Čo spôsobuje vysoké sumy za prenájom?
Milé dámy, chcem sa opýtať tých, čo prenajímajú byty. Aby nedošlo k nedorozumeniu. ja bývam vo svojom už tridsať rokov a nehodlám to meniť, ale kolegyňa ma požiadala, či nepoznám niekoho, kto prenajíma. Reku nepoznám, ale šla som omrknúť kadejaké realitky a odpálilo ma.👎
@liv1 ale co si vymyslas, ved v inej diskusii niekto tvrdil ze trojizbaky stoja 150-200k 😂 delululand
@bonboniera jj, to vacsinou tvrdia ti co netusia ceny BA bytov.. ale otras, napr co som pozerala jednozbaky pred pol rokom, su teraz drahsie o 10-20 tisic. A novostavby? Kks, to uz je ina liga, ked pozeram ze 1 izba v novostavbe za 170 v najlepsom pripade -220 tisic cca
@lenkakravcova a co potom ten co nema hypo? ten je co?
no rentier je jeden aj druhy.
a nie nesedi na zadku a necita si bankovy vypis🙈 tiez ma naklady a venuje tomu podnikaniu cas.
@zooeynka no toľko si berú do vrecka, veru. My sme mali 3izb byt v prenájme za 700e, 70e energie, 200e nájom (bytová správa) a zvyšok si brala majiteľka. A to bolo bez internetu. Na východe, kde ešte aj za prácou sme museli dochádzať.
@zooeynka lenže daň za byt, poplatky realitke, opravy v byte, výmena zariadenia a take veci nerobí nájomca ale majiteľ
@lenkakravcova Aha, tu je pricina tvojho postoja. Nie je to rovnopravne.
Robit biznis s rozkami je OK, lebo to moze kazdy, ale robit biznis s prenajmom bytov moze len niekolko vyvolenych a tym padom to nie je fer a su to uzernici.
No to sa musis iba prestahovat, ale neviem ci je este na svete krajina kde je kominizmus v tom klasickom ponimani.
@kavasmliekom nútil ťa niekto?mala si si nájsť bližšie, aby si nemusela dochádzať .
Ono by bolo fajn najma odlišovať tých, čo hypo majú od tých, čo žiadnu hypo nemaju, vsak? Ti potom prenajímajú za 800€ kvôli čomu?
Inak darmo tu útočite na @lenkakravcova lebo v podstate ma pravdu, aj keď to napísala trosku neohrabanym spôsobom....
problémom u nás sú hlavne platy. Prenájom 2izbáku za 850e sa zdá veľa, ale čo má z toho ten čo to prenajíma? Musím platiť energie, daň za byt, z príjmu, poistenie bytu..niekedy treba vymeniť nejaký kus nábytku, vymaľovať..ten čo si prenajíma,dá za to viac ako polku platu a ten čo prenajíma, má pocit, že až toľko peňazí z toho nemá..
@kavasmliekom a čo je na tom že už majú možno splatenú hypo a chcú na nájme zarobiť? Prečo by mali robiť charitu a prenajímať byt pod trhovú cenu nájmu len preto že už neplatia za hypo? Ani jedna z vás čo tu takto vyskakuje by neprenajímala byt len za energie a bez zisku keby mohla. 😉 Aj o tom je podnikanie. Kto sa nebál, kúpil si byt a teraz ho prenajíma možno s nulovým ziskom ale pokrytím všetkých nákladov. A niekto na tom možno už aj zarába alebo si tým aspoň zabezpečí dôchodok, keďže väčšina bude mať hypotéky splatené až v dôchodkovom veku a nebude odkázaná len na nízky dôchodok. 😏
@lenkakravcova to je prilis expresivne nazvat prenajimatelov bytov prizivnikmi na systeme, aspon ja mam ten pocit. Ved ak raz vlastnim byt, vsetko riziko je na mne, vsetky opravy. To je ako nazvat taxikara prizivnikom na systeme, ved on ziadnu pridanu hodnotu nevytvara. A napriek tomu, milerada mu zaplatim tych 5-12€, lebo nemusim platit vlastne auto. Detto kurieri, atd atd. Prizivnici su skor ti, ktori kupia tovar z ciny za par chechtakov a tu to predavaju ludom, ktori mozno nie su tak “internetovo” zdatni a zaplatia x-nasobok ceny, lebo si to nevedia objednat z Ciny. U nas je problem, ze este stale zijeme v dobe, kedy nerozumieme hodnote sluzieb a tvarime sa, ze ked ja si viem umyt okno zadarmo nebudem platit komusi 50€ za to, ze mi ho pride umyt.
@lienka.7 prenajímajú za 800 preto, lebo cenu neurčuje to, či máš/ nemáš hypotéku, ale trh a princíp dopytu a ponuky.
Problem s drahymi prenajmi sa da vyriesit velmi jednoducho - keby mal na to niekto gule - napriklad dat dan 3% rocne z ceny nehnutelnosti ak tam majitel nema trvaly pobyt. A hned bude na trhu kopec bytov za nizke ceny...
@andreatytler na slovensku urcite nie su ceny pod cenou hypotek, ale o par stovak viac..🫣🫣🫣 staci sa pozriet kolko ludia platia hypo a kolko je najom. Lebo hypo+naklady+ dan+ zisk pre majitela (vsak nie je charita ako si tu precitala) a voila mas najomne na slovensku...
nikto nikoho nenuti ist do podnajmu, mozu ist napriklad do hotela, alebo si vziat hypoteku. A da sa zacat s malou garsonkou, slobodny mlady pracujuci clovek bez zavazkov moze aktualne ziskat pri 1500 prijme cca 125 tisic hypo, pri 1000 e cca 72 tisic, ak nema 10-20% doplni sa to spotrebakom alebo stavebnym. Netreba nariekat, ale snazit sa, a cim skor, tym lepsie. Na to vsak treba pracovitost, disciplinu, sebazaprenie, uvedomelost, odvahu...... Nie kazdy rozmyslal zodpovedne kym bol mlady, nevadi, aj v neskorsom veku moze sa kazdy snazit o hypo, treba len chciet a nieco pre to spravit
Toto je asi tretia diskusia za krátky čas na podobnú (či príbuznú) tému, a asi je potrebné skonštatovať, že takýmto tempom sa asi vrátime k dvojgeneračnému bývaniu, uberie sa proste z nárokov. Vedľa v téme sa riešilo, že mladý pár, VŠ vzdelaní obaja s čistým príjmom 3000 € mesačne spolu, majú reálne finančný problém založiť si za tejto situácie rodinu v Bratislave, lebo buď míňajú na prenájom 900 mesačne, alebo platia hypo v takej výške plus náklady - na ktoré ale nespĺňajú podmienky.
Proste za tým zdražovaním nestíhame.
@hiro myslim si, ze v pripade, ktory si uviedol, by mohlo nastat to, ze bude viac bytov, ale prazdnych, prenajimatelia ich radsej neprenajmu pod vynosovu cenu, pretoze naklady na dany byt by boli privysoke, vysledok hospodarenia oproti nakladom by bol v uplnej strate, a navyse by hrozilo vysoke riziko zlych najomnikov, typu: neplatici, alebo osoby, ktore by nevedeli vystahovat, alebo rozbite nehnutelnosti, je toho ovela viac, treba trochu lepsie tomu rozumiet
@darmasiswa Prazdne by ostali len tie ktore by vlastnili dostatocne bohati ludia ktorym by nevadilo platit povedzme z 200tiscoveho bytu 6000€ rocne dane. A prazdne sa samozrejme daju vyriesit tak ako inde kde su dodatocne dane za prazdnu nehnutelnost - tiez urcite % z trhovej ceny nehnutelnosti. Z tychto penazi by stat mohol rovno financovat socialnu vystavbu.
@kavasmliekom bezne nadavas v obchode, kolko si beru “do vrecka”? Nadavas hotelu, restauracii, u lekara, ze kolko zarobia “do vrecka”? Nadavas banke, ze za 20 rokov jej splatis 1 aj pol celej sumy? Cize pri 100 tisicovej nehnutelnosti zaplatis 150 tisic za tych 20 rokov cca? Toto je presna tá slovač neprajna, ze ked ja nemam to co ty, tak ty si to hned ukradol, zdieras, si uzernik a podobne hovadiny. Podnikanie ako kazde ine. Nikto ta nenuti nic si prenajat. A naopak, bud sikovnejsia a urob to iste. Viac sa snaz, vydri si to, studuj ako sa zabezpecit do buducnosti, seba a svoje deti 😉. Ani ti co prenajimaju nemaju nic iste. Zijeme v tazkych casoch, kludne moze prist niekto kto to vyvlastni, ze pride vojna a budu byty ludom na dve veci a podobne.
@darmasiswa su dve moznosti podla mna, co by sa mohlo stat, keby sa urobilo to co pise
@hiro . Bud by sa na trhu objavilo vela bytov, ktore by boli na predaj, pretoze by to prenajimatelom nevychadzalo, a zaroven pri velkej ponuky by klesli ceny nehnutelnosti, alebo by prenajimatelia museli este zdvihnut ceny najmov aby im to aspom ciastocne vykrylo dan. Dan zo stotisicovej nehnutelnosti by tym padom bola rocne 3 000, co je teda dost vela. Ked takto uvazujeme, mozeme rovno zvysit DPH na 30 % z planovanych 23% nie? Ved podme zvysit trojnasobne dane z nehnutelnosti /vsetkych, uz aj dane zo vzduchu podme zaviest 😁
@hiro ale ved danove zatazenie uz mame dost vysoke na Slovensku, aj z najmu sa plati dan, aj z nehnutelnosti ako takej sa plati dan, aj z prijmu, lebo ti ludia co platia najmy/hypoteky nemaju peniaze zo stromu ale zo zarobkovej cinnosti.
@janababana Dane z nehnutelnosti mame asi najnizsie na svete - asi to bude aj zo 100x nizsie ako existuju inde.
@hiro dovolim si nesuhlasit, ti majetnejsi budu drzat byty prazdne, a ini sa mozu uchylit k predaju bytov, ak nebudu mat na reziu, ale fakt si neviem predstavit, ze budes mat byt, naklady nan budu napriklad 2 izb: spravca 250, energie 150, poistka 150, internet 25, spolu cca 575, a hypo do toho neratam, ani dane, tak fakt si neviem predstavit, ze niekto by isliel pod cenu, ak nechce vykonavat charitu, bezne prenajimatelia pracuju v svojich robotach, a ak aj naberaju dalsie hypotecne investicne byty, stale musia pracovat, aby splnili bankove poziadavky bonity, takze aj tebe radim, nevyplakavat, nepozerat druhym do tanierov, ale snazit sa
@darmasiswa "nan budu napriklad 2 izb: spravca 250, energie 150, poistka 150, internet 25, spolu cca 575" - to co pises su uplne sialene naklady. Nechapem odkial to mas, my za 89m2 5 ludi platime zo 150€ najom s energiami + elektrina 50€ a plyn zo 6€.
Ja nevyplakavam ani malo nezarabam a mam kupene vlastne dobre byvanie ;) Ale to co sa deje s prenajmami nechapem. Fakt je to zneuzivanie mladych a tych co zarabaju menej.