par hodín.
@1gabriela13 Zaujimave ze je to normálne len na SVK. Vsade inde ci v Europe (okrem CR) a vo svete je normlane bud ze zena ide do práce aj po mesiaci po porode (vid USA) alebo teda zostane doma, nedostane vôbec nič a všetko je na muzovi.
@lenkakravcova No ved matka nie je prec 24/7 aj ked pracuje. Ku mne sa obaja aj dnes pritulia aj 10x za deň.😀😉
@andulka1988 urob to tak ako to citis a ako to potrebujete. pisem to, hoci som bola takmer 10r doma, asi prave preto ze viem co to obnasa. detom to zrejme pomohlo ale dospelym nie. mas pravo rozhodnut sa ako chces a nikoho do toho
@cica8 ten luxus spočíva v tom, že nie každá žena si to môže dovoliť. Lebo akokoľvek miluješ svoje dieťa, tak nemôžeš s ním žiť v parku na lavičke a žiť z lásky. Ak máš partnera, rodičov, sponzora ktorý ti zastreší materiálne potreby, tak fajn, tvoje plus, kľudne si užívaj tie tri roky na RD, alebo aj 18, to je jedno. Ale to tiež nemá každá, niektoré proste do tej práce musia, ako napríklad zakladateľka. Ona sa nehrabe do práce preto, aby si konečne kúpila vysnívanú Birkinku, ale aby zabezpečila svojmu dieťaťu slušný životný štandard, nemôže si dovoliť sedieť tri roky doma. Už chápeš alebo nie?
A teda áno, dostávať tri roky peniaze za to, že som sa rozhodla byť doma s dieťaťom, plus mať zaplatené odvody, zamestnávateľ na teba musí čakať - tak to naozaj nie je bežné vo svete. Bohužiaľ, veľa slovenských mamičiek ešte bude pindať, že im je málo...
Vie asi je to take individualne, vypocujes si milion nazorov, isla som do roboty po 7 mesiacoch a po 12. Dnes maju deti 8 a 3,5 , sekla som s robotou na plny uvazok, byt uvaznena v kancli ma uz “nebav” a udem sa realizovat inak. Byt viac s detmi lebo vidim ako ma ta 8 rocna uz skoro nepotrebuje, ale toto doslo vekom. Druha vec ze som nikdy nesla od deti aby sa chudak moj muz nezodral, ale kvoli sebe. Aby si to raz nelutovala....
@sissy27 ja som. Sama a a zastresujem sa sama, a vážim čas keď som. S dieťaťom ktoré mi dava všetko ako aj ja jemu. Tiež si platím všetko a som tu. Dieta ma potrebuje stále a neporodika som ho preto aby som ho dávala od xmesiacov do jaslí lebo ma to doma nebaví... Alebo že bybsom si chcela niečo dokázať.... Prvoradé je u mňa dieťa... Asi tak....
@andulka1988 Kludne chod do prace, ked to tak citis. Nazormi na MK sa velmi neriad, tu ta bude XY zien nepriamo citovo vydierat recami ake je 'hrozne ist prec od tak maleho babatka'...pricom v zahranici je to uplne bezne 🙂 Pracujuca matka nerovna sa zla matka, rovnako ako matka co je 3, 6 rokov v kuse doma nerovna sa automaticky najlepsia matka na svete...
@cica8 Tak to ti gratulujem. Sama byvas v byte/dome ci prenájme. Platíš reziu na bývanie a stravu a všetko z RP a rodinnych prídavkov? Doteraz to bolo 220.70+24.34Eur. Cize ty a dieta vyzijete z danej sumy. No u nas keby som len platila vlastny byt s reziou tak je to cca 150Eur. Ani nie 100 mi zostane na zvyšok....
Nemusíš byt teatrálna som sa slusne spýtala.
@evittam prepáč, nestihla som napísať ze mam výživné... Ale aj tak to stíham ako vidíš a ešte aj šetrím dcérke na knižke. Ono vieš keď sa chce všetko sa dá. A bývam vo vlastnom.takze moja celková suma je cca 500 eur po novom od februára. A ďakujem neviem ci to bolo ironický alebo nie... Ja nikoho neodsudzujem, poznám x mamiciek ktoré robia popri deťoch z domu, x mamiciek ktoré išli do prace ale oteckovia sú doma. A x ľudí ktorí si nevážia ani to co majú.... Pekný večer
@cica8 Ani ja nikoho neodsudzujem. Nebolo to ironicke.Len ma to prekvapilo. Proste ak matka chce nech pracuje ak sa chce realizovať dieta o nič nepride ak mu nebude nonstop "za ritou " 3 roky ako je vacsinou len u nás zvykom ako nevidim ani na tom nič zle. Vdaka a aj tebe pekny vecer.
@cica8 prosím ťa, napíš nám, ako sa z rodičáku, prídavkov a možno výživného slušne žije dvom ľuďom, ako sa z toho platí bývanie, energie, strava, hygiena, plienky, doprava, sem-tam treba aj topánky alebo oblečenie, mobil, internet (lebo to zjavne máš).
Daj prosím ťa celému Slovensku návod, ako slušne žiť z 250€ mesačne pre dve osoby, iste to mnohí ocenia.

@katka8382 Ja sa snazim nad tym vsetkym nerozmyslat. Co sa tyka domacich prac, nakupovania a varenia, je dolezite aby to bolo doma 50/50 s muzom. Potom nie je co riesit 🙂 Inak keby mam muza co necha 100% prace na mne, tak ja necham na nom 100% to zarabanie penazi. Vsetko ostatne nejak bude, zbytocne je sa dopredu trapit.