icon

Hypotéka na dom

22. máj 2022

Ahojte. Chcela by som sa opýtať. Skončila som vysokú školu, s priateľom si chceme vziať hypotéku na dom. Koľko mesiacov musím pracovať, aby nám umožnili hypotéku? +ak založíme byt, zvýši sa suma, ktorú nám dajú? Ak áno, cca o koľko? Poprosím len relevantné informácie (overené).

iv007
22. máj 2022

Hypoteku som brala minuly rok,vydokladovala som 6 mesiacov vyplatu a 3 mesiace pohyby na ucte.Musela som mat 20% vlastnych zdrojov z hodnoty nehnutelnosti

autor
22. máj 2022

@pukina ďakujem za info, možno ako píšete, že problémom bolo covid obdobie 🙂

aduskatt
22. máj 2022

Sú banky, kde tie tri mesiace stačia.

autor
22. máj 2022

@aduskatt a ešte som sa chcela opýtať, keďže pracujete v tejto sfére. sú nejaké výhody pre štátnych zamestnancov? počula som už aj o niečom takom. som zdravotník.

zmrzlinka2021
22. máj 2022

@autorka vyska zavisi od tvojho prijmu a pravdaze musis mat nasporenych tych 20 %
Momentalnev vsak banky tieto veci velmi prisne posudzuju a kazda ma svoj vlastny system posudzovania rizikovosti. Nasa financna poradkyna z jednej velkej banky nam sama povedala, ze maju pripady, kedy si ludia chceli kupit dom napr. za 400 tis. EUR, 200 Tis. mali nasporene, ale proste im hypo neschvalili, lebo vraj mali nedostatocny prijem.

iv007
22. máj 2022

Som statny zamestnanec a ziadnu vyhodu som nemala👀 podmienky urcuje banka a zvyhodnovanie podla zamestnania by asi nebolo v poriadku

aduskatt
22. máj 2022

neviem o tom, že by mali niektoré profesie výhody. Niektorí majú výhody napríklad - rok vedenie účtu zadarmo v niektorej banke - ale to majú zmluvne podchytené s konkrétnym zamestnávateľom - jeden čas tak mali zadarmo zamestnanci VW, ale pri hypotékach nemali žiadne zľavy z úrokových sadzieb, ani miernejšie kritériá

zuzanka.zuzu
22. máj 2022

@iv007 je to v poriadku
autorka - kedysi mali zvyhodnene clenovia komory (exekutori, notari, advokati, lekari a ine, nie vsak napr.komora sestier, iba VS s praxou), dnes pri 1% hypo nemas velmi co zvyhodnovat

iv007
22. máj 2022

@zuzanka.zuzu kedysi pred kolkymi rokmi? Menovala si nadstandarne zarabajuce povolania ktore moc hypoteku ani nevyuzivaju😁

zuzanka.zuzu
22. máj 2022

@iv007 🙄 uplne bezne ich vyuzivaju... ci myslis ze maju 600 000 cash na dom v BA?

elizabet173
22. máj 2022

@iv007 práveže využívajú, lebo rozmýšľajú. Zoberú hypo 500000 na krásny byt, ktorý prenajímajú a jeho hodnota stúpa ako šialená a nie len na jeden

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
petulka2021
22. máj 2022

My mame problém s hypotékou, nechcú nám dať kvôli tomu že sme mladí a nemáme úverovú históriu + bol problém, že nemám zmluvu na neurčito, takže určite budeš musieť spĺňať veľa kritérií a, keď si len vyšla zo školy tak neviem 🫣

dilino
22. máj 2022

neviem či banka nepožaduje že ked idete stavať musite mať na pozemku postavene základy a základovu dosku.Až potom vám dajú peniaze.

lucinka9292
22. máj 2022

@tncka prepac, ale preco sa starate do toho, ci do toho maju ist alebo nie? Predpokladam, ze si daju dom pol na pol (pripadne ine rozdelenie podla toho kto do toho kolko da) a na hypoteke budu obaja. Podla mna je to mozno aj lepsie ako BSM, aspon sa potom pri rozvode nemusi uz nic delit.

petulka2021
22. máj 2022

@lucinka9292 asi si neuvedomuje,že je 21.storočie😂

iv007
22. máj 2022

@sasa1310 tak super, ze ste taki sikovni ze nemusite mat hypoteku🙂 radost citat ako sa mame na Slovensku dobre

sasa1310
22. máj 2022

@lucinka9292 deliť sa budú tak či tak pri prípadnom rozvode aj o dom, či?

sasa1310
22. máj 2022

@iv007 to len na margo toho, že nie všetci berú hypotéky na bývanie. Nič viac

alexka89
22. máj 2022

@alie238 prečo sú lepšie ponuky pre nezobratych ako pre manželov? Od čoho sa to odvíja?

alie238
22. máj 2022

@alexka89 nejde ani tak o to, aby neboli partneri zosobášení. ale aby si hypotéku brali pred svadbou, keď sú ešte bezdetní. pretože po svadbe partneri logicky plánujú alebo už čakajú dieťa. pri deťoch sa už mení financovanie hypotéky. takže nejde ani tak o to, aby boli páry nezosobášené, ale aby si vzali hypotéku, keď sú ešte bezdetní a pracujúci, keďže potom žena ide na MD, mení sa príjem a podobne. je tam viac kritérií, od ktorých sa to odvíja.

lucinka9292
22. máj 2022

@sasa1310 tak ak kupia pred manzelstvom a daju si napriklad 1/2 podiel on a 1/2 podial ona, tak nemaju uz co delit. Delit by mali to co kupia potom pocas manzelstva (ak si nahodou na nieco nezuzia BSM, ale to nie je asi bezne). Cize stale ostane to ako si to nastavili.

sasa1310
22. máj 2022

@lucinka9292 je to úplne jedno či pred manželstvom alebo po manželstve. Deliť sa budú furt.

aduskatt
22. máj 2022

@alie238 niečo sa zmenilo? Pokiaľ viem, tak zosobášení partneri sú pre banku menej rizikoví ako slobodní

lucinka9292
22. máj 2022

@sasa1310 tak ano, vysporiadat sa musia tak ci tak, niekto niekoho vyplati alebo predaju…hadam sa im to nestane 🙂

ajka0207
22. máj 2022

V niektorých bankách stačia tri mesiace a v iných šesť. Ja byť tebou robím radšej šesť a môžem si vyberať z viac ponúk hypoték. V dobe keď sme brali hypo my tak v slsp sa dalo v pohode aj po troch mesiacoch.

lenkadenisa
22. máj 2022

Proste si nájdite finančného poradcu alebo si sami obehajte banky a budete presne vedieť. Načo sa vypytovať tu?

xena0
22. máj 2022

Tiež sme to riešili už pred svadbou a nebol problém

nevenka
22. máj 2022

@dilino a este mury potiahnute do 1 metra, sa mi zda...ci nie?

vans73
22. máj 2022

My sme si nedávno brali hypotéku (mesiac a pol do zadu) v bankách (ČSOB, Vub a slsp) od nás pýtali ročný príjem (nie polročný či trojmesacny). Plus veľmi ich zaujímalo či mame zmluvu na neurčito pracovnú a tiež či mame nejakú úverovú históriu. Ja mám a to nám zahralo do plusu. Ale všeobecne myslím za tá úverová história nehrá rolu skoro vôbec.
V minulosti som brala hypo (sama) pred koronou a povedala by som, že teraz tie podmienky sú prísnejšie ako boli.
Plus ako tu bolo spomínané mat 20%, ale my sme brali na byt (aj vtedy aj teraz ) čo sa týka výstavby domu neviem nakoľko je to špecifikované.
A čo sa týka poradcov finančných, nájdite si naozaj dobrého ak pôjdete cez poradcu, moja skúsenosť je že asi 80% poradcov je veľmi slabých poradcov, ale ak sa tejto záležitosti nerozumiete ani to nezistite 😀Sama som si lepšie vybavila, poradca mi len problémy urobil ktoré som ja musela “žehliť”.
Pred tým ako som brala prvú hypo som si rok dopredu všetko pekne študovala a nič ma neprekvapilo.