Je možné postaviť dom bez hypotéky?
Je reálne postaviť dom bez hypo? Niesme žiadni milionári..
Už sme začali, mame vlastný pozemok, mame postavené prvé podlažie. Ideme na druhé a strechu. Minuli sme cca 32tis s tým ze mame už aj pripravený krov- teda zaplatený. Mame k dispozícii nejakých 30tis ešte. Manžel zaraz rôzne, niekedy 2 a niekedy 5 tis mesačne. Ja cca 500. Stále nad tým uvažujeme. Ci je reálne do cca 1,5r-2 urobiť dom tak aby sa v ňom dalo bývať ale bez hypo 🥲
Robite to tak niekto teraz?
@betulinka1 pise, ze jej muz zarobi cca 2 az 5 litrov, co je priemerne 3500 mesacne a kedze ona nezarobi skoro nic, tak to nie je bohvieco, ked on musi z toho tahat vsetko, takze vela z toho asi neodlozia. Tak nepis blbosti, ze odlozia rocne 50 000 tisic. Ona by si skor mala najst normalnu robotu a nezdierat muza.
@belllinka a čo, keď bývajú u rodičov?Zena žene nedoopraje ako vieš či nemá ID a preto zarobí len 500 eur, alebo maju deti
A hypotéka čo kuše, že sa jej bojíš ? 99% mladých má hypo, jediná cesta k vlastnému bývaniu, ak nič nezdediš a nie si politička. Zarába 5000€ mesačne a máte problém zobrať hypo aspoň 100 000€ kde bude splátka do 500€ ? Divné zmýšľanie. Po novom ľudia berú hypo aj keď nemusia, na investičné byty, požičajú si za 3% a nehnuteľnosti zdražujú 10% ročne. Nechápem prečo nie hypo ??
@belllinka a čo, keď bývajú u rodičov?Zena žene nedoopraje ako vieš či nemá ID a preto zarobí len 500 eur, alebo maju deti
@anonym_a7a5fb hanba by ma fackovala keby som bývala u rodičov a nič im na bývanie neplatila. A ak majú deti, tak asi koľko odložia z tej jeho výplaty? ČI aj výdavky na deti im platia rodičia, aby si oni mohli postaviť barák?
Veď nech autorka objasní ich situáciu, my môžeme akurát tak hádať výšku ich terajších výdavkov.
My máme dom bez hypotéky, vyšlo nás to okolo 70000 pred 5 rokmi, takže teraz možno 130000 pri dnešných cenách materiálov. Manžel robil všetko sám s rodinou, za 1r sme postavili, ale 1r nechodil do roboty, bol na materskej. Keď sa chce, všetko sa dá. Veľa vecí sme dorabali, keď sme sa už nasťahovali.
My máme dom bez hypotéky, vyšlo nás to okolo 70000 pred 5 rokmi, takže teraz možno 130000 pri dnešných cenách materiálov. Manžel robil všetko sám s rodinou, za 1r sme postavili, ale 1r nechodil do roboty, bol na materskej. Keď sa chce, všetko sa dá. Veľa vecí sme dorabali, keď sme sa už nasťahovali.
@ika5521 to sa stíhal starať o dieťa, aj stavať dom?
A hypotéka čo kuše, že sa jej bojíš ? 99% mladých má hypo, jediná cesta k vlastnému bývaniu, ak nič nezdediš a nie si politička. Zarába 5000€ mesačne a máte problém zobrať hypo aspoň 100 000€ kde bude splátka do 500€ ? Divné zmýšľanie. Po novom ľudia berú hypo aj keď nemusia, na investičné byty, požičajú si za 3% a nehnuteľnosti zdražujú 10% ročne. Nechápem prečo nie hypo ??
@belllinka to nie je predmetom otázky ako si to doma zariadili čo platia atď...
@jaroslav81 si vyrátaj koľko preplatia.ked bude mať náhodou príjem 2 t eur, alebo pride o prácu potom sa uvidí.Moja sestra ratala, že keď kúpia dom na hypo za 25 r preplatia jeden kvalitný drahší byt
@anonym_autor hrubú stavbu v pohode. Sranda začne až keď pôjdete "dnu". Koľko mate na okná, stierky, podlahy, kúrenie, zateplenie a celkovo vybavenie ? Len kúpeľný rátaj min.5000 jedna. Kuchyňa detto plus spotrebiče.
@anonym_autor moji susedia tak stávajú.. lebo hypotéku nechcú ani za nič.
Počas stavby domu žijú u rodičov - už 8r. a sťahovanie v nedohľadne..
Ak nemáte vysoko nadštandardný príjem, do 2r to nepostavíte hrubá stavba je nič, najlacnejšia časť domu..
Prečo nechceš hypotéku?
@natalka13 skoly ucia financnu gramotnost, ale tak ako nie kazdy je dobry v matematike, v biologii atd..., tak nie kazdy sa nauci porozumiet ekonomike, trhu a peniazom. Ved co taky cloviecik, co ma IQ 90 napr.
@zuzana76 minule som pozerala v siedmom nebi o meteorológovi Nicolasovi ( zaujalo ma to, bežne nepozerám) a IQ mu merala Mensa. A Vilo hovoril, že priemerné IQ na Slovensku je 90, čo má dosť vydesilo. Som v tom, že obyčajný, normálny človek má IQ 120 +. Sa ani nečudujem, že to tu tak vyzerá.
@belllinka si ho zaviazal na chrbat a robil s nim,ako kedy si zeny na poli.
@anonym_c0184e určite a jedli pečené holuby, čo im padali z neba rovno do úst. Áno, keď sa oklame náš benevolentný sociálny systém, dá sa všetko, aj stavať dom, aj brať peniaze na "staranie" sa o dieťa..
@tundra takže okná mame do 10tis, kúrenie tiež. Mame všetko nacenene a väčšinou svojpomocne.a o ďalších ani nepíšem, hrozne sumy co tu vy pisete
@anonym_autor
Prosím ta všetky tu sú stavby vedúce.
Všetko záleží aké materiály, vybavenie zvolíte. Tak isto ako si napísala či to robí firma alebo svojpomocne.
Samozrejme ak firma tak si nahadzujuz brucha veď najlepsi biznis sú dnes stavebne prace. Ak ste šikovný obehate cenové ponuky a veci urobíte svojpomocne a nebudete dávať predražene veci napr miesto hliníkového okna bude plastové a veľa veci urobíte svojpomocne max. Šikovný majster reálne to je! Ak si dáte tepelne čerpadlo kde požiadate o dotaciu napr a stavba bude pod strechou a nemáte deti mesacne hypoteku 1500€ tak postupne to dáte. Ak stavebná firma ktorá vás bude šupať ako banán tak poviem rovno nie.
@jaroslav81 si vyrátaj koľko preplatia.ked bude mať náhodou príjem 2 t eur, alebo pride o prácu potom sa uvidí.Moja sestra ratala, že keď kúpia dom na hypo za 25 r preplatia jeden kvalitný drahší byt
@anonym_a7a5fb a ona vie, koľko bude o 25 rokov stáť jeden kvalitný drahší byt.. pre tieto prípady sú i hypo kalkulačky, stačí pozrieť, keď matematika nie je silná stránka. Len taký príklad 200 000€ na 25 rokov cca 967€ splátka. 967 X 12 x 25 = 290 100€. Plus poistka a pod. čo nie je až taká extra suma. Poprosím kamarátku o ten kvalitnejší byt za 90 100€, zaplatím jej ho hneď v hotovosti, nemusí čakať 25 rokov.
@anonym_a7a5fb To je isté, že na hypotéke preplatí, ale oni niečo zvládnu bez hypotéky a podľa mňa im bude postačovať hypotéka v takej nižšej výške ako bral syn, keď sme prerábali starší dom, aj on mal niečo nasporené, aj my sme mu sporili a aby sme dokončili tak zobral hypotéku 60tisíc, bolo to pred 5 rokmi, už niečo aj splatil a aj my mu ešte chceme pomôcť splatiť to. A nemusí sa ani nejako obmedzovať.
@anonym_a7a5fb To je isté, že na hypotéke preplatí, ale oni niečo zvládnu bez hypotéky a podľa mňa im bude postačovať hypotéka v takej nižšej výške ako bral syn, keď sme prerábali starší dom, aj on mal niečo nasporené, aj my sme mu sporili a aby sme dokončili tak zobral hypotéku 60tisíc, bolo to pred 5 rokmi, už niečo aj splatil a aj my mu ešte chceme pomôcť splatiť to. A nemusí sa ani nejako obmedzovať.
@petronelag tvoj syn davno usetril na cenach prac aj materialov, pred 5r boli nizicke uroky dobre urobil
Dá sa. Len to bude trvať dlhšie. Ak som pochopila, mate hrubú stavbu bez pokrytia strechy a plus 30 tis. To bude na okná a dvere plus možno potery a nejaké kúrenie. Záleží na tom, ako sa rozšupnete s materiálmi. No a potom samozrejme postupne podľa toho, ako dosetrite.
My teraz tak dokončujeme. Čo sa podarí, to tam dáme. Ale my už v podstate všetko okrem kuchynskej linky, krbu (ten ani robiť nejdeme) a nábytku máme všetko.
@anonym_autor
Prosím ta všetky tu sú stavby vedúce.
Všetko záleží aké materiály, vybavenie zvolíte. Tak isto ako si napísala či to robí firma alebo svojpomocne.
Samozrejme ak firma tak si nahadzujuz brucha veď najlepsi biznis sú dnes stavebne prace. Ak ste šikovný obehate cenové ponuky a veci urobíte svojpomocne a nebudete dávať predražene veci napr miesto hliníkového okna bude plastové a veľa veci urobíte svojpomocne max. Šikovný majster reálne to je! Ak si dáte tepelne čerpadlo kde požiadate o dotaciu napr a stavba bude pod strechou a nemáte deti mesacne hypoteku 1500€ tak postupne to dáte. Ak stavebná firma ktorá vás bude šupať ako banán tak poviem rovno nie.
@basszabik no hlavne, že si sem prispela ty, ako stavbyvedúca s vyštudovanou sociálnou prácou 😂
@zuzana76 minule som pozerala v siedmom nebi o meteorológovi Nicolasovi ( zaujalo ma to, bežne nepozerám) a IQ mu merala Mensa. A Vilo hovoril, že priemerné IQ na Slovensku je 90, čo má dosť vydesilo. Som v tom, že obyčajný, normálny človek má IQ 120 +. Sa ani nečudujem, že to tu tak vyzerá.
@ekira1 urcite nie, 120 je uz dost vysoke IQ a je to dostatocne na studium na VS, IQ cloveka so strednou skolou je okolo 100, teraz nemyslim stredna skola, lebo nesiel studovat, ale taky, co by nedokoncil VS a nie VS ako socialna praca a nejake pseudovedy. Taky clovek s ucnovskym vzdelanim je niekde okolo 80-90. A teraz nie ze sa vsetci do mna pustia, ze kolko ucnovkarov je inteligentnych a mudrych, ano je. Aj tam sa moze ojedinele najst niekto s vyssou inteligenciou, alebo v minulosti to bolo bezne, pretoze studovat isli len vyvolení. Okolo 130 a viac ma tusim len 5 percent populacie, vacsina ma okolo tych 100, alebo do 100.
@natalka13 skoly ucia financnu gramotnost, ale tak ako nie kazdy je dobry v matematike, v biologii atd..., tak nie kazdy sa nauci porozumiet ekonomike, trhu a peniazom. Ved co taky cloviecik, co ma IQ 90 napr.
@zuzana76 nemusi rozumiet ekonomickemu trhu. Na toto staci zaklad a % v matematike.
Ale asi mas pravdu su tu hviezdy s otazkami kolko ma bude stat ta bunda ked maju 25% zlavu🙈
@ekira1 skoly pre nadanych beru 6r deti hranica na testovani je 120
Čakajte si kým došporíte a kým bude všetko 2x tak drahé ako dnes, aj materiál aj práca aj všetko. Namiesto toho aby ste rýchlo zobrali hypo, dokončili dom a potom aj predčasne splatili...Môj kolega nechcel hrať hypotéku na byt, chcel si našporiť....kým našporil nejaký sumu, byt je už 2x tak drahý a ľutuje, že nešiel hneď do hypotéky pred rokmi....doteraz žiaden byt nemá
Si zoberte,ze len blbi chleba som bola dnes kupit a uz teraz zvysili cenu z 1.55 na 1.65 a po novom roku znova zvysia cenu na 2eura,a co take stavebne materiali tam si to nauctuju vo velkom.Aj 3krat drahsie to moze byt ako teraz.Takze tie nacenene sumy krat 3.
@basszabik no hlavne, že si sem prispela ty, ako stavbyvedúca s vyštudovanou sociálnou prácou 😂
@belllinka @belllinka to čo má človek vyštudované a to čo v živote zažil a akú má prácu a kde a v akých kruhoch sa pohybuje sa snáď nevylučuje. Či ? Automaticky človek musí robiť to čo vyštudoval???? Pre tvoju informaciu rodina a známy sa pohybujú v stavebníctve a už som videla zopár domov postavených a robila kolaudacie takže klidek a daj si radšej kávičku.
@belllinka @belllinka to čo má človek vyštudované a to čo v živote zažil a akú má prácu a kde a v akých kruhoch sa pohybuje sa snáď nevylučuje. Či ? Automaticky človek musí robiť to čo vyštudoval???? Pre tvoju informaciu rodina a známy sa pohybujú v stavebníctve a už som videla zopár domov postavených a robila kolaudacie takže klidek a daj si radšej kávičku.
@basszabik nevedela som, ze kolaudacie moze robit len tak hocikto a nemusi to mat vystudovane, tak to sa ospravedlnujem.
A ako vies, ze tie co sem prispeli, nie su stavbyveduce a nerobia kolaudacie?

@anonym_autor autorka, ak sa vam to podari, tak v tom najnizsom standarde, vsetko najlacnejsie a dom stavias na cely zivot zvacsa, malokto postavi druhy, treti dom. Nechcela by som teda byvat v niecom, kde som musela kvoli cenam robit velke kompromisy, len aby som co najrychlejsie byvala. Ale to fakt, ze cela praca zadarmo a to bude chudak muz zodraty.