Hospodárite spoločne?
Ahojte žienky, rada by som vedela, ako sa dnes hospodári v mladých rodinách. Moji rodičia hospodarili tak, že sa spoločne dohodli, čo kúpia, mali spoločnú VK, dôverovali si. Ja ani presne neviem, koľko manžel zarába, každý si svoje peniaze nechávame, na stravu dávame spoločne, aj na bývanie atd. Ostatné si každý nechávame. Teraz som na rodičáku no a príjem nízky. Vôbec neviem, koľko máme ušetrené. Je to v poriadku? Mne sa nezdá.
hospodarime spolocne, aj ked ucet mame kazdy svoj... vieme, kolko zarabame (teda plus minus, presny prehlad o pohyboch na manzelovom ucte nemam, ale vyplatnou paskou sa vzdy pochvali 🙂 ). spolocne pravidelne vydavky na byt, auto, poistky a pod. mame podelene, pri beznych nakupoch raz zaplati jeden, potom druhy, konicky, oblecenie a ine drobnosti si plati kazdy sam, obcas tomu druhemu, ked si chceme spravit radost navzajom, vacsie investicie spolu konzultujeme a platime z uctu, na ktorom je momentalne dostatok, prebytky posielame na spolocny sporiaci ucet... potrebu spolocneho bezeho uctu nema ani jeden z nas, zarabame priblizne rovnako a pomerne dobre, ak by to bolo inak, zrejme by sme to aj inak riesili... uvidime teraz, ked som na PN a potom MD/RD - zatial fungujeme tak, ze ked mne peniazky na ucte dojdu, manzel preposle, pripadne plati viac beznych vydavkov.. aj ked sa citim trosku blbo, ze uz nie som tak sebestacna ako doteraz, vzdy mi povie, ze to nie su jeho peniaze a moje peniaze, ale nase, zlaticko moje 🙂
@naikilaura Nie sme.manzelia,ale mame jeden ucet (naco platit dva?). Tiez som bola na rodicovskej. Nemam nejaky prehlad o prijmoch,maximalne o svojom,ked sa navrhne dovolenka,je to zo strany muza,ved on vie,ci mozeme ist,kedze zaraba viac. Asi rok som.si pisala svoje vydavky-chcela som vediet kolko miname ma takr bezne veci ako potraviny,drogeria,lekaren...plus mame vypis z uctu,kde su aj moje vydavky a to je oddelene. Mne to tak vyhovuje.
Ja tvrdim jedno: "spolocna postel-spolocna domacnost-spolocne peniaze"...inak je to potom len o o tom, ze jeden clovek bude stale na ukor toho druheho ziva penazenka.
@lubkavargova1 aj ked mate spolocny ucet tak hadam viete kolko kto zaraba🙂 to je akoze aky v tom rozdiel? ved aj tak asi jeden bude zarabat vzdy viac - to potom uz nie je ziva penazenka?🙂 ty keby zarabas 5000 euro a tvoj muz 200 a mate spolocny ucet tak je to ok, ale keby nie tak si ziva penazenka? fakt nerozumiem aky rozdiel v tomto vidis🙂
tiež máme dva účty - ale hospodárime spoločne, vieme aké máme príjmy (všetky-podotýkam) a máme rozdelené kto čo platí,.. všetko spolu konzultujeme (každý výdavok),..čiže máme spoločné peniaze rozdelené na viac strán, stať sa môže hocičo, či mne, či manželovi a takto je to podľa nás lepšie,..
inak, pokiaľ viem na SK nemôžu byť dvaja majitelia účtu (vždy je jeden majiteľ a druhý má len dis. právo) - v prípade smrti ide účet do dedičského konania a napr. ak ostane manželka s deťmi a výplata ide tam, z čoho bude žiť? - pokiaľ si ľudia veria a hospodária spolu je bezpredmetné či sú dva účty, alebo len jeden (čo sa týka spomenutých prekvapení, kde je pri jednom účte záruka, že manžel nemá ďalší, alebo že si nezobral pôžičku natajnáča???)
my mame spolocny ucet a takto nam to vyhovuje aspon manzel sa nestazuje. Spolocny ucet mame od kedy sme spolu zacali zit, cize este pred svadbou. Ja som uz osmy rok doma a nezarabam, teraz som sice este pol roka na rodicovskej dovolenke a ani potom asi nebudem pracovat. Pretoze mi malu nevzali do skolky a aj keby zobrali je malo pravdepodobne ze by sme ju nemali ako nosit. Starsia je teraz prvacka a chodi aj na rozne kruzky kde ju vozim, tak keby som zacala chodit do prace museli by sme jej ich zrusit. Nemal by ju kto vozit, manzel je v praci od skoreho rana do vecera a zarobi dost. Nema problem s mojim minanim ked si kupim nieco drahsie tak mu to poviem, ale samozrejme viem kolko mame na ucte a kolko si mozem dovolit minut. Ked som si chcela kupit drahu kabelku povedala som mu a kupila som si ju az ked aj on suhlasil a nakoniec siel so mnou. Dokonca som si nevedela vybrat z dvoch , tak mi druhu kupil na vianoce takze mam obe. Aj ked on chce nieco drahsie tak mi o tom povie, pretoze su to peniaze oboch hoci ich zaraba iba on. Minule sa ho kamarat pytal ci mu to nevadi, ze nas vsetkych ziviv a on mu povedal ze nie, ze keby nemal doma zazemie ake ma, nevedel by sa sustredit na pracu a nezarobil by tolko. To viem od jeho manzelky.Dovolenky a drahsie spotrebice riesime spoli, vcera som vravela ze chcem susicku na pradlo a povedal ze pojdeme cez vikend nejake pozriet. Este sa opytal preco tak zrazu kedze do teraz som ju nepotrebovala, byvame v dome a mame miesto na susenie
my máme tiež dva účty, ale hospodárime spoločne - z môjho sa platia účty, zo snúbencovho žijeme - máme prehľad o svojich výplatách, na väčšie nákupy chodíme vždy spolu, na menšie nie, no o finančne náročných veciach do domácnosti alebo daroch a pod. rozhodujeme tiež vždy spolu
S priateľom máme každý vlastný účet. Hypotéku, elektrinu, plyn a ostatné výdavky na domácnosť platíme na polovicu. V kupovaní potravín sa striedame. Každý si sám šetrí na prípadné horšie časy alebo na zateplenie domu, výmenu strechy a pod. Keď si chce jeden z nás kúpiť oblečenie, náradie, darčeky k narodeninám - hradí si to zo svojho účtu.
Zarábame rovnako a i keby sme nezarábali - stála by som za týmto rozdelením financií. 🙂
my sme manželia, mame dva učty. Nevidím v tom problem,pokiaľ manželia navzajom vedia o približných prijmoch a utratach. Nemám potrebu kontrolovať muža striktne,kedže dokončujeme dom,tak viem,že veľa penazí ide tam..Ked idem do obchodu, vyberam zo svojho učtu, ked zabudnem vybrať,vezmem si peniaze od neho. Ked však príde dieťa a budem bez prijmu, bude mi nechavať nejaku hotovosť, nech mám ked potrebujem.
sme manzelia, mame vlastne ucty. manzel jeden, ja dva. kolko zaraba manzel ja viem, kolko zarabam ja orientacne tusi, ale moc ho to nezaujima 🙂 nastastie. hypoteku mam na seba a aj ju platim, manzel je spolurucitel. nikdy som sa nezamyslala nad tym kde peniaze mina, asi preto, ze nemam doma "psychopata", ktory bude peniaze minat na frajerky a kamaratov a plne mu doverujem. jeho tiez nikdy nezaujimalo, ze kazdy tyzden som na manikure, kozmetike, nákupoch, lebo tiez vie, ze sice minam viac ako on, ale aj si na to zarobim a predsa, som len zena 😀 ked raz pride dieta a ja zostanem bez prijmu, isto financnu zodpovednost prevezme on, ale na toto obdobie mam patricne odlozene, tak dufam ze nebudem financne na nom zavisla 😉
kazdopadne otazka spolocnych financii je chulostiva a kazdy to ma zariadene tak ako to jemu vyhovuje a hlavne sa to odvija aj od spolocneho prijmu partnerov
Mame jeden spolocny ucet a s nim hospodarim ja. Vsetko platime cez ucet, takze manzel si to kedykolvek pozrie cez internetbanking. Co ostane davame na sporenie a vacsie vydavky spolu konzultujeme.
my mame kazdy svoj ucet, plus manzel ma podnikatelsky aj osobny, on plati vsetky hypoteky, nakupy do domacnosti, ostatne vydavky,dovolenky, ja neplatim nic len svoj telefon a plus veci co si chcem kupit pre seba + darceky ,skratka moj ucet je ,,sporiaci,,takto sme sa dohodli ked sme zacali spolu zit a takto to aj funguje stale, vyhovuje nam to,zarobim velmi dobre ale s manzelom sa to tiez neda porovnat, fungujeme takto uz 8 rokov a ziaden problem, nikdy sme sa kvoli peniazom nehadali,ale na druhej strane obidvaja vieme hospodarit s peniazmi
@naikilaura áno, spoločne 🙂
@naikilaura ja si taky model ako ty uvadzas neviem predstavit. ale ked to tak mate tazko to uz asi zmenis. vacsinou sa chlapom do zmien nechce. toto su veci, ktore si treba prediskutovat vopred, idealne ked sa stretnu dvaja co maju rovnaky nazor na oblast financii. je to jedna z oblasti kvoli ktorej vznika najviac rodinnych hadok, tusim jej konkuruje uz len svokra 😀
no este to aby som nevedela o svojich peniazoch 😉
ano, spolocne, mame pristupy na svoje ucty navzájom (nevieme si pin kody, kedze ked chcem a potrebujem, muz povie, ja jemu)
nedelime peniaze na "moje" a "tvoje", snazime sa delit si výdavky tak, aby nikomu na ucte neostal totalny minus a niekomu pekna hrstka euracov....
@naikilaura No každý má na hospodárenie v domácnosti asi iný názor. Podľa môjho názoru, ak ste manželia, mali by ste hospodáriť formou "naše", nie "moje" a "Tvoje". Je asi samozrejmé, že muž spravidla zarába viacej ako žena, tak to už na tomto svete chodí, takže nejaké porovnávanie nie je na mieste. My s mužom sme mali dva účty, ale načo kŕmiť zbytočnými poplatkami banky, teraz máme jeden účet, kde chodí všetko a všetko sa odtiaľ aj hradí. Poviem pravdu, muž zarobí dosť, ale vôbec nemá prehľad, koľko na svojom účte má. Úplne sa spolieha v otázkach financií na mňa a skôr má problém s tým, že miniem menej, ako viacej, takže keby som chcela, dokážem mu "vytunelovať" účet tak, že zostane na nule, ale zatiaľ nemám dôvod, aby som takto urobila 🙂 , ja si vážim, že je to takto, manželovi to takto vyhovuje a teda "žiadny problém a nohy v teple ..."
@dai moja draha si ma nepochopila, samozrejme ze manlia by mali aj takuto info spolocne zdielat. Lenze velakrat sa tu stretavame s pripadmi ze kazdy ma svoj vlastny ucet a ked jeden vypadne z ekonomickej sfery tak je odkazany na druheho a doslova zobre o peniaze. Lebo akosik to suvisy so slobodou mat dvojmo ucty..ked su zeny a muzi taky hrdinovia, tak potom nech maju aj oddelene spalne, oddelene spajze. Lebo sorry, ale ked si berieme niekoho tak si berieme aj so zavazkami v doborm a v zlom. Inak potom fakt ist dvojmo vo vsetkom...lenze to by uz hned nevonalo zalubencom, padali ruzove okuliare a bolo by frflania.
inak, taka mala poznamka...spolocne financie neznamena, ze mate len jeden ucet.
kludne ich mozete maj aj sto, ale neriesite financie stylom MOJE peniaze, TVOJE peniaze...a nedelite si výdavky podla nejakej sablony 50 na 50.
ale to, ze SPOLOCNE hospodárite, viete o svojich prijmoch aj výdavkoch na seba (no...pokial ide o extra mimoriadne bokove prijmy, ktore sluzia na prekvapka, alebo nejaku vedlajsiu istotu, OK)
lebo nie zriedkakedy citam take, ze zena na materskej ledva vyzije, lebo PAN otec ma SVOJE peniaze a pani mama si mala usetrit, kym pracovala. Smutne
@lubkavargova1 lubka... na uvod - nie som tvoja draha😉 to oslovenie si nechaj pre svojich znamych😉
- svoje hospodarenie som tu uz vysvetlila - bud mas zaujem si to precitat alebo nemas - potom ale nekomentuj moje nazory - my hospodarime spolocne ale mame vlastne ucty... ty tu ale tvrdis ze treba jeden lebo inak je to o nicom... predstav si ze my sme spolu v dobrom aj v zlom cez 15 rokov, mame 2 deti - obe materske som prezila bez toho aby som co i len raz zobronila o peniaze - a ucty nemame 2 - mame ich 4😉
@nyusika suhlasim... podla mna je uplne jedno kolko uctov je v rodine, vztah bud funguje alebo nefunguje - nefunkcny nezachrani ani spolocny ucet ( lebo ho drzi v rukach manzel, lebo nadava ci vydeluje aj tak manzelku etc. )
fuuuha, niekto dnes zjedol asi pod---vaciu kasu 🙂 Mne je jedno kolko uctov mate v odmacnosti len potom nevyplakavajte ze manzel nedava na domacnost, ze si kupuje nieco bez vasho povolenia...hold aj materska je nejaky prijem, tak potom sup-sup z neho vyzit 🙂 🙂 Stale tvrdim, kde zacinaju peniaze a hlavne nejasnosti okolo toho tam konci laska. Okamzite by sa rozblikala kontrolka pri peniazoch a laska nelaska dostane dovi-dopo-dopi 🙂
@lubkavargova1 ? predpokladam ze ten prispevok nebol urceny mne aj ked na mna reagujes🙂 Ci len tak si sa rozhodla ze tvoj nazor je vseobecne platny a jediny spravny a jednoducho si vsetkych hodila do jedneho vrecka 😝
ach jaj... takychto diskutujucich milujem ( pre mna materske bolo celkom ok , aj ked aj popri tom som uz prestala prispievat do spolocnych vydavkoch - z cca. 800 euro sa ale v pohode dalo pokryvat svoje naroky, pri RD sme uz do spolocneho hospodarenia RP vobec neratali a vsetko tahal manzel - to len pre tvoju informaciu, lebo uz fakt neviem o com tocis, kto vyplakava etc. ... ale tak ty asi vies 😕 )
@naikilaura nie je to v poriadku, kedze pokial ste v legitimnom manzleskom zvazku vsetky peniaze, ktore zarobite su vase spolocne, neexistuju len jeho alebo len tvoje. a je uplne jedno, ci mate tie peniaze ulozene doma v jednej pancuche alebo rozlozene na xy roznych uctoch v roznych krajinach. takze pokial on ti taji to, kolko mate spolocnych penazi, tak nepochopil ani zmysel manzelskeho zvazku. ja osobne by som nedokazala zit tak, ze by som absolutne nemala prehlad o tom, ako stojime financne. a to zase neznamena, ze musim a chcem mat prehlad o kazdom cente, ktory pribudne, ci odbudne z nasho rozpoctu, ale aspon orientacne. druha vec je, uz ako spominala aj @dai , pokial ide o rodinu s nizsim prijmom, kde je potrebne dobre rozratat peniazky, aby vystacili na cely mesiac, pripadne aby sa este aj nieco usetrilo, tak to by som uz vonkoncom nesuhlasila s tym, ze nemam prehlad. to skutocne nie je spravanie vyzreteho cloveka, ktory ma potrebu tajit toto pred vlastnym partnerom. ale co s tym urobis? je schopny a ochotny pristupit na kompromis? urobis natlak? alebo co teraz s tym chces robit?
@naikilaura ahoj,,my s mužom, ,máme každý svoj účet nakoľko sme.si ich zakladali keď sme sa ešte nepoznali, ,vyhovuje nám to takto,,dohodli sme sa čo kto bude platiť, ,v tomto sme za tie roky čo sme spolu nikdy nepohadali ani nepocítili nezhody, ,napr ja,,elektrika,,internet,,spotrebak, ,muž ,,hypotekarny úver,,strava,,proste všetko napoly,,mobili si každý platí svoj,,čo sa týka našej malej, ,oblečenie,,drogeria pre rodinu raz on raz ja,,ja som kupovala drevo na zimu cca450e, ,muž zase poistky na 2autá zaplatil plus stkacky na 2autá a nový kotol na tuhé palivo,,to bol príklad ako mi hospodarime, ,keď si chcem niečo kúpiť ja alebo muž proste si to kúpime, ,a pritom mám prehľad koľko muž zarobí a takisto aj on vie koľko ja,, 😉
My hospodarime spolocne, ale kazdy ma svoj ucet, plus spolocny. Nepotrebujem vediet o kazdom muzovom platne, rovnako on nepotrebuje vediet o kazdych mojich topankach. A aby jemu cinkali sms-ky, ze som urobila tyzdenny nakup, alebo oplieskala v Camp Davide 100€ (prekvapko pre neho tym padom uz nie prekvapko), to mozem uz rovno odovzdat obciansky...
Mame spolocny ucet a dve karty. Inak si to ani neviem predstavit, delit sa. Peniaze miname hlavne teda na hypo, najom, vseky uct tykajuce sa domacnosti, a na nase deti a nasu stravu. Vzdy mame obaja prehlad o financiach aj kde sa minaju, nespovedame sa jeden druhemu co kto kde kupil lebo kupijeme fakt iba potrebne veci.
Vidite bsby aj teraz je tu nova tema kde 15 rokov fungovsli tvoje moje nie nase zrazu zena na md muzovi sa nechce dávať na domácnosť lebo si zvykol tvoje moje.a uz je obrovský problem a to co som kedy si čítala ze zena si na toto odkladá aby nebola závislá a malá svoje peniaze to je taká blbosť ze az ked je niekto naučeny na urcity stsndsrt bude vtom pokračovať aj na md kde peniažky sa rýchlo pri bábätku minu pride druhe a uz je tam kde vsetky mamičky na md závislá na muzovi preto trebs este predtým naučiť sa hospodáriť spolocne aby neskôr nevznikol taký problem ako v tej teme.
Pripajam sa k nazoru, ze vobec nezalezi kolko mate uctov. Zalezi na charaktere, ako sa partneri dokazu dohodnut, atd. Kazdy by mal vediet o tom co robi ten druhy a hlavne mal by vediet vysku jeho prijmov a vediet nasetrit 😝
@naikilaura Asi najvacsia blbosť. Nechápem ako môžeš žiť s vedomím že ani nevieš koľko tvoj manžel zarába. Ale nie si prvá ani posledná ktorá takto žije.
Ja som býval s priateľkou (teraz už manželkou) v podnájme a to sme mali jeden účet.
Samozrejme že ak sa čosi nakupovalo tak buď sme nakupovali spolu, alebo ak bola sama, mi proste zavolala že si chce čosi kúpiť a že to nestojí málo peňazí, vždy som jej povedal ok, kup si, tak som nikdy nemal dôvod to nejak riešiť a ani ju obmedzovať. Ak sme malej čosi kupovali a sa mi to nepáčilo, vybrali sme iné a bolo.
Podla mňa je fajn ak majú spoločný účet, aspoň majú obaja predstavu čo asi kolko stojí, dá sa čo to plánovať (mi sme po prerábke bytu a zariadujeme).

@zeriempizzu 🙂 tvoj nazor ti neberiem... ja mam iny a u nas super tento model funguje - vydavala som sa z lasky, nie kvoli prachom😉