icon

Financie a výdavky medzi partnermi

insed
12. jún 2023

Ahojte. Som rozvedený s 2 deťmi v striedavej starostlivosti, mám priateľku, ktorá má tiež 2 deti. Keďže mám striedavú starostlivosť, bývame spolu len 2 týždne v mesiaci. Tie 2 týždne v mesiaci bývam u nej, starám sa o dom, záhradu a náklady na to financujem. Okrem toho občas zaplatím nákup potravín, prispejem na energie. Samozrejme platím si aj vlastný dom, náklady a prevádzku. Partnerka okrem tohto požaduje, aby som prispieval aj na kaderníčku, kozmetičku, občas tankoval do jej auta, platil kompletné opravy, občas dal vreckové jej deťom, aj všetky opravy okolo jej domu /aj zaplatil, aj urobil/. Platím aj komplet dovolenky či predĺžene víkendy a už sa mi zdá toho až až. No vyčíta mi, že nechodíme často na večeru, na masáž, že jej nekúpim len tak niečo bezdôvodne. Jednoducho prispievam jej podstatne viac, ako prispievam sebe a mojím deťom.
Ako to je s rozdelením financií u podobných pároch?

0silvia0
12. jún 2023

@insed pre mna je takyto zivot nepredstavitelny. Ty zijes v dvoch domacnostiach s dvoma druhmi deti. To pocas dvojtyzdnovky u partnerky je tvoj dom prazdny? 2 tyzdne financujes svoje deti, 2 tyzdne financujes cudzie deti, kupujes im handry, davas vreckove. Vymenis deti, domy, na 2 tyzdne mas partnerku, 2 tyzdne nemas partnerku.
Ja sa do tohoto stylu zivota nedokazem vzit, pre mna nepredstavitelne.

mane01
12. jún 2023

@insed no, je to divne teda… az sa mi nechce verit, ze by mohla byt taka drza zena, ze pyta od chlapa na kadernicku… by som sa neznizila k takemuto zobraniu. My sme tiez taka patchwork family. A z toho dovodu mame vsetko presne rozdelene. Ja platim za svoje deti, on za svoje. Ja rozhodujem o tom, co mojim kupim, kruzky a oblecko, tak aj platim zo svojho. On zasa za svoje, do toho sa mu ja nemiesam. Ja si platim svoju kozmeticku, on svojho barbera… dovolenky platime 50:50. Energie tiez ferovo, ja viac, lebo moje deti u nas byvaju (a dostavam na ne vyzivne od ich otca), jeho deti u nas nebyvaju. Jedlo a cokolvek treba ferovo rozratame. Znie to divne, ale pre mna je podstatne, aby boli financie upratane. Ale zas ja som financnik aj ako profesia, tak trochu mam asi aj profesionalnu deformaciu 🤪

insed
autor
12. jún 2023

@mane01 to máte podľa nejakého predpisu? Iba žartujem.
Ja sa nemusím deliť úplne 50:50, chcem práve prispieť aj trochu viac, keďže mám vyšší príjem. Len to delenie je úplne mimo mňa. Mne je jedno, či pýta na kozmetiku, alebo kaderníčku, len ak jej dám aj na to, aj na to, natankujem, nech už nepýta na masáže, večeru a pod. Mám proste limity.

mane01
12. jún 2023

@insed ako sme sa dohodli, tak mame… u nas som ja ta, co zaraba viac, ale zasa ja som tiez ta, co viac usetri… moj muz co ma, to minie… vacsinou na svoje hobby. Ale kedze financie na domacnost a tak mame podelene, je mi jedno, na co minie svoje peniaze, ktore mu ostanu. Ja mam zasa ine priority, do toho sa nestara on. A este jeden motiv z mojej strany: moje deti su moj zavazok, nie jeho. Nechcem, aby mi niekedy v slabej chvilke vycital, ze musel robit na moje deti. Takze ja by som ani neprijala take ze vreckove pre moje deti, nieto este aby dom pytala…

pragmaticka
12. jún 2023

@insed tvoja priateľka je teda riadne vychcana!!!! Nerozumiem prečo by si mal prispievať na jej deti!!!! Ak majú sviatok ôk, kúpim darček. To je ais tak všetko!!! Odkladaj radšej svojim!
Beauty, handry a pod. wouw, v živote by ma nenapadlo na toto si pýtať od chlapa. Bud si nato zarobím sama, alebo nekúpim, nemam. Dovolenka 1 ročne ešte ok. Režijné náklady mi prídu tiež z tvojej strany prehnane. Bývaš tam len 2 týždne v mesiaci. Pekne si si ju rozmaznal! Na úkor svojich detí. Prídu školy, zahraničné semestre, vodičaky atď. Radšej odkladaj pre ne.

zmrzlinka2021
13. jún 2023

@insed

Ja nerozumiem jednej veci - preco si so svojou kvazy priatelkou nesadnes a nepovies jej vsetky tieto veci?
Pises, ze chodite spolu 1,5 roka - to ste vo vztahu este nepresli do fazy, ze viete diskutovat o vsetkom, zdielat sa?

Ja mam pocit, ze vas vztah je taky pseudovztah a vzajomne sa vyuzivate - ona teba na peniaze a ty ju na sex a aby si nebol sam. Proste tie rozvody sa na vas brutalne popisali.

insed
autor
14. jún 2023

@zmrzlinka2021 Túto tému som založil preto, aby som vedel aj taký nestranný pohľad na našu situáciu, či náhodou ja kdesi nerobím chybu. Lebo idem si s ňou sadnúť a toto prediskutovať. Napísali ste tu dosť pádnych argumentov, o ktoré sa môžem opierať v našej komunikácii.
Na začiatku vzťahu som vedel, že treba pomôcť žene s dvomi deťmi, aj si uvedomujem, že každý vzťah niečo stojí, akurát tie finančné nároky sú stále príliš vysoké.
Z mojej strany určite nie je pseudovzťah, je množstvo rozvedených párov, ktoré žijú spokojne s iným partnerom, to chcem aj ja. Keby mi išlo len o sex, dnes nie je problém nájsť kamarátky s výhodami. Mne rozvod práve veľmi pomohol 🙂

mjk40
14. jún 2023

Ak ste len priatelia a trvalo nežijeté spolu nevidím dôvod plne jej všetko financovať. Tobôž na úkor vlastných detí. Je OK kúpiť niečo jej deťom, jej tak isto nejaký darček a pod., ale ak naozaj trvalo nie ste spolu platiť jej prevádzkové náklady je trochu priveľa aspoň pre priemerne zarábajúceho chlapa.

0silvia0
14. jún 2023

@insed žene s dvoma deťmi je dostačujúce pomôcť mužskými prácami okolo domu, pozvať ženu na výlet, kúpiť nákup a finančne sa spolupodielať na bývaní a stravovaní keď si u nej. Ale tankovať jej auto, financovať opravy na jej dome, dávať jej deťom peniaze a financovať kaderníčku a kozmetičku, to je fakt cez čiaru a rozumnej normálnej žene by toto ani nenapadlo žiadať od frajera, s ktorým je 1,5 roka. Jej deti majú svojho otca, nech sa stará ten.
Ty sa staraj finančne o svoje deti, nie o cudzie. O chvíľu sa náklady rapídne zvýšia, internáty, vodičáky, autá, štúdium na vysokej škole. To aby si si pri takomto nadštandarde hľadal druhú prácu.

som_realistka
14. jún 2023

Kde robíš chybu? Si somárik otras sa. Cudzím deťom dávaš viac ako svojim. Stačila mi táto veta. A keď chces "spravodlivo" tak sa priateľka stavia na zadné. Mal by ti svietiť pre očami maják a nie kontrolka.

kvetinka75
14. jún 2023

kaderníčka, kozmetička, to už mi príde cez. To nech si sama platí. A ostatné pol na pol. Večere a ostatné výdavky podľa príjmu. Predpokladám, že večere máš platiť ty. No tiež by sa mi nepáčili chodiť niekoľkokrát do týždňa na večeru aplatiť to.

som_realistka
14. jún 2023

@mane01 ale mohla, priateľka môjho ex, teda teraz je expriateľka, nasťahovala sa k nemu, syna mala v striedačke, nič neprispieva, a panecek sa zobudil až vtedy keď prišiel za mnou, že podá žiadosť o zmenu rodičovskej dohody a zníženie výživného, pozerám naňho, že príjem máš vyšší ako keď sme sa rozvádzali, výdavky ti museli klesnúť, lebo ak u teba býva tak ti prispieva na náklady, až u mediátora z neho vyliezlo, keď sa preberali výdavky, že platí jej hypotéku a leasing na auto, a poplatky do školy a krúžkov za jej syna, skoro ma drblo. Ale keď to počul môj právnik tak hovorí, poďme do toho, vysudime dvojnásobne výživné 😊

miriam11
Odpoveď bola odstránená
eliska13
14. jún 2023

@insed prečo jej tankujes?ty sa o ňu staráš ako o svoje dieťa.Zniz budget a uvidíš aká to bude láska.Ak by žila sama ako by vyzila?

katkaslamka
14. jún 2023

Mohol by si sa naklonovať? 🙂 Myslím, že si dosť starý a skúsený aby si vedel, čo áno a čo nie. Takých ako ona nájdeš na každom rohu. Ale možno by bolo zaujímavé počuť aj druhú stranu, aj keď dovtedy sa šklbe perie, kým sa hus nebráni 🙂 Skús byť pol roka nezamestnaný a uvidíš aká LÁSKA to je. Pekný deň

insed
autor
14. jún 2023

Dievčatá, ďakujem vám za vaše postrehy, mojím deťom nedávam menej ako jej deťom. V tom som naozaj spravodlivý, ako som uvádzal vyššie, ak jej prispejem na kaderníka, ja si presuniem rovnakú sumu bokom. Ak kúpim niečo do jej domu, rovnaká suma ide na môj. Zaplatím opravu auta, rovnaká sumu si odkladám na opravu môjho..... Preto z účtu odbieha dosť prostriedkov napriek tomu, že mám celkom slušný príjem. Že občas jej urobím nákup, kúpim nejakú drobnosť domov ma netrápi. Ale napríklad dovolenky, aspoň jedna letná a jedna zimná, na to treba odložiť mesačne 4-5 stoviek a kde je ešte rezerva pre čokoľvek?

kvetinka75
14. jún 2023

ono sa ťažko hospodári a rozdeľujú peniaze, keď sú dve domácnosti, každý má tú svoju. Podľa mňa sa snaží vyžmýchať z teba čo najviac. Ak ona jazdí na svojom aute, nevidím dôvod platiť benzín. Ak by ste spolu na ňom niekam išli, tak beriem, zaplatiť časť benzínu. lOpravy, chod domácnosti. Opravy - je to jej bývanie, tebe ona prispeva na tvoju domácnosť? Ke´d si u nej, nepoviem, strava, príp. časť nákladov na bývanie ale potom by aj ona, keď je dlhšie u teba mala platiť to isté

tiezjedna
14. jún 2023

@insed ja si neviem predstaviť, že by som po partnerovi žiadala príspevky na kaderníka a kozmetičku,vreckové pre moje deti 🙈ja si toho teda neviem predstaviť viac z toho vášho “vzťahu”, ale toto mi úplne vypalilo oči…

mane01
14. jún 2023

@som_realistka 😳 akoze nemam slov na taku prizivnicku! Na druhej strane tvoj ex tiez dobry trtko! Tak svojmu chcel prispievat menej, aby cudzie zvladal zivit! A ani mu to neprislo divne? 🤦🏼🤦🏼🤦🏼

kristiii
14. jún 2023

@insed mne prídeš ty divnejší než ona. Ona ťa vyžmýkava, prenáša v podstate akúkoľvek finančnú zodpovednosť na teba (dobre to má vymyslené) a ty si na jej hru pristúpil. Prečo by neexistovali zlatokopky, keď existujú chlapi ako ty.

miamaria
14. jún 2023

@insed Ahoj, prides mi na zaklade odpovedi k prispevku ako celkom rozumny muz, tak nechapem, preco mas takyto nerozumny vztah, resp. sa musis pytat tu na fore pre mamicky na nazor... ako bolo opakovane spomenute, tvoja priatelka ta nadmieru financne vyuziva, zlyhava komunikacia nakolko ty to zacinas vidiet z ineho uhla atd. a jej sa to nepaci, a este sa chcem opytat, z akeho dovodu nemozete spolu celorocne byvat, ked mas svoje deti v striedavej?

miamaria
14. jún 2023

@kristiii Presne, niektori chlapi su taki dobraci a baby to patricne vedia vyuzit

som_realistka
14. jún 2023

@mane01 však po tomto sedení sa do týždňa rozišli, lebo keď videl ako mediátor dvíha obočie, a ja som sa ho opýtala, že či teda úplne j...ty alebo len trochu, keď chce vlastné deti okradnut, tak jej povedal, že hypo jej platiť nebude, nasledovalo domáce peklo a rozchod, ale to viem od spoločného známeho, inak sa "rozišli, lebo si prestali rozumieť" 😊

zmrzlinka2021
14. jún 2023

@insed
Pisem "pseudovztah" preto, ze po 1,5 roku by ste si mali povedat, co dalej vo vztahu. Lebo ak chcete zit ako rodina (pripadne sa vziat), uz nebude platit moje a tvoje peniaze; moj dom a tvoj dom; moje a tvoje deti.... v plnohodnotnomv ztahu uz sme "MY", spolocne zdielame to dobre, aj tazke, spolocne sa rozhodujeme, doplname, obohacujeme. Vztahy s milion "vratkami" su len pseudovztahy, ludia sa vzajomne vyuzivaju, ale nikdy nepridu k plnosti lasky, k dovere, k najhlbsiemu priatelstvu...

Co sa tyka prachov - tu si ja musim strazit muza a nedavat najavo velmi veci, lebo on je schopny mi kupit aj modre z neba len preto ze poviem "jeeej, to je pekneee"

insed
autor
15. jún 2023

@miamaria toto fórum je o tom, pýtať sa a získavať aj iný pohľad na vec. Častokrát je tu téma, ako je muž lakomý, lenivý, možno vypočítavý a že nijaká by s takým nechcela žiť. Preto ja chcem byť nápomocný, nerobí mi problém akákoľvek manuálna práca a starostlivosť o partnerkine veci, samozrejme aj finančná pomoc. Iba miera tých financií sa mi zdá privysoká, no vďaka odpovediam už viem, ako ďalej postupovať.
Spolu bývať nemôžeme kvôli deťom a cestovaniu. To by som musel každý deň voziť tie moje cez 30 km do školy. A čo potom s domom? Len nedávno som ho postavil, predať by som ho určite nechcel a prenájom skôr nie, to by všetko zničili.

insed
autor
15. jún 2023

@zmrzlinka2021 chceme žiť ako rodina, aj sa o tom bavíme, ako píšeš: v plnohodnotnom vzťahu už sme MY, lenže takto máme 2 domy, 2 autá, 4 deti a 2 výplaty. A tu je ten problém spravodlivo rozdeliť tie dve výplaty 🙂 Podľa jej nárokov nám chýba ešte jeden plat.

eva112014
15. jún 2023

@insed Tvoje deti sú tvoja krv a vždy budú tvojimi deťmi. Jej deti sú pre teba cudzie. Nechápem prečo platíš rovnakou sumou na jej deti?! Píšeš, že žiť spolu nebudete resp. nedá sa, načo si robíš zbytočné problémy?! Jednoducho ži vo svojom a ona tiež.Stretávajte sa raz u teba a raz u nej. Žije tak mnoho ľudí. Zbytočne si komplikuješ život. Prepáč, ale kebyže chodíš do bordelu asi ťa ten sex vyjde lacnejšie.

zmrzlinka2021
15. jún 2023

@insed Treba si sadnut za jeden stol a povedat si veci na rovinu.

sense
15. jún 2023

No je s tebou kvôli prachom a nie kvôli tebe, privries kohútik tak stráca záujem. Venuj sa viacej a dopraj viacej vlastným deťom.
Keby som chlap tak toto nepotrebujem a keďže som žena a mala by som financovať 2 domácnosti tak tiež toto nepotrebujem.
Pomôcť ôk, ale využívať sa takú už u mňa nehrali

insed
autor
15. jún 2023

@zmrzlinka2021 úplne s tebou súhlasím. Ja som už dávnejšie videl ten "náš" problém a vieš, keď toho človeka máš rád, veľa vecí sa proste prehliada. No zároveň si uvedomujem, že takto žiť určite nechcem. Preto som sa pýtal aj tu na fóre na názor a ten sa mi potvrdil. Predpokladám, že si sadneme za stôl, ale postavíme sa už ako opäť dvaja slobodní ľudia.