Financie v rodine
Dobrý deň.
Prosím vám ako si kocirujete financie? My sme 3clenna rodina, ja, snúbenec a 1,5rocne dieťa. Ja mám materskú 409€ on cca 2,500-3000€ . Moje výdavky sú poistka 60€, mobil a internet 70€, a zvyšok mám mat na stravu a veci do domácnosti, benzín.
Do otehotnenia on platil hypotéku(jeho dom) a energie.
Ja som mala na starosť stravu a chod domácnosti. Naše výdavky sú približne rovnaké. Do nástupu na materskú som to neriešila, mala som dobrý prijem+ rezervu na ucte- výdavky boli vyššie ako 500-600€ ,vlastne aj stále sú, len môj prijem je niekoľko násobne nižši a ja som vyčerpala rezervu. Už som sa aj pohrávala s myšlienkou ísť pracovať, ale nečakane som otehotnela a navyše, chcem sa venovať synovi, milujem rodinný život. Snúbenec má prekvapil výrokom, že v iných rodinách ženy dokazu vyžiť z rodičovského príspevku-áno dokazu ale pri našich narokoch na život a stravu si to neviem prestaviť.
Za cely rok a pol mi poslal 2X500€( kvôli Vianociam, narodeninám, svadbe v jejo rodine na darceky)
Ako fungujete u vás? Ďakujem.
akekolvek ukony s nehnutelnostou ktora je zatazena hypotekou je potrebne schvalovat bankou a je pravdou ze ked hypo bral bol samoziadatel a ak tebe prevedie cast nehnutelnosti a da ta na uverovu zmluvu tak vlastne si zborsuje rating o + 3 osoby (ty a dve dei) tj horsie uroky alebo s tym banka nemusi suhlasit
proste nie si v uplne dobrej pozicii a to ako sa stavia k financovaniu stravy a domacnosti je dost odstrasujuce a rizikove pre teba
Nuz viacere sme sa stotoznili s nazorom s lienka.7, ze toto nie je dobra situacia pre teba a ty autorka teraz prskas hnevom a urazas.
@vler ale ja som sa nepýtala na vás názor, ale na to ao to funguje v domácnosti kde je mamicka na rodičovskom. Radiť mi tu a robiť scenáre do budúcnosti je viac nez neetické.
Mame cca rovnaké príjmy a všetky peniaze su spoločne ,všetko chodí na môj účet ,mužovi preposielam nejaku čiastku ,poplatim čo treba a so zvyškom si môžem robiť čo chcem 🤷
Ja to vidím tak, ze jediná "mudra" si tu ty 👌
Žiješ z rodicaku, v dome svojho partnera, povie ti, ze mas aj s jeho dietatom zit z rodicaku, v podstate nemáš nič a ešte si znovu aj tehotná. A chces byt doma. Peniaze svoje nemas, žiješ z úspor, aj ďalšie 2 roky ďalej budeš, svadbu o ktorej snivas, ma celu platiť on...
btw, co si si predtým nekúpila niečo svoje? Vsak si predsa zarábala... ty si to predstavuješ tak, ze za to ze si mu porodila deti, sa on o teba bude teraz starať? Parada👌👌👌
Ešte raz, nemáš prijem, banka ta do uvneho vzťahu nevezme, plus tvoj priateľ ak uz ma hypo s dobrým úrokom, bol by idiot aby si to teraz prehodnocoval s tebou, a rátali sa mu tam ďalšie 3 osoby, ale ok, snívaj si ďalej 😉 a ak si myslíš ze napise list do banky, aby ta pripísali na LV len tak, tak takto to nefunguje (ak ti to náhodou takto povedal). Ani po sobáši nebudeš mat narok na dom, budu ho mat deti v prípade jeho úmrtia. Ty nie. Aby si s tým nahodou nerátala...
Ešte prosim napis, co si len tak baj ocko nakúpila do jeho domu a kolko ta to stalo.
U nás sú financie tak, že všetky chodia na moje účty. Ja platím všetko a keď chce muž peniaze v hotovosti, vyberiem mu z bankomatu. Sme rodina, živíme naše spoločné deti aj našu spoločnú domácnosť. Nechápem, prečo by sme mali jeden druhého vydelovat.
Ahoj, my to mame zariadené tak ze keď sme spolu začali byvat založili sme si spoločný účet a na ten posielal každý polovicu vyplaty. Z toho sa platilo všetko okolo domácnosti. Potom som ostala na rodičaku a davala na spoločný účet polovicu, on doplatil za mňa zvyšok aby sme mali to vo predtým. Keď dvíhali rodicak ja som pridala on o toľko ubral. Teraz ked uz pracujem davam zas polovicu a on tiež. Uvidíme na koľko nam to vyjde keďže všetko ide hore, možno zvysime % ktoré davame na domácnosť ,deti...inak na začiatku som bola za jeden účet a tam všetky príjmy ale muz nesúhlasil tak máme takto 3 účty, každý svoj a spoločný...
@lienka.7 teba typujem na 2-3 deti každé s iným muzom. Však? Ostrieľana zena životom🙏😁
Zo srdca ti prajem, aby vám to vydržalo. Lebo to vyzerá na štýl môj dom, moje peniaze, moje pravidlá. No budete to mať ťažké. Zo 400 € kúpiť plienky, veci pre dieťa, stravu ... . Drž sa baba.
A este aby som ti teda zodpovedala na otázku, som tiež na RD, tieto peniaze sú pre mňa a pre nase deti vylucne (plienky, mlieko, kozmetika, oblečenie....). Mimo to aj pracujem, z týchto peňazí časť sporim detom a časť používam na úhradu za nákupy. Cast ide na na rezervu bokom, s ktorom sa nehýbe. MM plati hypo a ucty, taktiež aj môj mobil 😉 ked treba nakupi aj on, plus ďalšie spolocne výdavky co mame ako rodina (výlety, dovolenky restauracie). A ak by mi povedal, ze mam zit s deťmi z rodicaku tak ho akurat tak kopnem do riti. Ale vieš co, on by mi to nikdy nepovedal, lebo si ma vazi ako partnerku, zenu, matku jeho deti...
No v normálnych domácnostiach sa financie zdieľaju na spoločnom účte z ktoreho sa platia vsetky vydavky , je jasne ze z materskej alebo rodičovskeho nemozte hradiť vsetko tak ako z platu lebo je to rozdiel, ale prispievat na spolocny účet svojou čiastkou , ked zacnete pracovat budete prispievať viac . Je to o kompromise medzi vami a mal by si to uvedomit aj partner ze je to ponizujuce aby ste si pytala peniaze od neho na bežné výdavky ved vychovavate aj jeho dieťa. Skuste zvážiť nejaky spolocny ucet kde bude nejaka čiastka na bežné výdaje ak nieje za celkove zjednotenie účtov 😉
Odhalila si ma 😉👌
@lienka.7 a tak veľa času máš, že nonstop na nete sliediť a odpovedať, aby ti niečo neušlo. Prosím ta venuj sa rodine, ak nejakú máš. Ja som si sem prišla prečítať nejaké príklady z iných rodin, a nie nejakú zenu ktorá má nudný život a len predstavy o cudzom živote. Lebo tvoj príklad na financovanie si neuviedla. Len urážať. Preco by som si mala akože kupovať niečo svoje dom alebo byt, kwd sme sa zasnúbili a myslíme to spolu vážne? Ja niesom nejaká uboziacka ani sa nepotrebujem ľutovať a nevyplakávam tu, že nemám z čoho žiť preboha 😁Mám vlastne auto, šetriaci účet, stavebný pozemok, životnú poistku, telefón, podiely na urbariáte a vlastním dokonca aj parkovacie miesto v meste 😁 prišla som sem na to ako fungujú iné rodiny keď sú v podobnej situácii ako ja. Ja som nikdy nechcela byt na mužovi závislá, možno teraz budem musieť byt len som si to nechcela pripustiť. Mne by napríklad spoločný účet v budúcnosti nevyhovoval. Po rd idem pracovať a plánujem si šetriť a pracovať ďalej, ako pred detmi. A aj keby ten dom nemal byt môj ale len deti, vôbec mi to nevadí. Ja vlastním stavebný pozemok v Malackach, ale tiež ho nehodlám predávať z investičného hľadiska. Do príspevku som nepísala do podrobná kto čo z nás vlastní to by sme tu boli do rana, keby mám vypisovať kde som začínala, ako som sa dostal k peniazom a čo som kedy zdedila, mna zaujimalo ako majú financie na stravu a drogeriu ženy na materskej a ty mi tu vestis že s druhym deckom skončím pod mostom. Môj partner platí ohľadne maleho všetko, platí aj výlety dovolenky, servis aut, všetko čo sa týka domu a na mne kvázi nechal len stravu a drogeriu. Preco sa tu človek nemôže opytat niečo nez toho, aby ho tu niekto urážal a vestil mu budúcnosť plnú rozvodov a niečoho čo vôbec nemusí byt? To môže kazda jedna mamicka skončiť na mizine keď ma spoločne účet s manželom..jednoducho mužovi prepne a pozícia všetku hotovosť kamosovi a ten to proste nevráti. Hocijaké pripady existuju, ale nebudem tu niekoho negovat že sa o par rokov vidíme ako tu place kvôli manželovi ktorý prehral všetky úspory zo spoločného uctu
Neviem si predstaviť, že by sme peniaze riešili takto,.....hoci máme obaja svoje účty, ale berieme to skôr tak, že momentálne na ten môj pribúda toho naozaj, že minimum, tak 80% platí manžel, ale s tým, že to čo zostáva na tom "mojom" sú úspory základ na potrebné nečakané výdavky. Ale ani jeden to neberieme ako moje alebo tvoje peniaze. Takéto zmýšľanie naozaj nerobí dobre v rodine. Takto fungovalo mnoho známych a teraz už veru nie sú spolu
@baska19 tento príklad mi je zatiaľ zo všetkých najsympatickejši. Spoločný účet mi nejak nereze, tiež tam môže byt riziko odcudzenia peňazí, alo som písala vyššie. Muž môže požičať peniaze rodine alebo kamarátovi a peniaze už neuvidíme. Ale mat účet kde budeme prispievať v rámci možnosti je dobrý nápad. Ja mu dám prečítať celu diskusiu 😁 ale asi to mecham na vikend
No normálna developerka si 👌👌👌 len vlastnú strechu nad hlavou nemas, prijem nemas a mas podla partnera zit z rodicaku. A dúfas, ze ta len tak po svadbe pripíše chlap na LV. No daj potom prosím vedieť ako si po svadbe, ktorú ma tiež celu zaplatit on vlastne dopadla.
A nikto ta tu neuraza, nevymyslaj si tu laskavo. Pokial nevieš zniesť konštruktívnu kritiku a aj ine názory, tak nabudúce nepis na internet.
@baska19 a presne ako píšete, niesom naučená prosit o peniaze a jw to pre mna ponizujuce. Možno tým, čo povedal som mala hneď oponovať a tento príspevok by ani nevznikol. Nechám si tuto debatu na vikend, lebo niekedy sa možno človek boji ozvať a nakoniec dostane úplne nečakanú odpoved. Ja som napríklad aj zabudla dodat že v dome mame po predaji jeho autá finančnú hotovosť v obálke ktorá mi je k dispozícii ale je mi to trápne zobrať, lebo niesom na to naučená mat peniaze len tak. Raz som z nej vzala ale po čase aj tak vrátila 🙈
On zarobi tolke peniaze a neprispieva nic na domacnost? To je co za vola.
@lienka.7 preco by som mala byt developerka? Po otcovej smrti sme so súrodencom zdedili hektáre na ktorých sa ťaží drevo. To su spomínané podiele na urbariate, a stavebny pozemok v Malackach, ja som nechala bratovi s rodinou rodičovsky dom a on mne pozemok a boli sme vyrovnaní a obaja spokojní. Nepíšem že som to kúpila ja, a ani sa tým nechválim ale som vlastníkom a aj to sú peniaze. A parkovacie miesto som kúpila ako študentka za smiesne peniaze v malom meste a mám z roho raz ročne 360€ 30€/mesačne😊 ja som nikdy nečakala že mi penaoze a niečo spadne z neba a ani teraz mi niejw prijemne prosit o peniaze lebo som v takejto situácii nikdy nebola a ani partner ma takú nepozna, aby som nemala. Preto chcem mat prehľad z iných rodin. A preco by nemohol pLatit svadbu? Vieš koľko hostí mám ja a koľko on? Nevies, presne pre ten nepomer navrhol, že svadbu bude financovať on, keby nechcel preráta mi tých 22 osob na centy.
Práve preto mas co najskôr povedat partnerovi, ze takto, aby ste vy dvaja zili z rodicaku to proste nejde. Niekde som tusim čítala ze sa bojíš? Dovod? Vsak normalne mu predloz supis náklady vs. výdavky a povedz ze takú a takú sumu si proste prosis na dorovnanie.
Riešením absolútne nie je aby si ty vykryvala zo svojich úspor. Bláznis? Alebo mu navrhni, ze sa vymenite. Ty sa vrátiš k svojmu peknému platu a on nech "vyzije" z RP. Hned pochopi, neboj👌
A zvyšok absolútne nebolo myslene v zlom, mrzí ma ak si to ty tak pochopila. V "cudzom" by som ja nikdy nebyvala, tobôž uz nie s dieťaťom a platila si 3/4 sama. No nehrozí. Nikdy nevieš kedy chlapovi preskoci a skončíš na ulici, to sa ti nevysmievam/neprajem, to je zial dakedy realita.
Mas tu kopec takych príbehov.
🤦♀️ To nie je prosenie o peniaze. Mate spoločne dieťa a spoločnú domácnosť. To znamená spoločne hospodáriť. Neberieš peniaze pre seba na kozmetiku a kúpele, ale na jedlo a plienky.
@autorka ten spolocny ucet, kde obaja prispeju podla svojho prijmu a hradia sa z neho vydaje na domacnost je fakt super vec, a velmi dobre sa da potom aj orientovat v tom ake mate vydaje, kde sa mina najviac atd...navyse sa tak daju tieto vydaje aj "zastropovat" obrazne napisane, takuto sumu tam posleme a ta nam musi stacit na chod domacnosti..zas keby je iba spolocny a nemame aj vlastne tak to by bol hotovy chaos na internetbankingu 😬😁
nech sa mylim, ale ty mas slusne nasliapnute na to, aby si tu o 2 roky pisala, na co vsetko mas narok, ked si ostala sama s dvomi detmi bez vlastneho byvania. takych krasnych rozpravok, ake ti splieta tvoj frajer je tu mnoho.ale zazvonil zvonec a rozpravke je koniec.
1. deti sa rodia manzelovi. nie frajerovi, nie partnerovi, nie priatelovi, nie snubencovi. manzelovi. na urade ste sa mohli vziat aj pocas covidu a zurku pre rodinu urobit aj teraz.
2. nemas ani najmensie tusenie, ako funguju hypoteky. a zjavne o tom tvoj frajer vie, ked ti nabulikal, ze ta dopise do LV. nie, nedopise! ak zijes v realite, vidis, ze hypo idu hore, podmienky na ne sa sprisnuju. ono to nefunguje tak, ze pride do banky a povie - dopiste matku mojich deti do hypo, lebo ju chcem velkodusne dopisat do LV. hypo bral sam, teraz by sa jeho naklady dedili styrmi a urok by mu to nielenze pokazilo, ale je mozne, ze by mu to banka ani neschvalila. takze o polovici domu prestan snivat.
K veci - druhy den po svadbe sme boli v banke, odvtedy - takmer 15 rokov, mame 1 spolocny ucet, spolocne peniaze. s prvou dcerou som bola doma na rodicaku 4 roky, teda 3 roky RD a rok uplne bez prijmu. nikdy, opakujem nikdy som sa nepytala ci si mozem kupit to ci ono, peniaze mame spolocne, nikdy mi muz nepovedal, ze zarabam menej, ci ze som 3 roky dostavala smiesny 160€ rodicak. teraz som opat s druhou dcerou na rodicaku a fungujeme rovnako. co chcem/potrebujem, kupim. vacsie investicie (dovolenky, elektrospotrebice) konzultujeme spolu, nakupy do domacnosti, oblecenie, kozmeticku, masaze riesim bez oznamovania muzovi, ci nebodaj prosby na jeho suhlas. a to bez ohladu na to, ze aktualne dostanem 400€ a moj muz o jednu nulu viac.
ja nechapem zeny, ktore si urobia deti bez manzelstva, byvaju v cudzom (chlapovom) dome a este sa musia aj prosit o € na domacnost.
@matkahelka ta situacia, ze jeden zo snubencov Ma Uz pred manzelstvom nieco vlastne a najma ak na Hypo, to je zlozita situacia tazke radit. Nastastie my s manzelom sme nemali nic 🙈
Co sa tyka spolocneho uctu @smiling89 @autorka bolo spominane, co ak Manzelovi prepne a pozicia vsetko alebo nahadze do automatu. Nuz Taka moznost je tu vzdy avsak na to treba Fakt pokrivenie charakteru a druha moznost, ze pride k skaredemu rozvodu a dotycny/dotycna s vyssim prijmom Si pri rozdeleni BSM zataji uspory je o Dost realnelnejsia a sa stava casto. Mojej vlastnej mame moj otec takto zatajil uspory lebo Mali jeden ucet na vydavky a on Mal svoj kde Mu chodil Plat a proste jej nepovedal Kolko zaraba.
Keby nemam ja na účte,chlap mi bez problémov pošle alebo mi dá kartu. Či som na materskej,rodičovskej alebo len málo zarábam.u nás nikdy žiadne vydelovanie neexistovalo. Čo je moje je aj tvoje,ako príjmy aj výdavky.myslim,že tak by to malo fungovať.
My obaja pracujeme + mám rodičák. Spoločný účet, obaja máme k nemu prístup, o €€€ sa starám ja, lebo môj by minul aj gate, šetriť proste nevie. Takto dám bokom aj 1000€.
Riesili sme toto okrem ineho s terapeutom. A podla spravnosti by mali byt vsetky prijmy rodiny spolocne z toho sa ma poplatit vsetko potrebne a zvysok sa ma rozdelit dvoma.. moze nastat aj opacna situacia skonci na ID alebo pride o pracu a zarabat budete Vy.. proste su rozne zivotne situacie a ani jeden partner by nemal na ne doplacat, ze jeden si tvori rezervu, nakupuje si co chce, financuje si konicky a druhy je rozok s maslom lebo nema ani na jedlo.... To nie je partnerstvo.. predsa sa starate o jeho dieta , nesedite doma, lebo sa Vam nechce pracovat.. nech teda ide na rodicak on a skusi z toho vyzit..
A uz uplne nerozumne je, ze idete do vztahu s clovekom co bude mat dom len svoj.. kedze ho nadobudol pred manzelstvom.. ak to mysli s Vami vazne nemal by mat problem polku domu po svatbe napisat na Vas. Ak s tym problem mat bude, nechava si zadne vratka .... Moze Vas kedykolvek vyhodit z domu.. ( deti nie ak tam budu mat trvale bydlisko tak maloletym ho zrusit nemoze.. ).. ale Vam kludne..
Po manzelstve ste v BSM.. takze peniaze su spolocne a mate narok aj sudne si ich vymahat ( vyzivne na manzelku, deti sa da aj pocas trvania manzelstva).. cize Vy mu budete pomahat splacat hypoteku na jeho dom... V pripade rozvodu narok na dom mat nebudete.. pozor na to..

@lienka.7 vy ste tusim vyštudovali vysokú školu všetkého ako tak pozerám, ale svojimi komentármi ukazujete že ste akurát tak strašne hlúpa, s prepáčením 😁😁😁Samozrejme, ze môže prepísať 1/2 na kohokoľvek len chce. Ja mám pracovnú zmluvu na neurčito, som na rodičovskej a mozem sa do prace vrátiť kedykoľvek, ale som tehotná. Preco by mi banka nemohla odobriť takýto ukon? Mám sporiaci účet kde si dávam každý mesiac 50€+ keď mi pockas prace zvýšilo mohla som vlozit kľudne aj tisíc eur naraz a robila som tak takmer každý mesiac, bola som bezdetna, bez oartnera pracovala som v zahraničí 5 rokov takze našetrené ešte mam, ale s nimi sa nedá hybat. Teda dá, ale do toho sahat nebudem, až taká sprostá niesom. Míňala som moje ušetrené peniaze ktoré som mala na bežnom ucte, s ktorými som mohla hybat kedykoľvek. Nebuďme rozpisovať do podrobná môj život, ale Viete jednoveľké hovno a staráte sa do debát do ktorých vás nic nieje, vás som sa nic neoytala keď máte takú potrebu komentovať Vswtko naokolo otvorte si psychologickú poradňu a dajte mi pokoj v mojom príspevku a nevymýšľajme hlúposti o mojom živote, neviete nic len mudrujte jak zmindrakovana modrokonickarka niekde s cigaretou v papuli. Ďakujem krasne za vás čas.