icon

Financie mladej rodinky

3. aug 2023

Ahojte ženy som tu nová, mám 21 rokov s priateľom sa nám podarilo bábätko. Prednedávnom sme sa presťahovali nájom nám vychádza 600 eur ... Skôr by ma zaujímalo ako to máte vy druhý ? Priateľ zarobí 970 eur ja som pracovala pred materskou takže materskú budem mať okolo 600 eur ...ako si ale zaradiť financie aby sme vyšli ? Strava, nájom poprípade svoje hobby hľadám podobných ľudí ako my aby mi nejako priblížili taký ten klasický život aby sme vedeli vyjsť 🤗🤗 veľmi pekne ďakujem za odpovede .

Strana
z6
hendikep
6. aug 2023

ja Vas fakt nechapem zeny… pyta si rady ako usetrit a vyzit, vobec nepoznate ich situaciu a uz mudrujete ze ma vo svojom veku cestovat a bla bla bla … jasne a potom po 35ke ked uz podla Vas bude mat dost precestovane a odzite , vytvorene rezervy, zazemie, styri investicne byt atd. atd. moze zacat riesit CAR nie? Vsetkych sa snazite natrepat do toho svojho vzorca “ ako by to podla Vas malo byt “ … kludne cestovat moze aj ked deti budu vacsie … nemusi kazdy dochovat deti v dochodku .. normalne ma to vytocilo jak hned vsetci viete mudrovat do cudzieho zivota … niektore z Vas by som za matky fakt nechcela …

@autorka nahodou priatel ma celkom fajn plat na vychod len neviem ci si Ty uvedomujes ze matersku budes mat len pol roka a potom rodicak 420€ plus pridavky 60€ na dieta .. Ja Ti radim sa citivo odputat od nabytku … predat ho na market place a za vytazok sa prestahovat do bytu ktory je mensi a lacnejsi lebo to mate extremne predrazene alebo skuste poziadat o hypoteku lebo platit 600€ do luftu je strasna skoda … a potom uz len sledovat akcie a utiahnut trosku opasky a uz sa Vam to pomaly ukaze ako Vam to vychadza …

hendikep
6. aug 2023

@lasona 👏🏻 my by sme si rozumeli, to akoby si opisovala moje hospodarenie 😂

gaabriela2212
6. aug 2023

Bud predať ten starý nábytok co ste si priniesli a presťahovať sa do 3izboveho. Alebo poslať manžela do zahraničia .V tejto časti krajiny asi veľa možností nie je. My sme od PO a tiez nič moc ale stále lepšie ako okolie Michalovie. Alebo pohľadať si lepsie platenu pracu v inom meste a presťahovať sa tam.Podla mna vam vela penazi na hobby a dobre zabezpecenie dieťaťa nezvýši.Moje deti od narodenia na UM a jedna buxa 22€ ktora mi vystacila na 5-7 dní. Ja som uz na rodicaku tak ten príjem uz nieje ako pri materskej ale neplatime najom 600€ ale za hypo 300 tak je to rozdiel.

katarina4141
6. aug 2023

Ako fakt tu uz par ludom poriadne vyjebava.
Nevyzit skoro z 1000 Eur ked uz najom bude zaplateny ?
Ano... pokial podaktore kupujete nonstop kazdy bozi mesiac a nie raz ale minimalne 3 x handry, kozmetiku a najlepsie tie najdrahsie aby sa ukazali ze na co vsetko maju tak sa necudujem ze pisu, ze je nemozne vyzit !
Potom uz ozaj ostava len kupovat" suche rozky a tresku" hlavne ze slecinky maju znackove kabelky a handry.
Och boze...

mira0611
6. aug 2023

Autorka ich prijem je nizky na hypoteku. Ja by som skor odporucaja štatny fond rozvoja a byvania. Kedze priatel je z detskeho domova on ma moznost dostat hypo od statu za 1% sa mi zda, ale informujte sa v mieste bydliska na obecnom alebo mestskom urade! Odchovanci z detskeho domova maju velmi vyhodne podmienky!!!!
Ovela lepsie nez teraz ponukaju banky, v banke aj keby ste uver dostali tak teraz s 4%urokom.
Po narodeni dietata, nech sa priatel ozve uctovnicke, ze sa narodilo babatko a chce mesacne dostavat na dieta danovy bonus t.j.+140 euro k jeho vyplate + dostanes aj 60 euro ako pridavky na dieta.
Drzim palce.!

zoeeoz
6. aug 2023

Usetrit vies celkom na jedle..urob si presne plan co budes varit a co k tomu treba a nakup rob na tyzden a nekupuj nic navyse..ak ides nakupovat kazdy den po troske tak to koniec koncov vide viac lebo nakupujes bez rozmyslu..ani nechod nakupovat hladna :D

lenkakravcova
6. aug 2023

Ešte dnes ten nábytok nafoť a predaj.
To už by som tu izbu radšej použila ako špajzu, sušenie prádla, prípadne miesto na bicykel, než na skladovanie nepotrebného nábytku.

lakebabe
6. aug 2023

@martinka13 nemusia väčšina zmluv ma v prenájme že pokiaľ odchádzaš skôr ako po roku z vlastného rozhodnutia nie sú povinní vrátiť depozit. Chránia sa tým aj vlastníci bytov je to dosť rozšírené

dididudu
6. aug 2023

Nuž tak treba hľadať inde prácu.. môj muž tiež cestuje za prácou aby sme sa mali dobre 😊 možno lacnejšie bývanie a s dieťatkom ste tiež mali počkať keď nieste finančné na Tom dobre

elizita
6. aug 2023

1. nábytok predaj a choďte do menšieho a lacnejsieho,ver mi,že aj keď ušetríte na menšom len 150€/mesiac, možno práve tie sa ti zídu. My sme boli s 1 dieťaťom v 2i neprerobenom, s 2 deťmi sme v 3i a žijeme si v pohode a slušne. Starý nábytok z 2i sme rozpredali nakomplet.
2. Príjem na tak mladých ľudí a v takej lokalite nemáte hrôzostrašný, len treba mať plán,že časom sa treba posúvať. Čím je človek starší,tým má väčšie nároky. Aj my sme boli veľmi skromní keď sme mali 25r. 🙂
3. Takmer všetko pre deti som mala z druhej ruky. Do 3r som kúpila novu vec len výnimočne. Ušetrila som kopec peňazí a pritom chodili deti vždy moderne oblečené. Najväčšia palka boli pre mňa plienky. Našťastie to trvalo len 1,5r.
4. Kojenim ušetris riadne peniažky podľa toho čo počúvam koľko stoja UM.
5. Na stravu miniete veľmi veľa na to,že ste len 2. to prehodnot. My minieme max 700 a to sme 4, deti už dosť zjedia a niekoľkokrát do roka hostim rodinu.. a to už som v štádiu že na akcie a ceny moc nepozerám.

martinka13
6. aug 2023

@lakebabe tak predpokladám, že zmluvu ma naštudovanú....

naturalka
6. aug 2023

@autorka gratulujem ku babatku, ak budes potrebovat, pokojne mi napis, po dcerkach mam nejake vecicky, elektricku odsavacku…rada ti to posuniem 😉
Inak, my sme byvali v 2i byte, dietatko a my s muzom, ktory popritom pracoval cely cas z domu…neskor sa k nam pridalo aj druhe dietatko, ale to uz muz chodil radsej do officu. Nemali sme ziaden priestor navyse - kociare nam parkovali v spalni, vanicku sme prenasali z jedneho miesta na druhe…a to sme mali prijmy o dost vyssie. Doteraz mam nostalgiu, ked idem okolo “nasho” podnajmu a spominam, ako sme si tam zili…tym som chcela povedat, ze ten 4i by ste mohli prehodnotit 🫣

danielahamar
6. aug 2023

@katarina4141 tiež sme to doma rozoberali, kde toto speje a každá druhá na mk zarába 5litrov😁

kvietocek87
6. aug 2023

@gaabriela2212 za hypo 300 a inkaso ste k tomu co nazaratali.Kolko platíte inkaso?Voda,eletrina, plyn,teplo(či už ústredné kúrenie alebo samostatne plyn,elektrina, tuhé palivo) ,telka,internet.Kolkoizbove to máte.Teraz keď pôjdu hypotéky hore a taktiež inkaso tak ďakujem pekne

lacibo
6. aug 2023

@abbey1 aj ja som mala prvu dceru v 21, este na VS a bolo to super..stale sme vyzerali viac ako sestry ako mama s dcerou..bola som vydata a manzel mal svoj dom, takze sme byvanie mali poriesene..u vas to mate v podstate celkom fajn s financiami..nemate dlhy a uvery, to si ani neberte..skus usetrit na MD na strave, obleceni..pre babo kupis krasne veci z druhej ruky, sj tu na MK..alebo druha moznost zvysit prijem na priatelovej strane..potrebuje este brigadu alebo druhu pracu podla mna, aby ste sa mohli lepsie nadychnut...prajem zo srdca zdrave dietatko a pohodu doma

lacibo
6. aug 2023

A este ma napadlo..ak by ste sa ocitli vo financnej tiesni..priatel ma moznost oslovit nadacie ako Navrat , Usmev ako dar..ako odchovancovi z DD sa mu isto neotocia chrbtom..muz pracuje v CDR, preto mam tieto info

gaabriela2212
6. aug 2023

@kvietocek87 ak vas to zaujima az tak presne to je180 hypo+ 115( inkaso uz sa nam dvíhalo teraz )a keďže sa mi to nechcelo rozpisovať tak som to uz dala spolu +Telefon telka max 50. Ja im tu nekazem brat hypo teraz su drahe, ale ak sa slecna pýtala ako ušetriť tak určite ist zo 4izbaku do 3 to majj hned ušetrené 150-200€ mesacne na najme, a predať nábytok co nevyužívajú a skladajú ho zbytočne v jednej izbe.Hned im to niečo ušetrí .

cecilia29
6. aug 2023

Autorka určite ísť do 2-izbaku - načo platiť prenájom za miestnosti ktoré sú sklad. Nábytok predať na bazári . Bábätku kupovať bazarove alebo sledovať fb skupiny a bazáre- často sa veci darujú alebo lacno predaju.

fantaghiro21
6. aug 2023

...zili sme v garsonke par mesiacov 4 osoby,ked sme kupili dom ,dom sme prerabali....
Najom stal do 500 aj s energiami .Zial.lacnejsi a dostupny nebol v tom case.tahali sme hypo aj najom...(byvat u svokrovcov,babky,dedka,matky sme nemohli).presli sme si vela toho ,aj zbytocne vyhodene peniaze za najmy....
Len ked sme to dokazali prezit my,4 clenna rodina v garsonke,dokaze to 3 clenna v mensom byte...
Necitala som celu diskusiu,len niektore komentare,a suhlasim,ze 4izb byt je prilis velky pre malu rodinu...platit najom kvoli nabytku je nerozvazne....

jeronymo
6. aug 2023

Základ tam je, maš strechu nad hlavou. Ak by som bola na tvojom mieste už s tvojimi rozhodnutiami nech su akekolvek ( predpokladam, ze ten byt je plne zariadeny), tak by som sa rozmyslala nad tym, ze do konca roka sa z toho bytu odsťahujem... 1) dostatok času na uvedomenie si zbrklých rozhodnutí, 2) dostatok času na najdenie niečoho lepšieho, 3) dostatok času na pripadny predaj nepotrebneho nábytku, 4) nechcem strašiť a netuším ako maš nastavenú zmluvu (ako 21 ročná si to možno neuvedomuješ), ale aby od nového roka si nemala vyšši najom kvôli (plánovaným zvyšeným)cenam energii....

katarina4141
7. aug 2023

@danielahamar
No evidetne ano 🙂
Este som tu citala niekde prispevok, ze chlap zaraba velmi malo a nech si hlada inu robotu.
To uz fakt len doslovne kreatury mozu napisat.

vieronika14
7. aug 2023

Ahoj zijeme tak ze ja som doma s detmi a muz b Nemecku 3 tyzdne robi a tyzden je doma

lasona
7. aug 2023

@hendikep ja ovládam teóriu, prax je niekde inde😆😆

hendikep
7. aug 2023

@lasona 😂😂 ja robim skoro vsetko ale chcem este chodit po mlieko a domace vajcia 🤣 a raz mozno aj domaci chlieb okrem jogurtov ✌️

Strana
z6