Je možné prežiť s rozpočtom na jedlo 180 EUR mesačne?
Raňajky: ovsené/ryžové vločky 100g (19/25 centov), mlieko 250ml (18 centov, bezlaktozove 30 centov), 1 banán alebo iné ovocie (do 50 centov).
Celkovo za raňajky - do 1 eura.
Obed: ryža 100g (20 centov), mäso v akcii 250g (1,5€ pri cene 6€/kg) + nejaké omáčky/zelenina. Možné pridať slepačiu/hovädziu pečeň a o vitamíny je postarané. (veľmi lacné).
Celkovo za obed do 3 eur.
Večera: 4 vajcia (1€ pri cene 25 centov/kus), chlieb 100g (20 centov), syr 50g (40 centov) + zelenina.
Celkovo za večeru - do 2 eur.
Takže v pohode sa dá vyžiť do 180€/osoba na celý mesiac. Len ľudia si neodoprú sladkosti, čipsy, čokolády a reštaurácie.
Súhlasíte, alebo odpovedzte, prečo nesúhlasíte.
Ceny potravín za posledné 2 roky raketovo stúpli vďaka nezmyselnými konsolidačnými opatreniami, ktoré dokázali zvýšiť deficit, nie znížiť, hovädzie mäso už nie je možné jesť, keď chcete žiť zo 180€ na mesiac. Ale stále sa dá vyžiť aj iba z tých 180€ bez toho, aby chýbali živiny.
🤦♀️
Tak určite sa stravovať neda neskôr ťa to dobehne a dáš na lekarov. Ano občas áno nikdy som na večeru nejedla vajcia a to je na noc ťažke a to už od 17 nejem nič do rána ak ovocie. Ved nemáš tam nič vyvažene. Ani jogurt ani ovocie poriadne bánan ťa nezasiti. A vajcia na noc och to by som ani už o 17 nejedla nie to na noc.A každý deň vajcia ved by sa mi to zhnusili.A musi byť strava vyvažena kaloricka.
Myslíš, že čerstvé ovocie máš do 50 centov? Ale no... Teda ja neviem, kupujem čučoriedky čerstvé a stoja do 2 eur, pomaranče 1 kg v priemere 1,5 -2 €. Alebo mrazené ovocie tiež 2 eur. Mäso najlacnejšie v akcii je podľa teba to pravé? Nejaké kuracie z Poľska? Kde je kvalitné hovädzie, dobrá hydina, dobré bravčové mäso? Kde sú mliečne výrobky - syry, tvaroh, bryndza, jogurty? Kde sú ryby, čerstvá zelenina, varená zelenina, med, orechy apd?
....Si pamatam takehoto typka co tu pisal raz "setriaci jedalnicek" a mal v nom chutovky ako 1kg nastruhanej kapusty+1jogurt ako priklad plnohodnotneho jedla... Toto je rovnaky vykrik do tmy :D
Mas pravdu, vyzit sa da. Ci je taketo stravovanie dlhodobou udrzatelne zo zdravotneho hladiska neviem
....Si pamatam takehoto typka co tu pisal raz "setriaci jedalnicek" a mal v nom chutovky ako 1kg nastruhanej kapusty+1jogurt ako priklad plnohodnotneho jedla... Toto je rovnaky vykrik do tmy :D
@luckajozko21 tiez mi hned Tomas napadol, ale styl pisana je iny
tak my tiež prejeme 2+1 dieťa (5r) na mesiac za cca 300€. Varím na 2 dni ja aj manžel si nosíme do roboty jedlo. Mame finančné príspevky na stravu zohladnené v mzde.
Po 4 vajciach každý deň by som do týždňa zháňala termín na gastro. Nemáš niečo reálnejšie?
V priemere 470€/mesiac 4 osoby (deti majú obedy v škole), mne a mužovi varím. Kupujeme mäso z domáceho chovu aj hovädzie, máme kopec zeleniny a ovocia, syry - jediné čo stačí je naučiť sa kupovať si zásoby trvanlivých potravín, ktoré sú v akcii (ktoré aj človek aj spotrebuje), a tiež napr vziať jogurt, ktorý nestojí 80 centov ale úplne rovnaký inej značky v zľave za 50. Napriek tomu, ze tu píšem o centoch, na konci mesiaca je to niekoľko desiatok eur. To sú však základné veci finančnej gramotnosti… + kupované sladkosti máme doma veľmi málo, iba keď dostanú deti od rodiny ale nekupujem to zo zdravotného hľadiska, nie finančného. (Do tohto rátam len bežnú stravu, rozmary ako donášku).
Ja ked jem to iste dokola, tak ma napina a doslova sa povraciam (mam vyskusane a nie raz, v podstate z donutenia okolnostami). Ale akoze mas pravdu, v tom bode vracania usetrim vsetko, vydaje na 0... neexistuje mat rovnake ranajky, obed aj veceru stale. Plus mne sa zblaznil aj zazivaci system, musela som zaradit pestrost co najskor
@anonym_autor no este desiata a olovrant.
Ale da sa, my sme 5+1 a do 500e sa vacsinou vojdeme...s domacim masom, nasimi vajickami, kozim mliekom a sezonnym ovocim a zeleninou.
To by nik nevydrzal, to aj v vo vykone trestu maju pestrejsiu stravu. A 4 vajcia kazdy vecer ?
@patrike vo výkone trestu? To snáď nie. Si pozri vyžratu Mojsejová, ani vo výkone trestu nebola ale väzbe a schudla parádne. Jedálniček je OK, až na tie 4 vajcia. Treba obmieňať. Chudý človek toho aj tak nemôže veľa zjesť. Pre tučného je to malo.
Myslíš, že čerstvé ovocie máš do 50 centov? Ale no... Teda ja neviem, kupujem čučoriedky čerstvé a stoja do 2 eur, pomaranče 1 kg v priemere 1,5 -2 €. Alebo mrazené ovocie tiež 2 eur. Mäso najlacnejšie v akcii je podľa teba to pravé? Nejaké kuracie z Poľska? Kde je kvalitné hovädzie, dobrá hydina, dobré bravčové mäso? Kde sú mliečne výrobky - syry, tvaroh, bryndza, jogurty? Kde sú ryby, čerstvá zelenina, varená zelenina, med, orechy apd?
@anonym_4d5490 zase tie kecy o kvalitnom mäse? Kde žiješ s takým názorom? O marketových čučotiedkách si tiež niečo naštuduj.
ako to je PR pre našu vládu ?
idu zase niečo konsolidovat ? lebo MY sme tie hoväda čo reptaju nemienia sa uskromnovat , a nevedia si urobit spravny jedalniček zo stale lacnejších potravin ??? a jest každy večer vajíčka
na noc vajičko by som ako nezvladla jest je mi to tažké
také zelenina alebo ovocie , jogurt sa nehráš pozeram
desiata olovrant alebo čaj to je už považované za luxus ???
doma upečená bábovka je vrchol gastronomie, 😠😠😠😠
vole toto sa mi snád len zda
čipsy nekupujem a ani som nekupovala , upečiem radšej domace tyčinky , sladkosi neskutočne malo , respektivne teraz nie som už ochotna ani tolko za ne dat
čo sa týka hovädziny kupim si 150 g a urobím boršč alebo vývar , však nemusiš mat 2 kg guláš
teraz tým to prispevkom si ako čo chcela povedat ??? či si na PN a nudíš sa
kde je olovrant a desiata ? jesť sa má 5x denne a pitný režim tiež chýba
Toto nie je pestrý jedalnicek.
Ja potrebujem ovocie - jablká, banany, hrušky, maliny, čučoriedky, granátové jablko, hrozno, pomaranče, citróny...
Zeleninu - paradajky, papriku, uhorku, šalát ladovy, rímsky, jarnu cibuľku, mrkvu, petržlen, zeler, bataty, zemiaky...
Mliečne výrobky - syry (feta, Balkán, mozarella, parmezan, eidam, hermelín, niva), jogurty (grécke, skyry), lucinu, tvarohy, mlieko, kefír
Mäso a ryby - Tilapiu, lososa, pstruha, prazmu, ribeye, hovädziu svieckovicu, kuracie prsia, morčacie
A to som napisala asi polku veci.. kde su bylinky, ryza, vločky, bulgur, cestoviny, vajcia, XY ďalších surovín.
A teda nepríde mi, ze žijem nezdravo.
Nekupujem chipsy, čokolády, nestravujem sa v reštauráciách. A aj tak minieme na stravu (3) v priemere 500-600 eur na mesiac.
@luckajozko21 tiez mi hned Tomas napadol, ale styl pisana je iny
@viestta To je jedna ženská. Už to písala v jednej téme. Tomáš má iný štýl.
A keď sa muž urobí do úst tak aj na tých 4 vajciach sa dá ušetriť nie ? 🤣🤦 Nereálne z dlhodobého hľadiska a navyše načo taký život keď už ani zjesť nemôžeš občas čo chceš a máš rád.
odkedy je vajicko, tazke jedlo na noc? 😲
kde je olovrant a desiata ? jesť sa má 5x denne a pitný režim tiež chýba
@anonym_aa1317 lahneš si na zem a čakaš kym začne pršat alebo si nazbieraš do bandasiek do zásoby 😂😂😂😂😂😂
Toto nie je pestrý jedalnicek.
Ja potrebujem ovocie - jablká, banany, hrušky, maliny, čučoriedky, granátové jablko, hrozno, pomaranče, citróny...
Zeleninu - paradajky, papriku, uhorku, šalát ladovy, rímsky, jarnu cibuľku, mrkvu, petržlen, zeler, bataty, zemiaky...
Mliečne výrobky - syry (feta, Balkán, mozarella, parmezan, eidam, hermelín, niva), jogurty (grécke, skyry), lucinu, tvarohy, mlieko, kefír
Mäso a ryby - Tilapiu, lososa, pstruha, prazmu, ribeye, hovädziu svieckovicu, kuracie prsia, morčacie
A to som napisala asi polku veci.. kde su bylinky, ryza, vločky, bulgur, cestoviny, vajcia, XY ďalších surovín.
A teda nepríde mi, ze žijem nezdravo.
Nekupujem chipsy, čokolády, nestravujem sa v reštauráciách. A aj tak minieme na stravu (3) v priemere 500-600 eur na mesiac.
@laskonkaa1 toto všetko za deň zožereš. Preboha. Lebo tu sa písalo o dennom jedálničku.
odkedy je vajicko, tazke jedlo na noc? 😲
@anonym_6a9b69 tak niekto ako naša suseda si zabije praženicu so slaninou aj v lete v speku
má môj obdiv, nie každy je napr zvyknuty na varenu teplu večeru ...
ano je mi tažké vajce na noc a čo teraz ?
Samozrejme, že sa dá prežiť a dá sa to aj omnoho kreatívnejšie, veľa sa dá čarovať napríklad s tofu, strukovinami, zemiakmi, mrazenou zeleninou a ovocím, tvarohom ...ľudia, ktorí musia by vedeli rozprávať a tým, ktorí nemusia je táto informácia úplne zbytočná
Tomáško si to ty? 😀
@laskonkaa1 toto všetko za deň zožereš. Preboha. Lebo tu sa písalo o dennom jedálničku.
@anonym_3e5628 tak asi si urobí šalat nie alebo len čast zje mily anonym 😂😂
@anonym_4d5490 jablko, banán máš do 50c. Pomaranče a mandarinky sú skoro stále v akcii za 99c za kg. Keď pozeráš akcie a kupuješ čo je akurát v sezóne a stojí málo tak sa do tej ceny zmestíš. Nechápem kto by momentálne kúpil pomaranče za 2€ za kg keď sú neustále v akcii. Jedine ak chceš bio tak si priplatíš. Neobhajujem tento jedálniček, len mi udreli tie tvoje ceny do očí, lebo za toľkoto som ovocie nekúpila roky.

To by nik nevydrzal, to aj v vo vykone trestu maju pestrejsiu stravu. A 4 vajcia kazdy vecer ?