Finančné ťažkosti na materskej
Som na materskej , kým som chodila do prace mala som všetko , moderné oblečenie , výlety, dovolenky, proste všetko. Teraz mame veľmi zlu finančnú situáciu a neviem sa s tým zmieriť , neviem si zvyknúť nato že si zrazu nemôžem kúpiť ani jedno tričko , že nikam nechodíme lebo nato nemáme , zrazu len doma sedím s dieťaťom (ktoré milujem nadovšetko na svete) ale chýba mi byť aj pekne oblečená , pekne upravená , veď nemám peniaze ani na novú špirálu pomaly….. som z toho smutná 😞😞😞 platíme neskutočne pálky mesačne hypotéku , v tom je ten problém. Nehorázne sumy odchádzajú. Až nám nič neostane skoro.
@pe_mi aj pri spotrebaku sa posudzuje prijem.
@domkakvet no veď preto som tam písala ,že kým budú môcť refinancovať,to majú na pekne dlho.
Nakolko to,že bude mať autorka aj popri nástupe dcéry do školky prácu na TPP riadny, to nikde nie je napísané
A to že im dali 2 spotrebaky, doposiaľ
Tak im to muselo vyjsť , inak by im ich nedali
Len teda s riadnymi splátkami
toto su presne mladý ľudia , mať všetko hneď a teraz a potom vznikajú takéto problémy. Doteraz si nenapísala výšku splátky a veľkosť bytu a či je to novostavba alebo nie
@subartic áno novostavba , holobyt , 3 izbak , a naše všetky mesačné výdavky sú okolo 1400€ pár eur plus mínus. A robila som za barom v kaviarni v ktorej som mala výplatu 1300€ plus tringelty dalších 1200€ niekedy aj viac niekedy menej. Proste to bolo super. Veľa krát som mala tringelt 100€ na deň , niekedy 70€ niekedy 80€ , ako kedy, ale tých 2500€ približne som mala určite.
tiež sme mali byt skoro prázdny a zariaďovali sme postupne, prvý nábytok bol z druhej ruky (posteľ + skriňa), akurát chladničku sme si kúpili hneď, práčku asi po roku, kuchynskú linku robil muž, aj jednoduché policové skrine aby sme ušetrili, prvú prerábku sme robili po veľa rokoch keď sme už boli zastabilizovaní a nový nábytok sme si dovolili v podstate až nedávno a to je už syn skoro dospelý, nedá sa mať všetko hneď, zadĺžiť sa tak, že nemám na jedlo
Viete ja som povedala mužovi že predajme to a poďme niekam do nájmu , radšej budem v prenajme ako bývať tu a nemať čo do huby , on mi nato povedal toto “šibe ti, toľko sme za to bojovali aby sa nám to podarilo a keď už máme vlastný byt tak mám odísť do nájmu to by ani najväčší debil neurobil takýto krok späť” , nesúhlasím s ním a pohádali sme sa. Načo tu mám ostať? Čo mu mám povedať aby pochopil že mám pravdu? Veď on to zisti aj sam keď mu o 2 týždne nemám na obed nič lebo nebudem mat čo.
no dobre autorka , ale vedela si že ideš na materskú a potom na rodičovskú , trebalo ísť nie do novostavby ale staršieho bytu , možno aj dvojizbáku a kľudne prežiť jednu dvč materské dovolenky , zastabilizovať sa a potom ísť do väčšieho a novšieho . Musela to byť nutne novostavba ?
Ak by ste to aj predali a všetko vyplatili, nemusí to byť vôbec ziskové, keďže je to navýšené o úroky.
ja som začínala v jednoizbovom byte s jedným dieťaťom , potom trojizbovom s dvomi , potom som sa sťahovala do iného mesta do štvorizbového, všetko staršie byty až v 40+ som išla do domu . Chceli ste hneď okamžite a takto to skončilo .
A ty si v tehotenstve všetky svoje krásne veci vyhodila?
Keď pôjdete do podnájmu tak či tak budete platiť veľa a niekomu cudziemu.A kto vie ako budes na tom s prácou a či vám hypo daju, dieťa nebude mať tp na nástup do škôlky.Muz môže ísť na materskú a ty zatial na brigádu v gastre je stále práca.A potom jasle tie zaplatíš z rodicaku a budeš niekde na pol úväzok.Do starej práce sa nedá vrátiť na pár hodín, alebo večer, keď muž príde z práce či len na víkend?auto nemáte drahšie predať a kúpiť lacnejšie?ísť bývať dočasne k rodičom a byt prenajať?
Veru, uz by bola skoda to predavat. Napadlo mi este skusit byt prenajat, ak je pekny novy, tak by to nemal byt problem, idealne aby vam najom pokryl hypo, spotrebaky a mes.platby za byt. A vy by ste si docasne, kym si doma, prenajali nejaky dvojizbak za menej. Plus ak si robila za barom, tak si myslim, ze by nebol problem brigadne poobede/vecer prip. jeden den z vikendu si ist privyrobit, kym bude s dietatom muz. Hned sa bude lahsie dychat, aj byt ostane.
Autorka, prepáč, ale ty si dobre mimo. Ze radšej do podnájmu.
To čo je za zmýšľanie? Z blata chceš skočiť do priepasti?
A ty si v tehotenstve všetky svoje krásne veci vyhodila?
@abbey1 nevyhodila ale niektoré už nie sú vhodne pre jednu matku to je po prvé , a po druhé stále sú mi niektoré veci malé keďže som zatiaľ neschudla na pôvodnú váhu a bruško je stále väčšie. A tie zvyšné nosím do teraz.
v gastre 2500? ty si kucharka ci manazerka? 🙂
@balerina2025 v gastre na dobrom mieste sa dobre zarobí.Sused je barman a zarobí raz toľko ako jeho žena s 2 VŠ.Ale áno, večer víkendy si v práci.Doobeda porobi doma a na 15 ide do práce, ale krátky dlhý týždeň
Ľahko je napožičiavať si,ale potom niektorých realita rýchlo prefacká. Ono treba už dopredu rátať s tým,že či človek bude môcť splácať aj keď bude mať menej. Vy ste si to dopredu vôbec neuvedomili,že na čas bude tvoj príjem pod 500€ a o jeden hladný krk viac? Akože v tvojom prípade by ma nové veci na oblečenie trápili najmenej.
to st kde robila v rakusku? 100 Eur na den...
Robi muz od pondelka do piatku? Ak ano, tak Ty si najdi nieco na vikendy, vidiet sa budete sice iba vecer vo dverach, ale aspon budete mat co jest... ale dlhodobo je to aj tak neudrzatelne, bud dieta do jasli a Ty do prace alebo predat byvanie a najst si lacnejsie alebo zacni robit nieco z domu, pokial mas talent _ piect torty, robit oblozene misy na oslavy, ponukni strazenie cudzich deti popri Tvojom,...
Načo vám bol hneď holobyt s novým nábytkom? Nevedeli ste koľko budete mať teraz mesačne? Ty hľadaj aspoň brigádu a refinanc úverov do jedného. Neviem si predstaviť čo spravíte ak chlap ostane na dlhodobej PN.
Hypo a dva spotrebáky ? Rezerva padla na zariadenie bytu? A ver, že váš problém nie je mizerný rodičák cca 500€ 🙄 pár rokov dozadu som začala na rodičáku 180€, zdvihli na 230€ a keď som skončila rodičovskú bol 350€. A bola som rada, že si môžem dovoliť ostať doma s dieťaťom 3 roky a ešte mi štát na to prispieva. Tiež máme hypo, prvé roky sme mali v jedálni nábytok zo záhrady, v obývačke gauč z druhej ruky.. keď doma nemáte kalkulačku, v mobile ju máte určite, prečo ste ju nepoužili? 1400€ sú vaše všetky výdavky z toho 200€ ešte z tvojho rodičáku.. to s platom 1200 € a 1300€ ste šli do 200 000€ hypo? Nerozmýšľala ste vtedy, teraz už toho veľa nevymyslite.. ak je manžel cez víkendy doma, choď na brigádu do svojej práce.
Akú veľkú máte hypotéku? Prečo nevyšlo refinancovanie? Čo sa dá preto urobiť aby vyšlo,? To by vám mohlo pomôcť
Moje dve kamaratky dali deti do jaslí keď mali 1,5 roka, to môžeš urobiť aj ty keď už žiadne babky nemôžu pomôcť…inak bývať ďaleko od rodiny je to najhoršie
Tak mozno sa ist opytat, ci by ta nevzali brigadne za bar niekedy na vypomoc. Neviem, ci dojcis, ci nie, ci mas niekoho na pomoc, ale par stovak mesacne by vam urcite pomohlo
Akú veľkú máte hypotéku? Prečo nevyšlo refinancovanie? Čo sa dá preto urobiť aby vyšlo,? To by vám mohlo pomôcť
@1andrea111 refinancovanie im nevyjde, autorka ma nizsi prijem (hoc aj pred tym mala priznanu minimalku) ale aktualne navyse im este odpocitaju aj zivotne minimum na dieta, takze kym sa nevrati do prace a idealne bude mat cely prijem priznany, tak im refinanc nevyjde
Ja by som veru radšej jedla suché rožky a bola s dieťaťom ako mala Tričko CK a neviem akú dráhu masakru.
Ja teraz asi idem napisat uplne mimo, no mna prekvapilo, ze s takymi platmi mate 2 spitrebaky aj hypo.. My ked sme sa len informovali ohladom hypa, tak nam bolo povedane, ze co nemame si mozeme dofinancovat spotrebakom (jednym), ale potom sa to odzrkadluje aj na tej hypoteke predsa, lebo ved uz nieco splacas, tak inak kalkuluju s tou sumou hypoteky.. Neviem si predstavit, akej vysky mozete mat tie spotrebaky a este aj hypo.. My sme do toho nakoniec nesli, lebo to by som mala nonstop stres, ci by sme to vedeli splacat (byvame vo svojom, len by sme sli do vacsieho..)
No proste na pol roka nech ide na materskú manžel - materská vychádza tak isto ako plat. A ty choď tiež do prace zarobiť. Keď nemáte čo jesť.
Existuje seconhand a bazariky. Nájdeš tam kopu fajn oblečenia.
Bud sa uskromnis alebo nastupis do prace.
Oblecko mozes nosit, aj ked si matka, je ine, ked sa do toho nezmestis. Nevies sa dohodnut, ze ak teda nedojcis, ze muz postrazi 1-2 dni v tyzdni dieta v noci a ty zatial.odrobis nocnu v tom bare? A cez den dospis, ked bude spat aj dieta? Ze by ste si takto aspon trochu pomohli?
Fuuuuh, ak manžel zarobí 1200 € vrátane daňového bonusu a len povinné mesačné platby máte 1400, asi by som to tiež skúsila riešiť tým, že on pôjde na materskú, ktorá bude vyššia ako Tvoj rodičovský príspevok a Ty do práce, pokiaľ nedojcis. Alebo teda do toho roka dieťatka nejaké brigády ak sa Ti dá, na pár hodín aspoň a potom manžel na tú materskú. Potom od roka a pol by dieťatko mohlo ísť do jaslí, ktoré budeš platiť z rodičovského, ktorý opäť budeš poberať po manželovej materskej.
Ja viem, že ideálne je byť s dieťatkom aspoň do dvoch rokov, ale nemáte moc na výber a takto vás tie splátky prevalcujú... Sú maminy, ktoré zostali samé a museli ísť oveľa skôr do práce, aby bolo z čoho platiť účty a mali čo jesť. Určite to zvládnete aj vy, držím palce...

Je mi luto, a drzim vam palce, zby ste s cim skorej nasli spravnu cestu