icon

Investovanie do manželového domu

8. feb 2022

Dobrý deň,
Mám otázku ohľadom spoločného investovania do manželoveho domu. Manžel si ešte pred svadbou kúpil starší dom na dedine a poprerabal si ho podľa svojich finančných možností. Má na dom aj hypo. Sme manželia 4roky. Ja som zatiaľ investovala do domu niečo cez 5000 eur...dohoda bola, že v prípade nejakých nezhôd, alebo rozchodu mi muž vráti moje peniaze...no v lete by bolo potrebné prerobiť podlahy...dom obkopat keďže steny vlhnu (pleseň), zimnú záhradu by sme chceli spraviť a pod. budú to vyššie náklady...mne končí stavebné a aj mám niečo nasetrene...chcem do domu investovať, ale aj nejakým podielom by som chcela byť na liste vlastníctva....neviem ako to spraviť...mužovi som len také spomenula a nebol extra nadšený...ubezpečil ma, že by mi v prípade rozchodu peniaze vrátil...ale na list vlastníctva ma nedá zapísať...tak ženy mám dilemu...muža ľúbim, verím mu, ale tak poznám nejeden prípad, kde v prípade rozvodu sa z najväčšej lásky stala total katastrofa...neviem čo robiť či investovať, alebo nie...

Strana
z3
monkasponka
8. feb 2022

@zoro9836 neboj, ja viem koľko stoji nehnuteľnosť ... A vieš aj to že ak si kupil dom pred pol rokom..jeho hodnota stúpla? 😀 A mužik jej vrati presne toľko čo vložila. A čo sa tyka manzelstva tam neplati velmi sposob zitia v najme... Su totiż manželia a maju mať rovnaku zivotnu uroveň...
Sorry, ale pri takych chlapoch s podobnymi nazormi treba brat nohy na plecia ...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
katriona1
8. feb 2022

Tady nejde jenom o konkrétní částku peněz, koupě nemovitosti je i investice. Dám ti příklad z mojí rodiny. Sestra se švagrem získali straší řadový dům před 7 roky. Odhad tehdy byl cca 70tis. eur. Proběhla rekonstrukce za 40-50tis. eur., ale vzhledem k momentální situaci na trhu nemovitostí a provedené rekonstrukci má dům dnes hodnotu přes 200 tis. eur. Takže když ti jakože muž po x letech vrátí jenom to co jsi do domu vložila bez ohledu na jeho aktuální cenu, je to pro tebe krajně nevýhodné. To si raději můžeš vzít na hypo nějaký menší byt a pronajímat ho. Takže já bych neinvestovala dokud nebudu na liště vlastnictví. Navíc pokud je na domě stejně hypo, tak manžel si jí splácí ze společného rozpočtu, takže stejně to platíte oba.

katriona1
8. feb 2022

@zoro9836 Nemovitost koupená na hypo, která se bude splácet příštích 20-30 roků ze společného rozpočtu, není tak úplně jeho. To se může úplně bez problémů stát žena spoluvlastníkem a spoludlužnikem, investovat svoje peníze a spolu splácet hypo.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
monkasponka
8. feb 2022

@zoro9836 chce len to čo je patri.. nechce polku domu, chce čast, nie pre 5000 eur , ale za ovela vacsiu sumu ktoru o chvilu dostame zo sporenia. Ak ani po tomto neprepiše partner čast nehnuteľnosti, nedala by som ani cent a odišla by som.

kamatopo
9. feb 2022

Určite by som nič neinvestovala. Po mojich životných skúsenostiach čo nie je na papieri to v prípade rozchodu neplatí. A zbožňujem takýchto mužov čo sa tak pekne vedia zahojiť a držať ženu v šachu.

jvlo
9. feb 2022

Dala by som dom oceniť znalcom a tvoj terajší vklad by som dala zapísať ako reálny vypočítaný podiel + tých 5000e. Tak je to fér pokiaľ od teba požaduje investovať do domu. Ak nebude chcieť, veľmi by ma zaujímali dôvody prečo...

alvaluka
9. feb 2022

Investovala si uz do domu 5000, uvazujete nad rekonstrukciou plus zimnu zahradu a to odhadujem ako investiciu mozno 20 000 co by si mala investovat hlavne ty zo stavebneho sporenia?
Zalezi kedy a kde kupil manzel ten starsi dom a kolko stal, moj typ je 40 tisic, zmenil strechu, kupelnu a okna ako vacsie polozky co mozno kedysi stalo 10 tisic.
Odkedy ste manzelia tak si pisala ze sa v nakladoch na domacnost striedate, tonuz viete vy dvaja ako to je, ze ci mas super lacne byvanie.
Predpokladam, ze ty chces dom a okoloe zveladovat a vdaka tomu ze mate aj tvoj prijem si to mozete dovolit, ale pokial by som bola na tvojom mieste a nejako napriklad pravne bu ste to neosetrili nejdem do investovania do cudzieho domu.

autor
9. feb 2022

@alvaluka veď ani ja by som nechcela celkom bezhlavo konať...on ma k tomu domu nejaký zvláštny vzťah 🙄 ja som ochotná dať do domu aj svoje financie ale tak potrebujem aj istotu, že v prípade rozchodu neskončím ako napr 50 ročná v prenájme...

liljana
9. feb 2022

Osetrite si to zmluvou u notara a plat vzdy kartou, prevodom z uctu, aby si mala vypis na ucte. Zaloz si na to kludne bezplatny ucet niekde vo FIO, mbank, plat tou kartou iba yvdavky na dom a hned vidis vsetko, co si kedy dala do domu. Zisti si, ci sa neda do zmluvy dat, ze v pripade nesplacania (nema peniaze) sa zavazuje, ze prepise na teba cast podielu odpovedajucu tebou investovanej sume. A snaz sa skor financovat dom, ako zariadenie. Naco ti bude stary nabytok bez hodnoty po rozvode. A porozmyslaj casom na vlastnou nehnutelnostou. Byt, pozemok, ktory bude drzat, alebo rast na cene. Byt prenajmes, splaca sa aspon ciastocne najomnikmi.
Toto su zasady, ktore ti pomozu riesit problem v pripade rozchodu. Samozrejme, ked vam to vydrzi, to bude najlepsia varianta.

liljana
9. feb 2022

Ked sa tvoje investicie budu blizit stvrtine hodnoty domu, trvaj na zapise na LV v odpovedajucej hodnote. Kludne ze zoberies stavebko, peniaze posles na ucet urceny na dom a zapisete tvoj podiel (jedna stvrtina,...) na LV. Alebo odmietni financovat cokolvek na dome a hotovo. On bude financovat dom, budete tam byvat spolu a ty si pohladaj si nieco vlastne na financovanie. To nie je prekazka vo vztahu, ze sa budete kazdy osobitne starat o dve nehnutelnosti. Aspon sa nemusite hadat, kto cim prispel.

baltazarka
9. feb 2022

Ja mám podobnú skúsenosť za sebou, vlastne navlas rovnakú. Dlho som uvažovala, zvažovala, ale tak zároveň som chcela aj normálne bývať, nie v rozostavanom vkuse. A muž sľúbil, že ma zapíše a za 10 rokov to neurobil. Narobilo to medzi nami riadnu kucapacu. 😞 Sme spolu, ale toto je presne slabé miesto u nás vo vzťahu a vďaka jeho rodine sme sa skoro rozišli. Nakoniec sme sa odsťahovali a bývame v spoločnom na mojom pozemku 😊. Povedali sme si, že sme si prednejší ako majetky.
Takže buď sa dať určite zapísať DOPREDU alebo dopredu spísať dohodu pred notárom. Myslím, že peniaze ale môžu stratiť tú hodnotu čo mali, trvala by som na podiele z.majetku. ja by som si v tejto lokalite tu teraz za tie peniaze nič náhradné nekúpila. Držím palce, je to racionálna záležitosť, treba sa k nej tak postaviť.

luckynat
9. feb 2022

Za svoje peniaze si kup byt, ktory budes prenajimat a splacat z najmu. Manzelovi povedz, ze to je pre deti do buducna. Co ta po tom dome, ked ho nechce prepisat aj na teba. Nedala by som donho ani cent. A jemu by som dala podpisat, ze v pripade rozchodu byt ostane len tebe, nejak sa to musi dat pravnicky osetrit.

maialeo
9. feb 2022

U nás to bolo takto: pred 20 rokmi moji rodičia vyplatili ex všetky dlhy, začali sme teda na nule. Chlapík ďalej vytváral dlhy a ja som zároveň investovala do JEHO bytu. Po 20 rokoch si našiel nejakú bezvýznamnú štetinu a v jej hlave skrsol nápad. že sa mám vysťahovať 😀 No a čo včul? 😀 Nič... ja som tu a štetina bohvie kde a tam aj zostane. Muži si to totiž v tých svojich zmotaných makoviciach predstavujú veľmi jednoducho. Každopádne ja som prestala doma robiť čokoľvek... udržiavam to len v pohotovostnom režime. A chlapik? Začal komentovať, že som sa JA zmenila 😀 Radosť hrať tieto vedomé hry.

maialeo
Autor odpoveď zmazal
maialeo
9. feb 2022

@liljana Tvoje zásady sú v realite nepoužiteľné a už vôbec s nejakou notárskou zmluvou... ktorá ti je rovnako na dve veci. Do krbu alebo podložiť vŕzgajúci stôl.

liljana
Autor odpoveď zmazal
monika7777777
13. feb 2022

@jajo1 boze tito chlapi len vsetko zhabat zadarmo a bez zapisania, len oklamat...

monika7777777
13. feb 2022

Urcite neinvestovat

blontimka
1. okt 2022

Ja to mám tak isto. Investovali sme naše peniaze do domu a dosť sa prerobil.
Kúpila som si byt. A kúpim si ešte väčší. Už sem nedám ani koronu, lebo vyslovene mi povedal, že mi polovicu nedá ani nepredá.

Strana
z3