Daňové priznanie a ročné zúčtovanie dane
Chcem sa opytat co musim spravit? Minuly rok som sla na matersku niekedy v maji ale 13.12. 2012 my skoncil pracovny pomer. Mam davat danove? rocne zuctovanie dane? Spravi to za mna zamestnavatel? Priatel robi v rakusku kde je vyssi danovy bonus na dieta, mam si to uplatnit tam? alebo tu? Ja sa vobec v tychto veciach nevyznam, vie mi niekto s tym poradit?
Maminky robim danove priznania za susedsku cenu. Viac info v sprave😉
Ja tiež spracovávam DP - tiež kľudne IP. 😉
@mia551 Ahoj videla som
tvoje príspevky, vieš mne prosím poradiť?...ako si mám urobiť daňové priznanie...? Do 13.10 som bola na rodičovskom...potom som čerpala pár dni dovolenky v práci a ukončila pracovný pomor...od 18.10 som evidovaná ako nezamestnaná...zamestnávateľ mi preplatil dovolenku za tie dni..za október som nepoberala dávku v nezamestnanosti....lebo som mala ešte rodicak...a od 1.11 do 31.12 som poberala dávku v nezamestnanosti...prosím poraďte ako si urobiť daňové priznanie...
@septenpunctata podas danove priznanie k dani z prijmov fyzickych osob (typ A), kde uvedies len udaje zo zamestnania - teda tu preplatenu dovolenku, cisla opises z Potvrdenia o dosiahnutych prijmoch za rok 2017 (na poziadanie ti musi vystavit zamestnavatel)... rodicovsky prispevok aj davka v nezamestnanosti su oslobodene od dane, tie v priznani neuvadzas 😉
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/d...
@mia551 ďakujem krásne za odpoved
@mia551 ešte jedna otázka....tak na požiadanie mi rovné zúčtovanie dane musí urobiť aj bývalý zamestnávateľ? Ďakujem pekne za odpoved
@septenpunctata ano
https://podpora.financnasprava.sk/808709-Povinn... (otazka c.2)
@mia551 tak mi napísal, že mi to neurobí...ešte pre istotu jedna otázka: teda dávka v nezamestnanosti sa do toho neráta?
baby do 31.12. 2016 som bola zamestnana potom som bola do 11.3.2017 na PN a 11.3.2017 som nastupila na matersku... mam si teda podavat danove? vobec netusim ako to funguje :-/ vdaka
@septenpunctata nie, davka v nezamestnanosti sa nerata do prijmov, ktore su zdanovane
Dobrý deň, nevedela by mi tu niektorá dobrá duša poradiť ako to je s daňovým priznaním ak manžel bol do konca septembra na živnosti, tú zrušil a prešiel rovno do zamestnania. Teraz má podávať daňové za 9 mesiacov zvlášť ako daňovník a za 3 mesiace ako zamestnanec ? Ďakujem
za 9 mesiacov ako živnostník som chcela napísať
@matusa1983 manžel si podá DP typ B kde uvedie príjmy aj zo živnosti aj zo zamestnania
@ivulkap ďakujem veľmi pekne za odpoveď, a neviete ako je to s paušálnymi výdavkami tie sa rozratavaju na tých 9 mesiacov ? Ešte som sa chcela opýtať, že ak som bola do 14.02. na UPSVAR vie si to manžel na mňa za tento mesiac odpisat ?
@matusa1983 do 14.02.2017
Paušálne výdavky sú 40% z príjmu, nczd na vás sa mu vypočíta ako 3803,33- vlastný príjem manželky, keďže ste splnili podmienku,že ste bola evidencie.na ur.prace
Mozte mi poradit, moze si manzel uplatnit NCZD na mna a ja si podat DP? V pripade, ze ano, v akej vyske si mozem uplatnit NCZD? Dakujem za upresnenie....
@ivulkap nie sú paušálne výdavky 60 % ? Myslela som, či sa to nedelí 12 a potom krát 9. Nebola som celý rok na urade len január , februar 2017. Aj to v januári od 3 čo tam asi nie je splnená podmienka, že musím byť na úrade od začiatku mesiaca, takže z toho asi nič a vo februári do toho 14 tak či sa to zarátava ?
Áno 60% prepáčte pomýlila som sa...
Neviete, či sa do DP A píšu sumy do riadkov 33 a 33a, ak sa jedná o dôchodcu? Vo vzore to nie je vypísané, ale jej to bolo zrazené, tak neviem, či to tam písať..

@evita68 dakujem 😉