Je dobré mať hotovosť doma?
Ahojte. Chcem sa opytat, drzite doma aj hotovost?
Nechcem vediet kolko ale ci si nechavate taku rezervu ze co ak nahodou. Priatel drzi dost vysoku sumu penazi doma, vraj ak by nahodou nieco ako napriklad v grecku ked bola kriza alebo keby nebodaj nastala situacia ako na Ukrajine zevraj neveri bankam, ze co je doma to sa pocita. Dost ma zneistil, on je hrozny pesimista, teraz rozmyslam ci nahodou nema pravdu a ci by som nemala aj ja vybrat nejake peniaze domov, alebo to aspon nejako rozdelit ze nieco doma a nieco v banke.
@maranco prepper, nie preparer 🤦
Niekto musi byt furt mudry a reagovat na vsetko, aj ked ani nevie, ako sa to pise.
@babulkomale tak vidíš aj viestta sa môže pomýliť
My mame doma v hotovosti v podstate len to, co sme ako cash podostavali na rozne prilezitosti. Takze deti maju v obalkach nejake tie stovecky a aj my tam mame par koruniek, ci sme od niekoho dostali. Ale teda ziadne vyberanie hotovosti z uctu pre pripad "keby daco" sa u nas vobec nekona.
@lalenka33 ak plánuješ, že budeš vyberať denne viac ako 4000€ môžeš to riešiť ďalšou kartou k účtu, alebo vybrať si iný typ karty Business má limit 8000€/deň alebo Gold tam je limit 16000€/deň.
aj tak máš možnosť veľkú hotovosť bezplatne vybrať na pobočke len to musíš naplánovať, alebo to vyriešiš okamžitým prevodom tam je denný limit 16 000€.
Spomenula som si na prihodu mojej znamej. Jej muz bol kedysi SZCO a mal doma v skrini znacnu hotovost, lebo neveril bankam. Jedneho dna nechal skrinu pootvorenu, ku kopke penazi sa dostal ich papagaj žako a kompletne ich doďobal a ponicil. Ked ich isiel vymenit do banky, vtedy mu boli bankove sluzby dobre.
@mrkvicka060 koľko krát chces.este napísal SVOJE peniaze ? Ja som potreboval vybrať 11 000 € a úplne v pohode z bankomatu podotýkam na dva krát som to vytiahol. Úplne v kľude
Ja som v UK a Tu sa da maximalne £300 vybrat z bankomatu.
Ked som potrebovala vybrat £5000 tak som musela zavolat do banky a na druhy den pre to ist, tam vyplnit money laundering Papier.
Ja z bezneho bankomatu na ulici, v obchodu, nevybetam, nakolko Tu boli uz pomaly vsetky hacknute.
Raz za cas idem do banky a tam vyberiem na kazdu kartu maximum. Alebo pri vacsich polozkach zavolam a idem na druhy den.
Banky nam Tu uz vsetky porusili, moja na okolo uz nie je.
Ak vás vykradnú alebo nedajbože požiar, potom bude spokojný s vysokou hotovosťou doma...nehovorím o tom,ˇze ich požiera inflácia, radšej ich mohol mať niekde na sporiacom účte alebo termínovanom vklade
vie niekto, co je pravdy na tom, ze je v plane zaviest zdanovanie prevodov z uctu na ucet?
@michal711 😃 mala som potrebu niekolkokrat zdoraznit podstatu veci, kedze ju dotycny zjavne nechapal a este ma pocit, ze musim niekomu vysvetlovat, naco chcem peniaze pouzit, ked ich potrebujem 😁
Máme, nie veľa a v trezore, ktorý neotvorí nikto 🤣🤣. Mužovi sa občas podarí 🙊. Takže v prípade núdze by som bola aj tak v ...
@hiro 🤦🤦🤦
Ano, mame, mm je vojnove dieta, takze vycvik je....inac stacilo, ze pred asi rokom ci dvoma na 10 dni vypadli vsetky automaty u nas v okoli 60km, platobne zariadenia v obchodoch tiez a banky pre istotu zatvorili🫣vela ludi bolo o vode a chlebe, lebo sice peniaze mali, ale nemali sa k nim ako dostat🙃🤷♀️🤷♀️🤷♀️
moj muz zacal byt celkom proti bezhotovostnym platbam, lebo ma pocit, ze straca kontrolu nad svojim zivotom. mne to nevadi, ja som zase tiez na strane bezhotovostneho zivota. je mi jasne, ze o mne vela ludi vela vie, ale je mi to nejako zatial jedno... hotovost doma mame, muz to zariadil. ak idem do bankomatu, tak vytiahnem viac a nieco mam v penazenke, nieco si vezme muz a je to bezne dostupna hotovost...
@hiro netáraj. Hotovosť potrebujem všade, kde nemajú terminál, napríklad pedikúra, škôlka, škola všetky výlety, ZRPŠ, obchod niekde na dedine kde berú karty az od 5 eur, dokonca v jednom fast foode im blbol systém a nešli karty...deti si dobíjajú kartu na bus v hotovosti...
Evidentne žijes v nejakom vákuuu, keď toto píšeš.
@babulkomale No, pedikura netusim. Ale skolka (ci vlastne teraz skola) nam ponuka platbu cez XY moznosti - Viamo, prevod, kartou atd., tie platby "od 5€" som uz videl, nie je na to dovod, uz som nad tym X krat rozmyslal ale ok, vsak pod 5€ dnes uz ani obedove menu nemas, ine veci ma az tak nenapadaju kde sa da platit len hotovostou - aha viem - jedna pizza a jedna pivaren - ale tam to je jasne, su to podvodnici, cim menej dani platit tym viac penazi pre nich a samozrejme ziadne uctenky. 20%+ len na DPH bodne pri tolko ludoch. Je to nefer pre ostatne prevadzky ktore poctivo platia dane.
@babulkomale k pedikúre, drobný podnikateľ ak chce môže prijímať bezhotovostné platby bez poplatku, zriadi si bezplatný účet v banke ktorá má okamžité platby, vytlačí QR kód k účtu, na prevádzke nasnímeš mobilom a pošleš okamžitú platbu, a má ju za 5-10 sekúnd u seba.
Takto vie pokryť 70% SK trhu (to sú banky ktoré podporujú okamžité platby Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, Raiffeisen banka, Fio banka, Revolut) a nemusí platiť nikomu za nájom terminálu ani platiť poplatky z každej platby kartou.
Od 9.10.2025 budú povinne všetky banky musieť poskytnúť možnosť odoslať okamžitú platbu.
@liz_lemon v 90% platím vopred prevodom . No na isté aktivity , kde objednávam od fyzických osôb , a tam jedine dobierkou ( napríklad materiál na preparaciu zvierat , alebo malé záhradníctva predávajúce svoje rastliny cez bazos a pod ) .
Ale to je len zlomok .veď doma nedrzim tisíce ( teda nie svojich súkromných financií , pretože jeden z mojich úväzkov je pokladníčka v lesnom urbary, a všetci ,čo prídu kupovať drevo platia cash , rovnako ako cash vyplacam ja za materiál minuty v lese ,tak to má spoločenstvo nastavené a nechcú to meniť 🤔 ,avšak všetko ide cez VRP ) . U nás sa ešte aj družina a školské poplatky ,zrs , výlety, fotenia ,exkurzie ... Všetko platí cash. A pri troch deťoch to nie je málo . V tomto ,keby sa škôlka a skola zdigitalizuje , mi len uľahčí život . Lebo deťom sa snažím dať orsne ,aby nenosili väčšie hotovosti. Najhoršie ,keď donedávna aj lekáreň v obci brala len hotovist , poplatky u doktora hotovist .. keď kupujem domáce mäso u blízkeho chovateľa dobytka ,opäť hotovost . Teraz v lete som brala veľké množstvo ovocia od SHR,opäť zas hotovist ( s dokladom ) . Takže úplne sa jej neviem vyhnúť .
Ja mám rada hotovosť, jasné,že doma nedrzim všetko, no cítim sa istejšie,keď tie peniaze reálne mám
@lalenka33 v Tatrabanke je denný limit 3 000€
https://www.tatrabanka.sk/sk/personal/platobne-...
365 banka má limit 3 000€ pre digitálnu kartu a pre plastovú 10 000€
https://365.bank/help/karty/plastova-karta/co-s...
SLSP má Visa elektronická 3 000€, Visa Standard 5 000€
VÚB má 4 000€ pre výbery z bankomatov

Áno mám. Odkedy sa mi stalo že som minulý rok za výber mojich peňazí (vyššia suma,) z môjho účtu musela platiť nemalé peniaze a ešte som aj musela za nimi čakať. Veď to je choré 🙈