icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie od 1.2.2012

jaruska26
4. jan 2012

Ahojte, prosim Vas neviete mi niektora z Vas poradit. Od 1.5.2011 si platim doprovolne nemocenske positenie (DNP) v maximalnej vyske, kvoli materskej lebo som doktorandka. Treza som tehotna a termin porodu mam 22.2.2012. Ako to teraz bude s platim, ked od 1.2.2012 vlastne zanika DNP. A ako to bude potom s mojou materskou? Dnes som sa bola pytat, ale ze oni este sami nevedia 😒 lebo ten zakon je novy. Vlastne 270 dni mi uplnie vo februari a potom je nejaka ochrana lehota 8 mesiacov. Mozem prestat teraz platit, alebo ako? nemate prosim nejake skusenosti s tym? Dakujem 🙂

silvinka666
31. júl 2012

cize ked som si od aprila platila min., potom som to v oktobri zrusila a dala si nove DNP ale max., ktore mi stale plynie - uz mam aj novy balik max. - tak ked pn by som uz mala mat maximalnu dobre rozumiem? vdaka

martinkaf
1. aug 2012

@gapa Ahoj to som zasa ja uz si mi odpovedala, pomohla, tak sa pytam znova, dnp mi konci 270dni dna 24.8.2012, samozrejme do 8.9 este uhradim posledny krat za ten august, ale chcela som sa hlavne opytat...mam rizikove tehotenstvo a termin porodu az 18.11.2012 ci ma moze doktorka vypisat na pn alebo uz na predcasnu matersku hned na druhy den tj 25.8.2012.dakujem za odpoved Martina

gapa
2. aug 2012

@martinkaf
ak ti v den nástupu na md nebude trvať dnp, tam treba žiadať PRESNE!!! 6týž. pred termínom, ani o den skôr, či neskôr, pri ptp 18.11.2012 je to 7.10.
Ak by ti dobrov poistenie trvalo, tak najskôr 23.9. , 8 týž. pred termínom. (teda ak by. sa prihlásila najneskôr!!!! od 24.8., posledný den trvania dnp, na dobrov.dôch.poistenie+dobrov.poistenie v nezam, aby ti dobrov.poistenie trvalo nepretržite v tzv. balíku )

pn najskôr po ukončení 270dní, ak si predtým nemala iné nem.poistenie ukončené v obd. 2roky pred pn. no treba potom dodržiavať vychádzky...

aankaa
7. aug 2012

Ahojte chcela by som sa uistit ze vsetko chapem spravne: DNP si platim od januara 2012 a teda zanikne mi v oktobri 2012, som uz tehotna termin mam februar 2013 cize vpadam aj do ochrannej lehoty dnp si platim z maxima a momentalne mam pozastavenu zivnost a som na urade prace ako nezamestenana. Zivnost si chcem ist ale zrusit, pretoze predlzit sa uz neda, predlzenie mi konci v maji 2013 cize az po porode. Co je lepsie urobit aby som nejako neurobila chybicku a nevpadla do tych ich medzier v zakone? Mam si nechat zivnost pozastavenu a zrusit ju v maji 2013 - nezrusia mi potom matersku z DNP? alebo ju mam ist zrusit este teraz kym mi zacne ochranna lehote t.j koncom oktobra? Aby mi teda vznikol ten narok z maxima.
A ten prispevok z joj ten sa ma asi netyka som sice druhorodicka ale som nezamestnana takze nemusim rodit predcasne? Dakujem za rady a odpovede. ANKA

anjelik87
8. aug 2012

@gapa Ahoj gapa. Ja som teraz v strese lebo som sa dozvedela ze nemam na narok na matersku a az doteraz som bola na tom ze mam ☹ DNP si platim od 12.12.2011 a splnenych 270 dni budem mat 6.9.2012. Sestricka ma vypisala na matersku 1.9.2012 co je 6 tyzdnov pred porodom. Baby mi pisali ze musim mat splennych tych 270 dni pred nastupom na matersku ale ja som cely cas na tom ze to staci stihnut do porodu. Tak ako to je? Prosim napis mi dobru spravu ze mam narok na tu matersku .. neverim ze si to od decembra platim zbytocne! Ja som bola stale na tom ze to je 270 dni do porodu a nie do nastupu na matersku. Tak ako to je??? Dakujem.

gapa
9. aug 2012

@anjelik87
ak porodíš najskôr 7.9.2012, je to ok. Ak nástup pred dosiahnutím 270dní, materské ti začnú vyplácať až po doručení RL dieťaťa na soc. poistovnu, lebo z neho zistia, či si podmienku splnila. no vyplatia ti to spätne za obd. od 1.9.
a plať radšej v splatnosti

anjelik87
9. aug 2012

@gapa Dakujem. Ja platim stale v splatnosti 🙂 Takze za september to uhradim az v oktobri asi vsak?

gapa
9. aug 2012

@anjelik87
za sept. stačí do 8.10. ale ak porodíš najskôr 7.9., tak ani za sept. neplatíš, bo za obdobie poberania materského neplatíš. Ak pre istotu zaplatíš, môžeš žiadať o vrátenie preplatku

anjelik87
9. aug 2012

@gapa A ak porodim na termin tak ako mam cize 12.10.? Tak to mozem tiez ziadat o vratenie?

gapa
9. aug 2012

@anjelik87
áno, to je tiež po 6.9., lebo za obd. poberania matersskéhoh sa neplatí a ty nastupuješ 1.9.

anjelik87
9. aug 2012

@gapa Dakujem pekne za radu. A potom o to vratenie budem tiez ziadat priamo v soc. poistovni? A este sa chcem opytat ze ci sa mam prihlasit na novy balik alebo ake su moznosti potom po ukonceni poberania materskej? Mozem ist na PN alebo este nieco poberat? Myslim okrem rodicovskeho prispevku. Dakujem.

gapa
9. aug 2012

@anjelik87
narok je, ak vznikne pn do 7 dni po ukončeni dnp, no počas md nie, t.j. ak sa prihlasis na balik, da sa po md

anjelik87
9. aug 2012

@gapa Dakujem pekne za rady! Pekny den prajem.

terezia1
11. aug 2012

ZDravim vas mamicky, mozno to tu uz niekde bolo, ale nechce sa mi to vsetko citat. Vo februari mi skoncilo DNP zo zakona, predtym som cerpala matersku z DNP a teraz som PN tiez z DNP. Viete mi niekto povedat ci budem mat narok na matersku z DNP, ak mam termin niekdy koncom aprila a zaciatkom maja a este stale som PN? Dakujem krasne za odpovede.

petersolc
14. aug 2012

ak potrebujete poradit co sa tyka poistenia mozete sa na mna obratit viac info v profile

malebrckave
16. aug 2012

Dobrý deň - prosím vás o radu... Platila som si DNP... dňa 19.apríla som splnila lehotu 270 dní. Avšak som porodila 16.apríla - takže som ostala bez nároku čerpania. Lenže počas platenia mi tam vznikol preplatok (mala som trvalý príkaz a stiahlo mi z účtu aj za máj)... Poraďte mi prosím či sa dá vybrať preplatok a akým spôsobom. ďakujem

noname26
16. aug 2012

zienky, ked sme na pn, zaratava sa to do doby poistenia? Ja som si platila DNP 3 roky (s prestavkami som neplatila lebo som byvala po missed dlhsie pn, pocas pn sa neplati). zmluvu som mala ale neprerusenu. Vo februari som ju predlzila, zaplatila mesiac po novom a potom ukoncila. Teraz som hned, ako som zistila, ze som tehotna uzavrela novu zmluvu (v poistovni mi povedali, ze to je ok, lebo hlavne aby som bola poistenia 270dni za poisledne 2 roky) a hned som sla na pn. Termin mam v marci. Ak sa obdobie pn zaratava do poistenia (zmluva bezi), tak som v suchu, ak ale nie, tak matersku z DNP nedostanem. viete mi odpovedat?

poisonblu
16. aug 2012

@noname26 toho sa neboj, pokial ti trva poistenie, tak sa to pocita

aankaa
23. aug 2012

Ahojte chcela by som sa uistit ze vsetko chapem spravne: DNP si platim od januara 2012 a teda zanikne mi v oktobri 2012, som uz tehotna termin mam februar 2013 cize vpadam aj do ochrannej lehoty dnp si platim z maxima a momentalne mam pozastavenu zivnost a som na urade prace ako nezamestenana. Zivnost si chcem ist ale zrusit, pretoze predlzit sa uz neda, predlzenie mi konci v maji 2013 cize az po porode. Co je lepsie urobit aby som nejako neurobila chybicku a nevpadla do tych ich medzier v zakone? Mam si nechat zivnost pozastavenu a zrusit ju v maji 2013 - nezrusia mi potom matersku z DNP? alebo ju mam ist zrusit este teraz kym mi zacne ochranna lehote t.j koncom oktobra? Aby mi teda vznikol ten narok z maxima.
A ten prispevok z joj ten sa ma asi netyka som sice druhorodicka ale som nezamestnana takze nemusim rodit predcasne? Dakujem za rady a odpovede. ANKA

dahra
26. aug 2012

Caute,
segra si plati DPN od 10/2009 po starom a od 1.2.2012 po novom bez prestávok. Tento rok si platila z minima. Je možné ešte od 1.9. si zmeniť na platbu z maxima? Odrazilo by sa to aj na výške nemocenského? Pravdepodobne je po niekoľkoročných komplikáciách s otehotnením konečne tehotná a bolo by dobre, aby zostala na PN. Ďakujem za rady.

maj_ka5
26. aug 2012

@dahra neviem ci sa jej oplati si platit maximum ved to je nieco cez 900 eur mesacne, ak je tehotna podla mna sa jej urci materska z vymeriavacieho zakladu aky platila minuly rok. Narok na maximalnu matersku by mala po splneni 26 tyzdnov platenia z maxima, co v tomto pripade sa neoplati.

dahra
26. aug 2012

@maj_ka5 - tak vlani si platila z maxima, tj. ten starý system tusim mal nieco okolo 40eur mesacne. Len od 1.2.2012 ma minimum.

maj_ka5
26. aug 2012

ak nastupi este tohto roku na matersku, tak bude mat maximalnu
@dahra

maj_ka5
26. aug 2012

@dahra nech skusi napisat na poradna@socpoist.sk tam jej odpovedia presne.

dahra
26. aug 2012

@maj_ka5 - nie, az narok 2013 nastupi na matersku, takze sa jej to bude ratat z tohto roku 2012 . Inak dakujem za ochotu odpovedať na moje otazky. Mrknem aj tam.

mata.g
28. aug 2012

@selenka7 super BLOG, ďakujem za to

stojdulka
29. aug 2012

@gapa tiež by som ťa rada poprosiť o radu, moje DNP trvá už od roku 2009 s tým že k 1.2.2012 som sa znovu prihlásila takže sa mi ráta ako nepretržité (som SZČO neviem či to má vplyv) kedže som otehotnela a termín pôrodu je 19.4.2013 tak som sa k 3.9.2012 odhlásila z DNP a chcela by som mať nárok v materskú v ochrannej lehote. Prosím napíš mi či som urobila dobre a kedy by som mala nastúpiť na MD aby som materskú z dnp dostala...dakujem

gapa
29. aug 2012

@stojdulka
ako chápem, tak si mala teraz už balík nadväzný na dnp, ktoré zo zákona zaniklo 31.1.2012.

nevzniklo či nevznikne ti po 2.9. povinné poistenie szčo alebo prac.pomer? (do dna nástupu na md presne 6týž. preed termínom, čo napíše lekár do žiadosti o materské) ak nie. a zaplatíš v splatnosti a po 8.10 (ak posledný den dnp, teda balíku poistení je 2.9.) nemáš dlh v soc.poistovni, tak podla terajších zákonov ti vznikne nárok v ochr. lehote. bude sa rátať z vym.základov v r.2011

stojdulka
29. aug 2012

@gapa upresním ako szčo si platím z minVZ a doplácala som si do max.VZ z dnp. do dna 2.9. som bola pn (z oboch poistení) a od 3.9. začínam normálne pracovať až od nástupu na MD si budem platiť ako živnostník z min.VZ. z dnp som sa odhlásila 3.9.

aankaa
30. aug 2012