icon

Finančná rezerva na odchod od manžela

22. mar 2025

Dobrý deň,

plánujem odísť od manžela, máme 3 deti, 19, 17 a 6. Prvá dcéra 19 r.nie je jeho. Deti 17 a 6 sú jeho, chce striedavu starostlivosť s čím súhlasím. Ako otec je dobrý deti ho majú radi, je taký manipulator navonok super chlap, deťom všetko a mňa a prvú dcéru dusi a psychicky tyra...atd.

Pre moju predstavu akú finančnú rezervu by som mala mat aby som sa nebála odísť do 3 i.podnajmu? Zariadenie bytu, rezervu na prvé ťažké mesiace, vyzivne nebude.

Úspory máme, ale budú sa deliť na poli. Dom je len jeho, mal ho pred manželstvom. Najmladšie dieťa nastupuje do 1 ročníka.
Rozvádzať sa zatiaľ nechcem ako prvý krok je odchod a potom ďalší krok..

Poraďte ci hľadať nájom, poblíž neho aby deti mohli chodiť hore dolu podľa ich potreby, alebo nie...mam 46 rokov

Ďakujem za povzbudenie.

Strana
z2
matkahelka
22. mar 2025

V prvom rade si zisti, ci ti byt aj realne niekto prenajme. samozivitel s 2 detmi je nocna mora pre kazdeho prenajimatela. v druhom rade, neviem, kolko spolocnych uspor mate, ale rataj s tym, ze kym dojde k deleniu majetku, mozno uz ziadne uspory na tom ucte nebudu, pretoze chlap tie prachy vyberie a bud minie, alebo ich niekomu akoze daruje. aj par zien tu z MK tuto situaciu zazilo. obzvlast, ak sa chlap rozvadzat nechce, tak ti to da vsetko kvalitne vyzrat. a z mojho pohladu, neviem sice, ake mate zivotne naklady, ale ak mas platit prenajom je 1200€ pre 3 ludi na platenie vsetkeho malo.

pl2y
22. mar 2025

@autor podľa mna bude lahko preukázateľne, že ten bazen a zahrada sa robili už počas manželstva..neboj právnici, čo sa na to špecializujú s tym majú skúsenosti..ale vždy sa viete dohodnúť s manzelom aj mimo právnikov..mal by aj on pochopiť, že si nemôže nechať cely dom bez toho aby ta nejak vyplatil..

autor
22. mar 2025

@matkahelka s 3 deťmi aj keď dcéra je dospelá, ešte studuje.

katkaseiner
22. mar 2025

neporadim ale drzim palce...ak by sa mali delit uspory, aso by som proste polovicu vzala a doklad poskytla pravnikovi - pre istotu aby sa tie peniaze nahodou "nestratili"

dadis
22. mar 2025

Najprv rozvod, viem o com hovorim. Moj ex desiatky tisic previedol na mamu a frajerku a o oeniaze sa sudime. A k tomu vydychnutiu - sama som bola 3 roky s detmi v najme. Ale ja som bola mladsia, kazdy rok, kedy neskor ziadas o hypoteku je dolezity. Pokojne mi napis aj spravu sukromne, viem co to je rozvod s takym clovekom. 3,5 roka sme sa rozvadzali a coskoro budu budu 2 roky, co sa sudime o majetok. (a to este ani prve pojednavanie nebolo)

autor
22. mar 2025

@dadis práveže mi radia sa odsťahovať a keď už každý žije zvlášť je rozvod rychlejsi

autor
22. mar 2025

@katkaseiner dakujem

dadis
22. mar 2025

To nepomoze, to platilo mozno pred x rokmi, ked sa sudcovia snazili tie rozvody zvratit. Urcite vyuzi pravnika..drzim palce

betulinka1
22. mar 2025

Dokazes pravnik ti vysvetli. V prvom rade od manzelstva bol jeho prijem aj tvoj. Cize vsetko co sa robilo a ako sa zhodnotila jeho nehnutelnost, sa da zistit aj znaleckym posudkom. Jasne, ze chces klud ale zase keby ti dal aspon 20-30 tis na zaciatok by bola velka pomoc.

barka1
22. mar 2025

Jasne. Však 19r už za chvílu odide z domu. A ak na viac nie je, 2i stačí.

ysseba
22. mar 2025

Začni tým, že si zistíš, či ti niekto prenajme byt keď máš deti. Lebo toto môže byť problém...

autor
22. mar 2025

@barka1 nie neodíde nikam, bude žiť u mňa.

autor
22. mar 2025

@ysseba hmm tak toto môže byť ešte zaujímavé, týždeň budeme dve a týždeň štyria. Potrebujem aspoň 2 a pol izbak, obývačku dám dvom mladším, najstaršia súkromie v izbe a ja v polizbe. No radosť

autor
22. mar 2025

@dadis a keď sa manžel po čase spamätá? Nie je to unáhlené hneď riešiť rozvod?

som_realistka
22. mar 2025

Moze dostat, aj ked je striedava, zalezi od pomeru prijmov matky a orca, napr ak ona ma 1200 a tri vyzivovacie povinnosti a ex 2000 v cistom tak treba poziadat aj 50E je lepsie ako nic. Len sa treba pripravit, supis nakladov, prijmov a pozor na mimoriadne vydavky, tam zvyknu ockovia pri striedavke odrbkavat.

januska12323
22. mar 2025

Ale prosím ťa, on sa akurát spamätá ako mu je dobre keď pol mesiaca nemusí riešiť žiadne deti. Možno aj tú striedavku si rozmyslí.

dadis
22. mar 2025

Je hlupe davat priucky odchodom, navyse s detmi. Chces sa rozviest? Tak sa rozved..ak nie, tak sa nestrapnuj...neverim, ze tymto prevychovas dospeleho corgona..navyse hazardujes s dusevnym zdravim svojich deti.. jedna vec je sa rozviest, ak to tak citis a robis vsetko preto, aby ste to vsetci co najlepsie zvladli..alebo robis divadlo a zatahujes do toho celu rodinu..HLUPE..fakt sa nerozvadzaj za tychto okolnosti

autor
22. mar 2025

@dadis nejdem dávať priucku, chcem odísť kvôli jeho necitlivemu správaniu a pre jeho zaneprázdnenosť.. keby zmenil správanie, dala by som manželstvu ešte šancu.

autor
22. mar 2025

@januska12323 čosi, on by chcel deti do svojej starostlivosti on ich ma rad, všetko vie pre ne zabezpečiť od malinkata ..problém je jeho povaha..ktorá začína vadiť už aj deťom.

barka1
22. mar 2025

Dokedy bude zit u teba?

namornicka
22. mar 2025

Keď je tak zaneprázdnený, už ho vidím, ako sa venuje dieťaťu čo nastúpilo do prvej triedy.

nerko
23. mar 2025

Manžel sa nezmení. Odišla by som minimálne s 10 000€. Ak Ti uľahčí život, keď budeš bývať bližšie, tak hľadaj taký nájom. Daj si pozor, aby z pomsty nestopil spoločné peniaze pred tvojím odchodom.

autor
23. mar 2025

@nerko ďakujem, áno dám si pozor na financie.

jokonda
13. jún 2025

Fu, ze co najblizsie k nemu 🤦 takto, zena idete zit sama s detmi, takze za prve, kde mate pracu a kde hlavne to najmensie dieta skolu? Tak medzi tymito dvoma miestami si hladajte byvanie. Alebo tam kde bude lacnejsie. Zvazit treba aj cestovne, ako sa dostanete do skoly, prace, peso ist Vas stoji cas a nie peniaze. Za dalsie, preco 3 izbovy byt? Najprv si pozrite po com ide prenajom+energie, ak si dobre pamatam, tieto polozky by nemali prekrocit 1/3 z prijmu, aby ste to utiahli, ale googlite, uz si nepamatam presne tieto financne vypocty. A podla vysky najmu, energie + cestovneho sa sa mozte rozhodovat, ci zvladnete platit 2izbovy, alebo 3izbovy. Navyse, ceny zial stale rastu. Takze nechodte hned od zaciatku do situacie, ze to budete mat natesno. Rozvod - dalsie vydavky, kto bude platit sudne trovy, atd. Treba dobreho pravnika, aby Vas muz neosklbal a neokafral. Ak je manipulator, to s kludom anglicana mu date deti na striedavku? Ked budu vez Vas s nim, moze ich masirovat proti Vam. Toto by som sa poradila ako riesit s pravnikom, lebo jedna vec je riesenie majetku, a druha zas deti, neviem v akom poradi sa to riesi. Vseobecne sa odporuca, za podmienok kedy ste stabilizovana, mat rezervu na 6 mesiacov a to vyska jedneho mesiaca je bezne vydavky + este nieco navrch. Alebo cely mesacny cisty prijem. Ale kolko naozaj budete potrebovat, si musite realne vypocitat, pozrite sa na bankovy ucet do historie, zvyknu sa tam dat urobit aj grafy, ale k tomu treba pripocita vydavky ktore hradil muz. Starsie deti by mohli brigadovat, maju uz na to vek. Drzim palce, pevne nervy a vela pokoja prajem 🙏❤️

jokonda
13. jún 2025
@dadis

Je hlupe davat priucky odchodom, navyse s detmi. Chces sa rozviest? Tak sa rozved..ak nie, tak sa nestrapnuj...neverim, ze tymto prevychovas dospeleho corgona..navyse hazardujes s dusevnym zdravim svojich deti.. jedna vec je sa rozviest, ak to tak citis a robis vsetko preto, aby ste to vsetci co najlepsie zvladli..alebo robis divadlo a zatahujes do toho celu rodinu..HLUPE..fakt sa nerozvadzaj za tychto okolnosti

@dadis s kludom taketo vyjadrenia, niekedy je horsie pre deti, keby tam ostali, niekedy lepsie odist. Ale to si musi kazdy zvazit sam, kazdy vie najlepsie v akej situacii je. Nesudme, lebo budeme sudeni.

Strana
z2