Financie v rodine
Dobrý deň.
Prosím vám ako si kocirujete financie? My sme 3clenna rodina, ja, snúbenec a 1,5rocne dieťa. Ja mám materskú 409€ on cca 2,500-3000€ . Moje výdavky sú poistka 60€, mobil a internet 70€, a zvyšok mám mat na stravu a veci do domácnosti, benzín.
Do otehotnenia on platil hypotéku(jeho dom) a energie.
Ja som mala na starosť stravu a chod domácnosti. Naše výdavky sú približne rovnaké. Do nástupu na materskú som to neriešila, mala som dobrý prijem+ rezervu na ucte- výdavky boli vyššie ako 500-600€ ,vlastne aj stále sú, len môj prijem je niekoľko násobne nižši a ja som vyčerpala rezervu. Už som sa aj pohrávala s myšlienkou ísť pracovať, ale nečakane som otehotnela a navyše, chcem sa venovať synovi, milujem rodinný život. Snúbenec má prekvapil výrokom, že v iných rodinách ženy dokazu vyžiť z rodičovského príspevku-áno dokazu ale pri našich narokoch na život a stravu si to neviem prestaviť.
Za cely rok a pol mi poslal 2X500€( kvôli Vianociam, narodeninám, svadbe v jejo rodine na darceky)
Ako fungujete u vás? Ďakujem.
Ja nechápem, keď by ti tu 50nzuen povedalo, že je to tak, nemáš si co nárokovať, máš držať hubu a krok, tak tak spravíš??? Ved rok ako uznáš za vhodne, ale teda minút rezervu a čakať druhé dieťa so snúbencom, ktorý ti za rok a pol poslal 2x 500 eur aj to na vianoce a na darčeky v rodine, svadba ci co.... Ja ti neviem. Na môj účet chodí muzjva výplata, mame každý jeden prístup a ja nerobím, nemám príjem a s peniazmi robím čo chcem.
@heidy222 Ako sa to vezme. Synovec sa nedavno rozisiel s priatelkou. Kamionista, cely tyzden na kamione, splacal hypoteku. Ona neviem, ci predavacka, alebo mozno aj bez prace, deti ziadne a cele dni nic nepocuval, len ze daj kreditku, daj kreditku. Tak miesto kreditky bol rozchod. Obe strany musia byt financne pricetne.
@zuzanockamt spoludisponent so vsetkymi pravomocami. A okrem toho, na beznom ucte mame peniaze len vo výške 1-2 vyplat čo je par tisic na bezne vydavky typu jedlo. takze ak narazas na nejaky scenar ohladom hadky/rozvodu, s beznym uctom ani jeden z nas vela vody nenamuti, tam su peniaze, co točíme na reziu domacnosti z mesiaca na mesiac. Realny majetok mame v niekolkych nehnutelnostiach, kde sme pravne majitelia pol na pol (ak by som sa mala bat rozvodu)
@evkamotka čiže s účtom môžeš narábať tak ako majiteľ? Aj ho zrušiť? Narážam skôr na smrť majiteľa, nie rozvod.
@zuzanockamt ano samozrejme pri smrti mozem s uctom disponovat ale ja som zaroven manzelka, myslim ze peniaze by mi pripadli tak ci tak
@evkamotka aspoň že tak, ale mňa by k spoločným financiám ani to nepresvedčilo 🤭
@zuzanockamt kvoli rozvodu ci smrti?
@evkamotka ???
@loginexistuje ano nakúpi, ja som len chcela vidieť ako fungujú iné domácnosti. Raz sme sa bavili o financiách a jeho predstava je že iné ženy určite dokazu platiť stravu a drogerii z rodicaku. Preto som sa pytal, ako to hospodária iné mamicky
@maciatkolulu ja sa nepytam na názor čo mám robiť. Ja sa pytam ako to majú iné ženy
@zuzanockamt ze preco by ta to nepresvedcilo k spolocnym financiam
Akoze zo 400E ine mamicky zaplatia poistku, telefon, jedlo a drogeriu? Tak nech ti ich ukaze….anyway to nezodpoveda otazku, preco jemu ma ostat a ty mas ist do minusu.
tak mu daj, mudrcovi, precitat tuto temu.. Nech si tu naivnu predstavu poopravi..
Akoze rozumiem, ze nie kazdy ma uplny prehlad vo vydavkoch, ale aby niekto so slusnym prijmom ocakaval od zivotneho partnera, ze vyjde z par stovak, to uz nie je nedostatok prehladu vo vydavkoch ale chrapunstvo.
@heidy222 vobec sa takto nevydelujeme...vymyslim pobyt, kupim pre celu rodinu, vymysli muz kupi on, ale ani toto neni pravidlo ked sa zamyslim...berieme vsetko ako nase spolocne ale davame si aj urcitu financnu slobodu a to co mame na vlastnych uctoch mozeme vyuzit ako chceme...vobec mi nepride ponizujuce a ani muzovi podakovat za veceru ked ma pozve a ani ked mi posle na ucet peniaze, nikdy sme ani jeden tomu druhemu nevyhodili na oci ze ja som kupila hento a ty nie, gro ide aj tak na spolocny 🙂 nedavno sme dali usporene dokopy, vzali dalsiu hypo a kupili si investicny byt, nemali sme usporene rovnako, ale byt vlastnime rovnym dielom ako manzelia..je to pre nas uplne prirodzene, co sa tyka financii a financovania rozmyslame rovnako...ale suhlasim ze takyto sposob neni pre kazdeho, dvojice su rozne, povahy a charaktery tiez. Jediny a spolocny ucet by som urcite nechcela 😬
@zuzanockamt ako som spominala, spolocne financie tocime na kazdodennu reziu, na tom predsa nezalezi, kto zaplati jedlo a kto benzin, ked jeme aj vozime sa obaja. Je to obezivo co pride a odide. Pride mi to skor trocha komicke, aby toto manzelia medzi sebou linajkovali. Zdielame spolocny zivot v jeho uplnosti. Realny majetok so serioznou hodnotou mame pol na pol v nehnutelnostiach
@bluka2 to si nemyslím, svadbu bude financovať celu on, sme tak dohodnutí, ale našetrené mal už dávno predomnou a prosím pekne ja som to presunula nie on, kvôli tým blbim opatreniam kde by nemohla prísť ani najbližšia rodina. Potom som porodila a posledné na čo som myslela bola svadba s novorodencom. Po roku keď už sa s dietatom dá hocico sme sa opäť začali baviť o svadbe, obvolavali sme termíny a ostala som tehotná. Tak to chceme urýchliť a mat svadbu do konca roka kým sme len traja. mna niekedy fascinuje ako ľudia dokazu prifarbovat všetko c negatívnom slova zmysle
@0silvia0 koľko má našetrené viem, lebo keď sa kupujú drahsie veci tak to spolu rozoberame, chodia mu domov aj výpisy z účtov takze on predomnou tajnosti nemá. Len mu touto témou chce otvoriť oci, ale mylsim si, ze to rýchle pochopí to takomto bombardovaní 😁
@autorka na ziadny LV ta po svadbe nedopise ak ma hypo. Lebo to musi súhlasiť banka. Ty nemáš prijem aby si tam vstúpila ako spoludlznik.
A uprimne, on ma prijem na to aby si hypo splácať sam, bol by blbec aby na teba pisal polku domu.
V jasnej nevýhode si ty, lebo po svadbe sa bude jeho uver splácať z vašich spoločných peňazí, o 20 rokov bude mat dom splateny a ty ostaneš v pripade rozvodu s holou ritou. A nemaluj si tu ideály ze nie. Je to kopec takych diskusii, odporucam ti si ich prečítať.
Keby bol taky grand, hodí ti na stol 1.000€ ze tu máš zena moja, nakuo pre nás za to. A nie aby si aj s jeho deckom žila z rodicaku🤦♀️🤦♀️🤦♀️ on dava kde svoje zarobené peniaze? Setri si ich? A ty ideš do mínusu? No pekne ti poviem🙈👌
@zuzanockamt Na Slovensku uz iba mbank otvara nove ucty, kde mozu byt 2 majitelia, my s muzom taky mame.
@evkamotka Nie je to celkom tak ako pises, pokial ja viem tak v pripade smrti majitela banka ucet zablokuje, kym neprebehne dedicske konanie. Cize aj napriek tomu ze si disponent, je sanca ze by si sa k nemu urcitu dobu nevedela dostat.
@lienka.7 Nestras ju. 1.ma narok na polovicu splatok za manzelstva 2.Moze si kupit a splacat vlastne byvanie, dat najomnika. S holym zadkom zostane iba, ak si dalsich 20 rokov vylozi nohy a nebude sa starat o nic. O ziadne svoje prijmy, uspory, ani byvanie. Ale to by mala holy zadok aj vtedy, ak by zila sama.
Samozrejme, detaily môžeme iba hádať a takto z diaľky sa aj mýliť, ale to nič nemení na tom, že s takouto logikou, že on šetrí, ty ideš do mínusu, ťa nič dobré nečaká, pretože to vypovedá dosť aj o charaktere dotyčného
@liljana ma narok na polovicu zaplatených splátok... no to je uz vyhra ti poviem👌👌👌
Bude zveľaďovať jeho majetok, z ktorého nikdy nič nebude mat. Ptedpokladam ze kupovať veci do domacnosti ktorá nie je jej.
Uz teraz si plati všetko sama, na MD so spoločným deckom, ma si to financovať sama. Genialne👌
A k tvojej odpovedi, po úmrtí, aj keď máš prístup k účtu ako disponent peniaze previesť jednoducho nemozes. Ak to urobíš, budeš musieť ich vrátiť naspäť, keďže sa stavaju súčasťou dedičstva. Len toľko k tomu.
Tak mu navrhni, že s ďalším dieťaťom, po skončení tvojej materskej nastúpiš do práce a na materskú a následný rodičovský nastúpi on. Ty si budeš konečne budovať kariéru a šetriť "svoje" peniaze a on bude živiť celú rodinu z rodičáku. Samozrejmosťou bude aj starostlivosť o domácnosť. Nech si skúsi mladý pán, keď mu je zaťažko ti dať peniaze z 3000€ 🤦🤦

@hellwant nezvyknem ,,nadavat" na Svk Ale podla mna to Bude vychovou, lebo tak Ako chlapec sa nevedie k tomu, ze sa Ma ci Uz citovo , pracou, Ale aj financne (nie pomahat) Ale podielat sa na domacnosti , tak aj dievcata sa vedu k tomu, ze je ok nechat Si vydelovat, ze domacnost neni praca a pod. Celkovo aj ja som Mala ten priklad v detstva: zrobena babka, Mama a dedo ci otec lezuci na gauci vydeluje z penazenky fialovu bankovecku na sobotny nakup 😅