icon

Je investícia do ďalšieho bytu výhodná?

19. jan 2025

Ahoj, len ma zaujíma názor nezainteresovaných... Som vydatá, 2deti , máme nový dom splácame hypotéku ešte ostáva cca 60k doplatit, zdedila som byt ktorý prenajimam, mám z neho zisk 400e mes z toho potom ešte daň ročná dole.. zvažujem že kúpim ešte 1 investičný byt tiež na prenájom.. prvý je bez hypotéky, prerobený, museli by sme však navýšiť hypo 100k na kúpu druhého, išli by ste do toho ? Ja počítam a stále mi vychádza že to je dobrá myšlienka, že ten prvý je taká istota že aj potiahne financne ten druhý keby náhodou nemám ľudí alebo čo., aj z prvého by išla doplatiť časť hypo, aj keď bude v prenájme podľa lokality a veľkosti viem ako idú byty, čiže cca 100e by išlo z prvého na druhu hypo. Ale vždy som v pluse 300e mesačne z prvého 🤔.. Len mám nejaký rešpekt s tou hypo navýšit alebo čo.. keby ho nekúpim mám aj 1 byt aj cca 4k ročne zisk za pár rokov celkom slušne , ale nechať prachy na účte viem že je blbosť keďže inflácia atď. Tak len kto má chuť napísať názor , možno mi pomôže v rozhodovaní 😀 dik

Strana
z8
autor
22. jan 2025

@betulinka1 dik za tipy komu dať komu nie, ja už nájomcov mám ale 😀😀 verím že problém nebude s nimi 🙂

jaroslav81
22. jan 2025

Veď píšem, že kľudne sa to môže ešte aj dnes oplatiť....ale už určite nie tak ako v minulosti....len treba zvážiť aj riziká, nie len slepo tvrdiť, že nehnuteľnosti musia vždy iba rásť a dopyt po nájmoch musí byť stále vysoký...
Priateľka si prenajímala 1 izbový byt v KE v roku 2018 v dobrej lokalite za 300€....Byt už vtedy mal hodnotu okolo 70 000€ a mesačné náklady majiteľa boli cez 100€...takže žiadne terno to nebolo v minulosti....po odchode z bytu bol ten byt na prenájom na bazoši ešte 2 mesiace voľný....stačí, že niekto v Nitre postaví časom nájomné byty, ako sa aktuálne riešia v KE a bude po dopyte....do budúcnosti nikto nevidí...

autor
22. jan 2025

@jaroslav81 to je pravda, nájomné byty by nás ohrozili..

misanthropicdann
25. jan 2025

Išiel by som do toho. Išiel by som aj keby som ten druhy byt musel dotovať (hypo a náklady sú viac ako dokážem pýtať za prenájom).

matttech
26. jan 2025

Ja som napríklad kúpil chalupu a záhradu,už sa neoplatilo držať peniaze v banke,kúpil by som aj ďalší pozemok,ale momentálne nie je kde.Do nehnuteľností sa stále oplatí investovať.V prípade potreby sa to dá znovu predať...

Strana
z8