Inflácia a platy
Ahojte, prosim vás zaujima ma v reáli o či a o kolko % vám zdvihli platy. Mne manžel povedal, že nakoľko inflácia je 20% , tak o toľko mi majú zdvihnúť aj plat. Zdvihli mi ho iba o 10% . Pracujem v školstve. Je to podľa vás v poriadku či mám si radšej hľadať niečo iné? Ďakujem.
@adreena vo vseobecnosti ano, ale ta konkretna ucitelka je vystudovana v kombinacii ANJ a NEM a neuci nic, zaujem nula. Vo firme by sa takyto ludia neudrzali, tam treba vykon a tempo, tak su zasiti v skole, kde nie su na nich ziadne naroky, svoj plat dostane tak ci tak. A po skolach je takychto ucitelov strasne vela.
@ivana11155 áno, lebo riaditelia nemajú z čoho vyberať. Ja sama ako učiteľka som nespokojná s kvalitou učiteliek anglického jazyka, čo učia moje deti, ale situácia je taká, že jednoducho tí anglictinari nie sú. Učia to ženy, čo si dorobili dvojročné štúdium na materskej, alebo také, čo majú len štátnici na jazykovke, či také, ako píšeš, že síce majú aprobaciu, ale teda s červeným diplomom neskončili.... Lebo opakujem, kvalitní anglictinari to za tú mzdu robiť nebudú, len pár nadšencov. Ale závidieť Slováci budú naďalej...
A mozete sa vsetky ucitelky teraz do mna pustit, ale nie ste o nic viacej a ani vacsie hviezdy ako ludia co robia vo fabrikach, za pasom, predavacky, upratovacky!
Vsetci si zasluzia pridat a hlavne ludia zo zdravotnictva! Tam su hrdinovia, nie ako tu, hrdinka, co sa bije do prs na MK. Tam zachranuju zivoty moja zlata! A robia 24hodin vkuse a nie ako ty, 10 hodin denne a uz places 🤣
@adreena je to tak, keby sme si medzi sebou prestali tak nekonecne závidieť a nedopriať si navzájom, Slovensko by sa posunulo dopredu míľovými krokmi. Toto nás nesmierne brzdí. Sme šikovny národ, ale musíme v tomto prekročiť svoj tieň. A učiť tomu aj naše deti.
@tessa2299 nie, nemám 60 dní dovolenky, preto som aj počas prázdnin v práci 😉 každý deň sa ráno čipnem o siedmej, poobede o tretej.. že má vojak plne platenú PN, ti nevadí? že sa k obvoďákovi o 12ej nedostaneš, ti nevadí? keď robíš na smeny, môžeš sa počas voľného dňa obj.k doktorovi 🙂 každá práca má svoje pre a proti. Prečo si si nevybrala povolanie učiteľky, keď v ňom vidíš iba to, že máme cez víkend voľno? keď si podpisovala prac.zmluvu, nevedela si o tom, že budeš robiť na smeny?
Vieš, ja keď pôjdem za pás, ja tvoju prácu zastanem, naučím sa ju za pár dní, ale ty moju nie.. učím deti s viacnásobným postihnutím, s autizmom a neustále sa vzdelávam, pracujem na sebe - ešte stále sa chceš porovnávať? ja tvoju prácu nezhadzujem, neurážam, tak prečo ty moju? každý z nás sa rozhodol a vždy to môžeš zmeniť. A nie, nedvihli nám plat každý rok o 10%, ako to tu niekto tvrdí.....
Presne 0,0000% mi dvihli.Muzovi dokonca znížili...
Chcela by som vedieť kde v školstve pracujete, pretože nám nezdvihli nič. Každý mesiac keď mi príde výplata tak sa mi chce plakať len tak tak mame na základné veci.
Prečo sa hádať? Áno, každý potrebuje zvýšiť plat. Ak tí z fabriky nie sú spokojní, môžu ísť vyjednávať so svojim zamestnávateľom (či im to pomôže je na ich sile vyjednávania). Ak sú nespokojné predavačky, môžu ísť za obchodníkom vyjednať si vyššie platy. Ak sú nespokojní v korporáte, môžu to riešiť v rámci firmy. Ale za kým majú ísť učitelia a zdravotníci, ak ich platí štát/samospráva? Koľko ľudí pracuje v školstve v porovnaní s najväčším zamestnávateľom na Slovensku? Jasné, že ich je viac počuť… Každý sa môže na niekoho obrátiť a požiadať o zvýšenie.
Ako tu pise viacero ludi... mne zdvihli o 0eur. Rovnaky plat mam uz 4ty rok. Len ucitelia stale placu,ze maju malo... a myslia si, ze my v sukromnej sfere si mozme vypytat hocikedy. Ano, vypytat si mozem a tam to konci. Plus výmeru dovolenky mate ako bonus. Ale skuste sukromnu sferu, mozno dostanete viac. Tento príspevok nebol mysleny zle, ale tato otázka mimo reality prace v sukromnych firmach. A tvoj manzel uplne mimo. Ale ked on ma takú prácu a zamestnavatela,tak v dobrom zavidim.
Ja mam dojem,ze vacsina ludi ma problem pochopit,ze zdravotnikov a ucitelov zamestnava stat. Kdezto predavacky, robotnici zo zavodov atd maju zamestnavatela sukromnika. Takze ti sa musia stazovat tam.
@tessa2299 prečo si nezvýšiš kvalifikáciu, nezačneš pracovať napríklad v IT sektore za 2tis.mesačne z home office? Potom by si nemusela plakať, že musíš chodiť na 3 smeny a bola by si 365 dní doma 🤷♀️.. veď je to o tebe samotnej, keď budeš spokojná so sebou a svojim životom, nebude ťa srať, že nejakí učitelia majú 45 dní dovolenku a ty nemáš a mukluješ. Sama si si vybrala. To že štát rieši štátny sektor je pochopiteľné, prečo by mal štát riešiť súkormných zamestnavateľov/zamestnancov? 🤦♀️ Ty asi nebudeš najostrejšia ceruzka v peračníku, tak si také ohodnotenie aj dostala a sama si ho vybrala 🙂.
@moncici7 nerozumiem tvojmu komentáru. Opäť sme pri akýchsi dvoch mesiacoch, čo je nonsens. Myslíš cez letné prázdniny? Prvý júlový týždeň je učiteľ v práci rovnako ako posledné dva augustové. To mi na dva mesiace nevychádza. A počas riadnej dovolenky, cez ktorú by sa malo oddychovať, ty posielaš učiteľa sa vzdelávať? Ty keď si v práci vezmeš dovolenku, tak namiesto Chorvátska ideš na rekvalifikačný kurz či ako si to myslela, keď tam posielaš učiteľa, ktorý si čerpá dovolenku?
Tiež pracujem v školstve. Znížili mi úväzok. Teším sa ale (hovorím len za seba), že prácu mám. Väčšina ľudí sa trápi bez akéhokoľvek zvýšenia. Viem si zadeliť a som zdravá chvála Bohu.
Ak pracujete v školstve, tak plat máte tabuľkový a nie súkromníkom platený, to by ste mohli vedieť.