Extrémne šetrenie v rodine
Dievčatá, život nás dostal do situácie, kedy potrebujeme v priebehu 8 mesiacov extrémne šetriť. Aj preto taký názov diskusie. Viem, že je tu popísané o šetrení mnoho, všetky diskusie som prečítala. V priebehu rokov som sa naučila hospodáriť s rôznym obnosom peňazí. Pred desiatimi rokmi som sa dostala do situácie, kedy mi na chod domácnosti pre štvorčlennú rodinu ostal budget 100 eur a zvládli sme to. Naše príjmy sa v čase niekoľkonásobne zvýšili, ale teraz riešim veľmi obdobnú situáciu.
Neriešim momentálne to, či mám alebo nemám rozpočet na to, keby "náhodou" niečo vybuchlo, alebo by sme museli kúpiť niečo, čo sa rozpadlo.. Riešim to, že musím výjsť s rozpočtom 240 eur na stravu pre 4 ľudí (2 dospelí + 2 väčšie deti). Viem, že budú dni, kedy náš jedálniček nebude nutrične ukážkový, ale myslím, že jedávame plnohodnotne, máme aj dostatok ovocia a zeleniny.
- Peniaze si "obálkujem" - na každý deň môžem minúť len určitý obnos peňazí, ak ich neminiem, presúvam ich do ďalšieho dňa a kumulujem na väčší nákup potravín (takto som sa naučila hospodáriť s budgetom pred rokmi a funguje mi to)
- Robím si týždenný plán na varenie, presne viem, čo potrebujem kúpiť a čo budeme jedávať, takže žiadne jedlo nevyhadzujem, zužitkovávam všetko. Zásoby na niekoľko mesiacov dopredu si nerobím, pretože sa mi to ukázalo ako neefektívne riešenie.
- Mäso nemávame každý deň, varím mäsité jedlá 2 x týždenne (ani nie tak kvôli financiám, ale kvôli tomu, že takto nám to stačí a vyhovuje).
- varím rada aj strukoviny, sú chutné a majú dostatok bielkovín
- jogurty si robievam sama, podľa toho, či sa mi chce
- mám dostatočné zásoby zavaranín (lekváre, uhorky, lečo..)
- rada varím "alternatívne" recepty, využívam sezónne potraviny a prispôsobujem jedálniček preferenciám rodinných príslušníkov, nie všetci zjedia všetko. Dosť dlho som varila ultrazdravo a naučila som sa využívať kapustu, mrkvu, strukoviny, špenát, obiloviny...
- chlieb nepečiem, aj keď som to dlhé roky praktizovala, ale chlieb a pečivo skoro nejedávame
- na večeru robievam polievky rôzneho druhu, z finančného hľadiska je to výhodnejšia alternatíva ako napríklad chlebík s maslom, šunkou, paradajkou a syrom..
Verím, že nie som sama, ktorá musí škrtiť financie a preto sa chcem opýtať aj vás, aké máte "finty", rada sa priučím.. a po druhé nie je to najľahšie, takže hľadám aj motiváciu na pokračovanie.
Viem, že sú rôzne rodiny a čítala som rôzne príspevky, že neexistuje, aby rodina mala na jedlo menej ako 600 eur a že sa to nedá... - slovo nedá sa nepoužívam, vždy existuje cesta a spôsob vyriešenia problému.
Ako to máte vy, ak potrebujete výjsť s menším rozpočtom?
Ďakujem 🙂
Klobúk dole za mňa a 👍.
Fintu ti asi neporadím žiadnu, lebo sama sa ešte snažím preonačiť na lepšie hospodárenie. Kedysi si aj ja som to mala, že týždeň pred výplatou bol dlhý a po výplate hore ruka. A teraz vidím, že to fakt nebolo dobré. Ja nemám nejakou sumou obmedzený rozpočet na stravu, ale snažíme sa nemíňať veľmi veľa.
A teda ja by som sa rada tebou inšpirovala.Co sa za 8eur vymysliet. Je mi jasne, ze ked jeden den neminies budget tak to presunies na dalsi nakup.
Sledujem skupinu Jedla do 5 eur, a fakt sa da za tolko mozno aj menej navarit obed. Najviac ma trapi co na ranajky.
My sme 4, 2 dospeli +2 deti. A teraz ako sme doma( manzel home office, starsia dcera distancne vyucko) tak sme viac hladni🤣
Uvítam akékoľvek nápady na jedálničky.Dakujem.
Pekny vecer vsetkym.
Prosim Vas, ako robite cicerove palacinky? (spomenuli ste, ze ich robievate).
Inak mne dost pomaha obmedzit aj drogeriu a vela riedit... Napr. pranie. zijem sice sama, ale periem po kazdom obleceni a nosim toho na sebe vela (vrstvim), takze periem casto. Ale praci prasok kupujem cca raz rocne (viac druhov), ked ma lidl akcie (bola asi 2 tyzdne dozadu), pretoze gelu dam par ml, a dolejem domaci sliz. A tym par myslim mozno 10. Samotny sliz mi neoperie vobec, to pradlo po nom pachne, ale ked tam dam trosku toho gelu, tak je to v pohode 🙂 prasok rovnako, dam pol malickej odmerky prasku, a jednu rovnaku odmerku zmiesaneho mydla so sodou (rozmixovavam to). Miesto avivaze ocot, aj ked v poslednej dobe davam aj dezinfekcnu avivaz z dm a tej teda mam spotrebu (aj ked aj tam davam mensie mnozstva)
Len tym chcem povedat, ze dost mi pomaha aj takto riedit a zmensovat davky pracieho prasku. Ked mi kolegyna povedala, ze u nich ide jeden velky prasok mesacne, bola som v soku. Mne vydrzi maly prasok ovela viac ako rok (aj ked zijem sama).
Plus obmedzit darceky. A od rodiny s kt si dary kupujete, kludne vypytat nieco, co by sa Vam zislo (ale zaroven nech je to obojstranne a aj oni nech dostanu nieco, co budu chciet).
Strava do prace z domu, doma sa tazko dostanete na sumu 5 eur/porcia (cca tolko stoji menu v mojom okoli), za 5 eur mate porcie aj pre celu rodinu.
Je vela tipov, ako usetrit, je tu aj skupina "ako sa da usetrit" a obcas su tam fajn veci 🙂
Kocky kde si viem pozrieť ten batch cooking , vysvetlenie čo to vlastne je alebo recepty ? Všetko je len po anglicky a recepty tiež zo surovín ktoré u nás moc nemáme , diki
Prosím ťa, napíšeš mi vsetky vychytávky ako hospodáriť? Sme päťčlenná rodina.