Daň z prenájmu nehnuteľností
Potrebovala by som poradiť. Mám 1izb. byt, ktorý by som chcela cez realitku prenajať. Chcem sa opýtať ako je to s daňovým priznaním . Mesačne za prenájom by som chcela 300 EUR, z toho náklady na byt sú mesačne cca 150 EUR. Ako tú daň budem platiť, len z toho čistého zisku?jna rok to vychádza na 1800 EUR. Ináč som zatiaľ nezamestnaná a je to môj jediný príjem, berie sa do úvahy aj to, ak nemám iný príjem?
Zdravím Všetkych a prosim o radu.Chcem dat do prenajmu starši rodinny dom ,kde už dlhšiu dobu nikto nebyva ,platim tam len udržiavacie polatky,oslovila ma jedna pani že by si to chcela prenajat a neskor odkupit ,teraz neviem či sa musim registrovat na DU,a ako mam právne postupovat dakujem.
Je potrebne sa registrovat na DU kde ti pridelia DIC, nasledne viest evidenciu prijmov za najomne a vydajov (energie, dan z nehnutelnosti, naklady na opravy a udrziavanie, uroky z uveru v pripade hypoteky). Dalej je mozne aj zahrnut nehnutelnost do obchodneho majetku a uplatnovat rocny danovy odpis, potom ale v pripade predaja tejto nehnutelnosti je rozdiel medzi vstupnou cenou a predajnou cenou zakladom dane ( toto sa oplati len pri dlhodobom prenajme a ked su prijmy z prenajmu vysoke). Po skonceni zdanovacieho obdobia je potrebne podat danove priznanie typ B... pozor zmena: odpocitatelnu polozku uz je mozne uplatnovat len z aktivnych prijmov a prijmy z prenajmu podla par.6 ods. 3 sem nepatria...
@adaam za nesplnenie oznamovacej povinnosti je pokuta od 30 - 3000 eur no vacsinou sa pri obcanoch pohybuje pri najnizsej sadzbe, stava sa vsak ze ju ani nevyrubia vobec 🙂 ... neskora registracia je vsak ovela mensie zlo ako nezaregistrovanie sa vobec ( tam su vyssie sadzby) a prenajom na cierno takze odporucam nahlasit sa na du co najskor 🙂
@marianah29 Dakujem ,tak sa budem podla toho riadit. 🙂
@marianah29 Ďakujem za odpoveď a prosím čo sa považuje za "odpočítateľnú položku" ďakujem
pre rok 2015 je to 3803,33 Eur
Nie je to ale ciastka za prijem (zarobok) a nie prenajom? Minule roky bola za prenajom odpocitatelna ciastka 500 eur a danove ste museli podat a platit, pokial bol prijem z prenajmu vyssi ako 500 eur...ak si to dobre pamatam. Aspon my sme sa na zaklade toho sa riadili
suma 3803,33 Eur da sa odpocitat len pri aktivnych prijmoch - teda prijmoch zo zavislej cinnosti zamestnanca, preto som na to upozornila lebo vela ludi si to odpocitava nadalej a potom im chodia pokuty ....
Prosim Vas vedeli by ste mi poradit?
@marianah29 ty vyznas, ak Ta mozem poprosit. Idem prvykrat robit danove priznanie, prenajimame cast domu, ako si mozes vyrata naklady? Na co si dat pozor? co nezabudnut? dakujem velmi moc!
@marianah29 ahoj prenajímam nehnuteľnosť a zároveň som zamestnaná. Zo zamestnania si môžem normálne odpočítať tú nezdaniteľnú časť cca 3800 €?
Neviete mi náhodou poradiť, či si ako výdavok pri prenájme bytu nezaradeného do obchodného majetku môžem uplatniť províziu realitky? Ďakujem
Dobry den, chcela by som vas poprosit o radu.. Mozem si do vydavkov zapocitat aj FOnd udrzby a oprav ? Lebo to mam zahrnute v mesacnom predpise spolu so vsetkymi dalsimi polozkami, a vsade na internete pise, ze prispevok do FUO nieje mozne zahrnut do vydavkov pokial nehnutenost prenajimam ako fyzicka osoba. Dakujem
@ssimusska09 Ak nemas byt zarhnuty v obchodnom majteku, tak Fond oprav nemozes zahrnut. Mozes ale napr. elektrinu, plyn, TV a rozhlas, internet. A takisto aj nabytok, TV, elektricke spotrebice, ale musis to mat spisane v najomnej zmluve. Zasa keby si mala byt v obchodnom majetku, tak mozes aj fond oprav, uroky z hypoteky, poistenia domacnosti atd.
@evita68 ahoj a nevies nahodou ako sa uplatnuje preplatok resp nedoplatok? Z vycutovacej faktury za plyn a elektrinu nedokazem vypocitat presnu ciastku pripadajucu len na dany kalendarny rok,navyse na inkasnom listku je to stiahnute resp pripocitane v dalsom mesiaci cize prijem/vydaj nastal,ako to brat do vypoctu zakladu dane?dakujeeeem
?!?! JE TO NAOZAJ TAK AKO PÍŠU V ČLÁNKU hnporadna ?!?!
V článku:
http://hnporadna.hnonline.sk/poradca/540034-vyd...
v jeho časti:
„1. Ak prenajímate nehnuteľnosť ako nepodnikateľ a nezahrniete ju do obchodného majetku“
je časť „Nevýhody“ a tam je uvedené nasledujúce:
-Medzi nevýhody patrí aj
Riziko platenia dane, ak sa rozhodnete danú nehnuteľnosť predať.
Pre oslobodenie od dane NESTAČÍ v tomto prípade podmienka, aby ste boli vlastníkom nehnuteľnosti najmenej 5 rokov.
AJ KEĎ STE NEZARADILI NEHNUTEĽNOSŤ DO OBCHODNÉHO MAJETKU a neodpisujete ho, platí pre vás, že DAŇ PRI PREDAJI NEZAPLATÍTE v tom prípade, ak k predaju dôjde po 5 rokoch ODO DŇA UKONČENIA UPLATŇOVANIA SKUTOČNÝCH VÝDAVKOV.
?!?! Čiže keď som 8rokov prenajímala byt, ktorý NEBOL zaradený do obchodného majetku a teraz som ho predala, mám zaplatiť daň z rozdielu medzi cenou za ktorú som ho kúpila a za ktorý som ho predala ?!?!
-skutočné výdavky ako elektrina, plyn a voda som si uplatňovala, ale už žiadné iné, ktoré sa môžu uplatňovať iba ak by bol byt zaradený do obchodného majetku.
Ďakujem pekne za odpoveď.
Je to dosť zásadná vec a významne by to ovplivnilo moju situáciu
Keď od nájomníka bytu príjmem za rok 2600,- a na energie dám 2200,- tak môj zisk činí 400,-
??? Takže keďže som nepresiahla 500eur nemusím nič uvádzať do daňového priznania a následne to daniť ???
-som zamestnana, brutto príjem zo zamestnania mám ročne cca 11.000
Dobrý den, prosím aj ja o radu,,,idem prenajímat byt,,,majzelkou som ja,,momentálne som na rodičáku, suma bude 150 e a výdavky na byt sú 130 e...mám sa teda na danovom zaregistrovať a dalej čo? ked neprsiahnem tých 500 e nemusím nič podávať,,,,a neprídem kôli tomu avrátenie daní, čo si na mna manžel uplatnuje? dakujem

Dobrý deň, hrozí mi nejaká pokuta ak prenajímam byt a nezaregistrovala som sa na DÚ v lehote??