icon

Čo robiť pri vysokých nedoplatkoch v podnájme?

monitas15
25. máj 2024

Dobrý deň, prosím o radu. Som v podnájme v garzonke. Majiteľ mi aktuálne oznámil že prišiel nedoplatok za vodu a kúrenie. Ide o dosť veľký nedoplatok 220€ z čoho som dosť prekvapená keďže za rok som minimalne 2-3mesiace úplne mimo kvôli cestovaniu. V zmluve mám že nedoplatky hradím ja. Zapisujem si spotrebu vody každý mesiac, spotreba je 2 kubiky za mesiac čo je na osobu úplne fajn. Kúrenie som používala minimalne az skoro vôbec. Majiteľ však mal nizke zálohové platby. Preto zrejme tento nedoplatok. A mne teraz neostáva nič iné len zaplatiť to?

dadis
25. máj 2024

@pandorra Ale ta motivacia mi chyba, ty nerozumies? Ak si chcu nedoplatky nechat preplatit, musia mat predsa uvedene preddavkove platby, ked su najomnici nativni, tak taku zmluvu nepodpisem. Ale nerozumiem, ako si vie niekto naschval nastavit nizke preddavky. Jedine, ak predtym v byte nikto nebyval, alebo vyuzival byt len obcasne

zuzuliennka1
25. máj 2024

co to tak sledujem poslednych par dni, asi kazdy platil dost navyse, niektori aj extrem. my tiez. islo to brutalne hore. kazdopadne by ti to aj tak podla mna mal majitel nejak koser vysvetlit a dohodnut sa (skor by som sa cudovala keby bol dnes niekto, kto z tohtorocneho zuctovania nie je neprijemne prekvapeny)

sweaaa
25. máj 2024

@miroslava_p36 Spočítaj tvoje platby za služby a odpočítať skutočné náklady z vyúčtovania. Rozdiel si vysporiadate podľa zmluvy. Vôbec nerieš ten preplatok čo je na vyúčtovaní, to sa ťa netýka.

kristiii
25. máj 2024

@miroslava_p36 s tou elektrikou mi to príde trocha zvláštne, lebo tú čo viem, majú všetci zvlášť vo vyúčtovaní z elektrární, ale ok. Ale napríklad ten fond opráv je síce vo vyúčtovaní, ale spravidla toto býva v nulovej hodnote, keďže tu by preplatky či nedoplatky vznikať nemali. Tak či ten rozdiel 44 eur nie je práve ten FO. Neviem, to by sme museli vidieť to vyúčtovanie, len ma napadlo pár možností, prečo tie nepresnosti v sumách.

lindus_esterka
25. máj 2024

@monitas15 nie som pravnik ale kamaratka bola v rovnakej situácii par rokov dozadu, v zmluve mala "najom je XY a v sume nájmu su zahrnute aj energie" a ked chcel majiteľ od nej nedoplatok, vytasila počty - sucet uhradených mesacnych najmov (kt. teda podla zmluvy zahrnali aj energie) bol vyssi ako sucet zal. platieb+ nedoplatku. Majitel ustupil 🤷

dadis
25. máj 2024

@lindus_esterka Vo vacsine dobre vypracovanych najomnych zmluv je uvedene, co zahrna mesacna platba, kolko z toho je poplatok spravcovi, plyn, elektrika, internet, kolko samotny najom...takze s tymto by neobstala kamoska

lelelienka
25. máj 2024

@miroslava_p36 tebe moze byt v zasade srdecne jedno ake zalohy platila prenajimatelka, dolezite je len to, kolko si zaplatila ty a kolko si podla vyuctovania zaplatit mala a to sa da velmi jednoducho zistit.

lindus_esterka
25. máj 2024

@dadis ale ja práve hovorim, ze ona taku zmluvu realne mala.. Zrejme sa maljitelovi nechcelo otravovať s pravnikom tak stiahol prvu co vygooglil? A hlavne, autorka pise, ze to v zmluve tiez nema specifilovane, kolko zo sumy najmu ide na energie a kolko na najom

lelelienka
26. máj 2024

@monitas15 v zmluve podla zakona MUSIS mat rozpis na najomne a platby spojene s najmom, inak je zmluva ci uz uzavreta podla zakona o kratkodobom prenajme alebo podla obcianskeho zakonnika neplatna

pieksamaki
26. máj 2024

@lelelienka nevieš prosím ta ten zákon poradit?

dominikamacakova
26. máj 2024

Toto sa aj mne stalo. Platila som nájom 550€ a z toho dával iba nejakých 70€ zálohové platby. Nakoniec mi prišiel nedoplatok 450€ za plyn takže mi nevrátil depozit. 100€ si povymýšľal čo bolo pokazené... 🤦

monitas15
autor
26. máj 2024

@dadis toto nemám bohužiaľ ani ja uvedené v zmluve. Mam len celkovú sumu za nájom

dadis
26. máj 2024

@monitas15 Tak si asi vypytaj to vyuctovanie, za co je ten nedoplatok (lebo tam uvidis vsetko). Ak su to omeskane platby, nic samozrejme nehrad, ak to je za teplu vodu a kurenie, tak samozrejme by som uhradila, aj ked asi nema najomca dobru zmluvu a nic by od teba nevymohol. Dobre mravy su vsak dobre mravy.

dadis
26. máj 2024

@monitas15 Ak chces, anonymizuj a postni to vyuctovanie sem, pozrieme sa na to, alebo posli do spravy

lukbe
26. máj 2024

2 kubíky vody je spolu, či len teplá alebo studená? Ak len napr. teplá, na 1 osobu je to celkom dosť.

eliska13
26. máj 2024

@monitas15 chyba bola nezistit si aké má zálohové platby, keď ste podpisovali zmluvu.Predtym bol možno byt neprenajaty a boli nízke zálohové poplatky... vždy sa zvýšia až, keď je veľká spotreba automaticky od vodárni, elektrární.

@dadis ľudia ani nevedia za čo platia čo podpisujú a potom sa čudujú😏

janababana
26. máj 2024

@monitas15 skus pozriet v zakone, ci ma pravo postavit zmluvu s jednou sumou a potom od teba pytat za nedoplatky. Bud obciansky zakonnik alebo zakon o kratkodobom prenajme (mas to v zmluve podla akeho zakona ju mas uzatvorenu).

monitas15
autor
26. máj 2024

@lukbe spolu

monitas15
autor
26. máj 2024

@janababana pozerala som a nájomná zmluva je
uzatvorená podľa § 685 a nasl. Občianskeho zákonníka.

monitas15
autor
26. máj 2024

@dadis môžem správu?

janababana
26. máj 2024

@monitas15 napr tu o tom pisu, ze musi byt vymedzene kolko dava na energie. https://www.podnikajte.sk/pravo-a-legislativa/p...

janababana
26. máj 2024

@monitas15 “výšku nájomného (napr. 250 EUR za mesiac) a výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu, t. j. energie (napr. 50 EUR za mesiac) alebo spôsob ich výpočtu”. Preto ak v inzeratoch vidis zalohy za energie 150€, a tvoj panko plati 50€, ale najomne platis trhove povedzme 500€, tak by som to napadla a riesila s nim. Nech sa neobohacuje, lebo takto by sme byty prenajimat vedeli vsetci 🫣

monitas15
autor
26. máj 2024

@janababana dlaujem za radu, idem to riešiť. Lebo tiež sa podľa všetkého na mne majiteľ obohacuje 😀 hlavne že mi ešte aj zvýšil najomne 🙂 a ešte k tomu aj nedoplatky …

erikavesela
26. máj 2024

@zmrzlinka2021 prosim ta o com pises?...kazda spravne a ferobo postavena najomna zmluva ma dve polozky a to najom a zalohove platby a tie nasledne rozdelene na jednotlive sluzby..navyse zmluva sa da postavit aj tak, ze majitel plati dane len z polozky najom...
To skutocne niekto podpise zmluvu s 1 sumou?...zial...taky clovek si je na vine sam

erikavesela
26. máj 2024

@dadis co je omnoho spravodlivejsie ako to bolo predtym

hrabovo
26. máj 2024

@zmrzlinka2021 veru a napríklad elektrika ta byt je mimo zálohové ho predpisu, my to tak mame, zse platíme zvlášť

dadis
26. máj 2024

@monitas15 ano, jasne

lukbe
26. máj 2024

@monitas15 ak spolu, tak fajn.

erikavesela
26. máj 2024

@miroslava_p36 majitel nemusi platit zalohove platby vo vyske ako plati najomca ... ck sa tyka 1 osoby, tam je len malo sluzieb, kt.sa platia na osobu...a to su upratovanie sp.priestorov, odvoz odpadu a to je asi vsetko...vlastne ti tym usetril majitel peniaze