Dáva vám manžel peniaze na domácnosť?
Ahojte, zaujímalo by ma, či vám žienky ktoré ste na materskej dáva manžel nejaké peniaze? K tým čo vám chodia(to je tých cca 400€). Nemyslím však na nechty , kávičky a podobne😄 , ale na chod domácnosti. Skrátka ako ste na tom s financiami?
A tiež to ako máte podelené účty, teda kto čo platí? Ďakujem za odpovede☺️
@nat_alia Manžel vždy dával a dáva celú výplatu k dispozícii na chod domácnosti a rodiny. Žiadne moje, tvoje. Naša domácnosť, naše deti, naše peniaze. On nekontroluje mňa, ja nekontrolujem jeho. V podstate mi dáva plnú moc pri rozhodovaní o investíciách, nerieši cenu dovoleniek, školy pre deti,...
@nat_alia kedze my s manzelom mame oddelene financie, tak ano posielal mi na ucet sumu kazdy mesiac, na ktorej sme sa vopred dohodli - a financoval vlastne vsetko takmer, 100% vratane tych kaviciek, kedze vacsina rodicovskeho prispevku odchadzala na moje povinne vydavky
pocas materskej nebolo treba, kedze som mala dost vysoku, aby som v pohode existovala a aj sa podielala na vydavkoch na domacnostt
chlap s prijmom 2500 eur, chce polovicu tvojej materskej (rodicaku) no pomoc...to je dobry skupan
ja som uz rodila pradávno, ale je pravda, ze vzdy som mala svoje peniaze, nepýtala som nikdy, ale gro platil muz (v tej dobe)
Nedáva mi nič ale nič ani nepotrebujem, všetko platí on čo sa týka bytu aj stravy aj poplatkov naokolo pre staršie dieťa, ja mám svoj rodicak + menší príjem a to mám na seba a na nejaké veci okolo detí (oblečenie, hračky, lieky prípadne malé výdavky či nákupy). Keby som mu povedala že potrebujem na niečo tak nemá problém mi dať ale ešte sa také nestalo 😊
Mne dáva muž všetky peniaze 🙈😂 máme spoločný účet svoju výplatu hneď naň prevedie . Keď potrebuje pošle sa z toho úctu nejaká čiastka na jeho potreby . Ja podnikám mám len hotovosť tak ja zas vkladám na ten účet potom na konci mesiaca peniaze . Z toho sa platia výdavky na chod domácnosti výlety a všetko potrebné .
@nat_alia ty brďo, polovicu materskej? 😂 prepáč, čo sa s koňom zrazil? To čo je za muža, čo nedokáže zarobiť a ešte od ženy pýta z materskej.
My sme mali spoločný účet, všetky peniaze išli tam, a spolu sme financovali domácnosť
@nat_alia kym som na rodicaku plati vsetky platby za domacnost a hypoteku, skolku muz. Je to cca 2000e plus strava, takze tazko sa mozeme “hrat” na nejake pol na pol momentalne a muz to ani nikdy nechcel. Rodicak+pridavky chodia na ucet mne, takze to mam ja na taku beznu reziu drobnosti pre deti, ked vybehnem kupit mlieko a pecivo, moje cvicenie a tak.
Kazdy mame svoj ucet a tak nam to vyhovuje, zbytocne by nam bol este dalsi spolocny, lebo zas uplne bez svojho nechcem byt, ved to muz by videl este aj za kolko mu darcek kupim na narodky :D
@nat_alia jasne, ze hej. Kazdy mesiac mi posle urcitu sumu plus rezerva. Niekedy mu len poviem, ze potrebujem viac lebo extra vydavky. Ale urcite mu nereferujem kazdu polozku. Jeho plat je aj moj plat, tiez mam svoju pracu doma a platit ma musi on. Muz plati vsetko okolo byvania, ja platim domacnost a vsetko okolo deti. Ja to nikdy nepochopim, ked sa zena musi doprosovat muza o peniaze. To myslim vseobecne, nevravim, ze je to Vasa situacia.
@nat_alia Nemam sice manzela, ale peniaze mi nedaval. Lebo som dostala kreditku a pouzivala tu. Jedine, kedze on mal hlavnu kartu, tak ked vybral peniaze, dal mi z tej hotovosti, aby som mala aj tu, keby nahodou. Ak dal hlavnu kartu on mne a vybrala som z nej hotovost, automaticky som dala aj jemu.
Prosto odkedy sme spolu, sa nejak neriesilo moje, tvoje.. bolo nase..
Nie. Od zaciatku ( nie sme manzelia) ako sme zacali spolu byvat, to boli nase peniaze. A kto mal hlavnu kartu, tak ak vybral hotovost, dal z nej automaticky aj tomu druhemu.
mne vzdy tak smutno, ked vidim otazky v tomto zmysle..
Vzdy za tym vidim zenu v uzkych a sebeckeho chrapuna... V manzelstve je vsetko spolocne, pokial nie je upravene BSM. Cize aj vyplata toho lakomeho blba.
U nas mame odjakziva financie spolocne. Viem, ze nie kazdemu tento model vyhovuje, nam vsak ano. Ale verim, ze mat oddelene ucty, keby moj prijem vypadol, doprosovat o peniaze by som sa nemusela.
@nat_alia na tvojom mieste, sa s muzom porozpravam.. Vecne, bez emocii. Nechala by som ho mi vysvetlit svoj pohlad, potom mu povedala ten svoj. A predostrela svoj navrh, ako chcem, aby to vyzeralo. Musite si to vykomunikovat, nic ine ti neostava.
Ale muz, co mi vykrikuje, ze ma zivi, kym ja sa staram o nase spolocne dieta by sa mi zhnusil.. hadala by som si zadne dvierka, poistku...
My máme s mužom 3 účty. Každý svoj z dob praveku a jeden spoločný. Keďže sme lenivý všetky trvalé príkazy meniť, tak na svojich účtoch necháme čiastku, ktorá odchádza každý mesiac a zvyšok rovno posielame na spoločný účet. Z neho sa uz rieši strava, nákupy, sporenia.. Ja mám najnižší rodicak, on ma veľmi nadpriemerný plat. Aj keď na spoločný účet posiela 30x viac ako ja, v živote mi nepovedal ani pol slova. A to sú dni, keď z účtu odíde aj 500€ a iba mu pipa banking. Topánky staršiemu 80€, mladšej 60€, oblečenie, veci do škôlky, hračky, DMka, stylevana... A iba mi pošle vysmiatych smailov, že som dala ten účet dobre so smútku 😅.. Keď sme spolu začínali, boli sme študenti, ja som mala nasetrene z letných brigád v zahraničí, tak som náš študentský život, naftu,výlety... financovala zväčša ja, a nemala som s tým problém. Proste mi od začiatka vzťahu máme peniaze spoločné a neriesime moje, tvoje, míňanie..
@nat_alia máme spoločné peniaze, dve karty k účtu a platím si z neho v pohode aj nechty a kávičku 😀
My platíme všetko spolu, kartu má každý svoju ale proste raz platí jeden potom druhý, čo sa týka účtov, z jedného sa sťahuje hypo, z druhého pojistky, škola ......
@tenerifka neplatime nic za vedenie uctov. Akurat jeden platim ja aj manzel 15£ mesacne ale v tom mame cestovnu poistku pre celu rodinu, ja mam iba EU manzel celosvetovu, mame zlavu v obchodoch, ja som mala v tom predplatne magazinu, manzel vybral disney+, odtahovu sluzbu, a este vseliake benefity. Mam dve kreditne karty, jeden ucet na cestovanie, a jeden na minanie a jeden hlavny ucet kde mi chodi vyplata a odchadzaju poplatky (tak pardon mam 5). V UK ked chces ist do pozicku musis si budovat credit score na zaklade kreditiek ktore musis vyuzivat. Preto sme otvorili aj creditky inak su tu iba debit carty. Na minanie mam ucet kavicky, von a tak. A sporiaci mame spolocny. Lepsie sa nam tak hospodari s peniazmi a viem presne kde co mam.
Ja som nikdy nepochopila tie oddelene ucty. To potom jeden zije lepsie? a druhy horsie? Lebo jeden zaraba menej? Ved, to nemoze byt laska medzi takymi ludmi. Neviem si predstavit, ze by mi, po odratani vsetkych povinnych platieb, zostalo na sukromnom ucte menej, alebo viac, ako ma partner. Ved to je doslova hrozne. Ved, preto sme manzelia, zijeme spolu, mame sa mat obaja rovnako dobre a nie, ze ja mam, mne zostalo a Ty sa mi doprosuj o peniaze. Alebo, tu citam, ze muz zaraba viac a on kupil dovolenku, no nekupil, peniaze su predsa spolocne, je jedno, kto ich do domacnosti prinesie.. No, smutne toto vydelovanie sa.
Spolocny ucet. Setriaci ucet. Detsky ucet.
@nat_alia úplne všetky KOMPLET všetky bločky mu nechávaj na stole. Aj od rožka ktorý kupis dieťaťu počas prechádzky. Všetko mu pekne skladaj na kôpku aby pochopil, že 400e je nič, keď chceš dieťaťu dopriať kvalitu.
My keď sme išli na výlet, kúpila som dcére novú bundu, nejaký obed mimo domu a 400e bolo fuč. Naozaj si neviem predstaviť dávať polovicu mužovi 😅😅😅🙈
@mclissa dakujem za vysvetlenie. Je to dost nestandartne, dokonca aj na tunajsie spanielske pomery, kedze sa da to, co popisujes, sklbit do jedneho uctu. Ja to pisem z pozicie niekoho, kto musi denne kontrolovat platby, robit prevody....a teda asi by som sa zblaznila musiet zakazdym otvarat niekolko uctov, nevyhovovalo by mi to.
@nat_alia výdavky na rodinu platíme z rodinného účtu, kde manžel posiela peniaze.
Z materskej kupujem len veci pre deti - ako oblečenie a svoje oblečenie (nie mlieko ani pampersky - to ide z rodinného účtu).

@maryetta to som presne povedala .. samozrejme na to uz odpoved nemal...