icon

Financie po smrti partnera: Na čo máte nárok?

19. máj 2024

Dobry den
Prosim vas vedeli by ste mi poradit na co mam narok. Tragicky zomrel moj partner mame skoro 2rocneho synceka. Nestihli sme sa vziat. Chceli sme neskor ked syn vyrastie aby bol na svadbe tiez. Ja som na rodicovskom zijeme v podnajme. Mam este nejake uspory ale nie vela hrozi ze skoncim s malym na ulici. Nemam narok na vdovsky prispevok. Sirotske bude male partner bol szco partner si vraj platil nizke odvody . Poradte prosim ci je nieco co by som mohla ziadat nejaky prispevok. Do prace este nemozem ist kym maly nepojde do skolky jasle v meste nemame a ked sa prestahujem do okresneho mesta nikto mi tam podnajom neda a aj budu ovela vyssie platby to sk nemozem dovolit. Poradte ci mam na nieco narok. Mam uspory na 3-4 mesiace potom skoncime asi na ulici

zmrzlinka2021
19. máj 2024

@modrava No nemusi clovek rodit, iba ked ma vlastne byvanie, nejake zabezpecenie, slusnejsi prijem, len musi v tom pripade prijat fakt, ze ked sa nieco poserka, moze sa dostat do velkych problemov. Tie pravdaze mozu prist aj "z idealu", ale v pripade ako pise autorka temy, je tam vacsia pravdepodobnost.

apolka77
19. máj 2024

Úprimnú sústrasť

Choď hneď zajtra na mestský úrad, oddelenie sociálnych veci a rodiny .
Popytaj sa na možnosti. Takmer každé mesto obec má mestské byty a ak nie tak sociálne. Skús sa spýtať na túto možnosť, daj si žiadosť. Že by ti bol byt pridelený do 3 mesiacov je pravdaže utopia ale zas nevyskúšas nemáš...takto je vždy nádej aj keď malá. Hlavne čo sa týka tých soc.bytov väčšinou sa aj tak dávajú na 1-3 roky každá obec má svoje podmienky. Keď uz budeš na oddelení soc.veci spýtaj sa aké mas ešte iné možnosti. Držím palce aby si natrafila na normálnu dušu ktorá ti bude vedieť poradiť a dať aspoň trochu svetla na konci tunela.
Okrem iného obrat sa na rodinu, tetu, sestru, otca, babku kohokoľvek ...možno je niekde 1 izba kde by si zatiaľ mohla s malým žiť...aj na rok zatiaľ ..
Do práce ísť budeš musiet. Ale určite sa pozbieras. Vela šťastia.
Tie komentáre ohľadne podnajmov a manzelstva si nevšímaj. Nikto nekraca v tvojich topánkach.
Nie každý dostane od rodičov na začiatok nejakú hotovosť, nie každý zdedí byt po babke, nie každý chodí víkendy na obedy ku svokrovcov, nie každému zaparkuje auto pred domom za pol cenu.proste ti ľudia to nikdy nepochopia...nie každý sa vie rozhodnúť v správnom čase na výhodnú kúpu či hypo...aj tí čo tu teraz kritizujú lebo mali šťastie raz možno padnú na hubu a budú ešte v horšej situácii ako si teraz ty. Nič nie je večné. Ani domy, ani byty . Stačí vojna ako na Ukrajine a všetko padne všetky statky...raz každý môžeme s holým zadkom a jednou igelitkou stať pod mostom ..

zmrzlinka2021
19. máj 2024

Autorka,

je mi luto tvoje velkej straty, skus sa urcite obratit aj na priatelovych rodicov, na svojich rodicov, na priatelov. Neboj sa poziadat o pomoc svoje okolie.

muchotrafka298
19. máj 2024

MOja znama sa ocitla v rovnakej situacii, nahle jej v zahranici zomrel partner a ona zostala bez akychkolvek prostriedkov a prace s dvomi malymi detmi. Vratila sa na SR a pretlkala sa ako vedela. Okrem sirotskeho pre deti nemala po partnerovi narok na nic. Ona sa venuje roznym takym alternativnym veciam, ale dostala sa z toho. Len sama povedala, ze nikto nemysli na takychto ludi, co im nahle zomrie partner alebo partnerka a ostanu na ulici.

zmrzlinka2021
19. máj 2024

@muchotrafka298 Ale tvoja znama sama sa rozhodla neist so svojim priatelom do manzelstva. Vtedy clovek musi ratat s urcitymi vecami a nemoze zopodvednost a dosledky svojich rozhodnuti prenasat na inych.

silvike
19. máj 2024

@muchotrafka298 Tak ako v prvom rade snad maju oni dvaja, rozumej rodicia rozmyslat ako by to bolo s detmi a financiami keby sa nedaj boze jednemu z nich nieco stalo. Musia mat v prvom rade oni dvaja nejaky plan"B".

sense
19. máj 2024

Obrátiť sa na rodinu nielen svoju ale aj partneroviu ziadať o pomoc ci môžeš u nich ostat alebo ci sú ochotni pomôcť s dieťaťom a ty do prace...
Ďalej si môžeš dat inzerat ze po strážia dieťa. Pripadne hľadať sharivany byt s inou mamičkou co je na dieťa sama a navzájom sa podeliť nielen o nájom ale aj o opatrovanie a hľadať prácu.... Žiaľ ine možnosti nemáš... Predpokladám ze ste nemali s partnerom spoločne peniaze alebo spoločne úspory....

sense
19. máj 2024

@muchotrafka298 žiaľ žijeme v dobe ze v takýchto veciach musia myslieť hlavne ľudia na seba a vytvoriťaspon ako takú zábezpeku.... Žiaľ problém je ten ze veľa ludi si mysli ze im sa nič nestane alebo nejako bolo nejako bude...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
martinkatinka
19. máj 2024

Autorka sa vobec neozyva.
Skus si podat prihlasku do skolky a par mesiacov mozes byt zamestnana a aj dostavat RP. Byvanie skusit najst lacnejsie. Musis si prepocitat vydavky a prijmy.
Aj tak budes musiet cochvila riesit skolku a zamestnanie,kedze dieta bude mat 3 roky.

aurora33
19. máj 2024

@sheila121 samozrejme, okrem iného aj to.

bublinka1426
19. máj 2024

maleho mozes dat do jasli/ ty do prace. zial nic ine ti neostava, ak nemas rodinu ci kamaratky co by ti pomohli, alebo na par hodin postrazili dieta.
kopec zien na RD strazia aj ine deti, vyskusaj pozistovat aby si aspon na par hodin mohla ist robit.

aurora33
19. máj 2024

@doriiis ano, suhlasim.

muchotrafka298
19. máj 2024

@silvike ako to je jasne, ze to je kazdeho osobne rozhodnutie, s kym bude mat deti a ci pojde do manzelstva alebo nie.

oblecenie99
19. máj 2024

Naozaj žasnem, ako niektoré zabúdate na tomto fóre, že síce je pre mamičky, ale tu nie ste v postavení matky verzus vaše dieťa, aby ste tu poučovali a vychovávali. To aj vlastnej kamoške by ste takto bez súcitu povedali do tváre, že na, tu máš, bola si nezodpovedná?
Myslím si, že čo sa týka výstrahy a poučenia tam, kde to ešte má zmysel, je vyčerpané hneď v úvode diskusie v druhom príspevku. Autorka už VIE a ľutuje.
Aj keď je jej prípad smutný a riešili to zle, je hrozne čítať všetky tie príspevky, ktoré priam navodzujú dojem, že dieťa by malo byť výsadou ľudí ďaleko ďaleko za vodou.

autor
19. máj 2024

Poviem len tolko ze budte radi ze mate muzov ktory sa chceli s vami ozenit moj partner sa zenit nechcel vzdy opakoval ze kamarati co sa ozenili vztahy sa im zenenim pokazili a olutovali ze sa ozenili. Ked sa muz nechce zenit zena ho nedonuti ani na 5 minut na urad ist. Viem ze by som teraz mala vdovske pani na urade mi to tiez povedala ze zeny na toto nemyslia a vela mladych muzov umiera a zeny ostanu bez koruny ked sa zenit nechcel ako som ho mala nutit. Tazke to je nechce sa mi ani zit budem pod mostom s bezdomovcam
i. Tu kde zijem je male mesto niesu tu jasle A skolka az od 3 aj pol roka bola som sa pytat ani 3 rocne tu nezoberu. Chcela som ist do mensieho bytu a na inzeraty co som volala hned mi povedali ze musia byt 2 prijmy inak sa ani nebavia so mnou ze som len s rodicovskym a malym dietatom.rodinu pomoc nemam mama zije v anglicku sa tam vydala byt tu predala brat zije v nemecku ale ma 2 deti a 3 deti ma jeho zena. Partnerovi rodicia ma nepustili ani na kar ani k hrobu oni ma nikdy nemali radi mam 1 kamosku tu pisem z jej konta ale ona ma 2 deti ona mi nema ako pomoct maly uz nespi ani na obed on je zivy to s nim hocikto nebude

autor
19. máj 2024

Nevedela som pred tym o vdoveckych a sirotskych prispevkoch s partnerom sme sa o tom nikdy nerozpravali on dobre zarabal nemali sme sa zle

zuzuliennka1
19. máj 2024

@muchotrafka298 taki ludia maju mysliet sami predsa, a ist do vztahu s vedomim, co vsetko sa moze stat.
kto na nich akoze ma mysliet?
dvaja sa zoznamia, velka laska, ostaneme spolu, chceme dieta (alebo “pritrafi sa dieta).. tak hadam premyslam aj nad tym, kde budeme zit, z coho budeme zit a ako budeme zit - ked budeme len tak na hromadke, alebo pravne spojeni manzelstvom.

sasa1310
19. máj 2024

on dobre zarábal a mal minimálne odvody? Tak odrbával štát a teraz ten štát sa má o teba postarať?

mamina7070
19. máj 2024

uprimnu sustrast

partner bol zapisany v RL maleho?

mimikas
19. máj 2024

Mozes ist za mamou do anglicka, za bratom do nemecka. Nic ta tu realne nedrzi a s malym moyˇzě lam chces. Pokial si na tom tal ze ti nema kto pomoct a rodina je v zahranici chod za nimi. Pod mostom nebudes, my zeny mame sily za 3 vhlapov a urcite najdes vychodisko. Si s malym sama, v podstate mozete ist kam chcete. Aky mas vztah s mamou?

muchotrafka298
19. máj 2024

@zuzuliennka1 ona to myslela tak, ze neexistuje nejaka organizacia, ktora by im pomohla, na co maju narok, kde sa mozu na ake urady trebars ist. Jasne ze kazdy sa ma starat sam o seba a mysliet dopredu a zabezpecit sa.

stanzi
19. máj 2024

Uprimnu sustrast, mrzi ma, ze si prisla o partnera. Ale niektorym veciam nerozumiem…Vo vasom meste nie su ani jedny sukromne jasle/skolka? To co je za mesto? Zatial mas RP, ten by ti pokryl vacsinu poplatku za sukromnu skolku, takmer cely plat by ti ostal na pokrytie dalsich vydavkov ako najomne atd.
Partner slusne zarabal? Vase dieta je jeho dedic, potom by malo zdedit nejake peniaze, nie?…Je sice pravda, ze s nimi nemozes nakladat lubovolne, iba so suhlasom sudu, avsak predpokladam, ze sud by odklepol pouzitie casti penazi na potreby dietata (napr. mozno aj na to zaplatenie sukromnej skolky, potom by ti cely RP+plat zostaval na zivobytie)….Alebo partner nemal ziadne uspory?

mandarinka555
19. máj 2024

Autorka, takže zhrnula si to v pár vetách, ako sa nič nedá...Takže ti neostáva nič iné, len nejaký azylový dom.

sense
19. máj 2024

V podstate ta tu nič nedrží, tak chod za mamou do anglická a začni odznova. Prepáč... Ale ak by som sa chcela vydávať a chlap nechce tak s nim nemam dieťa, pokiaľ by som sa sama nevedela o to dieťa postarať a zabezpečiť ho . Píšeš ze ste sa mali dobre tak prečo doparoma otec dieťaťa mal minimálne odvody? Ty si pred dieťaťom pracovala? Mas sa vôbec vrátiť do akej roboty?

Teraz máš jedinú možnosť hľadať spôsob ako to pôjde a nie dôvody prečo to nejde....

inull5
19. máj 2024

@aurora33 presne tak!!!!!!

sheila121
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
bublinka1426
19. máj 2024

@1ryba a to este stat ponuka aj tehotenske a ine nezmysly. takze zeny mali sancu si nasetrit este pred narodenim. ...kocikovne, rodicak krasna suma uz dnes, co mame hovorit my z 225 euro :D spred 5-6 rokv..a zas ruku na srdce nic neslo dvojnasobne hore, nez ten rodicak. a atak maju ludia problem vyzit.
mna skor udivuje naozaj fakt ze sa plodia deti bez toho aby ludia mali daku financnu zabezpeku....presne ako pises. finfnacna gramotnost povinne na ZS

apolka77
19. máj 2024

@sheila121
@bublinka1426
@1ryba vy ste normálne?
Pani tu zomrel partner.
Hallooooo.
A vy sa tu odbavujete , moralizujete vami nevyžiadane rady.
Prosil Vás o to niekto?
Ste morálne obludy, sa spamatajte.
Ako jej pomôže tieto vaše výčitky.
Cynické obludy presne ako ľudia ktorý nám momentálne vládnu.
Snáď sa vašim detom nikdy nič takéto nestane a nedostanú toľko hejtu....a moralizovanie.
Srdce máte kde?