icon

Extrémne šetrenie v rodine

25. okt 2020

Dievčatá, život nás dostal do situácie, kedy potrebujeme v priebehu 8 mesiacov extrémne šetriť. Aj preto taký názov diskusie. Viem, že je tu popísané o šetrení mnoho, všetky diskusie som prečítala. V priebehu rokov som sa naučila hospodáriť s rôznym obnosom peňazí. Pred desiatimi rokmi som sa dostala do situácie, kedy mi na chod domácnosti pre štvorčlennú rodinu ostal budget 100 eur a zvládli sme to. Naše príjmy sa v čase niekoľkonásobne zvýšili, ale teraz riešim veľmi obdobnú situáciu.
Neriešim momentálne to, či mám alebo nemám rozpočet na to, keby "náhodou" niečo vybuchlo, alebo by sme museli kúpiť niečo, čo sa rozpadlo.. Riešim to, že musím výjsť s rozpočtom 240 eur na stravu pre 4 ľudí (2 dospelí + 2 väčšie deti). Viem, že budú dni, kedy náš jedálniček nebude nutrične ukážkový, ale myslím, že jedávame plnohodnotne, máme aj dostatok ovocia a zeleniny.
- Peniaze si "obálkujem" - na každý deň môžem minúť len určitý obnos peňazí, ak ich neminiem, presúvam ich do ďalšieho dňa a kumulujem na väčší nákup potravín (takto som sa naučila hospodáriť s budgetom pred rokmi a funguje mi to)
- Robím si týždenný plán na varenie, presne viem, čo potrebujem kúpiť a čo budeme jedávať, takže žiadne jedlo nevyhadzujem, zužitkovávam všetko. Zásoby na niekoľko mesiacov dopredu si nerobím, pretože sa mi to ukázalo ako neefektívne riešenie.
- Mäso nemávame každý deň, varím mäsité jedlá 2 x týždenne (ani nie tak kvôli financiám, ale kvôli tomu, že takto nám to stačí a vyhovuje).
- varím rada aj strukoviny, sú chutné a majú dostatok bielkovín
- jogurty si robievam sama, podľa toho, či sa mi chce
- mám dostatočné zásoby zavaranín (lekváre, uhorky, lečo..)
- rada varím "alternatívne" recepty, využívam sezónne potraviny a prispôsobujem jedálniček preferenciám rodinných príslušníkov, nie všetci zjedia všetko. Dosť dlho som varila ultrazdravo a naučila som sa využívať kapustu, mrkvu, strukoviny, špenát, obiloviny...
- chlieb nepečiem, aj keď som to dlhé roky praktizovala, ale chlieb a pečivo skoro nejedávame
- na večeru robievam polievky rôzneho druhu, z finančného hľadiska je to výhodnejšia alternatíva ako napríklad chlebík s maslom, šunkou, paradajkou a syrom..
Verím, že nie som sama, ktorá musí škrtiť financie a preto sa chcem opýtať aj vás, aké máte "finty", rada sa priučím.. a po druhé nie je to najľahšie, takže hľadám aj motiváciu na pokračovanie.
Viem, že sú rôzne rodiny a čítala som rôzne príspevky, že neexistuje, aby rodina mala na jedlo menej ako 600 eur a že sa to nedá... - slovo nedá sa nepoužívam, vždy existuje cesta a spôsob vyriešenia problému.
Ako to máte vy, ak potrebujete výjsť s menším rozpočtom?
Ďakujem 🙂

Strana
z2
terezia323
25. okt 2020

My sme dvaja + plus 1 dieťa (1,5 roka), na potraviny nemíňame veľa, ale to aj preto, že sladkosti nekupujeme, čipsy a takéto srandy len výnimočne. Veľa druhov ovocia a zeleniny máme od svokrovcov a rodičov. Hovädzie a kuracie mäso máme z našej farmy. Takže mesačne minieme okolo 230 EUR. Varíme doma a aj manžel si do prace nosí jedlo z domu.

solange7
25. okt 2020

Ahoj, no ja si myslim, ze si to napisala uplne v pohode. Takto sme setrili aj my s manzelom, ked sme sa rozhodli, ze ideme stavat dom. Boli sme bezdetni a trvalo nam to cca 5 rokov. Nemali sme uplne extremny rezim, ale v podstate vsetko to, co si pisala sme dodrzovali. Nam islo hlavne o to, aby sme brali co najmensi uver, co sa nam aj podarilo. Viem 5 rokov bola dlha doba, ale teraz zijeme vdaka tomu bez toho, aby sme museli kvoli hocicomu (dovolenky, auto, nabytok, darceky, synove vystrelky 😁, atd..) utahovat opasky.
8 mesiacov je absolutna pohodicka. To zvladnete. Setrite si na nieco konkretne? Nechcem vyzvedat, len som to tak pochopila, ked si napisala, 8 mesiacov...

autor
25. okt 2020

@solange7 ďakujem za odpoveď. Potrebujeme dostavať dom 🙂. Tiež to nevidím tragicky, 8 mesiacov je krátka doba (aj keď niekedy si človek môže plánovať čokoľvek a život mu prinesie niečo úplne iné). Sme spolu s mužom ľudia, ktorí si radšej priplatia za kvalitnú vec, ktorá ale vydrží ďaleko dlhšie ako nejaký šmejd. A toto praktikujeme aj v potravinách, nekupujem polotovary, šmejdy a podobné šmakulády. Svoj systém by som ale rada vylepšila, len už neviem ako.

marlent
25. okt 2020

Este mne pomaha pozriet letaky co je kde v akcii a podla toho varit...
Pripadne do ibchodu vecer my mame v meste napr kaufland id ruky a vecer davaju zeleninu a ovocie lacnejsie a da sa najst pekna.
Obalkovanie je tiez moja jedina zachrana a tiez ako si napisala denny limit.

loginexistuje
25. okt 2020

kratkodobo sa uskromnit nie je problem ale dlhodobo takto zit je len prezivanie a nerobila by som to kvoli domu a radsej zila v byte
lebo to nie je len o strave ale o zubaroch aktivitach a inych veciach na ktorych clovek musi setrit a investicie do domu su nekonecny pribeh

solange7
25. okt 2020

@loginexistuje ja som pisala vyssie, ze sme sa uskromnili na 5 rokov. Teraz aby to nevyznelo nejak divne, my sme nezivorili, normalne sme ficali, akurat sme mali kazdomesacnu métu, odlozit aspon 800€. Kazdy ma ine platove moznosti, my sme tu moznost mali, a vyslo nam to. 50tisic, ktore by sme museli zobrat z banky navyse, sme si nasporili sami. A uver mame o tuto sumu nižší.
Lekari, zubari, auta, oblecenie atd sme normalne riesili. Len sme nesli v tom case na dovolenku kazdy rok, ale boli sme len 1x, viac sme chodili na turistiky a tak... To len na margo toho "prezivania".

solange7
25. okt 2020

@anonym to je uplna pohoda, aspon mate dobru motivaciu. 🙂

loginexistuje
25. okt 2020

@solange7 tak ale to co ty popisujes nie je prezivanie za 2 eur na stavu na osobu na cely den
tak ako pises zijeme bezne

asia83
25. okt 2020

A ešte ku tomu všetkému máte kopec času na detailné opisovanie vášho stravovania. Vy ste inak dôsledná. Ja toto absolútne nesledujem. Kupujem čo potrebujeme, jeme, kedy to potrebujeme. Máme dve malé deti, ktoré toho veľa nezjedia. Môj muž je ako vrabec. Varím v menšom množstve. Mäso minimálne, stačí nám málo. Polievky musia byť, tiež strukovinové, kapustnicu, guláš, vývar samozrejme. Čo je drahé, moja strava. Kupujem si bezlepkové múky a potraviny, to ide do peňazí. No tiež nejem veľa. Netuším, koľko mesačne miniem na jedlo, ale určite nie viac ako 250 eur.

ziarifka
25. okt 2020

Máme veľký mrazák a nakupujem podľa letáku. Keď bola v lete mrkva kilo za 0,39e , kúpili sme 10kg, nakrájali na kocky a zamrazili. Rovnako mäso, teraz sa zabíjajú zvieratá, od nejakého chovateľa vziať 5-10kg. Miesto čerstvých byliniek v zime nalíčené semienka horčice - moja 3 ročná to úplne miluje to polievky aj na chlebík. Kilo horčice stálo asi 2e a vystačí na zimu určite. Na raňajky ovseno-pohánková kaša s ovocím.

sima116
25. okt 2020

Poznáš tzn. Batch cooking? Ja som to objavila nedávno, a som z toho nadšená. Tiež sa snažím šetriť, ale pritom zdravo jesť znižovať množstvo odpadu čo produkujeme :D (horko-ťažko) a príde mi to ako celkom dobrá cesta. Je jedna fajn youtuberka pick up limes, alebo downshiftology, ale všetko to treba adaptovať... My sme 3, pracujem ja aj manžel, nemám veľa času, musím aj študovať, preto sa vareniu potrebujem venovať minimálne, a na objednávanie nie sú peniaze ani nám to nechutí. Obálkovanie som zatiaľ neskúšala, ale asi začnem. Ako to presne u Vás funguje? Na každý týždeň dáte napr. 4 obálky s názvom jedlo : 60 eur atd. aké všetky katégórie máte?

solange7
25. okt 2020

@loginexistuje nieje. Ale 240€ nieje az taka depka. Ked vie autorka varit sikovne, tak to da. A ked sa jej nejaka ta stovka mesacne smykne, tak dostavaju bez nejakeho komponentu. Chapes, v podstate nejde o tak vela. To sa nikdy neda dodrzat uplne do detailu. Mas budget na dostavanie domu napr 20000€ a proste na konci budes mat o 1000€ menej, no tak bud pockas a podlahu objednas neskor, alebo si nekupis vinylove parkety, ale laminatove. Namiesto 35€ za m2 zaplatis 15€.
Nechcem o tom nejak prudko polemizovať. Ale ak ide len o dostavanie, tak to nieje take zle. Ak by takto mal clovek zit dlhodobo, tak s tebou suhlasim, je to depka.

autor
25. okt 2020

Zubárov, lekárov, lieky neriešim, ako som písala vyššie. ako napísala @solange7 nejde o živorenie, ide o nasporenie dostatočnej sumy na dostavanie baráku. Viem, že to nie je tragédia a takisto aj to, že to nie je dlhé obdobie. Jediná možnosť, ako to celé zmanažovať a prežiť bez ujmy je skvelé plánovanie a dobré nápady, ktoré sú u mňa v obmedzenom množstve. Do ôsmich mesiacov by sme sa mali presťahovať a snáď sa nám aj finančne uľaví, pretože už nebude nutné kumulovať veľký obnos peňazí mesačne. (používame kvalitné materiály a dom spolu so záhradou bude na kompletku, takže nepredpokladám, že niečo bude nutné vymeniť alebo rekonštruovať).

autor
25. okt 2020

@asia83 som dôsledná. Pracujem denne omnoho viac ako ostatní, mám zamestnancov, o ktorých sa musím postarať a študujem dve vysoké školy. Ale na to, ako svoj systém zefektívniť pracujem dlhšie obdobie. Bola to jedna z mojich priorít, aby som sa naučila hospodáriť. Keď som bola mladšia výplata prišla a odišla. A chcela som to zmeniť. Aj vďaka dobrému hospodáreniu si môžeme dopriať to, čo máme radi. Ale v určitých momentoch to chce svoje obety.

judar
25. okt 2020

Mam znamu ktora zije momentalne uz v zahranici, ale ked zila na SK tiez sa dostala do situacie ze musela skrtit rozpocet az na kriticku hranicu lebo vselijake problemy - pomimo platu zacala sem tam predavat fajsmekrom na zbozi nosene pancusky ci ponozky ci topanky atd za co jej aj dobre platili ze dokazala z toho vyplatit riasne dlhoby po byvalom ktory bol gambler

autor
25. okt 2020

@judar ono niektoré veci sa po čase javia inak. Pre mňa v čase najväčšej krízy voľakedy dávno bola drahá aj smotana. Dokonca som mala rozpočítané na cent koľko ma stojí jedna buchta na pare, piroha atď.. ale takto "kšeftovať" som nevedela. Zúfalá situácia si niekedy vyžaduje zúfalé riešenie.

eliska13
25. okt 2020

Vyzeráš byť šikovná pôjde to...my minieme na stravu veľmi veľa a hnevá ma to.Co jedávate, keď chlieb a pečivo nie?kaše, jogurty?

ewka0012
25. okt 2020

Nám sa tiež žije tazsie odkedy som len na rodičovskom , tiež som sa naučila veľa šetriť , hlavne na kozmetike , čo inokedy boli plne poličky, teraz len najnutnejšie veci, to iste prach na pranie a avivaz , mávala som viacero druhov , teraz mám z každého jeden a kým nemienime nekúpim nové, na potravinách moc neušetrim, mám dvoch synov a muža takze traja chlapi dokopy , čo veľa zjedia , takze varím každý druhý deň, nevyhadzujeme, zjedja veľa pečiva , zaváraniny, lekvár mám od rodicov, majú malú záhradku takze aj sezónnu zeleninu, v nedeľu chodíme na obed k svokre, nabali nám aj na pondelok takze takto mám ušetrené , nekupujem sladké vody, varím deckám čaje alebo kupujem čapované sirupy , tie nám dlho vydrzia, zrušila som poistky aj znížila paušál za mobil, viac už urobit neviem, ja mám rozdelenú stovku na týždeň , proste zo 400€ musíme vyžiť , v tom je jedlo , benzín, drogeria , plienky, mlieko aj neočakávane výdavky, našetrené žiaľ nemám, dúfam že sa to zlepší keď pôjdem do prace

autor
25. okt 2020

@eliska13 ďakujem. Musí to ísť. Máme potravinové obmedzenia, takže striedame rôzne varianty. Kaše, jogurty, šaláty, vajíčka na milión spôsobov, cícerové palacinky, placky zeleninové, polievky husté, pomazánky so zeleninou.. nie sme striktní v obmedzovaní pečiva, ale tak nejak sme si zvykli. Aj keď v poslednom období som už kúpila aj chlieb. Na raňajky a desiatu si pečieme rôzne muffiny, pizza slimáky, buchtičky - podľa toho, ako sa nám chce, ale robíme to posledného pol roka, predtým sme ani takéto náhrady nejedávali.. (nepoužívame klasickú múku, takže si ich robíme podľa nášho gusta)

janka95
25. okt 2020

Klobúk dolu žienky. Môj muž musí mať mäso každý deň občas vynimka nastane. 🙂 každý druhý deň chodíme po čerstvé pečivo z pekárne, ovocie, zeleninu. Nám by to nevyšlo. Ja mám rada syry takže to musim mať. Pre návštevu mám stale niečo odložené. Ale aspoň vidno ze keď sa chce tak sa dá. 🙂

autor
25. okt 2020

@sima116 ďakujem za tip, pozerala som ten batch cooking a vyzerá to super. Obálkovanie u mňa znamená, že napríklad mi príde 1000 eur. Zaplatím nevyhnutné výdavky (poistka, hypotéka, paušál..). Ostane mi napríklad 600 eur a z tých viem, že potrebujem ušetriť 300 eur. Keď si dávam sporenie na začiatku mesiaca preč z účtu, ľahšie sa mi prispôsobuje situácii, pretože s tými peniazmi nerátam. Zo zvyšku si rozdelím, že 60 eur mám na benzín a 240 eur mám na potraviny. A tie potraviny si delím na týždne (resp. na dni). Ak mám budget 8 eur na deň, tak si každý deň zoberiem z krabičky len 8 eur do peňaženky a v peňaženke mám len obnos peňazí, s ktorým môžem hospodáriť. Aj podľa toho robím nákupy. A každú položku si zapisujem, aby som vedela neskôr vyhodnotiť, ako sa mi darí a vďaka evidencii som zisťovala, kde mám ešte rezervy a čo je "zbytočné".

missdiva
25. okt 2020

No ako si napisala vsetko sa da ked sa chce...
Tak jedine co ti ostava je pozerat na cenu za kg/kus, rozpocitavat centy, robit si predom jedalnicek a nejako to zvladnete.
Radim vela polievok a cestovin (tie sice nie su najzdravsie ale je tam vela moznosti pripavy a su lacne)... Ak mas moznost tak pestovat. A kupovat lacne znacky potravin vyrobene pre dany retazec napr. Kaufland, Lidl.

Ja robim raz za tyzden nakup potravin za 200 eur pre 4osoby (nic nechovam a nepestujem) ale je v tom aj drogeria, s tym, ze pouzivam konkretnu znacku zubnej pasty, konkretnu znacku avivaze, konkretny sampon atd. Cize dalo by sa to aj lacnejsie ale zalezi mi na zlozeni...

mmmonika
25. okt 2020

Super systém tie obálky. Ešte ma napadlo prehodnotiť paušál za telefón, kupovanie časopisov, dohodnúť sa s niekým na spoločnom cestovaní za prácou.

kolieskova232
25. okt 2020

obalky su super, to aj ja robim, naucila ma to jedna moja kamoska a to ani nejako setrit nepotrebujeme, len proste viem, ze takto rozumnejsie hospodarim 🙂

molen2
25. okt 2020

Velmi dobre su spisala setriace metody. Mozno este ked nakupujes do "foroty" oplati sa sledovat letaky v obchodoch. Aj ked nechodis do roznych obchodoch ( co nie je casovo efektivne ak nie su viacere obchody v blizkosti) Ale kazdy obchod ma cyklus 8-12 tyzdnov kedy urcita vec pride do akcie. To znamena ze ja osobne ked chodim iba do kauflandu a viem ze nam chuti jeden druh cerealie kupim 10 sackov ked su v akcii...a uz nekupujem kazdy tyzden po jednom baliku...takisto napr toaletky papier kupujem ten maxi a vzdy ked je za napr 0.29 tak si kupim na parmesiacov anekupujem kazdy tyzden za 0.59 ..... Asi vies co myslim🙂)) a jasne zahrada vlastne produkty ale to uz vyzera ze mas v malicku🙂) a urcite ta motivacia ze na konci tunela bude svetlo a bude domcek dokonceny🙂))) to si niekde treba datna papierik ako "motivacnu magnetku" kedje najhorsie kukni🙂)) drzimpalce

uglybetty1234
25. okt 2020

mozno by si mohla prispiet do rozpoctu predajom veci, co mate, ale nevyuzivate, pripadne nenosite - hracky, oblecenie, topanky, kuchynske potreby, nabytok atd..

kiwi3
25. okt 2020

ak sa pytas na jedlo, tak vela veci je doslova zadarmo. staci ist na vylet a zbierat. mas z toho sirupy, caje, lekvare a hocico dalsie, fantazii sa medze nekladu. batch cooking si musim pozriet aj ja. este som o tom nepocula.

luna116
25. okt 2020

Ahoj. Moja známa chodila v práci na obedy (1,20 €). Zjedla polievku celú a polovicu druhého jedla. Druhú polovicu si preložila do vlastnej dózy a mala na večeru. Robila to tak preto, že jej vyoperovali žlčník a nemohla veľa zjesť naraz. Ale je to super aj na ušetrenie.

sima116
25. okt 2020

Ďakujem za vysvetlenie 🙂 Budem to skúšať v Novembri. Ten Batch cooking - teda varenie (ideálne) 2-3h jeden deň v týždni na celý týždeň - v zásade sa pripravia ingredience, ktoré sa následne nakombinujú do nového jedla za pár min. Zatiaľ som to robila tak, že som si spravila plán vo štvrtok , nákupy piatok a varenie v nedelu. Ale veľmi mi to lezie na nervy ešte v nedelu keď mám večer oddychovať konečne, variť ešte 3 hodiny (prvý krát mi to zabralo 4h:D) tak myslím, že sa budem musieť zorganizovať inak. Teraz rozmýšľam že si plán jediel spravím v pohode cez víkend, v pondelok budeme dojedať zvyšky z nedele, a v utorok nákupy ráno a varenie večer.... No uvidí sa! :D

kotulicek
26. okt 2020

Šikovná žena 👏👏 tu mnohé sa môžeme učiť od teba

Strana
z2