icon

Čo spôsobuje vysoké sumy za prenájom?

4. nov 2024

Milé dámy, chcem sa opýtať tých, čo prenajímajú byty. Aby nedošlo k nedorozumeniu. ja bývam vo svojom už tridsať rokov a nehodlám to meniť, ale kolegyňa ma požiadala, či nepoznám niekoho, kto prenajíma. Reku nepoznám, ale šla som omrknúť kadejaké realitky a odpálilo ma.👎

andreatytler
5. nov 2024

@stanulienkat To ze na Slovensku nefunguje system bvania v najomnych bytoch nie je koli cenam, ale koli slovenskej nature a neochote zit v prenajme.
Presne tento isty problem s vysokym cenami najmov je aj v Kanade a ceny nestupaju koli ukrajincom ale ich urcuje trh.

zooeynka
5. nov 2024

@stanulienkat ty nevies ze najlepsie sa vychodnarsky naucis v BA? ;)

zafir01
5. nov 2024

@zooeynka samozrejme ..mám vo svojom blízkom okolí ...prenajímajú neorerobeny jednoizbak 39m2 s umakartovym jadrom. Za 480€ .energie sú 100€ . Prenájom je bez zmluvy ( poznám takých v okoli kvantum ) . Takže 380€ ide do vrecka na splátky bytu .byť kúpený výhodne od osamelej dôchodkyne za takmer polovičnú sumu vtedajšej trhovej hodnoty . A takto rozbiehajú ďalšie dva byty , lebo dnes je in mať aspoň 4-5 a mať " pasívny príjem "
Oni si na tie byty vezmú hypo . A keď sa zráta výška hypo a energie ,tak ten nájom ich musí pokryť , ideálne ak si nazvyš ostane

stanulienkat
5. nov 2024

@zooeynka uz som zistila😁

zafir01
5. nov 2024

@andreatytler na druhej strane , sa snažím predstaviť si môjho svokra s 600€ dôchodkom ( čo je ešte štedrý dôchodok na sk pomery ) ,ako by býval v jednoizbaku v našom alebo okolitých mestách za 400-500€ , s tým ,že mu ostane 100€ na život .
Takže u nás nehrozí ,aby ľudia žili vo väčšine v podnajmoch aj kôli tomuto . Treba to prekopať systémovo

luccija
5. nov 2024

@moonlight1210 pravda ..veď ten človek má na krku hypo, risk, že keď ho neprenajme bude si hypo platiť sám.Spravila by som to tak isto snáď nebudem charita. Nemam rada tie výkriky do tmy, že kedy budú mať mladí svoje bývanie a deti.Vtedy, keď si zarobia, alebo im rodičia od narodenia mali šetriť, aby mali na počiatočný kapitál na hypo, alebo sa vrátime k viacgeneračnému bývaniu.Nedavno tu bola diskusia ako ľudia spomínali ako žili v detstve, puberte veľa ľudí napísalo, že bývali 4 v 2 izbovom byte dnes chcu mladé rodiny dom, alebo 3 izbový byt
Spomínaný robotník môže bývať na ubytovni a chcela by som vedieť ako sa teraz pohybujú ceny ubytovni.Nedavno som čítala ako Maroš Molnár býval so ženou a synom na internáte, Heribanovci detto, moji rodičia prvých 5r so svokrovcami a kto nechce, tak platí.

tykat
5. nov 2024

@stanulienkat postreh z IT firmy, Kopec vychodniarov, mladych, ostali po skole. Zo zaciatku v najme, s kamaratmi, to tak draho nevyjde ked si prenajimas izbu, pripadne v nej byvas s frajerkou. Akonahle sa trosku rozkukaju a cosi nasetria hned beru hypo a idu do vlastneho. Nepoznam jedineho ktory by platil drahy prenajom.
Kolegyna dlhodobo prenajima, v BA, vynikajuca lokalita, dvojizbak, tiez vysoky najom a najviac sa jej hlasili zahranicni korporatnici, muzi. S vyskou najmu problem nemali.

maddie1711
5. nov 2024

Štandardne sa berie hypotéka + inkaso. Čiže ak niekto platí 400€ úver + 250 inkaso. Pýta si 650€. A áno je to veľa a je to o tom že nájomca spláca hypotéku. Ale stale ma možnost kupit si vlastne. Nájom nikdy nebol výhodný. A kým bude dopyt, ponuka bude taká ako je.

lenkakravcova
5. nov 2024

@terezia323 pretože ja nie som úžerník, ktorý sa chce obohatiť na úkor iných a umelo navyšovať ceny nájmov 🙂

Ty máš normálnu cenu. O takých som nepísala. Ale sú aj takí čo za jednoizbak v KE pýtajú 700-800€

@stanulienkat to tiež. Všetci sa páchajú do miest. Či už Ba alebo Ke a to zvyšuje ceny rovnako.

@moonlight1210 keď si kúpiš byt za vysoký úrok, tak treba rátať s tým že ten úrok platíš ty, nie tvoj nájomník. Keby on chcel hypo tak si ju predsa vezme a platí si svoje (pri takých cenách častokrát lacnejšie). To je proste špekulantovo a obohacovanie sa na tých, ktorým hypotéku z nejakého dôvodu nedajú. Nech mi nikto netvrdí že toto je morálne a etické. Nie nie je. Ak takto človek zarába, tak je proste úžerník.

andreatytler
5. nov 2024

@lenkakravcova
@stanulienkat
Mat investicny byt je velmi dobry biznis. Ak ma clovek na to odvahu a schopnosti, nie je s tym vela prace a dlhodoby zisk je velmi vysoky. Ale nechapem preco su tito ludia oznaceni za nenazrancov. To potom by nenazranci mali byt aj majitelia potravin co nepredavaju chlieb pod trhovu cenu.

ukgirls
5. nov 2024

ten byt ma aj vydavky plus hypo a podobne... zas tolko na tom clovek nezarobi .. nech si hlada daco mensie bokom od centra aebo vezme hypo a nemusi sa rozculovat

guudy
5. nov 2024

Pre tych, co sa rozculuju nad cenami…..priemerna (!) cena IZBY cca 12-15 m2 v Amsterdame je 950€. A izieb na prenajom je taky nedostatok, ze studenti byvaju v hosteloch/hoteloch niekolko mesiacov po zacati skolskeho roka, kym sa im nieco podari zohnat.
Je portal, ktory sprostredkuva studentom intraky. Cakacka je 3 roky.. kto nevie, ma smolu…

mirkam3
5. nov 2024

Autorka suhlasim, že najom ako taký je drahy. A keď ma kamoska možnosť kúpiť si 3 a viac izbový byt (keďže 2i je u teba len kutica) a vyjde ju následná hypo aj s celou réžiou 500-600e, nech smelo ide do tohto variantu 🥳🥳👏 a neplatí nič nenažrancom, ako ich tu mnohé nazyvaju. A potom idealne nech dá aj vedieť, ako sa jej to cele podarilo.

A teraz vážne: Presne, ako tu píšu - ceny určuje trh. Keď všetci okolo teba budú úspešne prenajímať za 850e, ty (s porovnateľnými nákladmi) prenajmes ochotne za trebars 400-500e? Mas slobodnú vôľu, takze môžeš. No ruku na srdce - urobila by si to? Aby v tvojom byte mohla bývať predavačka s robotníkom, nie IT expert? Detto keď budeš predávať svoj byt - vypytas si cenu akú mal pred tymi 30timi rokmi, alebo takú, čo je kupec ochotný zaplatiť dnes? Voľba je predsa len a len na tebe.

Problém dnešnej doby podľa mna je, ze ludia by radi mali rovnaký štandard ako ich bohatší sused. No nerobíme všetci rozhodnutia ako cez kopirak. Najmladsi synovec napr teraz (z núdze) nastúpil do súkromnej škôlky, ktorá tu v BA aj so stravou vyjde cca 700e+ (a to sa nebavíme o ničom extra). Švagor (bývajú pri BA v dome so svokrovcami, nie samostatne) to zhodnotil, že to je cca ako platit hypo na byt. Rozhodli sa však mat 3tie dieta, niekto iný ma trebars iba jedno a iné naklady a žije si vo vlastnom. Nevieme, ake ma životné plány a aký štandard očakáva tvoja kolegyňa, no bude sa musieť zakrývať perinou, na akú ma. Prečo nehľadá lacnejsie garzonky? Aj tam by predsa prežila a vychovala dieťa, nebola by prvá a ani posledná - lebo v drahšom 2i byte je to pohodlnejšie? A sme doma…

lenkakravcova
5. nov 2024

@andreatytler pretože takým štýlom to dojde k tomu ako sme mali česť v Prahe, že jeden pán tam vlastnil na hypo 80 bytov. A nájomcovia mu to splácali.
On mal pasívny príjem, nič nerobil len hľadal ďalšie byty čo by mohol dať takto do úžery.
Ak by takto svet fungoval, myslíš že by to tu bolo lepšie alebo horšie?
Treba sa na to pozerať z dlhodobého hľadiska. Takto skončíme ako v Nemecku, kde ceny bytov stupňu natoľko že ich budú vlastniť len takíto "developeri" a bežní občania budú celý život žiť po najmoch..

Inak majitelia pekárni predávajú chlieb častokrát za sumu kde keby mesiac nerobia, tak skrachuju a dôjdu o prácu i celý majetok. Toto sa týmito "developerom" nedeje. Tí majú vždy čím ručiť, pri najhoršom dostanú zvyšnú cenu po predaji bytu bankou, čo nebude malo..

luccija
5. nov 2024

@lenkakravcova keby chcel hypo, tak si ju vezme?Veľa ľudí aj s dobrým príjmom má problém dostať hypo tie časy kedy stačilo byť zamestnaný už nie sú.Plus potrebuje 20% čo veľa ľudí rieši ďalšou pôžičkou, alebo pomôžu rodičia a v konečnom dôsledku človek plati hypo, spotrebak plus energie.
To nie je úžera je to jeho šikovnosť.Tiez poznám pána, ktorý má byty a obchodné priestory a tie prenajíma.Neukradol ich kúpil a spláca a teraz splácajú ostatní a každý je spokojní.

slavka1988
5. nov 2024

Ano bola som v tom že podnajom ma byt výhodnejší ako platenie napríklad úveru na vlastne bývanie ale v skutočnosti dať kdesi 700-800€ za podnajom je hrozná suma aspoň u nás v malom meste.

lenkakravcova
5. nov 2024

@luccija je to úžera keď niekto zarata úroky do ceny nájmu a nechá si to platiť.
Keď prenajíma za oveľa vyššiu cenu než by bola bez úrokov. Dajme tomu za 700€ jednoizbak. Či tebe to príde vpohode a brala by si to. ?

mirkam3
5. nov 2024

A mimochodom baby, stačí prelúskať pár starých diskusií tu na MK a hneď zistite, že mnohí ľudia s mizivými príjmami (aj mizivou finančnou gramotnosťou) chcú bývať vo svojom, idealne bez hypo… Nuž, veľa šťastia v tom. Ja plne chápem, že človek, ktorý drží investičnú nehnuteľnosť, ma s ňou spojené nemalé naklady a riziko, naťahuje sa nie raz s nájomníkmi, chce na tom patrične zarobiť (a nie 30e mesačne). Ináč by sa na to vybodol, byt by predal a peniaze uložil niekam na termiňák s hoc aj pomerne biednym úrokom a stále by sa mu to oplatilo viac - ved kto vie, nech si to kľudne hodí do kalkulačky 😉. Takze sorry, oháňať sa tu úžerou bude len ten, ktorý vyššie uvedené určite nema preratane.

slavka1988
5. nov 2024

@guudy ale my nežijeme na Marse sle na Slovensku

andreatytler
5. nov 2024

@zafir01 Myslim ze mlade rodiny to maju este horsie ako dochodcovia. Oni mali cely zivot na to aby sa aspon ako tak zabezpecili. Dochodok od statu je v Ontariu okolo $800 mesacne a najom je okolo $2000 mesacne. Ludia si cely zivot robia uspory na dochodok. Vela dochodcov ide do podnajmu ale s tym ze predaju svojunehnutelnost a platia najom zo zisku. Ale ti mladi co nemaju sancu ziskat hypoteku a ani to stastie ze im rodicia pomozu, musia skutocne hladat ine riesenia. Napriklad spolubyvajuci beru spolu hypoteku.

zooeynka
5. nov 2024

@guudy ty porovnavas amsterdam so svk??? A este nam povedz aky je priemerny plat v NL a Svk. Trosku rozdiel nie?

zafir01
5. nov 2024

@andreatytler áno ,o tom niet pochýb ..a terajší dôchodcovia si nesporili ,resp.neinvestovali .
Mám syna ,ktorý pôjde čoskoro na strednú . Na VŠ zatiaľ nechce, tiež hovorí ,že chce bývať sám ,ale nevidím to pri týchto cenách až tak reálne . Teda mu radím, nech je u nás pár rokov po škole , môže si kúpiť byt ,prenajímať ho ,a časom ísť doň bývať ,keď bude mať napríklad partnerku . Teda aspoň dnes mi to príde jeden zo spôsobov ,ako dieťaťu pomôcť . Uvidíme ,čo bude o pár rokov

dominikamacakova
5. nov 2024

Hypotéka môže kľudne stáť 500€ mesačne, ja osobne platím 197€ za plyn a to už máš 700€ 🤷 ... Je to veľa, ale kto má hypotéku tak na tom nezarobí ani prd. Kto má byt bez hypotéky tak pekne ryžuje lebo sa prispôsobí trhu.

tiezjedna
5. nov 2024

som akosi nepochopila podstatu otázky... a autorka zjavne odpadla z cien úplne😎

bosorkabb
5. nov 2024

Ja uvediem príklad od nás. Baba je v podnájme platí 550 eur za garsónku. Majiteľka platí zalohovy predpis 100 eur a viem to na 100%. Elektrinu 25 eur mesačne. Byt nie je na hypotéku. Zvyšok ostáva majiteľke.
A nie je ochotná na byte vymeniť nič.
Tak si môžeš urobiť obraz.

moonlight1210
5. nov 2024

@zooeynka prenajala si niekedy nieco? Mam za to, ze nie.

To, ze sa trhovo sprava najomca (hlada skvely podnajom, najlepsie s extra vyhodami - typu dve zaplatene parkovacie miesta v cene a spol. - za nizku cenu) je normalne. A presne tak sa chova prenajimatel.
A je to normalne.

Tak preco sa osucuju len prenajimatelia?
Aha, lebo najomca je konzument. Nic neponuka. “Kto nic nerobi, nic nepokazi.” Takze sa zas utoci len na tych, co nieco robia/davaju/aponukaju/atd.
Im sa vycita, co mozu robit lepsie/ustretovejsie/samaritansky/zadarmo. Ak nevyhoveju poziadavkam na charitu, tak same ponizujuce slova a urazky na ich adresu.

Najomca totiz ponuka len pre neho neprijemnu nutnost zaplatit za nieco, co sa citi opravneny nasledne uzivat podla svojho uvazenia, lebo si to zaplatil, takze casto s minimom ohladuplnosti.
Ano, skrinka, suflik, dvere, spotrebic sa pokazia i majitelovi. O 2 roky a desat mesiacov neskor ako najomcovi. Lebo ten svoje kupene uziva s rozumom a opatrnostou. Z cudzieho vsak krv netecie.
Ano, na to sa beru tie zalohy vopred a este aj o tie sa chce pohadat, aby mu boli vratene v plnej vyske.

Navyse ludska pamat na povinnosti je kratka. Takze ked zabudne zavriet v lete chladnicku a ta zhori, nez pride z prace, tak mu ju majitel vymeni a odsuhlasia si pisomne, ze jej cena bude strhnuta zo zalohy pri odchode. O dva roky najomca uz skripe zubami nad neferovostou, preco on ma platit chladnicku, co ostane majitelovi. Ze tu prvu mu znicil? Zabudnute. Uz vidi len svoje vykoristovanie.

Taki su ludia. Od znamych, co prenajimaju som pocula x historiek, coho su ludia schopni. Aj ti s titulmi, aj ti s prijmom cez 3000€. Povaha je povaha.
A preto prenajimame len kamosom a znamym zadarmo.

zafir01
5. nov 2024

@guudy to je nemysliteľné porovnávať tieto štáty .. môj brat býva 20 km od Salzburgu v trojizbovom byte a platí 800€ . Predtým platil za 1,5 izbový byt 45m2 pri jazere konkrétne obec " zell al moos " so súkromným miestom na brehu jazera 650€ ( 2 roky dozadu ) . Keď videl naše ceny podndjmov nechápal ,ako si to môže Slováci dovoliť

zafir01
5. nov 2024

@bosorkabb vyššie som písala z môjho okolia podobný príklad . Takže ono je to aj o ľuďoch .. najlepšie ak je to prenájom bez zmluvy ešte 🫣

andreatytler
5. nov 2024

@lenkakravcova
Pises: On mal pasívny príjem, nič nerobil len hľadal ďalšie byty čo by mohol dať takto do úžery.

V tom je problem ze si myslis ze kazdy majitel investicneho bytu nic nerobi, len sedi a ma pasivny prijem a hlada dalsie byty co by dal do uzery. Pre mna je investicny byt vyhodny a nenarocny biznis, ale nie preto ze to je nenarocna praca, ale preto lebo mam na to odvahu a schopnosti. Je kopa ludi co to skusi a po par rokoch to vzdaju.

Skutocny bytoy uzernik je ten kto byt prenajme za urcitu prijatelnu cenu a potom draticky zvysuje najom.

madeincssr
5. nov 2024

Uz je to tu - dosledky extremneho zdrazovania vsetkeho (niecoho aj o stovky percent) v poslednych niekolkych rokoch (pandemia, vojny) dostane aj strednu vrstvu do financnych problemov so vsetkymi dosledkami (medziludske vztahy). Len aby to nemalo za dosledok narast politickeho extremizmu... myslime na to a poucme sa z historie. Ale ako to prezit... asi len vsetci (mnohi) ubrat z narokov (nekupovat, co nevyhnutne a hned nepotrebujeme - vytvarat tlak na pokles cien). Prijmy nam tak rychlo rast nemozu (produktivita prace), to by dalej roztacalo inflaciu, ktoru nam treba zastavit.