Financie v rodine
Dobrý deň.
Prosím vám ako si kocirujete financie? My sme 3clenna rodina, ja, snúbenec a 1,5rocne dieťa. Ja mám materskú 409€ on cca 2,500-3000€ . Moje výdavky sú poistka 60€, mobil a internet 70€, a zvyšok mám mat na stravu a veci do domácnosti, benzín.
Do otehotnenia on platil hypotéku(jeho dom) a energie.
Ja som mala na starosť stravu a chod domácnosti. Naše výdavky sú približne rovnaké. Do nástupu na materskú som to neriešila, mala som dobrý prijem+ rezervu na ucte- výdavky boli vyššie ako 500-600€ ,vlastne aj stále sú, len môj prijem je niekoľko násobne nižši a ja som vyčerpala rezervu. Už som sa aj pohrávala s myšlienkou ísť pracovať, ale nečakane som otehotnela a navyše, chcem sa venovať synovi, milujem rodinný život. Snúbenec má prekvapil výrokom, že v iných rodinách ženy dokazu vyžiť z rodičovského príspevku-áno dokazu ale pri našich narokoch na život a stravu si to neviem prestaviť.
Za cely rok a pol mi poslal 2X500€( kvôli Vianociam, narodeninám, svadbe v jejo rodine na darceky)
Ako fungujete u vás? Ďakujem.
@alaska28 nie, v pripade ze vlastnikom je iba manzel sam, dom po jeho smrti dedi rovnako manzelka a deti. Cize v tomto pripade 2 deti a manzelka si dom rozdelia na tretiny. Polovicu domu zdedi manzelka v pripade, ze je spoluvlastnik nehnutelnosti, ak by na nu manzel daroval polovicu domu. Druha polovica po manzelovi sa dedi na tretiny.
Ale v tomto konkretnom pripade manzelia este nie su.
My mame kazdy svoj ucet.Spolocny by som ani nechcela,neda sa dat,ze by boli vlastnikmi uctu obaja,cize keby sa muzovi nieco stane,ucet zablokuju a potom co?Cakat do dedicskeho konania?Ziram na niektore komentare.Moj teraz uz muz mal tiez dom a ani by mi nenapadlo,aby ma zapisal na LV 😂 na co?Urobit si poistku,keby ma opusti a vyzmychat z neho prachy este aj za dom,ktory si kupil on?😂 niektore tu naozaj kalkuluju,obrali by chlapa o posledny cent.Ked som bola na rodicaku,platil vacsinu on,nemusela som sa prosit o peniaze,mala som kartu aj k jeho uctu..Ja chapem ako to myslis,nemam z tvojho pocit,ze by ti nedal,aj ked povedal,ze zeny maju vyjst z rodicaku,len si bola samostatna a je ti proste blbe pytat od neho peniaze...tiez som na tom tak,aj ked nikdy mi muz nepovedal nic,ani nefrflal na co minam,aj tak mi to bolo blbe...Ano,mame spolocne peniaze,ale na rd som zo svojich nevysla...muz plati vsetky ucty,cize mne ostava moja cela vyplata,samozrejme platim aj ja,ked pride nejaka poistka,alebo smeti.Inak stravu a detom oblecko kupujem ja,ale ked sme spolu v obchode,tak vytahuje kartu automaticky on,to mu uz poviem,ze platim ja 😂 Asi ma tu vacsina bude mat za hlupu,ale ja posielam na muzov sporiaci ucet,nieco aj na svoj,ale vacsiu ciastku na muzov a nikdy by mi nenapadlo,nerobit to,lebo co ak ostanem s holou ritou 🤷♀️ nerobim si zadne vratka,co sa financii tyka...ak by sme sa aj rozisli,poznam ho-urcite by mi tie peniaze poslal...cize musis len nabrat odvahu a narovinu mu povedat,ze ti to nevychadza,tak bud nech ti posiela na ucet,alebo vybera hotovost,aj ked si bola zvyknuta sa o seba postarat sama,si na rd,plat mas nizsi,nuz, tak nech dorovna,alebo nech ide na rodicak on a zbada,ze to nestaci ani na stravu 😂
Či sa ti to páči či nie, tahas jednoznacne za kratší koniec. Už si tu videla diskusiu, kde bolo zodpovedane len na otázku a všetci ignorovali dôležité fakty okolo toho? Ja nie, takze si z toho nemusíš robiť nervy. Zaujímavé, ako sa rozčuľujes/čudujes za domyslanie si, hlavne, že sama robíš to isté a veštia, kto má koľko detí a podobne.
Vieš čo, napis sem do diskusie o rok. To je vždy také zaujímavé čítať, ako ľudia pokročili. Úprimne si myslím, že ignoruješ svoju situáciu, lebo si tehotná pred svadbou a ťažko pripustiť niečo iné než vysnívaný ideál, aj keď sú varovné znaky. A teda: pozor. Prečítaj si ešte nezaujate, čo ti ženy píšu. Predstav si, že to píšu inej žene v tvojej situácii a nie tebe osobne. Našla by si s nimi spoločnu reč?
Och to je tak smutné... on platil hypo na svoj dom a ty stravu 🙈 takže po rokoch on bude mať svoj dom z tých peňazí a ty možno aj z vyššej sumy nič.
Nie, nie je to normálne. Máte spoločné dieťa, máte mať spoločné peniaze, spoločnú RODINU.
A teda odpoveď na tvoju otázku: ako máme rozdelené financie? To je čo? My nemáme rozdelené financie. Všetko máme spoločné a nikdy by som to v manželstve inak neprijala, ani môj manžel.
My máme mužov účet vlastne teraz už spolocny.kde ja preposielam peniaze s môjho účtu väčšinou cely rodicak nechavam si na svojom nejaké eura na šetrenie ktoré neminam .s tohoto spoločného účtu sa platia všetky výdavky .máme k nemu obaja karty. Sú to spoločne peniaze . Celej rodiny. Ja by som sa s s ním porozprávala neviem ako to presne máte ale asi mu nedochádza jednoduchá matematika .keď je menej peňazí ako sa za ne postarať o viac ľudí????? Alebo ho začať posielať na nákupy nech teda komplet kupuje stravu drogériu on .
Ak ma takyto pristup, tak by som ho pri najblizsom pokuse poslala obedovat alebo vecerat mimo dom, nech si plati zo svojho a nevyziera teba. Nerozumiem tomuto deleniu na moje a tvoje. Mame spolocny ucet a vsetko su nase peniaze.
U nás je všetko Naše, nie moje, ani jeho. Aj deti, aj peniaze, aj starosti, aj radosti. Nás je 5 a neviem si predstaviť žiť z rodicak a muz si bude užívať svoje zarobené peniaze🙄
Od zaciatku, co sa ku mne teraz uz manzel nastahoval sme mali spolocne peniaze, proste mi dal vyplatu a to sme spolu chodili. Ex, a vdaka bohu za to ze to je ex mi daval stravne listky. Treba si sadnut a porozpravat sa, rodina znamena co je moje je tvoje a co je tvoje je aj moje. A samozrejme aj vyplata
Nemám ja svoje a on svoje, máme všetko spoločne a spoločne všetko financujeme.
My to máme ako Paulínka a Matovič😂 máme jeden účet už odkedy sme spolu všetky peniaze tam prídu všetko poplatim rozpocitam koľko ostane to sa potom deli na jedlo, oblečenie a na rezervu ak by čokoľvek trebalo či olej do auta alebo niečo iné a to čo ostáva na vyše ide 20% na sporenie a zvyšok si delíme 50/50 to znamená že mu na balím do peňaženky cash a hotovo 😂
ten dom nebude tvoj ani po svadbe... kedze on ho nadobudol pred svadbou.. kym som bola na rd platil vsetko muz.. rodicak som mala na to na co som chcela... teraz ked robim tak mame vydavky podelene... mas 400e a mas utiahnut domacnost? to z akej planety prisiel?
My mame peniaze spolu neriešime kto co kolko
My sme stále mali peniaze naše... Spoločne.... A to je jedno ze kto koľko zarába.. Alebo minul stále sú to spoločne peniaze.... Ja by som tak ani nefungovala....
Ja mám rodicak a chodím do práce nepotrebujem peniaze od muža ale on mi zakaždým niečo pošle, škôlku som platila ja teraz mi poslal 800€ na škôlku cez prázdniny, keď sú vyššie výdavky na malého vždy pošle bez toho aby som ja pýtala či sme sa o Tom rozprávali... Pritom naozaj nepotrebujem, z každej výplaty si ešte odložím bokom.
No ja som sa uz takto osuskala, tiez som prisla byvat k priatelovi do jeho domu, porodila mu dve deti, zariadila dom, a potom som musela pekne odist s holou r... aj s detmi. Nedal mi ani cent, ani to co som tam vrazila co som mala nasporene a domacnost som tiez platila z mojho rodicaku a on zo svojho príjmu hypo... A ked som nieco pytala povedal ze to mam za najom za tie roky. No ja by som uz to co robis ty neurobila... Ale je to tvoja vec...
@jankasamulko ako by si to riesila s dnesnym rozumom a po prezitych skusenostiach? Co by si urobila inak? Mozno tvoj pohlad autorke pomoze.
Ty si vyčerpala úspory.. On si medzitým krásne usporil.. Vidíš ako si zle na to išla.. To nebude veru štedrý partner, skôr vypočítavy chytrák..sebe ukiat co najviac..
@jankasamulko Poriadny hnusak, dufam, ze sa ti podarilo aspon vyzivne co najvyssie od neho vysudit
Nie sú moje a jeho peniaze, ale naše. Máme spoločný účet
Ja mam teda len rodicak a muz pracuje, financie mame a vzdy sme mali spolocne… nikdy to nebolo ze ja platim to a on to. Aj ucet mame spolocny🙃
Moj muž platí všetko. Peniaze ktoré dostávam absolútne nerieši čo s nimi robím ( samozrejme nakupujem potraviny niečo malej a tak ) všetko platí muž , nevidí dovod aby som ešte aj z tých biednych peňazí čo dostávam niečo platila . My to mame tak že doma mame taký trezor v ktorom je vždy hotovosť a tu využívam na nákupy a na čo potrebujem . Tvoj muž je debil. Pochopila by som jeho zmýšľanie keby zarobi malo ale pri jeho zárobku by ti mal povedať nech si tie peniaze čo dostávaš užiješ . Asi nemá sajnu čo to všetko obnáša byt doma s dieťaťom a zároveň sa starať aj o domácnosť
My máme každý svoj účet,máme rozdelené kto čo si zaplatí.Manzel hypotéku úver poistku na seba a na jedno dieťa.Ja platím plyn elektriku tv internet a poistku na seba a na druhé dieťa.Stravu to si každý mesiac vyberieme 500 eur (on 250 ja 250) z toho kupujem.Auto každý máme svoje,teda benzín a opravy platíme každý za svoje auto.Do školy škôlky deťom platíme raz ja raz on.Oblecenie tiež tak raz zaplatí on,raz ja.Do domu keď niečo kúpime alebo výlety dovolenku tábor pre deti všetko platíme napoly.Takto je to spravodlivé podľa mňa.
Hmm no fungujeme tak, že muž zarába takže platí výdavky. Ja momentálne nezarábam, dostávam rodičák a prídavky. Nemáme spoločný účet. Z môjho účtu odchádza elektrina, koncesionárske poplatky a poistka na auto, prípadne keď niečo objednávam z internetu alebo keď kupujem niečo pre syna. Neviem si predstaviť žeby sme si mali každý 5 eurák požičiavať a vracať. Do potravín chodí on cestou z roboty alebo keď mi treba niečo z mesta tak mu poviem aby mi nechal pár peňazí lebo chcem ísť kúpiť to a to. Je pravda, že nám z tej jeho výplaty nič nezostáva, ale ja mám spravenú rezervu z minulosti. On rezervu nemá lebo jeho životný štýl predtým ako sme sa spoznali mu to "neumožňoval".
Spolocny bezny ucet aj sporiaci, mam nizsi prijem.... manzel plati ucty, ja sa staram o naklady a chod domacnosti. Ked si chceme kupit nieco drahsie, vzdy sa o tom spolocne porozpravame. Vsetko mame ako rodina spolocne od kedy spolu zijeme a to 3mes od zoznamenia, cez manzelstvo a bude to tak vzdy.
Ake moje tvoje onake makove... sme rodina tak hadam spolocne bez vycitiek a hlupych reci. Ale manzel to vidi rovnako, takze chvalabohu za to 🙏
Ved sam tvrdi, ze cely zivot robil a robi vsetko pre to, aby sa raz jeho rodina mala dobre a nie len pre seba.
Mame od počiatku spoločne peniaze.
Nerozumiem rodinám, čo takto fungujú.
Proste, keď je niečo drahšie, poviem mužovi.
100,200e nákup neoznamujem.
Finančne zabezpečuje muž našu rodinu veľmi dobre. Ja pokrývam náklady bez stravy, myslím, to tak, že koľko dám do rodiny ja. To je cca 900e
no ja sa musím zastať autorky, ani sa nedivím že sa rozčertila, ved Vam pise ze snubenec sa stara, chce si ju vziat len je mimo reality ohladom cien potravin a drogerie… ja mam vzdy pocit ked tu niekto nieco napise akoby vsetci Vasi manzelia boli dokonali vo vsetkych ohladoch, no nato by som sa sakra pozrela. A najlepsie hned radit rozchody rozvody dieta nedieta… , co je toto za dobu. Akoby ste nevedeli ze chlapom treba niekedy trosku dopriat vytriezvenia, pri dnesnych cenach by ho stacilo par krat poslat do obchodu a pochopil by, a mozno aj sam poslal na ucet autorke prispevok. To je tak isto ako ked si muz matersku predstavuje ako dovolenku, treba mu dopriat trocha relaxu s dietatom tak na tyzden a hned si bude zeninu pracu viac vazit. My ludia sme totiz taki, musime da prejst v cudzich topankach aby sme pochopili. Zeny tiez niekedy nechapu muzov, aku zodpovednost citia za rodinu aky tlak s pribudajucimi detmi, s manzelkou ktora na nich uz nema tolko casu. Tiez sa mozu citit nedoceneni. No a k tomu zabezpeceniu, nie kazdemu to tak vyjde, ako z casopisu, ja som s manzelom dokopy 11 rokov, z toho sme spolu chodili 7 rokov lebo som mala 6 rocnu vysoku skolu, manzel sice je mladsi o dva roky, vzal byt pred manzelstvom, ja som davala na prerabky vsetky svoje peniaze, s muzom v pomere asi takom ze on platil hypo a 1:5 prerabky a ja zvysok, aj ked nie som spolumajitel. To sme sa mali vziat v mojich 27 este len zacat riesit byt, prerabat 2 roky ako nam to trvalo a deti by sme mali kedy?? Teraz sme hypoteku refinancovali - kde manzelka uz musi byt aj s detmi zaratana, cize som ako spoludlznik a nie spolumajitel. No uz by ste ma ukamenovali ako je manzel vypocitavy ze sa opovazil zabezpecit nam byvanie pred tym nez si ma vzal 🤦🏼♀️. Financie mame tiez rozdelene - ja mam dokonca nizky rodicak, len mam profesiu kde si viem privyrobit tak som si dokonca nasetrila aj rezervu…, manzel plati vsetko okolo bytu, internet inkaso atd. Ja kym mam platim stravu, od zvysenia cien to je tiez coraz tazsie, ale my vieme vyzit z mala. Ja aj manzel sme 100% na rovnakej vlne, ze si chceme zachovat financnu slobodu, proste radi si kupujeme aj drahsie veci pre seba, a nechcelo by sa mi vzdy vysvetlovat preco zo spolocneho uctu odislo tolko a tolko… a je mi to aj motivaciou ze ked chcem svoje parady musim sa snazit… proste nam to tak vyhovuje, sme dohodnuti ze ked skoncim rodicovsku a zacnem platit hypo, doplnime ma na LV. Banka by nemala mat problem kedze som spoludlznik. Ak sa to dat nebude, bud spiseme nejaku zmluvu alebo hypo platit nebudem, vezmem nam nejaku chatu na seba alebo to poriesime inak. Velmi to neriesim, lebo ja sa rozvadzat nechcem, som veriaca a manzelstvo beriem vazne, nie je to pre mna o tom ze muz ma nastval tak sa rozvediem aj ked mam dve deti…Ked to niekto berie tak, tak sa necudujem ze nezabezpeceny sa ani nevezmu.
My z manzelom mame sice oddelene ucty, ale spolocne peniaze. Mame prehlad o tom, ake mame mesacne vydavky, vedieme si to v excely, rocne to prekontrolujeme, kedze sa nam menia vydavky aj prijmy a zvysne peniaze si odlozime na sporiaci ucet hned, ako nam pride plat. A zvysok nam musi stacit na ten mesiac. A je uplne jedno z koho uctu ake platby odchadzaju, lebo su to nase spolocne vydavky. Ked pred vyplatou mi nezostane na ucte, tak zaplati on alebo mi posle peniaze, alebo naopak: ide nakupit, opytam sa, ci ma este na ucte, alebo mu mam poslat. Ak chceme kupit nieco drahsie, pozrieme si, kto ma kolko na ucte a podla toho sa rozhodneme, ci nakup odlozime alebo sa vieme poskladat. Nie je moje, tvoje peniaze, len moj a tvoj ucet. Kazdy si moze kupit, co chce, mimoriadne vydavky nad 50 Eur "hlasime". ( "Idem si kupit cizmy", "Chcem si kupit dalekohlad", atd.) :D
Na materskej sme fungovali uplne rovnako, len sme mali menej penazi.
Fuuha, no asi to nebude také čierno biele ako opisuješ, ale ja by som to s ním teda prebrala, minimálne nq kbdobie, kým nepracuješ a máš iba rodičák. Ja som momentalne na amterskej, takže príjem mám cca rovnaký, ako ked som pracovala a rozdelenie výdavkov zostalo rovnaké. Keď však padnem na rodičák, tak jednoducho nebudem platiť to, čo doteraz. U nás platí viac muž, pretože aj zarába viac. Ja hradím iba stravu pre všetkých troch drogériu pre všetkých troch, prostriedky do domácnosti, všetko pre malú, benzín pre mňa a všetko pre psa. A to s nami býva aj svokor, ktorý mi v živote neprispel ani na toaletný papier 🙄
Muž naopak platí hypotéky, energie, poistky, internet a konzumáciu ked ideme niekam na výlet, na večeru atď.
Sme spokojní, máme v sebe dôveru a keď mi pochybí, muž nerieši a zaplatí.

Blikali by mi všetky kontrolky....JEHO dom....JEHO prachy....Dávaj si veľký pozor, aby ti neurobil ešte tretie dieťa a aby si s nimi neskončila na ulici...Nikdy totiž nemôžeš vedieť, čo sa stane zajtra 😢