icon

Hypotéka na 20 alebo 30 rokov

3. okt 2025

rozmyslame nad hypotekou , ale velmi premyslame ci zobrat na 20 ci 30 rokov. sme nie najmladsi a teda tych 30 rokou nam pride ze velmi dlho.
no vyslo by nam platit 1300 mesacne, to je cely moj plat.
nie je to riskantny krok? je lepsie si to dat radsej na 30 rokov?
lebo ak vypadne jeden prijem, sme nahrati.
isto chceme dat aj hypoteku pripoistit.'
co poradite.
a ako to je, kebyze sa nedozijeme tych 30 rokov splacania, deti zdiedia dom, tak oni v hypoteke pokracuju ci ako to funguje.
mame obaja 33 a 34 rokov.

Strana
z2
misanthropicdann
3. okt 2025

@anonym_autor poistenie straty príjmu je rovnako hlúposť.
To poistenie platí len keď dostaneš výpoveď alebo firma skrachuje. Ak skončíš ty v práci alebo sa skončí pracovný pomer dohodou zas neplatí.
Nam toto poistenie vychádzalo 50€/mesacne pri mesačnej splatke hypotéky 600€.

Sprav si životnú poistku nech máš poistenu invaliditu, smrť, poprípade dorovnanie PN

dvoncb
3. okt 2025

Ono je to s nožom pod krkom ,tak ,či tak

mateson2004
3. okt 2025
@lucia13022023

My sme brali hypo na 15 rokov a dobre sme urobili. Ano, je to ťažké ale v 30tke uz budeme mat splatene. Samozrejme, záleží od príjmu.

@lucia13022023 to mi nevychádza🤔

vladuska20
3. okt 2025
@misanthropicdann

@anonym_autor poistenie straty príjmu je rovnako hlúposť.
To poistenie platí len keď dostaneš výpoveď alebo firma skrachuje. Ak skončíš ty v práci alebo sa skončí pracovný pomer dohodou zas neplatí.
Nam toto poistenie vychádzalo 50€/mesacne pri mesačnej splatke hypotéky 600€.

Sprav si životnú poistku nech máš poistenu invaliditu, smrť, poprípade dorovnanie PN

@misanthropicdann tiez to nemame,lebo na to zase sluzi podpora,teda uz od noveho roku to bude zaujimave pre mnoho ludi ale roboty je zatial dost takze vzdy sa da najst nova aj ked za menej penazi napr.

palipa
3. okt 2025

Nenechaj sa ovladnut strachom a riesit buducnost o ktorej ani nevies aka naozaj bude. Ak by sa vam nedajboze nieco stalo a dlh zdedia deti, tak prinajhorsom byt/dom predaju, vyplatia hypo a zvysok si nechaju. Ty ked nebudes vediet splacat, stale mas likvidnu vec ktoru mozes dat do prenajnu alebo predat a ty sa mozes prestahovat do mensieho a platit najom. Urcite chod na 30r. Zostane ti podstatne viac penazi s ktorymi mozes pracovat. To ze zaplatis ovela viacej na urokoch je nepodstatne pretoze pri dnesnych urokovych sadzbach ti aj konzervativnejsi fond zarobi viacej, co pokryje uroky a este ti z toho nieco malo aj ostane. Nevidim ziaden vyznam nevyuzit to ze ti banka pozicia peniaze az na 30r Samozrejme ti ale odporucam mat aj nasetrenu nejaku rezervu na utiahnutie splatok v pripade vypadku prijmu. To ti da cas na vymyslanie ako situaciu vyriesit a pokoj na dusi. Nehovoriac o tom ze v pripade pn mas stale nejaky prijrm a v pripade nezamestnanosti tu mas socialny fond kde mozes byt na urade prace 6 mesiacov takze z tej rezervy budes minat pomaly..

anonym_9d1bb5
3. okt 2025

@anonym_autor Dajte si na 30 rokov hypotéku. Ešte ste mladý nebudete to splácať do dôchodku, dajú sa dať aj mimoriadne splátky.
My sme si brali hypo s manželom keď sme mali 32 a 38 rokov.

anonym_760029
4. okt 2025

Hypo na 30 rokov, to čo ušetríte na splátke investujte a vyplatíte hypo skôr ako po 20 rokoch... samozrejme zabezpečiť príjem aby ste nemuseli žiť v strachu.... Ak by ste potrebovali s tým pomôcť napíšte mi, venujem sa tejto oblasti

jozoraz
4. okt 2025

@anonym_autor Dobre, toto je čistá matematika – pozri, ako inflácia „zožerie“ tvoje peniaze:

---

Vzorec na prepočet

\text{Budúca hodnota} = \frac{\text{Dnešná hodnota}}{(1 + \text{inflácia})^{n}}

kde:

dnešná hodnota = 1300 €

inflácia = 3 % (0.03)

n = počet rokov

---

Výpočet

Po 15 rokoch:

1300 \div (1.03)^{15} \approx 1300 \div 1.558 \approx 835 \,€

Po 30 rokoch:

1300 \div (1.03)^{30} \approx 1300 \div 2.427 \approx 536 \,€

---

📊 Výsledok

O 15 rokov bude mať 1300 € reálnu hodnotu asi 835 €.

O 30 rokov to bude len 536 €.

---

👉 To znamená, že pri 3 % inflácii sa za 30 rokov stratí viac než 60 % kúpnej sily.

Chceš, aby som ti spravil aj graf/tabuľku vývoja hodnoty (napr. každých 5 rokov), aby si videl, ako inflácia postupne “odkrajuje”?

jozoraz
4. okt 2025
@misanthropicdann

@anonym_autor 30 rokov jednoznačne.
Krátke splatnosti a extra splátky sú úplná hlúposť.
Hypotéka sú najlacnejšie peniaze ku ktorým sa dostaneš.
Inflácia ti zoziera tu hypotéku.
Po 30 rokoch peniaze nemajú ani polovičnú hodnotu.
Zober si splátku na 20 rokov a potom na 30 rokov.
Zober 30 ročnú a daný rozdiel splátky investuj.

@misanthropicdann presne tak, ludia nevedia ratat, ja by som zobral hypo na 100 rokov, keby sa dalo 🙂

pieksamaki
4. okt 2025

@anonym_autor. V zivote sme mali 3 hypoteky......ja som tým ze čím skôr splatiť....nerada som niekomu dlžná.....ani banke, ani statu..ale z finančného hľadiska..čím viac na dlhsie obdobie tým rozumnejsie....dovtedy sa aj tak vela veci pozmeni.....celý zivot platíme......a musime vytvárať hodnoty ;)

gab1sol
4. okt 2025
@lucia13022023

@martul aké vymyslanie ? Budem mat 32 rokov, ked budeme mat splatenu hypoteku. Chceš papiere z banky? Logicky, nikde nedajú hypoteku na byt 15 ročnému človeku, ale to hádam vieš. Ci len potrebuješ rýpať? Tento modrý kon uz fakt ide dole vodou, tu sa kazdy chytá kazdeho slova, len aby mohol zabrdnut. Človek ktorý chce normálne poradiť, vysvetliť, napise otázku inak.

@lucia13022023 a v 17 hypotéku v ktorej banke dajú?

lucia13022023
4. okt 2025
@gab1sol

@gab1sol neviem, ked pouzijes google mozno nieco najdes🙂 kks kde je pisane, ze som brala hypoteku sama? Vsak aj v prispevku som pisala v mnoznom cislu. Uz ked sa chytas kazdej nitky, tak troska rozmyslaj. Mne pride uplne vtipne ako cudzim ludom treba vysvetlovat kazdy jeden detail, pricom staci trocha rozmyslat. Koncim s vysvetlovanim a obranovanim, dokazovanim, nazvi si to radsej ako chces.

zorienka28
4. okt 2025

@anonym_autor Ked si pisala, ze "nie ste najmladsi", myslela som, ze mat 40+, nie 30. Vo vasom veku je hypo na 30 rokov uplne v poriadku, nez aby ste platili viac, nez utiahnete. Budete platovo este rast, a o par rokov si mozete dat refinanc a doba splacania sa vam skrati. Urcite 30 rokov.

zorienka28
4. okt 2025
@lucia13022023

My sme brali hypo na 15 rokov a dobre sme urobili. Ano, je to ťažké ale v 30tke uz budeme mat splatene. Samozrejme, záleží od príjmu.

@lucia13022023 To ste mali 15, ked ste brali hypoteku? nejako mi to nevychadza

autor
4. okt 2025
@zorienka28

@lucia13022023 To ste mali 15, ked ste brali hypoteku? nejako mi to nevychadza

@zorienka28 ani mne nie, preto som sa pytala ze to kedy si brali hypoteku

sticker
lucia13022023
4. okt 2025
@anonym_autor

@zorienka28 ani mne nie, preto som sa pytala ze to kedy si brali hypoteku

@zorienka28 nie, 13 🙂
@anonym_autor ak máš realne otázky, napis mi správu, rada ti poradím. Aj to, ako ti dajú hypov 15 napríklad🙂

vladuska20
4. okt 2025
@gab1sol

@gab1sol mozno to bral jej priatel,co je starsi,potom sa vzali a ked zacala pracovat sa pridala ako spoludlznik a tak v 32 po 15r je bez hypo.Teda jej priatel,manzel je bez hypo.

reela
4. okt 2025

Ja im to aj celkom verim, ze sa to da, ale nie kazdy na to ma podmienky. Ten koment tam spominal, ze "zalezi od platu". Dam len priklad, ako to mohlo vyzerat:

Dali si hypo 150k na 15 rokov. Mali pri tom 25 rokov. Byt stal 200k. Tych 50k dali z vlastnych prostriedkov. Zarabaju spolu dajme tomu 5k eur mesacne a odkladali si kazdy mesiac z toho 3k, z tych 2k vedeli vyzit+splacat urok. Za 5 rokov z tych odlozenych penazi mali 180k. A to za predpokladu, ze to hnilo na ucte a neinvestovali to. Takze da sa to... len treba mat plat, alebo si z ust trhat, alebo medzitym nieco podedit a predat...

xave11
4. okt 2025
@lucia13022023

@lucia13022023 co budete mat v 30ke splatené ? 😂😂😂 hypo na 15 rokov jedine ked ste brali ako 15 ročný 😂😂

zorienka28
4. okt 2025
@reela

Ja im to aj celkom verim, ze sa to da, ale nie kazdy na to ma podmienky. Ten koment tam spominal, ze "zalezi od platu". Dam len priklad, ako to mohlo vyzerat:

Dali si hypo 150k na 15 rokov. Mali pri tom 25 rokov. Byt stal 200k. Tych 50k dali z vlastnych prostriedkov. Zarabaju spolu dajme tomu 5k eur mesacne a odkladali si kazdy mesiac z toho 3k, z tych 2k vedeli vyzit+splacat urok. Za 5 rokov z tych odlozenych penazi mali 180k. A to za predpokladu, ze to hnilo na ucte a neinvestovali to. Takze da sa to... len treba mat plat, alebo si z ust trhat, alebo medzitym nieco podedit a predat...

@reela 25 + 15 = 40. Autorka vravi, ze v 32-ke. Obvykle sa tu smejem z dotahovania sa o slovicka, ale toto fakt nema logiku. Jedine ze by to bral starsi priatel ako tu niekto spomenul, ona sa zanho vydala ako 18-rocna, a hned mala aj vysoky prijem, aby to ako spoludlznicka splatila do 32-ky. Mohla sa vydavat aj starsia, ale v takom pripade by jej podiel na hypoteke musel byt este vyssi, vzhladom na kratku dobu splatenia. Fakt ma zaujima, ze ako toto riesili.

lucia13022023
4. okt 2025
@xave11

@lucia13022023 co budete mat v 30ke splatené ? 😂😂😂 hypo na 15 rokov jedine ked ste brali ako 15 ročný 😂😂

@xave11 brali sme 12 roční 🫠

reela
4. okt 2025
@zorienka28

@reela 25 + 15 = 40. Autorka vravi, ze v 32-ke. Obvykle sa tu smejem z dotahovania sa o slovicka, ale toto fakt nema logiku. Jedine ze by to bral starsi priatel ako tu niekto spomenul, ona sa zanho vydala ako 18-rocna, a hned mala aj vysoky prijem, aby to ako spoludlznicka splatila do 32-ky. Mohla sa vydavat aj starsia, ale v takom pripade by jej podiel na hypoteke musel byt este vyssi, vzhladom na kratku dobu splatenia. Fakt ma zaujima, ze ako toto riesili.

@zorienka28 som myslela tak, ze to naraz splatili v mimoriadnej splatke a zhltli tie penale. Ked zoberies hypo na 15 rokov, tak nemusis splacat celych 15 rokov.

gab1sol
4. okt 2025
@vladuska20

@gab1sol mozno to bral jej priatel,co je starsi,potom sa vzali a ked zacala pracovat sa pridala ako spoludlznik a tak v 32 po 15r je bez hypo.Teda jej priatel,manzel je bez hypo.

@lucia13022023
@vladuska20 v takom prípade to je hypotéka dlžníka, ktorý ju v tridsiatke, ani v 32 nesplatil pri 15-ročnej splatnosti. To je ako keby som napísala, že “pcha, v 30 splatiť úver? Tak neskoro? Ja som v tom veku mala dom bez hypotéky.” Nepodstatné, že vďaka rodičom, ale mala. Proste, písať, že mať po tridsiatke splatenú 15-ročnú hypotéku, je blbosť, lebo tá hypotéka bola niekoho iného… Aj keď sa neskôr pravdepodobne milá Lucka podieľala na jej splácaní.

lucia13022023
4. okt 2025
@gab1sol

@lucia13022023
@vladuska20 v takom prípade to je hypotéka dlžníka, ktorý ju v tridsiatke, ani v 32 nesplatil pri 15-ročnej splatnosti. To je ako keby som napísala, že “pcha, v 30 splatiť úver? Tak neskoro? Ja som v tom veku mala dom bez hypotéky.” Nepodstatné, že vďaka rodičom, ale mala. Proste, písať, že mať po tridsiatke splatenú 15-ročnú hypotéku, je blbosť, lebo tá hypotéka bola niekoho iného… Aj keď sa neskôr pravdepodobne milá Lucka podieľala na jej splácaní.

@gab1sol ano, presne tak to bolo. Máš pravdu.

derdia
4. okt 2025
@anonym_autor

@derdia to je dobry napad

@anonym_autor je to niekde aj na istagrame take srandovne videi ze sa dcera oyta otca a odpovedal jej toto.

mirka2405
4. okt 2025

@anonym_autor Určite natiahnuť čo najdlhšie, už len min. kvôli tomu, že výška úroku je nižšia ako inflácia aktuálne. Väčšina bánk umožňuje mimoriadne splátky bez sankčného poplatku. Poistenie úveru sa robí k úveru v banke, kotrá poskytuje financovanie. Kryje však len stratu príjmu v určitých prípadoch a na určitú dobu.

Strana
z2