icon

Financovanie domácnosti

impulse3
28. aug 2022

Ahojte, mam otazku, ze ci je v poriadku nasledovna situacia.
Manzel plati hypo, najom, energie, vsetko ohladom auta (kupa, poistenie, nafta), nabytok, TV a proste vybavenie bytu, sem-tam dovolenku/vylety, 90% potravin (vratane potravy pre dieta). Ma priemerny plat plus nieco nasetrene. Ja som na RD, tiez mam nasetrene. Ucty mame oddelene. Vlastne moje jedine naklady su oblecenie pre dieta (velku cast nakupia stari rodicia) a oblecenie pre mna. Manzelove naklady teda vysoko prevysuju moje. Nemala by som mu prispievat nejakou castou, aby to bolo trochu spravodlive ? Uz mi to aj tak nejak opatrne naznacil, ze na financovani by sme sa mali podielat obaja... Pred RD som to tak robila, no mam tak nejak zafixovane v hlave, ze to ma tahat manzel pocas RD.

dadis
29. aug 2022

@sasa1310
@zuzanockamt nie som notar, ani pravnik, a uz coskoro ani vydata nebudem, neviem..ale ja som tym, ze sme nemali spolocne ucty v manzelstve prisla o vela 🤷‍♀️, ale robte ako uznate za vhodne..mozno je vacsia sanca, ze vam manzelia umru, nez ze sa s vami rozvedu..

sasa1310
29. aug 2022

@zuzanockamt ja nevidím v "spoločnom účte" žiadnu výhodu. Ale absolútne.
@dadis a v čom by ti pomohol spoločný účet, keby ti stihol všetko vybrať priamo v banke ešte aj tie tvoje? Tiež by si si mohla pískať.
My keby sme sa teraz rozviedli, s holou riťou nejdeme nikto. Ale my sme na inej úrovni čo sa týka dôvery.

martinkatinka
29. aug 2022

Dobre je to, co vyhovuje vam obom. Manzelovi to zrejme nevyhovuje, inak by ti to nepovedal. Tak sa pozorozpravaj s nim.

dadis
29. aug 2022

@sasa1310 Neries..

ibajaanikiny
29. aug 2022

@impulse3 akoze,toto je jedna z tych tem,kedy si zelam,aby bola “vymyslena”. Naozaj… sorry,ale si rozmaznana. Neviem,ale podla MOJHO nazoru manzelstvo takto nefunguje. Peniaze spojit,ok,ale jeden maka a vsetko plati a druhy dostane 400 a minie na seba? Ved pises,ze vacsiu cast oblecenia pre dieta kupuju rodicia. Tiez pises,ze muz ma priemerny plat,cize sa asi nebavime o typkovi,co ti donesie domov 3000 mesacne,lebo to by bolaasi ina rec. Keby to takto mam doma ja,hanbila by som sa,o to viac,ze mas aj ty nasetrene,cize nie si na nule. Si na RD,to ake handry a kolko ich kupujes? Chapem,ze sa chce kazda zena pekne obliect,ale toto je aj na mna moc a to sa tiez rada pekne obliekam,no take sumy nedokazem minut a to pracujeme obaja a mame teda dva plnohodnotne prijmy. Uz ti to aj on naznacil,tak co ti viac treba?temu na MK,kde ti aj tak kazda poradi inak,lebo kazdemu vyhovuje nieco ine a je v inej situacii? Zijeme,resp zaciname zit tazsiu dobu,sama by som za muzom dosla a opytala sa,ako ho odbremenit. Lebo manzelstvo nie je len o spolocnych peniazoch,ale ze Vam na sebe navzajom zalezi a ked vidis,ze 99% taha pri dnesnych cenach muz,tak by som si dala facku a ozelela nove handry a zaplatila poistku,TV,natankovala alebo cokolvek…chapes?si jeho zena,to ti nie je luto,ze on mozno pracuje,ale uz nedokaze mat taky pozitok z penazi,lebo mozno nema na jedno blbe pivo (pritiahla som to za vlasy teraz,ale snad chapes,co ti tym chcem povedat). Sadni si s nim a odkomunikujte to,zjavne ho to uz stve. A rodicovsky prispevok je prispevok rodicom na zabezpecenie starostlivosti o dieta,nie na to,aby si ho rozbila na svoj zadok,ked uz sme pri tom…ak je to Vas “druhy” prijem,tak s nim aspon naloz rozumne a pomoz tym aj svojmu muzovi…

sasa1310
29. aug 2022

@dadis neriešim. Riešim len význam spoločného účtu, kde žiaden nevidím. Aj pri prípadnom rozvode si viac chránená s vlastným účtom ako spoločným. Trvá to pár sekúnd si založiť druhý účet a previesť všetky prostriedky zo spoločného účtu na ten svoj.

dadis
29. aug 2022

@sasa1310 Nemusi to byt vobec pravidlo. Moj ex bol drzgros a lakomec, tak to je asi ine. Uz by som do manzelstva s niekym, kto nechce aby som sahala na "jeho" peniaze, nesla..ale to je len moj osobny pohlad

slovenka753
29. aug 2022

@sasa1310 ja si myslím ze spoločný účet je veľká výhoda. Okrem toho ze mam prehlad, nikto nie je stratový. Keď sme spoko začali žiť mali sme dosť problém s tým rozdeliť financie, tak sme to úplne zrušili. Občas sa stalo ze ja som veeela minula na domácnosť a partner polku z toho na autá a pod. Pritom plat ma vyšší. Podľa mňa to je nespravodlivé. Ale nemáme len jeden účet, každý máme svoj a z výplaty odvádzame 60 percent z platu na spoločné výdavky a sporenie. Tiez mame lepší prehľad o tom na čo míňame a každý má aj 'svoje peniaze' pre prípad ze si chce dopriať niečo len pre seba. Úplne oddelené financie v manželstve sú podľa mňa hlúposť. Ale ved každý nech robí ako chce.

lalala94
29. aug 2022

@sasa1310 joj, to sem ani nepíš, že máte oddelené účty, toľká drzosť! 😀 Ako len môžete fungovať? Kde je dôvera? Veď ste manželia, všetky peniaze sú spoločné!

Ale nie, koniec irónie, máme to rovnako akurát máme ešte jeden spoločný účet, odkiaľ platíme potraviny a fixné náklady. Mať ale len jeden účet? Ani náhodou. Jeden účet sme nechceli aj z praktického hľadiska, ak by sa jednému niečo stalo, účet by sa blokol, ako bolo spomenuté. Minimálne v roku 2017 ešte nebola na Slovensku banka, kde by mohli byť dvaja majitelia na jednom účte. Ja som majiteľka, manžel disponent s plným právom. Meniť na tom nejdeme nič.

Ja inak nemám rada tie reči o spoločných peniazoch a blá blá. Ja rozhodne nepovažujem plat môjho muža za svoj a kým som robila (som na MD) ani on nebral moje peniaze za svoje. Môj plat je môj, jeho plat je jeho - to ale neznamená, že nevieme finančne fungovať. Akurát máme obaja radi istú nezávislosť. Nuž ale každý podľa svojich preferencií - ja by som pri jednom účte jednoznačne pocit samostatnosti stratila.

sasa1310
29. aug 2022

@dadis jaj no takého ja doma nemám. Ja mám väčšiu hrdosť mať svoj vlastný účet ako je on držgroš. A pritom on mesačne donesie o 2/3 viac ako ja

zuzanockamt
29. aug 2022

@lalala94 Som rada, že si to tu napísala. Niečo podobné som chcela napísať aj ja, no rozmyslela som si, lebo to by tu bolo zase útokov 🤷🤦
Presne tak to vnímam aj ja - môj plat je môj, manželov je jeho. Financovať domácnosť sa dá aj takto, s takýmto zmýšľaním.
Ja stále tvrdím, že takéto fungovanie ale vyžaduje veľmi uvedomelé osoby. Hodiť všetko na jednu kopu a vyťahovať je jednoduché.

sasa1310
29. aug 2022

@lalala94 áno. U nás nie je nikto finančne závislý na tom druhom a samotná dôvera je u nás na veľmi vysokej úrovni.

petrahl
29. aug 2022

@impulse3 s financiami to nevies, lebo minies cely rodicak? Bavime sa o sume 370€? A ako by si z tejto sumy chcela odlozit? Ja mam rodicak minuty za tri dni🤷‍♀️. Odide mi z neho "najom" urobim zo dva nakupy a nazdar.
Manzelove peniaze su aj tvoje peniaze. Ste manzelia. V manzelstve sa nehrame na moje a tvoje. Obzvlast ak si na RD.

elizita
29. aug 2022

@impulse3 normalne je len to co vyhovuje obom. kazda to mame nastavene podla moznosti a dohody s partnerom. my mame oddelene ucty, ale peniaze berieme ako spolocne. ale to sme my a nam to tak vyhovuje. za 10 rokov manzelstva sme sa kvoli peniazom este nikdy nepohadali.

dadis
29. aug 2022

@sasa1310
@zuzanockamt
@lalala94 Budte radi, ze ste mali stastie na dobrych manzelov, ono by to bolo fajn vo vasom pripade aj so spolocnym uctom, ak su obaja rozumni..

ibajaanikiny
29. aug 2022

@petrahl lenze citaj co pise. Ty zaplatis najom a dva nakupy. Ona nic,vidis tam rozdiel medzi Vami?

petrahl
29. aug 2022

@ibajaanikiny ako ze nic? Ved pise, ze z toho kupi dietatu oblecenie...

jaroe
29. aug 2022

@impulse3 veď áno, počas RD má ťahať manžel, ale to neznamená, že tých cca 400 eur je moje vreckové😁 Teda aspoň ja si neviem predstaviť, že by som rodicak minula len na oblečenie pre dvoch ľudí, nebodaj si ich "uliala" na nejaký tajný sporiaci účet a manžel by celú výplatu minul na rodinné výdavky. Ale tak ja si neviem predstaviť ani oddelené financie manzelstve...

0silvia0
29. aug 2022

@petrahl oblecenie za 400€ mesacne? Prehnane...

0silvia0
29. aug 2022

@dadis a ako ste fungovali s exom, ked bol taky drzgros a lakomec?

dadis
29. aug 2022

@0silvia0 Tak, ze sme sa o peniazoch nebavili, ja som minala (podla neho neprimerane), on setril. Ja som mala prijem z prenajmu bytu, pocas RD som brigadovala, len 2 roky dom zila z RD, to som si pominala uspory. Raz sa mi zdalo, ze mi ukradli kabelku, tak som volala do banky, nech mi ju zablokuju. Nakoniec som ju nasla, no nemala som vybratu hotovost. Potrebovala som na dalsi den do prace na obed 10eur, vies co povedal? Ze mi pozicia 50 eur, ze mu potom vratim. To sme boli manzelia 15 rokov - ako viem, toto som mala riesit uz na zaciatku a nie tesne pred rozvodom..to nase peniaze niekam poposielal a nic z nich nemam 🤷‍♀️

kubkovamama
29. aug 2022

@impulse3 sama si napísala,že minies,nevieš hospodáriť.Jasne,že každá v podstate minieme 400€ rodicak.Ale je rozdiel na čo.Ak si shopoholicka,že fakt iba na handry,treba sa nad sebou zamyslieť bez ohľadu na to čo tvoj muž.Aby to potom nebolo tak,že až budeš znova pracovať tak aj 2000€ výplata padne iba na handry.To už je skôr diagnóza a nie,že manželovi sa niečo nezdá o.k.Zrejme má dobrú intuíciu ten chlap.Ak by si napísala,že minies na potraviny a občas na handry,to je úplne iná situácia

0silvia0
29. aug 2022

@dadis naozaj zvlastne fungovanie. Toto si fakt neviem predstavit😔

ibajaanikiny
29. aug 2022

@petrahl pise,ze gro oblecenia pre dieta kupia rodicia jej

misinka0611
29. aug 2022

Nečudujem sa mu. Všetko išlo hore a aj pôjde, asi mu veľa neostane za to tebe keď financujes oblečenie pre dieťa a aj to ti rodičia pokúpia z veľkej časti ti musí pekne ostať. Navyše keď to oblečenie nekúpujes každý mesiac, ja kupujem pred sezónou a popr. sem tam keď niečo treba. On toho dosť ťahá z jedného priemerného platu 😏

A tiež tomu nechápem toto delenie.

barbora19911
Autor odpoveď zmazal
barbora19911
29. aug 2022

@ibajaanikiny
@ibajaanikiny Neviem a nechápem tento MK ...veď aj Žena má právo si užiť počas materskej nemôže len celé 3 roky variť starať sa o dieťa a upratovať 😅 nieje robot ani slúžka ani kuchárka je TAK ISTO LEN ČLOVEK 😅veď ten stereotyp musí byť veľmi ubijajuci ...má právo ísť do obchodu na kávu s kamoškou na obed ..alebo kľudne aj sama popozerať obchody nakúpiť dekorácie do domácnosti ísť si zaplávať wellness ..a skutočne tých 400 eur pri dnešných cenách je tak akurát na svoje potreby a potreby malého dieťaťa ...veď len taký jeden lepší obed stojí okolo 13 eur v meste ...samozrejme že sa dá aj ušetriť z rodicaku ale keď sa žena nechce zblázniť z tej materskej tak potrebuje aj vypadnúť ..ja si neviem predstaviť sedieť doma 3 roky na materskej a stále dookola to isté ..

viky173
29. aug 2022

Podla mna uplne OK, obzvlast, ked si na materskej a vyska prijmov kazdeho z Vas je diametralne odlisna. Moj manzel tiez plati vsetko, a to ani nie som na MD/RD. Ma niekolkonasobne vyssi prijem ako ja. Ja platim, iba ked si sama vybehnem daco nakupit, ked idem s manzelom plati vzdy manzel.

jaroe
29. aug 2022

@barbora19911 tak ale ona píše, že manžel má priemerný plat. Ak platí všetky výdavky, jemu možno neostane ani polovica rodicaku. A maminka, aby sa doma nezbláznila, bude chodiť do wellness a na obedíky? To hádam nie. A tak isto to oblečenie. Keď má rodina financie nadoraz, tak predsa neminiem na handry viac menej len pre seba 400 eur mesačne, dokonca ani 100.

ibajaanikiny
29. aug 2022

@barbora19911 ale ty tomu chapat nemusis,ja zase nechapem zmyslanie,ake si opisala ty. Proste kolko ludi,tolko chuti. Mam male dieta,mam muza,doprajem aj sebe,ale 400e KAZDY jeden mesiac na seba neminiem,aj keby co bolo a toboz nie,ak chlap by mal priemerny plat,tahal by 99% domacnosti v case inflacie a klopajucej recesie na dvere. A to chodim kazdy mesiac ku kadernicke,na nechty,kozmeticke,ideme aj na vylet,s malou kdekolvek na kolac ci zmrzku,ale nikdy by som necakala,ze on bude vsetko tahat a ja zas rozhadzovat iba. A hej,som relativne cerstvo po MD,ale u mna ked chlap dosiel z prace,hned sa venoval aj malej,tak mi tu netvrd,ze IBA zena na MD/RD trpi stereotypom a preto moze kazdy mesiac rozbit 400e. Vies,aj muzi trpia stereotypmi-praca,doma,praca,doma-teda,ak sa bavime o rodinne zalozenom muzovi,ktory sa o rodinu chce a aj stara. A pokial maka kazdy den a po praci sa venuje aj dietatu,tak prepac,ale aj on ma potom rovnaky narok si oddychnut a za odrobene peniaze si ist aspon sadnut na pivo/dve s kamosmi…ale opakujem,to som JA a napisala som to jasne,ze ten prvy prispevok je MOJ nazor,je to tam zvyraznene. Potom su tu opacne typy ako ty,ale za to sa nestriela,ty maj svoj nazor a ja ostanem pri tom svojom,deal?