icon

Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?

27. okt 2025

V kolkých rokoch ste si brali hypoteku na byvanie a bolo to nutne? Ak si clovek v 30 rokoch povie ze chce byvat sam a dovtedy zil trebarz v rodicovskom dome. tak pri dobrej praci si od 18 rokov do 30 rokov musi nasetrit na byt alebo domcek ... od 18 do 30 okov ak si odlozis mesacne priemerne 800 euro tak v tridsiatke si musis dokazat kupit pekny domcek. Cely zivot nedokazem pochopit hypoteky, Kupovat si nieco na co nemam a potom roky plakat, Ak nevie predsa niekto nasetrit na to byvanie tak urcite mu to nepojde ani splacat. no nie?

bomba36
27. okt 2025

Dnes veľmi chabý troll

veronikah96
27. okt 2025

Ako pardon, ale tvoja odpoveď mi úplne stačila... ty žiješ vo svojej ideálnej bubline a ideš poučovať ľudí,ktorí žijú v realite a všetky odpovede od ostatných to len potvrdzujú 🤦‍♀️

milanemila
27. okt 2025
@anonym_85cb4a

V 18 rokoch si sám mesačne odkladať 800€? Ha ha. Keď skončíš v 18 školu, čiže bez vysokoškolského vzdelania, ten nástupný plat nebude žiadne terno. Povedzme taká tisícka. Ak nechceš vyzierat rodičov, tak sa odsťahujes..Z tej tisícky platu musíš zaplatiť nájom, stravu, dopravu a ďalšie veci. Povedz mi, že žiješ odtrhnutý od reality bez toho, aby si povedal, že si odtrhnutý od reality. 🤪

@anonym_85cb4a ano da sa ak byvas v detskej izbe a prispievas 0€, cize zarobis 1000e, 200e vreckove a 800e odkladas :D

viestta
27. okt 2025
@anonym_d9bcfb

@anonym_autor mesacne odlozit od 18 , 800€ mesacne? Na Slovensku? Ty si snad zjedol vtipnu kasu...

@anonym_d9bcfb vsak ked byva u rodiov, tak ho krmia, satia, ani za byvanie nic nechcu...🙄 Niektori fakt popadali z jahody. Ten co vymyslel tuto uvahu asi z poriadne velkej.

veronikah96
27. okt 2025
@milanemila

@anonym_85cb4a ano da sa ak byvas v detskej izbe a prispievas 0€, cize zarobis 1000e, 200e vreckove a 800e odkladas :D

@milanemila mamahotel do 30 znie veľmi lukratívne 😄

negymama
27. okt 2025

nechem byt zadrapciva, ale kto ma dobru pracu od 18stich? ved to je povacsine treti rocnik strednej skoly alebo skoncena ucnovka.

reela
27. okt 2025
@anonym_autor

@allie1008 toto je mile. a ma to rozosmialo. Dom mam postavany uz 15 rokov, a nie nebolo to v jaskyni, ale v rodicovskom dome kedze rodicia sa odstahovali mino slovensko. A plat bezneho studenta s maturitou ak nastupi do cestovnej kancelarie tak je uplne bezne od 1500 do 2500 euro podla sikovnosti a sezony.

@anonym_autor haha, urcite ten "plat bezneho studenta v cestovnej kancelarii 1500-2000 euro" bolo pred 12timi rokmi... sa preber. Taky plat v cistom nemali ani nastupujuci lekari v roku 2020... co bolo pred piatimi rokmi.
Od augusta do teraz v KE zdrazili 3izbaky s vymerou 58m2 o 20 000 eur. V roku 2019 taky isty byt stal 90k a teraz stoji 185k. To bol skok o 6 rokov. Ani v tvojich hurvinkovskych prepoctoch by si si nedokazala dovolit takyto byt bez hypo, ani keby si si na to setrila 800 eur 12 rokov.
Delulu.

anonym_c19c65
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_c19c65 dom, ci byt je tovar. ak niekto bude zan pytat vela a niekto zan tolko da, tak bude taky drahy, ak ni take drahe nebude brat tak ceny klesaju, pred cca 15 rokmi bol standard 3 izbovy bungalov za 60 000 cca dnes ? dnes je to to iste len pytaju za to ovela viac, lebo ludia si myslia ze hypoteka je dar z nebies a peniaze zadarmo, tak ako aj tu pisete, tak potom jasne ze to predavaju draho. ked kpujuci neuvazuje

@anonym_autor a čo teraz nemajú ľudia kde bývať lebo ideme bojlotovať ceny nehnuteľností? Rastú do tej miery, do akej sú ľudia ochotní zaplatiť. Nuž, stále je ich dosť, ktorí daju 300k za domy. Tak čo teraz? Mám sa odudť, šetriť 20-30 rokov zatiaľ čo bývam v rodičovskom dome a priviesť do detskej izby 2-3 deti? Akože toto je plán? Naivné si myslieť, že ľudia docielia, že novostavba v satelite BA bude opäť stáť 120 tisíc a našetríme na ňu za 10 rokov pri absolvenstkom plate. Prebuď sa do reality. Priemerný slovenský plat tak tak polovica z toho čo píšeš. Prepáč, pri všetkej úcte k tebe, nevyznáš sa v tejto oblasti vôbec, a to je okay, len si nechaj vysvetliť aj tú druhú stranu a nebuď presvedčený len o svojej pravde. Študovala som toto aj s tým pracovala, naozaj o tom aspoň trochu viem a mýliš sa.

nyusika
27. okt 2025
@negymama

nechem byt zadrapciva, ale kto ma dobru pracu od 18stich? ved to je povacsine treti rocnik strednej skoly alebo skoncena ucnovka.

@negymama ved vsetci zamestnanci sestovnych kancelarii 😀 😀

reela
27. okt 2025

Inak autorka, to v akej pazi zijes, kde dom stoji 115 000 eur? V KE stoja 450-750k a to nie su vily. V okolitych dedinach (60km plus) 180k vyssie. A to su este relativne dobre lokality. Vysvetlis mi ako toto das bez hypo?

katica06
27. okt 2025
@natalka13

@katica06 vraj v cestovke. v cistom 2500€

@natalka13 vraj???v akej cestovke? A bez maturity?

mimikarol
27. okt 2025

No vidíš autorka aká si šikovnica. My lúzerky s hypotékou ťažko závidíme 😂

natalka13
27. okt 2025
@katica06

@katica06 neviem nenapisal v ktorej

veronikah96
27. okt 2025
@mimikarol

No vidíš autorka aká si šikovnica. My lúzerky s hypotékou ťažko závidíme 😂

@mimikarol závidíme a navyše sme negatívne kvôli tomu, že žijeme v realite 😄 ale v realite vo svojom a nie v 30 v detskej izbe, ale veď každému to čo mu vyhovuje no 👌

autor
27. okt 2025
@katica06

@katica06 a kde pisem ze bez maturity? od 18 rokov animatorsky post turecko a grecko sezonne, a od 21 rokov priamo pre kamennu pobocku. Ani neviem kde prisli na to ze to bol mamahotel, rodicia sa prestahovali do Rajky a mne vtedy ostalo miesto po nich, ktore po dostavani mojeho domu sa rozdelilo medzi surodencov na 3 ciastky.

natalka13
27. okt 2025
@anonym_autor

@katica06 a kde pisem ze bez maturity? od 18 rokov animatorsky post turecko a grecko sezonne, a od 21 rokov priamo pre kamennu pobocku. Ani neviem kde prisli na to ze to bol mamahotel, rodicia sa prestahovali do Rajky a mne vtedy ostalo miesto po nich, ktore po dostavani mojeho domu sa rozdelilo medzi surodencov na 3 ciastky.

@anonym_autor no daj nazov cestovky, pre jednu som robila

beronsche
27. okt 2025
@anonym_autor

@allie1008 toto je mile. a ma to rozosmialo. Dom mam postavany uz 15 rokov, a nie nebolo to v jaskyni, ale v rodicovskom dome kedze rodicia sa odstahovali mino slovensko. A plat bezneho studenta s maturitou ak nastupi do cestovnej kancelarie tak je uplne bezne od 1500 do 2500 euro podla sikovnosti a sezony.

@anonym_autor sa ti machruje, ked ti rodičia poskytli dom, v ktorom nebývajú.. platíš tam vôbec niečo?
Plus, nešetris, prachy vrazas do rozostavabej stavby...
To je úplne iná situácia, ako si nacrtol(a) v prvom príspevku.

Spýtam sa ja teba : čo by si robil(a), keby ti rodičia samostatne bývanie nemôžu poskytnúť?
- zobral(a) by si hypotéku
- býval(a) by si spoločne s nimi, trebárs aj v malom byte

Nonsens o ušetrených 800e/ mesačne od 18-tky ani nekomentujem. Mnohí vtedy ešte študujú a toto z brigád neusetris.

anonym_f87a7e
27. okt 2025

Do 30tky dobrovoľne bývať s rodičmi je po prvé hanba a neschopnosť a po druhé ľutujem rodičov 😁 my sme brali hypo ako ja 19 a manžel 25 rokov. Minulý rok sme ju splatili. 👌

anonym_f9f065
27. okt 2025

Urcite si kombo - stary mladenec drzgros - ktory tu ide riesit, ze ostatni maju hypoteky

anonym_f3c575
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor

sticker
autor
27. okt 2025
@natalka13

@anonym_autor no daj nazov cestovky, pre jednu som robila

@natalka13 druha najvacsia nedavno zlucena so 4. najvacsou.

reela
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ano, lebo kazdy ma privilegium, ze mu rodicia v rannej dospelosti nechaju k uzivaniu ich nehnutelnost, kde platis v porovnani s komercnym prenajmom velke kakiny za mesiac a oni sa odstahuju.

veronikah96
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a máš pocit,ze každý má túto možnosť? Voľný dom , ktorý sa potom delí na čiastky medzi deti ešte za života rodičov? Keby si toto nemal,tak prosím pekne chcem vidieť či by si bol taky múdry a hlavne v súčasnej situácii pri aktuálnych cenách nehnuteľností. A ešte nehnutelnosti vo veľkých mestách, nie na dedine. Pokiaľ si si to sám neskúsil ist od nuly, nesud a nepoučuj ľudí,ktorí si od začiatku budujú všetko sami.

anonym_8bb4ee
27. okt 2025

Tak my sme kupovali staru budu zo 60-tych rokov za 137 tisic v roku 2020, aby sa tam dalo byvat, dalsie 4 roky sme prerabali, ostali len hole mury, takze od podlahy vsetko nove, vratane kurenia, strechy,...Nejdem specifikovat vsetko, ale ceny materialov sli hore, takze namiesto 100 litrov dalsich sme tam dali 250 a este nie je ani zatepleny a nemame spravenu terasu. Svagrovci kupovali 3i za 58 tisic v BB, prerobili za 10 cca, teraz by ho mohli predat za 180 kludne. Ale hej, mohli si setrit a kupit ho za 180. Super, nie? Takze ano, hypo bola nutna v oboch pripadoch. Co su toto za otazky mimo reality.

anonym_25b5ff
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_c19c65 dom, ci byt je tovar. ak niekto bude zan pytat vela a niekto zan tolko da, tak bude taky drahy, ak ni take drahe nebude brat tak ceny klesaju, pred cca 15 rokmi bol standard 3 izbovy bungalov za 60 000 cca dnes ? dnes je to to iste len pytaju za to ovela viac, lebo ludia si myslia ze hypoteka je dar z nebies a peniaze zadarmo, tak ako aj tu pisete, tak potom jasne ze to predavaju draho. ked kpujuci neuvazuje

@anonym_autor v čom kupujúci neuvažuje, keď potrebuje bývať? Ty ako uvažuješ, keď bývaš v rodičovskom dome?

anonym_b3f7e6
27. okt 2025

Minulý rok sme dostali sme starý dom, obaja sme mali dokopy našetrených cca 50000€ ( ja som mala 26r. Partner 31) no aj tak sme si skoro 90 000 museli požičať lebo by nám to na prerábanie nevyšlo a to si neviem predstaviť keby ten dom ešte kupujeme... Ségra si 7 rokov dozadu kupovala byť v Žiline , 2 izbový , hypo 90 000 , teraz ten byt stojí 130 000 minimálne ...tak mi prosím povedzte ako sa to dá v dnešnej dobe bez hypotéky ? Pokiaľ naozaj človek nezdedi nový byt alebo novostavbu 😀

sissy27
27. okt 2025

@anonym_autor samozrejme, že nie je nevyhnutná. Nehnuteľnosť môžeš aj zdediť, aj dostať darom, alebo si môžeš aj našetriť. Hypotéka je možnosť, nie povinnosť.

simca06022011
27. okt 2025

@anonym_autor podla mna ot nie ze nie je nevyhnutne, podla mna je to ROZUMNE si tu hypoteku zobrat. Hypoteka su lacne peniaze a to je fakt. Neexistuje bezny dospely, ktory by si nasetril na dnesne nehnutelnosti. A TEN co zaraba tie tisice eur od 18tky ich vie lepsie investovat a zarabat na nich ako kupit za to byt/dom. Kupila by som ho bez hypo, jedine ak mam fakt stotisice stojace ladom skladom na uctoch... inak nie.
Vzdy platilo penaize dnes su viac ako peniaze zajtra.. preto je lepsie toto si pozicat ako si to setrit a cakat s kupou 10+rokov.
Uplne poviem priklad, mali sme na ucte hodnutu nasho domu = aj tak som zobrala 100% hypo, pri tych 1-2% urokoch by som bola krava ak by som to vykeshovala a potom si na bizns, alebo na udrzbu/opravu brala uvery s urokmi 5-10% . Clovek si vie znizit najklady na hypo napr. zrychlenym splacanim, ale mimoriadnymi splatkami.. tie peniaze mu zatial mozu inde zarabat viac ako tych par % co zaplati ako urok.

katarinanana
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pokúsim sa odpovedať slušne, ale nedá mi to. Naozaj odporúčam doštudovať si najzákladnejšie základy ekonómie. Treba popracovať na finančnej gramotnosti. Hypotéka je nástroj a kto s ním vie rozumne pracovať, ten je s hypotékou nadmieru spokojný.

anonym_5924eb
27. okt 2025

Pred 15 rokmi sme si s muzom kupili starsi rodinny dom 10 km od Kosic (obytna plocha cca 100 m2). Cena vratane pozemku a garaze bola 47000 eur. Brali sme hypo 85000 na 30 rokov, aj na rekonstrukciu (zakladali sme vtedy aj druhu nehnutelnost). Vzhladom na narast cien, nasich platov, vypadku mojho prijmu pocas materskej, by sme urcite neboli schopni nasetrit na takuto nehnutelnost, aj vzhladom na obrovsky narast ich cien. Dnes by sme takyto dom v nasej lokalite pod 250000€ nekupili (aj v stave akom bol). Ziadne mimoriadne splatky sme neriesili, vzdy pred koncom fixacie sme refinancovali (vzdy vyhodnejsie), aj s navysenim, ktore nam umoznilo kupit si za tie roky dve nie velmi stare auta. Sucasna splatka je cca 250€ mesacne, co je nic, budeme to splacat este 14 rokov. Hodnota 250€ dnes je este vysoka oproti tomu, kolko bude 250€ znamenat o 10 rokov. Spravne nastavena hypoteka je jednoznacne z dlhodobeho hladiska to najlepsie a najvyhodnejsie riesenie.